maandag 29 april 2024

zo was mijn week 17 / 2024

maandag 22 april

Vijf dagen werken en dan vakantie. Met dat in mijn hoofd fiets ik, via de AH, naar school. Ik heb een gezellig praatje met AH-medewerker Ricardo en vul mijn mandje met Alison met bonusboxkorting.

De eerste uren van de werkdag zijn weer voor de studievertragers. Een paar melden zich ziek en er komt er een veel te laat, een half uur voor het einde van de les. Ik vermoed dat de zieken naar de huldiging van Feijenoord zijn in het centrum van de grote stad. 

Het avondeten stond klaar toen ik thuis kwam van het sporten, lasagne, en kon zo de oven in. Broccoli koken (meteen genoeg voor de rest van de week) en wat sla en er staat een gezonde maaltijd op tafel.


dinsdag 23 april

Op verzoek van Lot ook eens iets positiefs over school en studenten. Vandaag deed een van de jongeren uit mijn klasje met vertragers zijn Proeve van Bekwaamheid (praktijkexamen) bij de winkel waar hij stage loopt. Hij behaalde zijn PvB en omdat hij al zijn schoolwerk ook heeft afgemaakt is hij diplomeerbaar. Toen ik hem feliciteerde vertelde hij me dat hij vandaag 23 was geworden, dubbel feest! 

Deze jongeman heeft een lichte vorm van autisme, woont zelfstandig, moet zijn eigen inkomsten verdienen en moest daarnaast een opleiding afronden. Dat is hem gelukt en ik ben zo trots op hem en blij voor hem!


woensdag 24 april

Vandaag al een beginnetje gemaakt met voorbereidingen voor volgend jaar. Voor onze nieuwe studenten maak ik factsheets met informatie over het bindend studieadvies (bsa). Die informatie verandert niet, maar de data waarop de studentbesprekingen plaatsvinden en de adviesmomenten veranderen wel. Iedereen moet de juiste informatie hebben en dat is een vrij secuur werkje. 

Ik plan vast wat evaluatiegesprekken in voor na de vakantie en schrijf de uitnodigingen. Die neem ik in gefrankeerde enveloppen mee naar huis en verstuur ik in de laatste week van de vakantie. Als ik ze nu op de post doe is de kans groot dat de studenten het vergeten of dat de envelop ergens onderop een stapel komt te liggen.


donderdag 25 april

Je kan goed merken dat het bijna vakantie is. Veel klassen die vandaag op school zijn hebben hun laatste lesdag, op vrijdag gaan ze nog op stage. Het is rommelig maar wel gezellig rommelig. Een collega gaat ontbijten met haar klas, in andere klassen kijken ze een film.


vrijdag 26 april

Zo'n laatste week voor een tweeweekse vakantie staat ook in het teken van opruimen. Digitaal wat opschonen hier en daar maar ook de papierbak legen, mijn ladeblok en kastje netjes maken. Spullen in orde maken voor na de vakantie en vooral een 'to do' lijst maken. Ervaring leert dat na twee weken veel is weggezakt en dan is het fijn om een lijstje te hebben waardoor je weer weet wat je allemaal te doen hebt. 

De school lijkt uitgestorven en we kunnen allemaal vroeg naar huis. Ik ga vandaag niet naar de markt want dat wil ik zaterdag doen, dan ga ik naar een wat grotere markt in de grote stad. Fiets wel even langs de bieb waar een boek klaar ligt.

Thuis ben ik alleen. Gisteravond voelde ik al een enorme eetbuidrang opkomen, die hield vandaag aan en eenmaal thuis kon ik er geen weerstand aan bieden. Het lijkt inmiddels weer erger te worden en ik geeft de schuld aan mijn lage gewicht. Begin van de week woog ik twee kilo meer dan vanmorgen. Oh wat vind ik het toch fijn als ik weer onder een bepaald getal zit. Maar dat maakt wel dat ik een eetbui toelaat. 


zaterdag 27 april

Niet al te best geslapen na de eetbui van gistermiddag en -avond. Gelukkig is de sportschool deze Koningsdag open en kan ik de schade compenseren. Ik voel me na afloop weer 'gereset' en neem me voor om weer beter mijn best te gaan doen. Al zo vaak gedaan maar nu echt! Ja hoor, nu echt! Tuurlijk weet ik dat dat onzin is, maar voor nu voelt het even goed om dat te bedenken.

Woensdag kan ik ook weer beginnen met een nieuw lijstje. Lijstje met eetbuivrije dagen, of zal ik het 'normaal eten' noemen? Zoals ik schreef toen ik in april opnieuw begon was dat toen mijn streven. Is weer geen moer van terecht gekomen. En zo blijf ik ziek in mijn hoofd en zie je er aan de buitenkant niets van. 

Even scheen de zon vandaag, precies toen ik naar de markt in de grote stad fietste. Onderweg veel mensen met oranje kleding. Bij ons in de wijk een vrijmarkt met veel harde muziek en bij een paar kroegen was het vroeg in de middag ook al druk. Verder heb ik weinig van Koningsdag gemerkt.  Ik heb 's ochtends wel even een half uurtje naar het bezoek van de koning en zijn gezin en familie aan Emmen gekeken.


zondag 28 april

Ik zou gaan lunchen met een vriendin maar zij appte vorige week al af. Ze heeft een hond te logeren en wil de hond niet alleen laten. We gaan nu op 18 mei. 

De afspraak met mijn oom uit Limburg is ook afgezegd. Hij is momenteel in Zwitserland om de as van zijn vrouw uit te strooien. Het bevalt hem daar goed en hij plakt er een paar dagen aan vast. Of we dat erg vinden. Nee... tuurlijk niet. Kwam wel goed uit want T. heeft een klus die uitloopt en die af moet. Dus wij hadden ook onze twijfels of wel wel zouden gaan. Het hotel kon nog kosteloos worden geannuleerd. 

Mijn dag was verder heerlijk rustig. Ik heb veel gelezen en wat gerommeld in huis. Een lege week voor de deur, wat een luxe!

32 opmerkingen:

  1. Veelzijdige week dus. Ja, die papierbakken.. klinkt zo gewoontjes, maar uit de tijd dat ik alweer twee jaar geleden voor de klas stond, weet ik dat dit enorme bakken kunnen zijn, proppievol. Je kookt dus broccoli vooruit voor de hele week, warm je die dan op, of eet je die koud erbij?
    Beetje rustiger dus voor jou met afspraken.
    Ik heb ook plannen laten vervallen i.v.m het weer. Baalde wel van dat ik alle spullen voor de vrijmarkt had gesorteerd en toen vanwege het weer toch niet ging. Zag die spullen staan en dan toch weer even teleurgesteld in mezelf. Maar bedacht dat als ik er afgelopen week voor de nacht weer een dekbed bijgenomen had én weer een kruik voor koude voeten, ik zeker niet op de grond op een kleedje buiten had moeten zitten, op een nog nat grasveld.
    Zoonlief had de hele week voor de klas gestaan, schoolreisje naar Duinrell nog, veel toetsen afnemen. Had geen puf meer voor een gezamenlijke afspraak. Dus alleen gisteren naar maandelijks verrassingsconcert in Carré geweest. Xander Vrienten, ja de zoon ván, ontvangt daar elke laatste zondag van de maand een muzikale gast die ook het repertoire mag kiezen. Dat is tot het laatst geheim, dus een verrassing. Gisteren de zangeres die vroeger door het leven ging onder de artiestennaam Caro Emerald, maar nu zich verbonden heeft aan de band The Jordan. Was goede en gezellige sfeer met leuke mensen. Voel me daar goed thuis.

    Zou je als je op een volgens de BMI normen 'goed' gewicht zou zitten geen eetbuien meer hebben? Misschien een gewaagde vraag..

    Ik hoop nu op goed weer, ik vind dat we dat wel eens verdiend hebben!
    Groet, Ine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen Ine, gelukkig is dit de papierbak uit mijn kantoor, die leeg ik meestal eens per 3 weken, ik ben erg zuinig en print niet veel.
      De broccoli blancheer ik en warm ik op als ik het ga eten.
      Jouw beslissing om niet op een kleedje te gaan zitten met je spullen was verstandig. Ik denk dat je nu nóg niet opgewarmd zou zijn!
      Leuk, Caro Emerald ken ik, zingt mooi en de liedjes destijds met haar band waren erg vrolijk. Volgens mij heeft ze een burnout gehad en was ze er even uit?
      Ik weet dat ik met een gezond gewicht (en voor mij is dat echt zwaarder dan ik nu ben) minder met eten bezig zijn. Het schijnt zo te werken. Hoe meer honger, hoe meer tekort, hoe vaker men met eten bezig is. Tekort zorgt ervoor dat je lichaam vulling zoekt.

      Verwijderen
    2. Ja zei mijn dochter uit Toronto gisteren ook, toen we aan het videobellen waren. Dat mijn chagrijn over overkoeling na het zitten op een kleedje erger zou zijn geweest dan mijn chagrijn over de spullen die in de kamer bleven staan. Ik heb me er maar bij neergelegd dat het niet meer bij mijn leeftijd en huidige constitutie past om eind april met grillig weer op een kleedje buiten te zitten. Hoewel als het volgend jaar lekker warm is, misschien toch? Ja Caroline is gestopt met Caro Emerald.. ze vertelde dat het een kant op ging waar ze zich niet meer goed bij voelde, het personage ging een eigen leven leiden. Caro Emerald was een personage geworden waar ze niet meer achter kon staan. Mogelijk doordat zij zelf een ontwikkeling doormaakte waardoor ze veranderde. Zoiets. Ik wil het nog wel eens nalezen. Groet, Ine

      Verwijderen
    3. Je dochter kent je goed dus als ook zij dat zegt dan is het verstandig van je geweest! En ja, bij mooi weer gewoon doen hoor!

      Verwijderen
    4. Bij deze band zingt Caroline nu; https://www.youtube.com/watch?v=y_Hz1IwZ_EE Heel ander genre maar ik vind het ook mooi.
      Schrok heel erg van bericht over Ellen hoewel ik wist dat het helemaal niet goed ging, maar dan toch.. zo snel. Ze had net als ik een verdrietige ervaring met het verlies van contact met haar zoon. Daarin voelde ik iets van een band hoewel we er heel verschillend mee omgingen. Vond haar dapper en vrolijk en las haar blogs graag. We zullen haar een die blogs erg missen. Of je nu stopt met werken of dat je juist geniet van je werk en door wil gaan: wees goed voor elkaar, het leven is kort! Liefs, Ine

      Verwijderen
    5. Ik zal een kijken wat ze nu doet, dank je voor de link. Verdrietig nieuws over Ellen. Ik vond haar blogs vaak leuk, eigenwijs, haar eigen mening en niet bang om die te uiten.

      Verwijderen
  2. Wat"jammer"toch,dat jij niet misselijk wordt bij een bepaalde hoeveelheid eten. Dat zou een ondersteuning kunnen zijn. Geniet van je vakantie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen Izerina, niet misselijk, maar lekker voel ik me ook niet hoor! Dank je wel, de zon schijnt hier nu, goed begin!

      Verwijderen
  3. En als je ze nu eens bij eet dagen noemt, dus een positieve correctie van alle dagen eigenlijk te weinig eten?
    Dan is het niet iets wat afgestraft hoeft te worden maar iets wat bij jouw gezonde eetpatroon hoort. Ieder ander neemt dat deel in kleine porties over de maand, jij in 1x. Het totaal blijft hetzelfde.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen Wieteke, dat is nu wat ze bedoelen met omdenken, goed om het zo te bekijken. Het is inderdaad bij-eten, tekort aanvullen. Niet op een gezonde manier helaas, maar wel zoals het is.

      Verwijderen
    2. Het past zelfs in je gezonde gevarieerde eetpatroon, want wat ik al zei, ieder ander neemt dat deel in kleine porties, maar het totaal blijft hetzelfde. 100% eten volgens de schijf van 5 is volgens mij een utopie en voor de gewone mens niet haalbaar. En ik ken geen perfecte mensen en daar zou je ook niet naar moeten streven, zijn meestal niet de leukste mensen terwijl jij overkomt als een heel leuk mens.

      Verwijderen
    3. Ook dat klopt Wieteke. Nee, die schijf van vijf tot op de letter volgen is niet mogelijk. Er zullen altijd dingen zijn die je eet die er niet op staan. Is verder ook geen probleem, mits met mate. Perfecte mensen bestaan alleen op Instagram en ander sociale media kanalen! 😉Lief dat je dat zegt over mij, dank je wel!

      Verwijderen
  4. Fijn om te lezen van die positieve student!
    Het lijkt of vrijdag je eetbui-dag is. Vind dat omdenk-idee van Wieteke wel een goed idee, want dat is natuurlijk zo.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt Judy, op vrijdag 'kan' het want als ik dan niet lekker slaap hoef ik niet de volgende dag te werken én ik kan de boel 'ongedaan' maken op de sportschool. Ja, wat Wieteke schreef is ook zo.

      Verwijderen
  5. Weer met plezier gelezen. Leuk dat je een positief verhaal hebt gedeeld over een van je studievertragers. Ja, zo zie je maar, jongeren hebben echt nog wel begeleiding nodig. Niet alle jongeren, maar een beetje sturing en 'goed gedaan' maakt een wereld van verschil. Het gaat vaak om hele praktische dingen waar ze even bij geholpen moeten worden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel Anita! De jongeren bij mij op school, en dan vooral de jongens, doen heel stoer, maar ze zijn nog zo onervaren en hebben zo weinig zelfvertrouwen.. daar moet je als docent/begeleider doorheen prikken, dan moet je hun vertrouwen winnen en pas dan kan je met ze verder! Lange adem noemen we dat!

      Verwijderen
  6. Noem het gewoon Het Lijstje, geen verder etiket opplakken dat dekt allemaal de lading niet helemaal.
    En zitten dus ook best volwassen bij je op school en dit is zeker een success verhaal, ook mooi dat hij de kans krijgt ondanks lichte handicap om zijn eigen inkomen te verdienen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Lot, ja, zo'n naam moet het worden, dat neem de druk van mijn schouders. We hebben een handjevol studenten van zo'n 20 tot 25, maar het merendeel is 16 - 20. Speciaal voor jou dit succesverhaal! 😉

      Verwijderen
  7. De zieken die bij Feyenoord waren: wat zeg je dat mooi!! En wat fijn dat er een student goed klaar is, super hoor!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Heerlijk om te lezen weer en fijn zo'n succesverhaal. Ik herken het wel toen Ed nog les gaf ook veel negativiteit maar daar stonden de succesvolle verhalen tegenover ook al waren ze soms maar heel klein. Wat jammer van die eetbui maar misschien moet je het 'gewoon' maar accepteren en 'past' het bij je, dat schreef ik al eerder geloof ik. Ik weet niet hoe het is om zo'n eetbui te hebben maar ik denk zelf dat je de eventuele misselijkheid dan niet eens in de gaten hebt/en er is op dat moment in je brein geen ruimte voor. Wat ik wel weet is dat ik wel eens heel veel snoep/chocolade eet vervolgens misselijk ben en geen avondeten meer lust én mijzelf dan voorneem dat nooit meer te doen en het zo niet blijkt te werken en ik een week later weer in de 'fout' ga. Wel dacht ik vanmorgen even stop er gewoon mee met die eetbuien dat was nadat ik vanmorgen om 05.00 uur het blog van Ellen opende en het verschrikkelijke bericht las. Het leven kan zomaar voorbij zijn geniet er nou gewoon van en dat zeg ik die dat ook heel vaak niet doet. Ook zo werkt het niet natuurlijk, het helpt ook niet om tegen een kind dat iets wil te zeggen dat kinderen in Afrika helemaal niks hebben of tegen iemand die geen woning kan vinden te zeggen dat mensen in oorlogsgebieden helemaal niets meer hebben. Tot zover mijn relaas, ik wens je een fijne vakantie en hoop dat het je lukt niet al te restrictief met voeding om te gaan en ervan te genieten. Fijne week!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ilona, succesverhalen zijn er gelukkig ook voldoende! Het gaat inderdaad precies zoals je schrijft met die ellendige eetbuien.
      Ik las het ook van Ellen en ik heb er zelfs een blogje over geschreven gisteravond, maar dat toch weer weggehaald. Ik schrijf er nog wel over in mijn weekverslag. Moet er wel de hele tijd aan denken. Ja, het leven kan ineens een nare wending krijgen. Pluk de dag zeggen is soms makkelijker dan het ook echt doen. Dank je wel, ik vind het heerlijk om even thuis te zijn en heb diverse klusjes en dingen te doen, alles op mijn gemakje!

      Verwijderen
  9. Ik vind altijd een bijzondere sfeer, zo’n week voor de vakantie. Met je hoofd ben je dan toch vaak al een weekje verder. Geniet van je vrije week!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wauw, dat je in april al voorbereidingen voor het volgend schooljaar moet maken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nicole, eigenlijk begint het al met de eerste open dagen in januari, de eerste intakegesprekken in februari. Maar de periode na de meivakantie en voor de zomervakantie is relatief kort dus moeten we op tijd alles gaan regelen: rooster, boekenlijsten, wie geeft welke les, wie krijgt welke mentorklas, kennismakingsmomenten en zo zijn er nog tientallen andere zaken die we moeten organiseren.

      Verwijderen
  11. Hoop dat je lekker van je welverdiende vakantie geniet. Vandaag in ieder geval een topdag qua weer. Mooi dat succesverhaal. Lijkt me dat je daar dan ook veel voldoening uit kan halen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Cellie, het weer is inderdaad geen spelbreker momenteel, erg lekker! Gek, maar zo'n succesverhaal is inderdaad fijn en geeft een goed gevoel, maar tegelijkertijd heb je dan toch minder het gevoel dat je daar hard voor moest werken en dat het min of meer vanzelf zo gaat. En dát is natuurlijk niet waar! Ik moest deze jongeman ook wekelijks motiveren en begeleiden en wanneer hij de moed liet zakken hem weer pep talk geven. Maar goed, de meeste studenten diplomeren gelukkig 'gewoon' door hun schoolwerk te doen en stage te lopen. En dan gaat het (lijkt wel) vanzelf!

      Verwijderen
  12. Kan me helemaal voorstellen hoe trots je bent op die student. Hartstikke leuk! Geniet van je vakantie! Groetjes, Nicky

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Knap hoor van die jongeman die toch zijn opleiding gehaald heeft!
    Hopelijk ben je lekker aan het genieten van je vakantie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De eerste week was vooral een lummelweekje, met een paar dagen mooi weer, dus heerlijk Zo Simpel.. Geluk!

      Verwijderen