maandag 8 april 2024

zo was mijn week 14 / 2024

maandag 1 april

Lang geleden was 1 april voor ons gezin een feestdag. Als het een schooldag was dan waren we vrij. Toen ik nog klein was gingen we het dorp in om naar het poortrammeien te kijken en te zien hoe het geuzenschip de stad binnen kwam varen. Veel mensen waren destijds in een historisch kostuum gekleed. Mijn ouders niet, zij droegen hun gewone kleding, maar ik had wel een echte 1 apriljurk. Een donkergroen lijfje en een donkerrode rok, en op mijn hoofd een wit kapje. Ik heb er nog een mooie foto van. Na het binnenvallen van de vesting liepen we door de Voorstraat en Nobelstraat weer terug naar Rugge, maar niet zonder even over de kermis te lopen waar ik een kaneel- of dropstok van mijn zakgeld kocht.

Toen ik al wat ouder was gingen mijn vriendinnen en ik het dorp in, we waren dan de hele dag de hort op. We dronken in die tijd geen alcohol, maar veel dorpsgenoten deden dat wel. Aan het eind van de dag was het dan niet heel leuk meer, want de meeste van deze feestvierders waren dan al sinds de vroege uurtjes feest aan de rol en dat ging natuurlijk altijd gepaard met veel alcohol. Welk feest dit was? Het 1 april feest in Brielle, waar hertog Alva op 1 april in 1572 zijn bril (den Briel) verloor. 

Vandaag heb ik een fietstocht gemaakt, ging ik gisteren naar stad en plas, vandaag een rondje dorpen en polders. Toen ik weer thuis was heb ik al een deel van het avondeten klaargemaakt en daarna mijn twee administratielades opgeruimd.  Wat appcontact gehad met mijn oom uit Limburg en een datum afgesproken om langs te gaan. Meteen een hotel geboekt voor twee dagen in de meivakantie. Dat is iets om naar uit te kijken.


dinsdag 2 april

De eerste dag van een korte werkweek. Voelde alsof ik een week vrij was geweest in plaats van 4 dagen. Er werd bij ons op de afdeling een grote slagroomtaart bezorgd namens de directie van onze school. Iedereen die bij het onderzoek van de Onderwijsinspectie een rol had gespeeld werd uitgenodigd om taart te komen eten. Een heel gezellige pauze met een grote groep collega's!


woensdag 3 april

In de ochtend zouden er een aantal studenten moeten komen, de zogenaamde studievertragers, om aan hun achterstanden te werken. Geen een student kwam opdagen. De ene smoes na de andere. Het zijn natuurlijk niet voor niets studievertragers en ik weet dat dit gebeurt, maar vandaag had ik er even helemaal genoeg van. Dit soort dagen trekt alleen maar energie en geeft helemaal niets terug, bah!

Ben lekker gaan sporten en bij thuiskomst zorgde T. voor het eten. Hij maakte een heerlijke stoofschotel en waar ik van heb gesmuld.


donderdag 4 april

Geen werkdag voor mij vandaag. Er stonden afspraken op het programma voor T. waar ik bij wilde zijn. Gelukkig is dat nooit een probleem op school en regel ik het zo dat alles doorloopt en zorg ik dat er geen losse eindjes zijn. Bovendien was ik via de app en mail bereikbaar mocht er toch iets dringends zijn.

De afspraken verliepen goed en begin van de middag waren we weer thuis. Ik ben gaan sporten en heb daarna niet heel veel meer gedaan. We aten kliekjes dus het was echt een luie middag, en dat op een doordeweekse dag!


vrijdag 5 april

Ik was weer op school en had een boel e-mails te lezen waaruit weer veel werkzaamheden voortkwamen. Lekker gewerkt en alles afgerond zodat ik met een voldaan gevoel naar huis ging. 

Ben niet gaan sporten (compliment to self!) en heb het bed opgemaakt, badkamer schoongemaakt en twee keukenkastjes met voorraad even opgeruimd en een mentale notitie gemaakt van wat er allemaal op voorraad is. Daar gaan we volgende week wat dingen van opmaken.

's Avonds naar een aflevering van Bed & Breakfast gekeken, lekker in mijn uppie zonder commentaar van de wederhelft die dit soort programma's maar niks vindt. 

zaterdag 6 april

Ik was al vroeg buiten om te gaan sporten en het viel meteen op hoe zacht het was, maar wel met een stevige wind. De dekbedhoezen hing ik lekker buiten om te drogen, de rest ging in de droger want toch gratis. 

Mijn eerste koffie van dit jaar buiten op ons dakterras gedronken, tussen de plantjes en boompjes waar nu weer knoppen en blaadjes aanzitten. 

Na mijn rondje boodschappen ben ik niet meer de deur uit geweest. Lezen, bloggen en het eerste deel van de serie Six Four op BBC First gekeken.


zondag 7 april

Ook een mooie dag en geen plannen. 

Mijn twee dikke winterjassen opgeruimd, de dikke sjaals en handschoenen ook meteen maar weggeborgen en mijn tussenjassen opgehangen. Het zal van de week nog wel fris zijn maar ik draag dan op de fiets naar school een extra vest onder mijn jas.

In mijn bespaarjaar zijn de eerste drie maanden van het jaar goed gedaan, niets nieuws gekocht. Binnenkort ga ik weer shoppen in mijn eigen kledingvoorraad en haal ik wat spullen tevoorschijn die ik dit voorjaar aan kan. 

Volgende week een erg drukke week op school, er zijn rapportvergaderingen waar ik bij aanwezig moet zijn. De deadline voor het inleveren van een examenwerkstuk was afgelopen vrijdag en op twee of drie studenten na was iedereen op tijd. Veel nakijkwerk voor mij en dat wil ik zo snel mogelijk afgerond hebben. Ik vind het nooit eerlijk om studenten lang te laten wachten op een cijfer. Ik geef mezelf een deadline van twee weken.

Als het zulk voorjaarsweer blijft heb ik wel zin in de nieuwe week!


12 opmerkingen:

  1. oh ja,de 1 aprilfeesten. Ooit waren mijn broer en ik als bedelaar verkleed. En haalden nog zo'n fl.30- op

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Izerina, mijn broer ging ook altijd als bedelaar en streek ook aardig wat duiten op!

      Verwijderen
  2. Leuke herinneringen aan 1 april! Nooit geweten dat het in Den Briel zo gevierd werd. De slagroomtaart was heel attent! Ik heb Six Four gemist, ik ga het opzoeken, misschien kan ik nog 'instappen'. En ja, het is ineens weer om de kledingkast te bekijken. Dat heb ik ook gedaan.
    Fijne week gewenst!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Judy, 1 april in Brielle was (en is volgens mij) groot feest. Nu wat commerciëler met een braderie, toen echt bijna iedereen verkleed en door de straatjes en straten wandelen en alles en iedereen bekijken. Ik denk dat ik pas tijd heb in de meivakantie om echt alles weer eens uit de kast te halen en op te ruimen. Maar tot die tijd heb ik wel voldoende kleren voor het huidige weer. Jij ook een leuke week!

      Verwijderen
  3. Wat fijn dat de inspectie zo goed gegaan is (natuurlijk door jullie harde werk en inzet) en attent van de slagroomtaart. Heb je er zelf ook van gegeten? (hoef je natuurlijk niet te zeggen :-) Wij waren een paar weken geleden in Brielle na een bezoek aan Futureland. We wilden ergens koffie drinken en kwamen in Brielle terecht en daar waren al aankondigingen van het feest op 1 april. Nog even overwogen om ook te gaan op 1 april maar ik zag op internet foto's van voorgaande jaren en het leek mij toch veel te druk. Zag ook dat er een museum was met veel aandacht voor de 80-jarige oorlog. Wil daar zeker nog een keer naartoe. Helaas laat het voorjaarsweer nog even op zich wachten al is de temperatuur wel ok. Fijne week (de kop is er al af :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ilona, een piepklein stukje taart😉 . Brielle is leuk voor een ochtendje of middagje, maar inderdaad is het op 1 april een enorme drukte. Zeker wanneer het in het weekend valt! Je kan er mooie pandjes zien, oude straatjes, en een wandeling over de vestingswallen maken. Tegenwoordig ook lekker lunchen (dat was in mijn tijd jaren 70/80 heel anders!). Hopen dat de meivakantie mooi is!

      Verwijderen
  4. Hihi, toch wel merkwaardig dat er vanuit gegaan wordt dat iedereen van zoetigheid houdt, gezien de taarttraktatie. Ik ben eens verontwaardigd aangesproken door een collega die 15 jaar ouder was, die vond dat ik niet mocht weigeren, dat was onbeleefd. Hij was van 1948, dus van de wederopbouw toen alles nog schaars was. Zelf accepteerde hij wel koffie die hij vies vond (uit die grote ketels) maar liet die dan koud worden, zodat de cateringvrijwilligers het moesten weggooien na afloop. Hem gevraagd wat dan eerlijker was..
    Ja, dat uitzichtloze van studievertragers die er kennelijk geen gat meer in zien, dat ze jou laten zitten of afzeggen met een doorzichtig smoesje. Waren het nivo 1 en 2 studenten? Die hoeven immers hun stufi niet terug te betalen omdat hun diploma onder de startkwalificatieplicht valt. Maar daarmee ontbreekt meteen ook een prikkel om je opleiding af te maken. Ken er zelf ook een aantal. Heb bewondering voor je hoe je dit doet! Dit is een van de meest uitdagende doelgroepen. Gisteren nog maar eens door de cursusevaluaties van de commissievergadering van morgen gegaan. Dan vallen toch wel dingen op, dat sommige docenten het niet volledig invullen. Dus daar maar wat kritische vragen over gesteld, je moet tenslotte de boel wakker houden, he, want straks komen die visitaties weer. Groet en fijne dag, Ine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ine, het is niet zo dat er wordt gedacht dat iedereen van zoet houdt, maar taart is natuurlijk wel een vaste traktatie als er iets te vieren valt. De champagne hadden we op de dag zelf al op! Er is voor niveau 1 en 2 inderdaad geen prikkel om af te ronden, stufi loopt door en als wij ze uitschrijven dan starten ze weer ergens anders en blijven ze geld ontvangen. Uitdagende doelgroep is het zeker, maar af en toe ook doodvermoeiend en even helemaal klaar met al die rotsmoezen!

      Verwijderen
  5. Wat een mooi gebruik op 1 april! Daar had ik nog nooit van gehoord!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vond het altijd erg leuk en helemaal omdat het een vrije dag was voor de meeste Briellenaren!

      Verwijderen
  6. Dat van Brielle wist ik niet. Enne.. de badkamer schoonmaken is ook een beetje sporten ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, is ook sporten, maar niet mijn meest leuke beweegmoment!

      Verwijderen