donderdag 4 april 2024

opnieuw eetbuivrije dagen tellen

Ik schreef het al in mijn weekoverzicht van vorige week, ik ben weer begonnen met een lijstje. Ja, natuurlijk ben ik daar weer mee begonnen, want het was:

  • 1e van de maand
  • maandag
  • nieuw kwartaal
  • zomertijd is ingegaan

Ik ben niet in de laatste weken spontaan genezen van mijn eetstoornis, ondanks dat ik mijn best doe om er niet teveel aandacht aan te besteden. Dat lukt overigens best redelijk. Maar ik heb zin om een nieuw lijstje te starten, een beetje tegen beter weten in want uiteindelijk stopte ik er ook altijd weer mee. 

Toch ging ik vanaf 1 april weer eetbuivrije dagen tellen. Ik nam me deze keer wel voor dat ze niet perfect hoeven te zijn om een vinkje te krijgen. Wat moet er dan wel goed zijn gegaan om de dag af te vinken?

Ik weet inmiddels dat het zinloos is om perfecte eetdagen te tellen, tenzij je in sprookjes gelooft. Perfecte eetdagen bestaan namelijk niet. En mensen die perfect eten bestaan alleen op hun Instagramaccounts, niet in het echte leven. Daar zijn de fitgirls en fitboys ook maar gewoon meiden en jongens die weleens te veel eten, niet altijd zin hebben om te sporten en weleens een 'off day' hebben. Maar dát vertellen ze ons daar niet, daar op sociale media is alles perfect. 

Het tellen van eetbuivrije dagen zoals ik eerder deed was eigenlijk het tellen van perfecte dagen. En dat moet ik dus niet doen. Want op een eetbuivrije dag kan het zijn dat ik in plaats van een blokje fudge bij de avondthee twee blokjes eet. Of dat ik naast mijn boterham met pindakaas in de koffiepauze ook nog een stukje cake eet, of een punt taart als er iemand jarig is. Dan heb ik geen eetbui gehad, maar gewoon wat meer dan anders of anders dan anders gegeten. Dat soort dagen oormerkte ik altijd als eetbuidagen, want voor mijn gevoel had ik mijn eetregels overtreden en meer genomen dan ik mocht. Dan was het eigenlijk meteen geen 'goede' dag  meer en telde ik deze dag niet mee. Was het een reden om overnieuw te beginnen met mijn lijstje.

Totaal onrealistisch natuurlijk. Dus er is een andere aanpak vereist. En die aanpak is dat ik iedere dag dat ik geen objectieve en geen subjectieve eetbui heb een vinkje mag geven. Het verschil tussen deze twee soorten eetbuien lees je hier

Ik vind het lastig om een subjectieve eetbui niet als een eetstoorniseetbui te zien. Voor mij is alles buiten mijn zelfopgelegde eetregels al snel niet goed en heb ik mijn vinkje niet verdiend. Vanaf 1 april mag ik de dagen waarop ik een subjectieve eetbui heb gehad ook meetellen. Niet dat die er veel zijn, maar het is een streven om dat ook te kunnen, zonder dat het dan eindigt in een objectieve eetbui. Want dat is wat er vrijwel altijd gebeurt.

Mijn sportieve dagen tel ik ook, maar daar hoef ik niets aan te veranderen. Als ik naar de sportschool ben geweest is dat een vinkje, als ik minimaal een uur heb gefietst of gewandeld is dat ook een vinkje. Geen vinkje vind ik niet erg, mits niet vaker dan een dag per week. Meer vinkvrije sportdagen in een week mogen er zijn tijdens vakanties en bij ziekte. 

Mijn lijstje met vinkjes is vandaag twee maal vier. Vier eetbuivrije dagen en vier sportieve dagen. En ik ga er vanuit,  en hoop,  dat ik er nog vele bij mag zetten. Of dat luk en hoe dat lukt, of mislukt, zal ik natuurlijk hier op mijn blog vertellen.

33 opmerkingen:

  1. Pfff wat een werk dat allemaal bijhouden, zou ik spontaan een eetbui van krijgen 😊.
    Maar even serieus, als dat je echt gaat helpen is dat geweldig goed natuurlijk.
    Vandaag heb ik als lunch een broodje Doner gegeten bij turks restaurantje bij winkelcentrum waar ik moest zijn en als diner n asi met worst in stukjes in pindasaus. De worstjes waren zo smakeloos de eerste keer dat we die aten, ingevroren en nu smaakte het wel goed. Maar dat is dan voor mij op een doordeweekse dag 2x extra koolhydraten en hoort het niet in mijn basis voor door de week. Was allemaal wel erg lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hahaha... ja Lot, je zou denken "heeft dat mens niets beters te doen?" Doner is niets voor mij teveel vlees. Nasi met pindasaus wel! Ach, doe je morgen weer een dagje rustig aan toch? Ik weet dat jij dat kan. Fijn weekend!

      Verwijderen
    2. De Doner was van kip en vind ik veel lekkerder en malser dan lam of rund. En aangezien het veel is heb ik altijd een plastic zakje bij me om wat mee te nemen, heerlijk eind vd middag iets hartigs

      Verwijderen
    3. Ja, kip is malser en ligt naar mijn idee wat minder zwaar op de maag.

      Verwijderen
  2. Mischien dat het toevallig is. Vier om vier. Maar krijg je dan niet de neiging om de dagen dat " er wat meer mag " te gaan verrekenen met de sport dagen en dan stiekum de calorieën te gaan verrekenen ? Of train je niet met van die apparaten met klokjes die dat weer geven. ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Geeske, er zijn geen dagen dat er wat meer mag, die moet ik juist wel hebben maar vind ik erg lastig. Nee, ik sport niet met calorieëntellers, ik weet dat een uur cardio meer dan genoeg is om fit te blijven en ik doe krachttraining om sterke spieren te houden. Ik compenseer alleen echte eetbuien, maar ik ga niet een kwartier langer fietsen om twee paaseitjes te verbranden. Zo bedoel je het toch?

      Verwijderen
    2. Ja zo iets bedoelde ik. Ik dacht dat calorieëntellers zo bezig waren. Dat heb je nooit gehad of al achter je gelaten ? Ik hoor soms rare redenaties en al ben ik nooit zo met afvallen bezig geweest . Ik " redeneer " soms ook wel zo. De vloer gedweild dus dan mag een hele chocolade reep wel.

      Verwijderen
    3. Ik heb nooit calorieën geteld, maar doordat ik wel bij WeightWatchers met een puntensysteem heb gelijnd weet ik wel veel over calorieën. Daarnaast heb ik de opleiding gewichtsconsulente gedaan én geef ik les over gezonde voeding en bewegen. Hahaha... wat moest ik lachen om je laatste zin!!!! Heerlijk toch!

      Verwijderen
    4. Om jezelf lachen werkt écht het beste... ;-) Ik wens je ZO toe dat je ooit normaal, gezond kunt eten - d.w.z. je ooit gewoon iets lekkers - TWEE fudges maar liefst ;-) - kunt gunnen, zonder op hol te slaan, zonder dat te zien als "slecht", of als eetbui o.i.d. Want geloof me (maar dat weet je zelf ook wel) een échte eetbui is iets heel anders!

      Verwijderen
    5. En of ik dat weet! Die heb ik gelukkig minder vaak, maar de uitdaging is om gewoon eens door te slaan zonder dan echt door te slaan. Twee fudge, zelfs drie en dan niet denken dat de wereld vergaat. Pffff.... als het niet zo vervelend was zou ik er vaker om lachen. Ik doe mijn best hoor en kan er gelukkig af en toe ook wel om lachen.

      Verwijderen
  3. Alleen al het woord "perfecte eetdag" zegt al genoeg over jouw idee van eten. Ik hoop echt,dat je ook "genietdagen hebt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, het is een absurd concept, maar dat is nu juist zo lastig aan een eetstoornis. Ik weet dat het absurd is, maar toch streef ik ernaar.

      Verwijderen
  4. Succes! Ben benieuwd of dit soort tellen je helpt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben zelf ook wel benieuwd Judy, vind het na vier dagen toch al knap lastig hoor!

      Verwijderen
  5. Ik moet glimlachen om alle regels die je hebt. Die getuigen van grote zelfdiscipline. Is het niet wonderlijk dat onze kracht ook vaak onze valkuil is? Ik heb ook erg veel zelfdiscipline maar mijn schaduwkant is rigide zijn en enigszins obsessief zijn.....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Precies zoals je zegt Nicole, dat waar we zo goed in zijn, kan ons ook tegenhouden in veel dingen. Rigide, obsessief... .ook op mij van toepassing.

      Verwijderen
  6. Dat het werkt is het belangrijkste! En inderdaad zo jammer dat alles op social media zoals Insta zo perfect is allemaal. Het vervelende is dat veel jongeren opgroeien met social media en zo de indruk krijgen dat alles perfect is maar niet alleen uiterlijk, ook vakanties, uitgaan, etc. etc. Maar ook wanneer je kijkt naar programma's als 'weer verliefd op je huis' zie ik eigenlijk vaak inrichtingen die er goed uitzien (misschien wat kleur of wat nieuwe accesoires) maar nee hoor 'dan kan veel echt niet meer' of is 'oubollig' en 'saai'. Het complete huis moet dan anders. Zo gaat het in het 'echte' leven natuurlijk ook niet. Kijk dan liever naar House in the country op de BBC waar je echte huizen ziet (zien er ook vaak netjes uit) maar dat is waarschijnlijk voor de televisie. Wanneer je geen visgraatvloer of taatsdeur in huis hebt of een organisch gevormde bank hoor je er niet bij. Overdreven natuurlijk maar ik denk toch dat heel veel mensen hier gevoelig voor zijn. Goed ik ben niet van de korte comments dat weet je inmiddels....Fijn weekend!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Ilona, alles moet mooi zijn, zelfs een poepluier en een volle vuilniszak zien er op Insta mooi uit. Nee, dat is zeker het echte leven niet (ik zou trouwens niet in zo'n showroomhuis willen wonen, maar dat terzijde) en bovendien kost het enorm veel geld als je altijd maar bij wil blijven bij wat in is en hip. Ik geniet altijd van je comments, dus kom maar op hoor! Fijn weekend voor jullie, ben zeer benieuwd of het morgen echt zo mooi wordt als de weervrouwen en -mannen voorspellen.

      Verwijderen
    2. Geldt inmiddels voor alles. Op dit moment zit ik tevredenheidsonderzoeken te analyseren voor een medezeggenschaporgaan. Oh wee, als het cijfer onder de 4 (uit 5) duikt. Maar ook jongeren krijgen mee dat ze een perfecte opvoeding zouden moeten hebben gehad. In materieel en immaterieel opzicht. Dat krijgen de ouders dan op hun brood. Kan natuurlijk in het echt nooit waargemaakt worden. Goed, ondertussen zit ik even lekker een was te draaien, want zon nu hier, dus even gratis stroom van de panelen. Zou eigenlijk morgen voor daltarief wassen, maar gratis is natuurlijk.. perfect:-) Groet, Ine

      Verwijderen
    3. Hoi Ine, ja dat geldt inderdaad voor alles. Hier ook lekker gebruik gemaakt van de gratis energie! Ik wacht ook niet altijd meer tot het weekend, want dat daltarief stelt zo weinig voor en als de zon schijnt kost het niets of veel minder.

      Verwijderen
    4. Ooit zag ik in een woontijdschrift als "stylingtip" het neerleggen van een stapeltje boeken staan. Die herb ik natuurlijk METEEN overgenomen. Stapels boeken (en kranten, etc.) DAT kan ik!! ;-)

      Verwijderen
    5. Whoaaa Mrs H! Mijn vader heeft die stylingtip vast en zeker ook gelezen!!! 🤣🤣🤣

      Verwijderen
    6. Is er misschien een anti Marie Kwando opgestaan die mijn partner nu volgt? elke dag komt er wel iets binnen

      Verwijderen
    7. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat mijn huis ook wel trekken van een kringloopwinkel heeft... het resultaat van een leven zal ik maar denken. Maar dit weekend weer opgeruimd, 2 stuks ondergoed en 5 tijdschriften. Stukje bij beetje.. Groet, Ine

      Verwijderen
    8. Hier in huis is het ook niet kaal en leeg hoor, spullen zat! Maar af en toe iets wegdoen is ook prima, zeker dingen die je nooit meer gebruikt!

      Verwijderen
  7. Ik wens je lange en ongecompliceerde lijstjes toe! <3

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Het is het proberen waard of het werkt. Je weet maar nooit.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik weet dat het niet werkt, beste is geen lijstje, dat werkt beter.

      Verwijderen