donderdag 1 augustus 2024

vitamine D en B12

Een aantal jaren geleden had ik een ernstig vitamine D tekort.  Ik was me hier niet van bewust, maar in die periode verloor ik vrij snel mijn evenwicht, viel ik een paar keer met de fiets en had ik moeite met concentreren. Het viel samen met mijn burn-out. De concentratieklachten konden ook daarmee te maken hebben.

Nadat bloedonderzoek uitwees dat ik een ernstig tekort had kreeg ik een kuur. En nog steeds schrijft de huisarts mij ampullen voor waarvan ik er trouw maandelijks twee neem. Vallen met de fiets en struikelen is nu verleden tijd. Ook kan ik me weer beter concentreren. Of dat puur door de vitamine D komt weet ik niet, maar prettig is het wel.

Zodra het zonnetje schijnt en het de temperatuur lekker genoeg is pak ik een stoel en installeer ik me op ons terras. Voor een beetje kleur op het bleke gelaat en de broodnodige vitamine D. Goed insmeren is wel belangrijk, dat doe ik dus ook!

Ik ben geen arts en ik heb ook geen onderzoek gedaan naar vitamine D, maar wel met mijn huisarts hierover gesproken. Ook op het Internet heb ik diverse betrouwbare bronnen uit binnen- en buitenland geraadpleegd en gelezen dat vrouwen van 50 en ouder die in het westen wonen een risico lopen op een tekort. 

Er is een behoorlijke lijst met klachten die bij een tekort kunnen ontstaan. Ik zorg er daarom nu voor dat mijn vitamine D niveau op pijl blijf. Het zonnetje kan daarbij helpen. (In overleg met mijn huisarts heb ik jaarlijks een bloedonderzoek om te kijken of ik geen tekorten heb, dit in verband met mijn eetgestoorde eetpatroon.)

Zo'n 20 jaar geleden kwam uit een bloedonderzoek ook naar voren dat ik een vitamine B12 tekort had. Dus ook dat wordt aangevuld, wederom door middel van een ampul die ik - door T.  - laat injecteren. De bijbehorende klachten zijn daardoor weg en blijven weg.

Verder slik ik geen andere supplementen. Volgens mijn huisarts, die mijn jaarlijkse bloedonderzoek met mij bespreekt, is dit niet nodig. En ik vertrouw op de informatie die ik van mijn huisarts krijg dus ga ik niet zelf de dokter uithangen. 

Deze post kwam eerder, in iets andere versie, online.

34 opmerkingen:

  1. Toen Corona begon werd ergens geadviseerd om D en K te slikken en dat doen we sindsdien elke dag. Onze bloedonderzoeken zijn gelukkig ook goed. We hebben beiden ook geen klachten die bij tekorten beschreven zijn. We eten elke dag wel vlees en andere dingen waar B12 inzit. We zijn ook niet onverklaarbaar moe. Ja nu ben ik wel moe, maar dagje met dochter weg, lunch en paar winkels, uur rijden terug en alles opbergen.
    Wel slik ik magnesium want ik heb daar wel klachten van als ik dat niet bij slik

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, geen klachten en uit bloedonderzoek geen bijzonderheden, houden zo! En je doet de juiste dingen en dat je moe bent van een dag op sleeptouw gaan lijkt me niet meer dan logisch! šŸ˜

      Verwijderen
  2. Van mijn vorige huisarts moest ik het hele jaar door vitamine D nemen. Mijn huisarts zegt alleen in de wintermaanden. De meningen zijn dus verdeeld.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt Myriam, ik weet dat het verschilt per arts. Ik heb wat informatie gelezen en denk dat ik er goed aan doe om het hele jaar door D te nemen, mijn huidige huisarts vindt dat ook.

      Verwijderen
  3. Ik hang wel mijn eigen dokter uit. Jaren terug had ik last van een onstoken schouder.Artrose of artritis.Op aanraden van iemand nam ik vit B 12 en ging het over. Maar de huisarts die ik er over sprak, vond het onzin. Maar het is bekend dat als je jaren lang maagzuuremmers gebruikt, je een risico op een tekort aan vit B kunt krijgen. Verder gebruik ik magnesium, vanwege nachtelijke krampen. Helpt heel goed. En glucosamine tegen artrose in de schouders. Als ik ergens last van heb, zoek ik informatie over supplementen. Werkt het, dan blijft het, anders niet. Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Geartsje, misschien zit het in je naam? šŸ˜‰Nee, dat is flauw. Je bent natuurlijk vrij om te doen wat jij denkt dat goed voor jou is. En goed om te kijken of het werkt en zo niet, dan weg. Ik snap dat ook. Ik heb verder geen behoefte aan supplementen want ik heb geen klachten.

      Verwijderen
  4. Daarnaast vind ik de adviezen van het Voedingscentrum ook prima. Zo stelt dat centrum dat ze geen advies geeft over extra Omega 3 suppletie en aangezien we ooit ook hypes gehad hebben over vitamine E die weer overgewaaid zijn, klinkt me dit heel doordacht.
    Al moet ik zeggen dat over vitamine D en HB wel wat laid back gedaan werd door de doktersassistenten en huisartsen van mijn gezondheidscentrum. Maar ook dat snap ik wel: zij volgen de richtlijnen van het NHG en daarnaast is natuurlijk ook bekend dat veel patiƫnten ten onrechte klachten toeschrijven aan vermeende tekorten terwijl diezelfde klachten ook worden gezien bij mensen die geen tekort hebben Ʃn terwijl anderen patiƫnten bij aantoonbare tekorten geen klachten ervaren. Maar zegt dat laatste niet vooral iets over het verschil tussen iets mankeren zonder het te ervaren/te voelen en niets mankeren terwijl je van alles denkt te voelen?

    Tijdens de fatale ziekte van mijn lief hebben we de nodige orthomoleculaire supplementen in huis gehad. Mariadistel, hoge doseringen vitamine D en C, paddestoelenextract. Nee, het heeft niets uitgehaald, de ziekte was te agressief. Groet, Ine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ine, het VC volgt richtlijnen vanuit de gezondheidsraad dacht ik. Ik denk dat die adviezen goed zijn. Ik denk zelf ook na en soms zit iets inderdaad tussen de oren of ben je gewoon moe omdat je veel doet en te weinig rust. Kan van alles zijn. IBij ernstige ziekten zijn zware middelen nodig, daar heb ik nooit aan getwijfeld, bij mijn zieke moeder 35 jaar geleden waren er ook vrienden die linksomdraaiendnmelkzuurbacteriƫn aanbevolen om maar een zijstraat te noemen.

      Verwijderen
    2. En deze link vind ik ook wel een betrouwbare bron. Het is even stug doorlezen maar hier vind je kritische kanttekeningen bij de hype rond de omega vetzuren: https://www.iamafoodie.nl/is-de-verhouding-omega-6-omega-3-belangrijk/ Groet Ine

      Verwijderen
    3. Is een goede website, ik lees de artikelen en luister naar de podcasts, ik gebruik 'm ook tijdens mijn lessen.

      Verwijderen
  5. Ja, veel mensen hebben D tekort. Ik krijg het ook extra. En de B12 herken ik ook, ik kreeg het laatst ineens niet meer, ze vonden die injecties niet meer nodig, kon ook met pillen. Nou vreselijk, alle symptomen weer terug en ik was vreselijk depri. En nu ik weer spuit, lijkt het alsof het licht weer aan is gegaan. Dus ik ken het.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Een paar weken geleden liet ik bloedonderzoek naar o.a. vitamines doen. Mijn vit D was aan de lage kant. Slechte zomer? Ik slik nu ook in de zomer een pilletje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Verstandig, want als het langdurig laag is krijg je er echt last van Izerina.

      Verwijderen
  7. Ik heb meteen even mijn dagelijkse vitamine D pilletje gepakt toen ik je post las! Het staat hier voor me op mijn bureau.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voor vrouwen in onze leeftijdsgroep en in ons deel van de wereld heel belangrijke Nicole.

      Verwijderen
  8. Ik had op een gegeven moment ook een stevig vitamine D tekort, ondanks dat ik veel buiten ben / was. Schijnt bij "de ouderdom" te horen.... Dus sinds die tijd slik ik bij!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Precies, je hebt het gewoon nodig en in ons deel van de wereld komt het niet genoeg binnen via de zon alleen. Beetje hulp is dan nodig Mrs. H.

      Verwijderen
  9. Groot gelijk dat je niet zelf de dokter uit gaat hangen; iets wat 'Big Pharma' maar al te graag wil dat een mens doet. Onlangs was ik bij een drogist van een landelijke keten en zag met verbazing dat je voor de gekste dingen vitamine- of mineralensupplementen kopen kon. Ikzelf vond dat ik me al op een hellend vlak had begeven omdat ik gelezen had dat ik als tachtigjarige aanvullende vitaminen (A-Z 65+, of zoiets) nodig had en ervoor naar de winkel ging. Maar als ik de etiketten en 'voorlichtingsfolders' las dan was dat allemaal veel te weinig en was een batterij aan pillen en poedertjes nodig als dagelijkse aanvulling op mijn toch echt wel gezonde voedingspatroon.
    De enige concessie die ik gedaan heb is dat ik een keer of drie per week een tablet van bovengenoemde vitaminen neem. Het komt me volstrekt belachelijk voor om dat dagelijks te doen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Precies Willem, dat willen ze graag. Zelfs de supermarkten verkopen supplementen in de vorm van extra eiwitproducten etc. Je bent een verstandig mens lees ik Willem! Je lijkt een beetje op mijn vader wat betreft jouw houding hierover. Vind ik leuk om te lezen.

      Verwijderen
  10. Ik slik op advies van huisarts en internist dagelijks B12 (10 microgram) en vitamine D (50 microgram).
    B12 slik ik omdat ik grotendeels vegan eet en D doordat ik de 50 jaar al enige tijd achter de rug heb.
    Verder neem ik zo nu een dan een multivitamine voor 65+ -ers. Niet dagelijks, ongeveer 2x per week.

    Mijn moeder slikte geen vitamines, hoewel ze vegetariƫr was. Het vitamine D advies was van na haar tijd en ook de vitamine B12.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Aaf, vroeger was het inderdaad anders en wist men minder, nu moet je er je voordeel mee doen dat er goede onderzoeken zijn en wij er baat bij kunnen hebben. En ook jij voelt je fit en bent fit, en dat is waar het om gaat!

      Verwijderen
  11. Heb ook altijd gedacht dat ik uit mijn dagelijkse voeding genoeg binnen kreeg.
    En toch ben ik in coronatijd vitamine 3D 50 mcg gaan slikken,kreeg later van reumatoloog de bevestiging goed bezig te zijn en hij gaf me daarbij het advies om multivitamine te gaan slikken ivm SSc.3 maandelijkse bloedonderzoeken geven weer dat ik geen tekorten heb.Maar gister kreeg ik uitslag van ct scan torax waar ik me grote zorgen over maak en of dat met pilletjes weer de goede kant op zal gaan?Over enkele weken weer afspraak scan en er zit niks anders op dan afwachten en hoop houden.Ger van hoorndesovervloeds3.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh wat naar Ger, ik hoop met je mee dat het volgende onderzoek goed is.!

      Verwijderen
  12. Ik slik al een jaar of 12 dagelijks vitamine D3. Dat scheelde (scheelt) een slok op een borrel qua met name fysieke klachten. Mijn B12 is tegenwoordig voldoende op peil om zonder extraatje te kunnen leven. Wel moet ik sinds vorig jaar vitamine K2 slikken.
    Over een paar weken mag ik mij bij het lab melden voor de jaarlijkse controle. Altijd weer 'spannend'..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Rianne, goed om het jaarlijks te controleren als je weet dat er tekorten (kunnen) zijn!

      Verwijderen
  13. Ik neem best veel supplementen maar allemaal in samenspraak met de internist. Sowieso om de twee weken een B12 injectie wegens een opnameprobleem. Dan ook nog magnesium (ook altijd tekort op celniveau) en omega3. En sinds ik te weten ben gekomen dat ik (al) botontkalking heb, neem ik ook calcium en vitamine D bij (in combinatie met de medicatie).
    Soms gebruik ik ook L-lysine als ik last heb van koortsblaasjes maar door noten te vermijden merk ik dat ik er veel minder last van heb.

    Denk dat supplementen wel waardevol kunnen zijn maar je moet zeker goed weten wat en hoe want niet alle supplementen zijn wateroplosbaar en van sommige kan je dus echt overdoseren.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Geke, verstandig dat je het in samenspraak doet. Ik heb hetzelfde B12 opnameprobleem en krijg het dus ook via injectie. Ik probeer de botontkalking tegen te gaan door veel te bewegen en calciumrijke producten te eten. Hopelijk is dat genoeg. En zo niet dan hoor ik dat van de huisarts nog wel een keer als het aan de hand is. Overdoseren is goed mogelijk en nadelig, denk aan B6: tintelingen etc.

      Verwijderen
  14. Goed van je dat je je tekorten aanvult. Fijn dat je daardoor ook geen klachten meer hebt.
    Zelf slik ik B12 omdat ik ook al zo lang ik me kan herinneren een tekort heb. Vitamine D zou ik in de wintermaanden ook moeten nemen (hier in Nederland is gewoon te weinig zonlicht) maar vergeet ik eigenlijk altijd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Zo .. Geluk, dat de klachten weg zijn is fijn, ik had er echt last van! Luisteren naar je lichaam is ook belangrijk. Probeer vit D wel te nemen, je merkt het echt als het tekort ontstaat.

      Verwijderen
  15. Slim om het in de gaten te houden als je daar al eens problemen mee hebt gehad. Ik heb ooit wel een potje vitamine D gekocht maar ik vergeet het dan weer in te nemen. Heb het uiteindelijk weggegooid.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Herkenbaar Nicky, ik kocht soms ook potjes met vitaminen en vergat ze dan weer. Nu ik weet dat ik het nodig heb doe ik het trouw en is het een routine geworden. Iedere eerste van de even maanden een ampul B12 en iedere eerste van de maand een ampul vitamine D (in de wintermaanden twee, 's zomers een).

      Verwijderen
  16. Heb ook bloedonderzoek laten doen afgelopen maand. Slik vitamine D en B12, en dat werd beloond, mooie bloedwaarden. Nierfunctie ook heel mooi. Zit wat lager in Hb en andere waarden van de rode bloedcellen, en ook al jaren wat laag met de leukocyten maar dat kan komen door stof in huis. Ben de spullen van alle overleden en geƫmigreerde familie aan het opruimen en dat geeft stof. Daar reageren mijn luchtwegen nogal op, met dus steeds verkoudheid. Groet, Ine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha Ine, altijd fijn om te weten dat alles in orde is. Stof kan inderdaad dat effect hebben.

      Verwijderen