donderdag 25 april 2024

boodschappen doen

Op de blog van Homestead Holland stond onlangs een leuke update over maandelijks boodschappen doen.  Het lijkt een erg aantrekkelijk idee. Is het wat voor ons/mij?

Eerst maar eens uit de doeken doen hoe onze boodschappen worden gedaan.


Menu

Op zaterdagmiddag of op zondag open ik mijn Excelbestand waarin ik al sinds 2008 noteer wat we 's avonds eten. Ieder jaar een nieuw tabblad met voor iedere maand een aantal kolommen: eentje met de dag en een met de datum en een lege kolom voor het eten. Aan het begin van het jaar zet ik de maanden, dagen en data vast klaar. Ik plan vooruit, soms zet ik al iets in een kolom die nog maanden weg is. Meestal zijn dat gerechten die we niet vaak eten of waar ik ergens een recept van lees of foto van zie en die ik niet wil vergeten of waarvan ik denk dat het lekker is en ik het wil maken. Bij die laatste kopieer ik ook de link van de betreffende internetpagina waarop ik het recept las.

In het weekend maak ik de definitieve planning voor de week die een week later begint. Dus aanstaand weekend (27/28 april) rond ik de planning af voor de week die begint op maandag 6 mei. Dat doe ik omdat de boodschappen die nodig zijn bezorgd worden op vrijdag 3 mei. En die boodschappen moet ik dan weer bestellen uiterlijk donderdag 2 mei. En mijn bestelling begin ik al in het weekend. Verwarrend? Voor mij is het inmiddels routine!


Bestellen

Wanneer ik mijn bestelling ga maken open ik een Excelbestand met een lijst producten, onderverdeeld in diverse categorieën zoals zuivel, voorraadkast, snacks, groente. Op deze lijst staan alle boodschappen die we regelmatig kopen. Een aantal standaard bij de Jumbo, de rest bij diverse winkels en de markt. 

Op mijn tablet open ik de Jumbo app en ga ik een bestelling aanmaken voor vrijdag, bezorgen tussen 16.00 en 18.00 uur. Voor dit bezorgen hebben we een abonnement afgesloten van iets meer dan €100 euro per jaar. We mogen dan zo vaak bestellen en laten bezorgen als we willen, mits de bestelling €50 of meer is. In de app heb ik ook lijstjes die grotendeels overeenkomen met de lijstjes in mijn Excelbestand. 


Aanbiedingen

Bij het bestellen houd ik rekening met aanbiedingen, ook acties bij andere winkels. Er zijn een aantal producten die ik wekelijks bestel, anderen minder vaak. Als er aanbiedingen zijn die we veel gebruiken koop ik extra. Als ik weet dat 'ons' product bij een andere winkel goedkoper is door een korting dan bestel ik het niet en haal ik het bij die andere winkel.

Ik zet de dingen die we nodig hebben in de app en wijzigen kan nog tot donderdagavond 22.00 uur. In de week voorafgaand aan de bezorging wijzig ik regelmatig. 


Overige boodschappen

Ik fiets op vrijdag van mijn werk naar huis en stop dan even op de markt. Daar haal ik kaas bij de kaasboer en bij de verschillende groente- en fruitkramen kijk ik of er iets van mijn gading is. Meestal is dit het geval. Mijn brood haal ik 's ochtends voor ik ga werken bij AH.

Eens in de twee weken hebben we een tas met biologische groente en fruit, die haal ik op bij de 'gezondheidswinkel'. Op zaterdagochtend, na het sporten, fiets ik langs de Turkse super, de Lidl en eventueel nog andere winkels.

Als het goed is is mijn boodschappenlijst leeg aan het eind van het weekend.


Tussendoor

Tussendoor kom ik nog wel eens in een winkel omdat er verse groente nodig is, taugé bijvoorbeeld. Of spinazie. Maar liever doe ik tussendoor geen boodschappen, dat zijn namelijk de momenten waarop het vullen van het mandje met impulsaankopen het grootst is. 


Conclusie

Ondanks een heel strakke planning van ons eten en een vaste lijst aan wekelijkse boodschappen, concludeer ik dat eens per maand boodschappen bestellen voor ons niet handig is. We wijzigen regelmatig de bestelling, er komt wat bij, er gaat wat af. Veel van onze producten zijn vers, yoghurt, karnemelk, vla en kwark, en de ene week zijn dingen sneller op dan de andere week. We houden het bij de wekelijkse boodschappen en planning. het lijkt een boel werk maar dat is het niet. En zoals het nu gaat vind ik het prima, vind het ook leuk om het zo te doen. 

31 opmerkingen:

  1. Het klinkt als een heleboel werk maar de basis is natuurlijk in de loop vd jaren zo opgesteld en dan werkt het goed.
    Ik heb wel altijd een briefje naast me liggen met boodschappen bij diverse winkels, ook voor een winkel waar ik pas over 2 weken kom in de "grote" stad.
    Om de 6-8 weken ga ik naar Belgie omdat verschillende dingen daar goedkoper zijn zoals melk, roomboter, cola en benzine (benzine gebruik ik niet zoveel, ik rij op lpg in die is niet goedkoper meer). En er zij dingen die ik daar lekkerder vind zoals kipsalade en chocolades.
    De Lidl zit dichtstbij en kom ik 1-2x per week afhankelijk van aanbiedingen en meeste fruit en groente haal ik daar ook meestal.
    Veel koop ik in grotere hoeveelheden, we hebben heel veel kasten en 14 lades en kleppen verdeeld over 3 vriezers
    Ik weet vrij exact wat er allemaal in voorraad is en zorg dat het allemaal rouleert. Als ik dat nu zo opschrijf zit daar voor mij dan best veel werk aan om alles op orde te houden, die tijd besteed jij aan je excell sheets

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik weet ook precies wat we op voorraad hebben, ben ook van de aanbiedingen en lijstjes. Het wordt makkelijker naarmate je het vaker doet en het routine wordt. Ik heb er lol in en vind het fijn om een planning te maken en onze kookbeurten te verdelen. Maakt het tijdens de werkweek makkelijk, hoeven we niet na te denken over wie en wat en eten we iedere avond lekker!

      Verwijderen
  2. Ik heb vaak geprobeerd om er meer structuur in te krijgen, maar dat lukt me maar niet. Ik ben erg onder de indruk van de structuur die je volgt. Het is natuurlijk ook wel zo dat het tijd nodig heeft om die structuur er echt in te krijgen. Maandboodschappen lijkt me dan helemaal een grote uitdaging.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het gaat nu zo makkelijk omdat het routine is geworden. Ik bestel meestal dezelfde dingen en een rondje boodschappen op de fiets vind ik ook wel leuk. Ik heb natuurlijk geen gezin en geen activiteiten met de kinderen waar ik tijd voor vrij moet maken. Ik kan me voorstellen dat het voor jullie een stuk drukker is en ook een stuk lastiger om dan ook nog veel tijd aan dit soort dingen te besteden.

      Verwijderen
  3. Hier komt op vrijdag de krat van de bioboer,een week eerder besteld. Daardoor eet ik op donderdag vaak een vreemde restjesmaaltijd. Mis ik iets,dan ga ik naar de super.Zo af en toe doe ik een grote bestelling van droogvoer. Havermout,meel,honing,thee enz. Dit bevalt goed.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is ook heel fijn, zo'n krat. Mijn man eet vaak de kliekjes tussen de middag. De jumbo bezorgt onze vaste dingen, bijna iedere week hetzelfde! Yoghurt, karnemelk, kwark, tomatensap, havermelk, chocohavermelk, sinaasappelsap, eieren, chips... verse groente en fruit haal ik meestal zelf.

      Verwijderen
  4. Eén keer per maand lijkt me erg onhandig. Hoe doe je dan met vers? Ik herken me wel in zoals jij het doet. Ik heb geen excel-bestand maar een kaart waarop de dingen staan die ik regelmatig nodig heb. Met die kaart in mijn hand check ik wat bijna op is en wat nog kan wachten. Eerst bestelde ik één keer per week, nu één keer per twee weken. Ik verwerk de verse groenten vaak meteen voor de diepvries, zodat ik per dag een combi van groenten kan kiezen. Dat is goed te doen voor mij alleen. Wel doe ik dan tussendoor nog wat kleine verse boodschappen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Eens per maand is daarom ook niets voor ons. Eens per twee weken zou nog wel gaan. We hebben een AH op 2 minuten lopen, dus we hoeven nooit zonder te zitten, de AH is 365 dagen (dit jaar 366 dagen!) per jaar open. Vers haal ik tussendoor ook, winkels genoeg in de stad en daar kom ik langs op de fiets van school naar huis.

      Verwijderen
  5. Die Excel bestanden moet je t.z.t. overdragen aan Het Nationaal Archief in Den Haag. Oid. Stuk geschiedschrijving over eetgewoonten tussen 2008 en 2024. Groet, Ine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zou een interessant document zijn voor later inderdaad. Samen met mijn agenda's van de middelbare school en mijn dagboeken tussen 1974 - 1997 ! Ze mogen het allemaal hebben. Ik zal eens kijken hoe dat werk, want het is echt geen gek idee Ine!

      Verwijderen
  6. Teunie van Eenvoudig Leven deed dat geloof ik ook altijd. Je moet dan goed kunnen plannen. Ik denk dat het zeker veel rust kan geven. Voor ons zou het best een goed idee zijn omdat we op het platteland wonen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk dat ik het nog steeds per week zou doen als ik op het platteland woonde, dan zou ik ook groente en fruit meebestellen denk ik. Maar misschien zou ik dan elders werken en daar verse spullen halen?

      Verwijderen
  7. Ik hou ook van boodschappen doen en dat komt denk ik omdat ik ook van koken en eten hou. Ik wil zelf graag mijn fruit en groenten uitzoeken en ik laat me ook wel eens inspireren door het aanbod. Zo staat er nu haverfraiche in plaats van creme fraiche in mijn koelkast. Maar eens proberen. Ik doe 1 of 2 keer per week boodschappen, ligt eraan of Martijn het weekend bij mij is of ik bij hem. Alles op de fiets, altijd. Niet op een vaste dag en in mijn telefoon staat een boodschappenlijstje met de dingen die ik opgemaakt heb en in voorraad wil hebben of bijzondere ingrediënten die ik nodig heb. De standaard dingen als yoghurt, brood en bananen staan er niet op want die koop ik toch elke week.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat heb ik ook wel, vooral als ik over de markt loopt. Dan zie ik weer wat liggen en dan verandert de planning omdat ik iets anders koop dan ik in gedachte had. Probeer daar in ieder geval wel flexibel in te zijn. Hahah... ik fiets ook altijd overal naar toe en heb mijn lijstje in mijn telefoon staan. Soms staat iets er weken in, want dan moet ik er voor naar de grote stad en daar kom ik niet wekelijks. Spullen bij de Aziatische supermarkt op de Kruiskade of de Chinese boot bij de Euromast bijvoorbeeld. Deze vakantie ga ik daar weer eens neuzen, kom ik altijd met van alles thuis!

      Verwijderen
  8. Ik kan me echt niet voorstellen dat maandelijks boodschappen doen per maand voor iemand 'handig' is. Voor mij al helemaal niet aangezien ik elke dag naar de winkel ga.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn conclusie is ook dat maandelijks niet handig is. Misschien als we frisdrank zouden drinken oid en dan zou dat, samen met wc papier, koffiebonen en meer van zulks wel maandelijks gekocht kunnen worden. Maar zoals we het nu doen vind ik prima. Dagelijks zou ik dan weer niet doen denk ik, maar wie weet... als ik gepensioneerd ben?

      Verwijderen
    2. Ik weet niet beter. Heb het altijd zo gedaan. Ik had natuurlijk nooit een volledige baan, dus altijd tijd genoeg.

      Verwijderen
    3. Meer tijd scheelt natuurlijk wel, dan kan je nadenken over waar je trek in heb én heb je tijd voor boodschappen en koken.

      Verwijderen
  9. wow ,ik ben echt onder de indruk van de gestructureerde aanpak. Ik probeer ook wel eens wat structuur aan te brengen in het boodschappen doen maar dat lukt me totaal niet. Uiteindelijk doe ik elke dag boodschappen en bedenk pas de in de loop van de dag wat we 's-avonds gaan eten. Alle winkels zijn wel bij mij om de hoek dat scheelt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lena, wij vinden de planning fijn, 25 jaar geleden was dat anders maar het is zo gegroeid. Zoals ik al aan Nicky (14.58uur) antwoordde hebben we dat op vrijdag en zaterdag niet, maar de rest van de week wel. Het werkt voor ons maar dat betekent niet dat het voor iedereen werkt. Bij mij heeft het ook (vooral) te maken met mijn eetstoornis, ik wil niets aan het toeval overlaten. Dat lukt alleen in vakanties, dan zijn we ergens en zien we wel hoe het loopt. Dan vind ik dat ook wel prettig, maar zodra we dan weer thuis zijn wil ik de regelmaat en zekerheid weer.

      Verwijderen
  10. Respect, zeg! Ik schrijf een boodschappenbriefje, ga naar de supermarkt, ontdek dat mijn boodschappenbriefje nog thuis ligt en koop wat ik denk nodig te hebben. Gaat meestal goed, dat dan weer wel. Groetjes, Nicky

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Nicky, wij vinden het allebei prettig dat alles in huis is zodat we, in ieder geval doordeweeks, eten kunnen maken zonder eerst te hoeven bedenken wat we gaan eten en wie er kookt. Op vrijdag en zaterdag hebben we geen planning, dan eten we waar we zin in hebben, vaak ook allebei iets anders. Zondag tm donderdag eten we samen.

      Verwijderen
  11. Eens in de maand zou ik ook niet handig vinden. Eens per 2 weken zou op zich wel kunnen wanneer de zuivel goed op datum is. Ed gebruikt tegenwoordig haverdrank in de koffie en havermout heb het geprobeerd maar de combi haverdrank/koffie 'werkt' bij mij niet ook niet met Oatly, Rude Health en huismerken. Qua plantaardig zou het dus wel kunnen want dat is langer houdbaar. Voor mijn moeder bestel ik iedere 2 weken bij AH en eens per 2 maanden gaan we naar Valk in Voorschoten die hebben allemaal bakken met bijvoorbeeld Japanse/Oosterse kip, kip in peperroomsaus etc. Kopen we dan zo'n 10 kilobakken van en die schep ik dan in kleine bakjes en label ze. Die gebruikt ze dan als basis met verse groente en aardappelen/noodles/pasta/rijst. Brood kopen wij tegenwoordig vaak in een andere stad. Ed fotografeert graag in Rotterdam en daar zijn er veel meer lekkere en andere dingen te koop. Nieuwegein en Utrecht zijn nou niet bepaald steden waar 'lekkere' winkels te vinden zijn. In Nieuwegein is niet eens een banketbakker....Nee dan Koekela in Rotterdam. Ik eet tegenwoordig graag zuurdesembrood en probeerde wat van de Ekoplaza, bah echt niet lekker en bij onze 'warme bakker' waar we voorheen brood haalden ging ik eens op de website kijken voor de ingrediënten, broodverbeteraars, kleurstoffen en in het desembrood bevat ook veel gist. Dan heb ik wel heimwee naar de lekkere winkels in 's Hertogenbosch.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Ilona, eens per twee weken zou hier ook wel gaan denk ik. Zuivel is veel langer houdbaar dan je denkt. Ik heb ooit een een experiment gedaan met een pak yoghurt. Een jaar in de koelkast laten staan en toen mbt T. een blinde test gedaan. Géén smaakverschil! Oh ja.. Koekela! En Das Brot, kennen jullie die winkel ook? Prijzig maar oh zo lekker! En Jordy's Bakery is ook een bezoek waard.

      Verwijderen
    2. Bbrood? Of is die er niet in jullie streek? Groet, Ine

      Verwijderen
    3. Bbrood heb ik nooit van gehoord, zie op de website dat ze in Amsterdam zitten en in Oeganda, Rwanda en Kenia. Dat is allemaal net iets te ver! 😉

      Verwijderen
    4. Kom op, jij fietst toch heel hard:-) Groet, Ine

      Verwijderen
  12. Ik zou weer wat meer moeten plannen. Nu vervallen we vaak in snel en gemakkelijk (ie risotto met verse groente en/of peulvruchten).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Rianne, met jouw liefde (verslaving?) voor planners zou je denken dat je daar je hand niet voor omdraait! 😉

      Verwijderen
  13. Holland Homestead lees ik ook! leuk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, zij schrijft leuke blogs. Ik kende haar al van haar eerdere blog over consuminderen.

      Verwijderen