donderdag 22 augustus 2024

neurologische paden #1


Neurologische paden leggen in je brein.

Als je iets vaak doet, creëert dat neurologische paden in je brein. Eerst zijn het hobbelige paadjes, daarna zijn het olifantenpaadjes geworden. Je kunt dan op routine dingen doen, je hoeft er niet meer bij na te denken. Dat kan heel handig zijn, wanneer je aan het autorijden bent bijvoorbeeld. De handeling gaan als het ware vanzelf. 

Het kan ook in je nadeel werken. Dat is bij mij het geval wanneer het om de eetbuien gaat.  Iedere keer dat ik een eetbui heb wordt het pad in mijn brein een snelle en gladde route en wordt de eetbui daarmee makkelijker en vanzelfsprekender.


Boek

Nadat ik opnieuw het boek 'Brain over Binge' las besloot ik dat ik mijn eetbuien kan stoppen. Misschien herinner je je wel dat ik dat eerder al eens deed en toen 90 dagen eetbuivrij was. Een record. Zou ik nu voor altijd afscheid kunnen nemen van deze eetbuien? Ik denk het wel.

Hoe?

De eetbuien zijn een gewoonte, een olifantenpad, in mijn brein geworden omdat ik telkens toegeef aan de drang. Ik moet dus een nieuwe 'olifantenpad' vormen door consequent niet toe te geven aan de eetbuidrang. Hoe vaker ik niet toegeef, hoe makkelijker het wordt. Tot het pad weg is en er een nieuw pad is, een nieuwe gewoonte om geen eetbui te hebben. 

Zou het lukken? Kijk af en toe maar op het tabblad 'eetbuivrije dagen' bovenaan mijn blog. 


Ps: lees vooral mijn blog Brain over Binge via de link in dit artikel als je er wat meer over wil weten!

25 opmerkingen:

  1. o,wat moeilijk voor je.Glij maar niet uit over de paadjes...maar jij staat ook weer op.Je hebt veerkracht,vind ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat goed dat je het weer gaat proberen. Inderdaad die neurologische paden. Ik ben ooit gestopt met roken en dat is denk ik ook zoiets. Was niet makkelijk trouwens.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is mij ook gelukt Judy, nu al weer zo'n 25 jaar geleden, en nog geen dag spijt van gehad. En na een half jaar ook nooit meer behoefte aan roken.

      Verwijderen
    2. Je zou nog kunnen onderzoeken wat maakte dat dat wel lukte en die succesfactoren hier ook proberen toe te passen. Al denk ik dat deze echt van een andere categorie is want rookwaar kun je vermijden, maar eten zul je toch altijd moeten blijven doen.

      Verwijderen
    3. Het is niet echt te vergelijken, dat ben ik met je eens Wieteke. Ik weet nog wel dat ik ook tijdelijk stopte met koffiedrinken, dat ging namelijk hand in hand met een sigaret en zonder die 'trigger' was de sigaret minder nodig. Daarnaast realiseerde ik me goed hoe ongezond het was en wilde ik graag fit(ter) worden. Ik hoop dat ik nu ook de juiste dingen kan doen.

      Verwijderen
  3. Is het zo samen te vatten: je bent in stappen naar de eetbuien gegaan, nu ben je met al je ervaringen, het weer her- en herlezen van dat boek in stappen terug al weer een heel eind gekomen en nu klaar voor de laatste stap?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Oh wauw, ik denk dat het zeker gaat lukken als je overtuiging zo groot is. De theorie van de neurologische paden ken ik wel, en is heel zinnig. Ik wil zo van mijn tandarts angst afkomen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat fijn dat je er zo positief en vol wilskracht over schrijft! Succes!
    Marian

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Met al dat vreten zal je inmiddels wel een (kamer-) olifant zijn..

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi mevrouw Niekje, het boek ken ik en heb ik gelezen. Er is ook een Belgische dame, Laurence Blairon (Bingrover) die volgens dit principe werkt. Helaas heeft het bij mij niet het gehoopte effect gehad, omdat ik denk dat dat neurale pad van overeten, verworven is met heel veel andere (zij)paden, zoals sport, zelfacceptatie, emotieregulatie etc.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Rian, ik heb het nu voor de vierde of vijfde keer gelezen, en eerder lukte het wel met deze 'methode'. Ik begrijp heel goed wat je bedoelt. Ik heb ook enorm veel zijpaden waar nog heel wat aan moet gebeuren, sport hoort daar bij mij ook bij. En om alle neurologische paden 'terug naar fabrieksinstellingen' te krijgen is volgens mij ook niet mogelijk. Volgens mij zal ik altijd een deel van de eetstoornis blijven houden, in welke vorm dan ook. Maar het stoppen van de eetbuien door de drang ernaar als neurologische junk te zien en te negeren kan misschien helpen. Ik zal verslag blijven doen op mijn blog. Ik hoop dat je okay bent Rian, want ik weet dat het af en toe allemaal behoorlijk zwaar en naar kan zijn wanneer je met deze problematiek kampt. Fijn dat je reageerde, ik waardeer dat. xx

      Verwijderen
  8. Dankjewel, graag blijf ik je ervaringen hiermee volgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Heel veel succes ermee, lijkt me best lastig.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Reacties
    1. Ik weet dat het kan werken, maar het is deze keer niet gelukt, morgen nieuwe poging!

      Verwijderen