zaterdag 17 augustus 2024

zo was mijn week 33 / 2024


Vanaf nu plaats ik mijn weekoverzicht op zaterdagavond om 21.00 uur. Het geeft me dan tijd en gelegenheid op zondag om de reacties te lezen en beantwoorden. Op maandag is dat, zeker wanneer ik over een week weer aan het werk ben, toch minder makkelijk want dan heb ik er overdag nauwelijks tijd voor. 


maandag 12 augustus

Ik ga naar de sportschool waar ik 11 dagen, een record voor mij, niet ben geweest. Het is lekker om mijn rondje weer te kunnen doen. 

Na het warme weer in Frankrijk vinden we de ruim 30 graden hier vandaag goed te doen. Op zonne-energie draai ik een was en we ruimen de laatste dingen op.

De nieuwe buren komen langs voor koffie en krijgen van ons wat lekkere dingen: kaas, olijfolie en wijn, als dank voor het verzorgen van de planten op ons dakterras tijdens onze vakantie. In de middag komt ook buurvrouw E. langs om haar cadeautjes in ontvangst te nemen, zij heeft Max heel goed verzorgd. Twee keer per dag is ze langs geweest en heeft ze hem buiten laten spelen, eten en aandacht gegeven.


dinsdag 13 augustus

Vandaag gaat er weer in was de machine in, morgen nog een en dan is de vakantiewas weer weggewerkt. Na mijn rondje sportschool drink ik op ons dakterras koffie en eet ik mijn boterham met pindakaas. Na alle Franse lekkernijen is dit toch ook weer genieten.

Na de koffie is het tijd om naar de opticien te gaan om mijn bril op te halen. Ik zet de bril op en hij staat me goed. En ik merk meteen dat ik echt toe ben aan nieuwe glazen, wat een verschil! Wanneer ik thuiskom vindt T. ook dat het een mooie bril is die me goed staat. Leuk!


woensdag 14 augustus

Regen, dat is lang geleden. Geen plannen voor vandaag en de dag verloopt rustig. Ik ga natuurlijk sporten en drink daarna buiten mijn koffie, het is inmiddels droog. Ik fiets naar de grote stad, daar zit een Jumbo waar ik met mijn punten gratis producten kan halen, dat kan niet bij een onlinebestelling. Deze keer zijn het potten pindakaas, ik neem er vijf mee, hier kan ik voorlopig wel even mee toe.

's Middags maak ik bouillon voor de soep van vanavond. Ik sleutel wat aan mijn blog, ik wil tabbladen creëren en daar specifieke informatie plaatsen. Het lukt me niet dus ik zet alles weer terug in de oude stand. Ik zie trouwens niet waar het verkeerd gaat, de tabbladen staan er wel, maar ik begrijp niet hoe ik informatie moet toevoegen. Op het Internet word ik niet veel wijzer. 

Ik besluit om hulp te vragen, ik ken maar een iemand die al heel lang gebruik maakt van Blogger en dat is Aaf. Ik stuur haar een mail.


donderdag 15 augustus

In mijn mailbox zit een reactie van Aaf met een uitgebreide instructie. Met deze informatie ga ik, nog voor ik aan mijn havermoutpap begin, aan de slag. En ja hoor, nu lukt het wel.

Mijn eerste tabblad heet 'boeken'. Het tabblad 'recepten' is nog een twijfelgeval. Het Internet staat immers vol met recepten, daarnaast ben ik geen foodblogger en vind ik koken leuk, maar is recepten schrijven niet aan mij besteed. Misschien plaats ik hier wel links naar recepten van gerechten die ik graag eet. Of ik haal het tabblad weer weg. 

Vandaag was een rustige dag, ik heb lekker buiten gezeten. Vakantie is heerlijk, maar nu, na ruim vijf weken, krijg ik ook weer zin om te gaan werken. Dat is fijn, want het lijkt me vervelend om met tegenzin aan de slag te moeten gaan. 


vrijdag 16 augustus

Vrijdag marktdag. Na het sporten, en voor het weer gaat regenen, maak ik mijn trip naar de markt. Ik haal twee stukken kaas, aardappelen, een meloen, komkommers, paprika's en pruimen. 

's Middags doe ik wat huishoudelijke taken en aan het eind van de middag heb ik een gezellige belafspraak. 


zaterdag 17 augustus

Geen goede dag. Ik heb gisteravond een eetbui gehad en daardoor slecht geslapen. Ik ben te moe om naar de sportschool te gaan en blijf thuis. De eetbui gaat door. En duurt de hele dag. Wat heb ik hier schoon genoeg van. En tegelijkertijd laat ik het toe, span ik me niet in en bied ik geen weerstand. De welbekende vicieuze cirkel. 

Morgen wordt alles anders, ik ga er weer aan werken. Het kan namelijk, het is mogelijk om na meer dan 25 jaar met een eetstoornis te genezen. Ik kan dat, ik wil dat kunnen, ik zal dat kunnen. In de vakantie ging het toch ook goed? Had ik geen eetbuien, ging ik niet sporten, at ik totaal anders dan thuis en kwam ik niet aan. Ik voelde me vrij, eten was niet aan vaste tijden gebonden. We aten een keer om 18.30 uur, maar ook een keer om 19.45 uur. We ontbeten om 8 uur, en ook om 9.30 uur. Ik keek niet op de klok wanneer ik trek had in wat te knabbelen en als we op pad waren en in een dorpje bij de bakker een vers chocoladebroodje meenamen maakte ik me geen zorgen of het al tijd was om het op te eten. 

Ik heb een vrijheid ervaren die voor de meeste mensen vanzelfsprekend is: eten wanneer het tijd is om te eten, of wanneer ze honger hebben. Zij kijken niet op de klok om te wachten tot het exact 06.45 uur is voordat ze beginnen met eten. Ze wachten ook niet tot klokslag 19.00 uur om hun eerste spruitje aan hun vork te prikken. Maar dat is precies wat ik doe. Ja, echt waar!

Maar dat verandert morgen. Morgen ga ik het anders doen. En ook maandag, dinsdag en woensdag... Want ik wil die vrijheid terug, de vrijheid waarvan ik weet dat ik die ook kan hebben.

41 opmerkingen:

  1. Na alle leermomenten van de afgelopen 2 jaar waarover we mochten meelezen lijkt me dit het beste plan. "gewoon" gewoon doen!
    Je bent er aan toe om het nu wel te doen,

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ga het proberen Lot, ik weet dat het kan, maar ook dat het niet zo makkelijk is als het lijkt.

      Verwijderen
  2. Je bent gewoon een gekke dwangneuroot juffie! Met kerst houuden we een inzamelingsactie voor eten voor je op school.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En wie ben jij Jessie, een mede-gekke-dwangneuroot? Kennen we elkaar?

      Verwijderen
  3. Wat knap van je, hoop dat het gaat lukken.
    💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼Denk aan je.
    Wat een vrijheid zal dat voor je zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een kanjer ben je.
    💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼hoop dat het lukt.
    Wat een vrijheid zal dat voor je zijn.
    Denk aan je🥰

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je Engelien! (de reactie erboven kwam denk ik ook van jou)

      Verwijderen
  5. Gewoon doorgaan met wvreeeten

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh jee, lees ik hier de reactie van een jaloerse trol? Jaloers op mijn prachtige afgetrainde lichaam? Jij zit natuurlijk in je donkere hoekje ook de hele dat te eten en dat is je vast aan te zien. Rot voor je hoor!

      Verwijderen
  6. Ik was van plan iets heel anders te schrijven, maar stuitte toen op je laatste stukje. Allereerst; wat rot voor je, hopelijk ben je nu al weer je iets beter aan het voelen. En ongetwijfeld zullen veel lezers nu weer met tips en adviezen komen die je allemaal al weet...Het valt me wel op dat 'tijdstip' en 'plaats' blijkbaar een grote rol spelen in de manier waarop je nu leeft. Vaste tijdstippen voor eten en ook geen minuut eerder, en dus alleen in de thuis/werksituatie. Op vakantie en ook tijdens logeren bij je vader kan het allemaal wat losser. Nu is het misschien kip of het ei: ga je weer terug in dat stramien zodra je in je thuis/werksituatie bent, of brengt de thuis/werksituatie dit op een of andere manier met zich mee, dat je je hierin gedwongen of 'verplicht' voelt? In je schoolritme is dat nog te verklaren omdat daar vaste lestijden en vaste pauzes zijn. En er is ook niets mis met regelmaat.
    Ik schrijf dit omdat ik zelf ook heb gemerkt dat bepaalde conditioneringen soms zo sterk in een mens kunnen zitten, zeker als je dit al jarenlang zo doet of denkt. (ik blijf even weg van al die 'breinen' hoor, ik denk even praktisch). Groet, Ine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Ine, werken op een school betekent inderdaad heel vaste tijden, maar zelfs dan zou ik nog wel wat kunnen variëren want ik sta niet de hele dag voor de klas. Ik heb wat meer vrijheid om mijn tijd zelf in te delen. Regelmaat is inderdaad fijn, maar moet geen belemmering zijn om normaal te kunnen functioneren.

      Verwijderen
  7. Mooi,dat je van die vrijheid proefde op je vakantie. Probeer het binnen de vaste gewoonten van het dagelijks leven vol te houden.Dat lijkt me moeilijker Succes.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik moet gewoon vaker op vakantie Izerina! Ja, het is zeker moeilijker nu ik weer in een normaal ritme zit. Dank je.

      Verwijderen
  8. Interessant, die link. Het kan dus. Die vrijheid die je had in de vakantie, ik gun het je!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hoi Niekje,
    Ja wat kan de strijd lastig en hardnekkig zijn.
    Vakantie waarschijnlijk veel echt samen geweest en veel ontspanning ervaren en dan weer terug komen op de plek die in je hoofd de plek is die om jou strakke regelmaat vraagt.
    Dat zal voor je brein weer een zware aanslag geweest zijn.
    Maar....je hebt eraan geproefd en ik snap dat het naar meer smaakt!
    Val jezelf niet te hard als je een keer struikeld.
    Wees trots omdat je blijft zoeken naar een oplossing loskomen van die knellende band.
    Sterkte!!! Gr Jenneke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Jenneke, Zo zit het inderdaad, de plek gaat samen met met mijn strenge regime, dat geldt voor zowel school als thuis. Ik blijf het proberen omdat ik weet dat ik het kan, en als het niet nu is dan ooit! Dank je wel.

      Verwijderen
  10. Het zou fijn zijn als het je lukt om het dwangmatige los te laten! Wat een vrijheid zou dat je opleveren!
    Over je lijstje met boeken: ik zou het leuk vinden als je er bij schreef wat je er van vond. Niet echt een recensie, maar wel wat je er fijn of minder fijn aan vond.
    Ik overweeg, in navolging van jou, ook een lijstje te maken. Ik heb in concept al een lijstje staan, maar of ik het publiceer, daar moet ik nog over nadenken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Aaf, ik snak soms naar die vrijheid en tegelijkertijd vind ik het beangstigend: kan ik daar mee omgaan? Ga ik dan niet naar het andere uiterste van mezelf iedere dag de hele dag volproppen? Goed idee, misschien in een of twee zinnen. Ik vind het altijd zo lastig want wat ik mooi vind is niet altijd wat de ander ook mooi vindt. En literatuur is heel persoonlijk. Voor nu heb ik er wel een zogenaamde 'rating' bij gezet. Ben benieuwd wat jouw aanspreekt in boeken.

      Verwijderen
  11. Ik gun het je zo, die vrijheid! En misschien is het juist NU wel het goede moment om je knop om te zetten, bij het begin van het nieuwe werkjaar.
    Dank voor de inspirerende link, ik moet vaker op die pagina gaan lezen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Mrs H. Die website staat vol met heel interessante, inspirerende en informatieve artikelen. Ik kom er graag. Ja, zo'n nieuw werkjaar is ook een mooi startmoment.

      Verwijderen
  12. Leuk, een nieuwe bril die goed staat! Ik heb nu 2 jaar een leesbril en ik ben er nog steeds niet aan gewend. Voor mijn gevoel heb ik het hoofd er niet voor en maakt elke bril mij streng. Maar dat zal echt onzin zijn en bovendien is kunnen lezen belangrijker.
    Fijn dat jouw nieuwe exemplaar goed bevalt. En ook fijn dat de vakantiewas alweer gedaan is, altijd even een klusje.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Mara, ik had dat met leesbrillen ook, maar dat kwam omdat ze vaak op het puntje van mijn neus balanceerden. Ik was al schooljuf, maar dit maakte het nog juffiger. Nu heb ik een zogenaamde glasbril, dat is zonder montuur maar wel met een mooie tussenstukje en pootjes. Staat onopvallend, beetje chic. Voor mij geen strenge donkere monturen, dan zie je eerst de bril en dan pas mijn gezicht. Ja, en de wasmand was denk ik precies een halve dag leeg 🤣.

      Verwijderen
    2. Herinnert me aan dat ik ook weer naar de opticien moet, moet nog wel even uitzoeken welke precies, want lang niet over elke opticien even tevreden. Die glasbril vind ik ook wel een idee, want brillen kunnen idd 'hard' overkomen. Bril heb ik al vanaf mijn 11e, daar kwam al een leesbril bij. Opticien heeft het steeds of vari- of multi- focusbril, maar ik heb verhalen gehoord van mensen die nekklachten kregen van het voor- en achterover moeten kantelen van het hoofd om goed uit die bewuste hoeken te kunnen kijken. Groet, Ine

      Verwijderen
    3. Hoi Ine, ik ben klant van eyewish, erg tevreden over hun service en winkel en personeel. Ik heb totaal geen last van nekklachten, heb ook een varifocale bril en bevalt me goed.

      Verwijderen
  13. Ik gun je zo hard die vrijheid. Een half leven strugglen, dat is toch geen leven.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Myriam, Dank je wel. Nee, als je het zo zegt dan is het wel triest eigenlijk. 😞

      Verwijderen
  14. Bijzonder toch dat je tijdens een vakantie, een andere omgeving, het wel lukt om los te komen van die eetpatronen. Hopelijk gaat het je hier ook lukken, dat je hier diezelfde vrijheid ervaart. Succes!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Aukje, voor mij is het logisch dat het lukt als ik niet thuis ben of op school, op vakantie is alles zo anders dan lukt het gewoon niet om alles hetzelfde te doen en leg ik me er bij neer. Ik op vakantie, eetstoornis op vakantie, zoiets. Niet dat ik er niet constant mee bezig ben in mijn hoofd, maar op een andere manier. Ik ga mijn best weer doen!

      Verwijderen
  15. Gek hè, dat het tijdens een vakantie wel lukt om je vrij te voelen met betrekking tot eten. Hopelijk lukt het toch om ook hier de patronen los te laten, maar ik kan me goed voorstellen dat dat best pittig is na al die tijd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Zo.. Geluk, na zo'n lange tijd is het inderdaad lastig, maar ik ga het wel proberen.

      Verwijderen
  16. Ik heb me al vaker afgevraagd bij het lezen van je stukjes of er voor jou iets zou veranderen als je eenmaal met pensioen bent. Op vakantie lukt het wel om te genieten van het moment en alle 'moetjes' los te laten, dus misschien ook wel wanneer je elke dag vakantie hebt?
    Al hoop ik natuurlijk in de eerste plaats dat het zo lang niet hoeft te duren om van de eetstoornis af te raken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Sarah, ik verwacht niet dat het dan anders is, tenzij ik constant op reis ben. Het lukt alleen om het los te laten als het echt niet anders kan, en dat is op reis of op dagen op het werk waar ik geen normaal programma heb.

      Verwijderen
  17. Nou... als dat geen mooi vooruitzicht is: na je pensioen gewoon constant reizen! ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hahaha.. ja, daar zouden veel pensionado's voor tekenen, ik weet niet of ik dat wil, maar never say never! 😊

      Verwijderen
  18. Och wat een lange strijd… Ik heb bewondering voor je.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Wat bijzonder dat het tijdens de vakantie wel goed ging. Maar ja, voor altijd op vakantie is ook zo wat, he? Zet 'm op!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nicky, nee, voor altijd weg... moet er niet aan denken!!

      Verwijderen