zaterdag 24 augustus 2024

zo was mijn week 34 / 2024


De blogweek start nu op zondag, zodat ik op zaterdagavond het weekoverzicht online kan zetten. Moet ik even aan wennen, ik vergeet bijna om iets te schrijven over afgelopen zondag.


zondag 18 augustus

Ik heb zin om te gaan sporten en het gaat lekker. Het bekende schone lei effect na 'the day before'.  Terwijl ik loop en fiets kijk ik de laatste aflevering van b&b vol liefde. Ik ben weer helemaal bij. 

De zesde, en daarmee ook de laatste vakantieweek, is begonnen. Voor mijn gevoel moet ik nu nog even alles eruit halen wat erin zit. Omdat ik gisteren alle was heb gedaan zijn er vandaag geen huishoudelijke taken. T. heeft vrijdag het hele huis al schoongemaakt dus we zijn echt vrij. 

Bij de bieb haal ik een boek op en lever ik er twee in. Dan fiets ik nog even langs de Turkse supermarkt, dat is de enige winkel in de buurt waar ze ongekookte rode bieten verkopen. Ik eet deze graag in mijn lunchsalade.

Ik maak een Marokkaanse groentestoof, genoeg voor vier porties. T. vindt er meestal niets aan en eet 's avonds nog een keer groentesoep en maakt daarbij een paar tosti's.

Omdat ik vastbesloten ben om mijn eetbuien te stoppen en mijn vrijheid rondom eten terug te winnen, lees ik Brain over Binge. Ik lees het niet helemaal, het eerste stuk sla ik over. Het is nu de vierde of vijfde keer dat ik het boek lees. Het inspireert en motiveert me.


maandag 19 augustus

Als je me al een poosje volgt dan weet je dat ik iedere zomervakantie een dagje naar Zierikzee ga, daar woont gepensioneerd oud-collega I. Ik ben er rond lunchtijd en we eten bij haar thuis. Daarna maken we een wandeling door het stadje en drinken we nog een kop koffie op een terras voor ik weer huiswaarts ga.


dinsdag 20 augustus

Ik heb geen plannen voor vandaag. T. is ook thuis en we hebben een lekker lui dagje. T. maakt alvast het eten klaar voor morgen. Een stoofschotel met de palmkool uit het groentepakket. Na een dag staan zijn dit soort gerechten lekkerder dan wanneer ze net gemaakt zijn.

Aan het begin van de middag begint het te regenen en ik vind het prima. Ik installeer me met een boek op de bank, laptop naast me, beetje lezen, beetje bloggen. 


woensdag 21 augustus

Vandaag voel ik de herfst al een beetje in de lucht. We hebben alle ramen en deuren open en een frisse lucht koelt het huis. Ik draag sinds lange tijd weer een lange broek en een jasje.

's Middags heb ik een afspraak met een collega. Ook een jaarlijks terugkerende afspraak om bij hem thuis in de zomervakantie thee te drinken. Ik ken hem nu meer dan tien jaar en zie op deze manier zijn kinderen ook groot worden. 


donderdag 22 augustus

Ik heb een drukke dag. Ik ga sporten. Thuis draait de wasmachine. Wanneer ik thuiskom hang ik snel de was buiten, drink ik koffie en eet ik mijn boterham. 

Dan naar de rijwielhandel, de banden van mijn 'snelle' fiets zijn leeg. De banden hebben ventielen waar ik geen pomp voor heb. Normaal pomp ik ze op school op, nu kon dat niet.

Vervolgens door naar de grote stad voor een boodschap. Daar ben ik even mee bezig. 

Weer thuis haal ik de was binnen, vouw alles op en leg het in de kast. Toen lunch en daarna naar school. Voor de zomervakantie ruim ik alles wat los ligt op in de kast. Tijdens de vakantie worden de vloeren gedaan en komt de schoonmaakploeg. Het kantoormeubilair staat daarna schots en scheef. 

Ik praat bij met mijn teamleider die, net als de andere directieleden en de administratie, gisteren weer zijn begonnen. Daarna ga ik naar boven, naar mijn kantoor en zet alles netjes, leg mijn spullen klaar en kijk even in mijn mailbox. Niets bijzonders, het kan allemaal wachten. Na anderhalf uur sta ik weer buiten. Nog even snel een boek ophalen bij de bieb en precies op tijd, voor het begint te regenen, ben ik thuis.


vrijdag 23 augustus

Op het moment dat ik uit de sportschool kom, regent het. Op het moment dat ik wegfiets van de markt, regent het. Op het moment dat ik de wasdroger aanzet om met behulp van de zonne-energie de was te drogen, regent het. 

's Middags is het droog en zonnig en ben ik thuis. Op een paar tussenjurkjes na ruim ik mijn zomerjurkjes, - broeken en -rokjes op. Die draag ik dit jaar niet meer. Ik zie dat het komende week nog warm wordt maar daar maak ik niet veel van mee omdat het in school vaak vrij fris is. 


zaterdag 24 augustus

Het vaste ochtendprogramma: sporten, koffie en dan  boodschappen doen bij de Turkse supermarkt en Lidl.  

Halverwege de middag gaan we naar een verjaardagsfeest van een vriend van T. De vriend wordt 60 en pakt groots uit. De uitnodiging was oorspronkelijk voor een feest op een buitenlocatie. Vanmorgen ontving T. een verandering van plan vanwege de slechte weersverwachting. Het is gezellig en ook al ken ik er niemand, ik praat met een aantal leuke mensen en drink een glaasje wijn. 

We blijven niet lang, het is benauwd en druk binnen. Terwijl we naar huis rijden begint het te stortregenen. T. heeft nog een afspraak en ik ben de rest van de middag en avond alleen. Ik maak een lekkere maaltijd voor mezelf klaar en eet een kom ijs met slagroom en advocaat als toetje. Vaak, bijna altijd, is alleen thuis zijn een eetbuitrigger. Dit weet ik en ik ben voorbereid. 

Direct na het eten krijg ik eetbuidrang. Ik pas de theorie uit Brain over Binge toe en bedenk dat dit mijn reptielenbrein is en dat dit een neurologisch verbinding is die ik moet doorbreken. Ik zie de 'urge' voor wat het is: neurologische junk. Ik doe er niets mee. Na verloop van tijd is de zin in een eetbui weg. 

Tot de volgende keer. Dan moet ik dit herhalen en niet reageren. En dat kan want uiteindelijk is mijn hogere brein*  in staat om mijn benen niet naar de keukenkast of koelkast te sturen. Is mijn hogere brein in staat om te bedenken dat ik net lekker heb gegeten en dat er geen reden of valide excuus is om mezelf, tot ik misselijk ben, vol te proppen. 


Volgende week lezen jullie hoe mijn eerste schoolweek is gegaan, want maandag ga ik weer aan de slag.


* hogere brein is een term die ik heb overgenomen uit het boek Brain over Binge


26 opmerkingen:

  1. Wat doe je dat goed, mevrouw Niekje, dit is een mooi begin!
    Groetjes Mariëlle

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gefeliciteerd met de eerste overwinning, je weet dat je het kunt en na deze keer komen er nog meer moeilijke momenten. Denk aan dit moment terug, het is belangrijk

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo zie ik het ook Lot. Ik stond nu ook fris op en niet met een eetbuikater, ook fijn en iets om te onthouden.

      Verwijderen
  3. Alvast succes met het opstarten! (Maar eerst nog een lekkere zondag). En: je bent deze eetbui de baas gebleven, good for you!!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat van te voren je lokaal/kantoor in orde maken herken ik. Omdat ik ooit het plan startte om planten in school te halen,draaide ik ook voor de zorg op. Dat kostte me een paar uur.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Izerina, Een van onze collega's heeft de zorg voor de planten op zich genomen bij ons op school, hij vindt het leuk en geen probleem om in de vakantie een paar keer te komen.

      Verwijderen
  5. Wat goed gedaan! Jij bent de schooljuf en het eetzeurbrein is het (duidelijk tegen zijn zin leerplichtige) kind in de klas dat gaat zeuren om aandacht, schreeuwt, door anderen heen praat, propjes door de klas gooit, zijn klasgenoot gaat pesten, en om de vijf minuten zijn potloodpunt breekt. Negeren is dan lastig, maar niet onmogelijk. Klasse dat het je gelukt is! Nu dit breinpad verder ontwikkelen, houtmolm strooien, bladvrij houden, af en toe snoeien om dichtgroeien te voorkomen zodat je erop kunt blijven lopen.. hihi ik ben niet altijd zo beeldend met mijn schrijfsels, hoor. Groet, Ine (hier viel de stortbui pas vannacht om 4 uur, de ruiten stonden te trillen..)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ine, mooi gezegd! Ik moet veel nieuwe breinpaden aanleggen, ook het sporten moet er nog aan geloven, maar eetbuien zijn nu mijn topprioriteit. Na regen komt zonneschijn, in ieder geval in mijn stad, want nu is het prachtig.

      Verwijderen
    2. Hihi, heb zelf ook voor de klas gestaan he, en ik herinner me van die kinderen. Vaak heel slim, de basisschool was slaapverwekkende bezigheidstherapie voor hen, en toen werd het dus klieren, zuigen en zeuren om aandacht. Of het eetzeurbrein daar ook op lijkt is misschien gewaagde stelling.
      Het was echt benauwd gisteren, heb in begin van de avond nog mijn kleren aangeschoten om stuk te wandelen. Onweer was er nog niet hier, maar bij het Prinsengrachtconcert 10 a 15 km verderop wel geloof ik. Zag tenminste foto's met regenponcho's en paraplu's. Vannacht om 4 uur barstte het hier los, echt loeihard ook. Ja, het wordt tijd voor zomerkleding opbergen, maar ik wil er nog niet echt aan. Voor mijn gevoel hield het ook deze zomer niet over met mooi weer en hebben we nog wat tegoed.. Groet, Ine

      Verwijderen
    3. Hoi Ine, grappige vergelijking! Vandaag hier prachtig nazomerweer, zo mag het van mij tot eind oktober wel doorgaan.

      Verwijderen
  6. Leuk om je week te lezen. Wat goed dat je de eetbuidrang kon weerstaan! En fijne eerste werkweek gewenst!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Heerlijk dat de herfst weer een beetje in de lucht hangt, ik vind dat besef altijd een fijn moment. En wat goed dat het gelukt is om de eetbui te weerstaan!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ook Auk, en zolang de spinnen buiten in hun webben blijven zitten mag de herfst van mij rustig beginnen. Dank je, volgende eetbuidrang/eetbuitrigger dient zich binnenkort vast weer aan en dan is dezelfde strategie belangrijk: niets doen! 😁

      Verwijderen
  8. Reptielen brein. Amygdala bedoel je ook ? Die zit daar ook ergens . De meet en regeltechniek te regelen en te verstoren. Ik heb of doe de ashok amygdala training. Om met Me/ cvs om te gaan of long covid of of. Zelfs die overgevoeligheid voor chemische stoffen of luchtjes. Het zijn simpele oefeningen / visualisaties.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Geeske, nee ik bedoel niet de amygdala. Als je via Google zoekt op reptielenbrein dan zie je wat ik bedoel. Deel van het brein dat ingesteld staat op overleven, maar verder geen aansturing uitvoert, dat doet je 'hogere brein'.

      Verwijderen
  9. Hoe dat in ons menselijk brein allemaal precies werkt daar komen de geleerden steeds meer achter maar er is wat dat betreft nog heel veel onderzoek nodig,gelukkig staat de wetenschap niet stil.Hoop voor jou dat er een tijd komt dat je dat boek wat jou al langere tijd bezighoudt en waar je steun en kracht uit put het op een dag niet meer nodig hebt en de paadjes in je hoofd geen obstakels meer vertonen of doodlopende weg.
    Je hebt in elk geval zo te lezen een week achter je waarin alles op rolletjes draaiden en dat heb jij toch maar mooi allemaal aan jezelf te danken.Bravo!
    Fijne zondag nog.
    Ger van hoorndesovervloeds3.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ger, Klopt, er is veel waar we nog steeds niets over weten. Mijn week verliep inderdaad lekker. Ben nu nog wat aan het rommelen in huis en bereid met voor op de eerste werkwek van het nieuwe schooljaar. Jij ook fijne zondag!

      Verwijderen
  10. Wat goed dat je aan die eetbui hebt kunnen weerstaan. Hopelijk krijgen we nog een mooie Indian summer en veel succes met de eerste schoolweek!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wat goed dat jij sterker was dan de eetbui! Ik leer veel door mee te lezen op je blog. Wat is het menselijk brein toch complex, maar dat maakt het ook weer fascinerend.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nienke, Dank je wel! Ik vind het leuk ook leuk om hierover meer te leren en probeer daar dan op een toegankelijke manier over te schrijven. Ik gebruik veel van deze informatie ook in mijn lessen 'leefstijlcoach' die ik geef op school, dan moet ik het ook uitleggen op een manier die mijn studenten begrijpen. En zo leer ik ook weer meer !

      Verwijderen
  12. Lijkt me heerlijk om zes weken vakantie te hebben. Maar ik wil absoluut niet op een school werken dus tja... Goed dat je niet toegegeven hebt aan die eetbui. Ik hoop dat het elke keer een beetje makkelijker wordt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, ik snap dat niet iedereen een baan in het onderwijs ambieert. Helaas Nicky, het ging weer mis.

      Verwijderen