woensdag 12 januari 2022

bodyshaming

Bodyshaming: het ongepast bekritiseren van het uiterlijk van iemand anders of dat van jezelf.

Commentaar krijgen over je uiterlijk, het begint al in de kindertijd en dan kan het gaan om een bril, rood haar of sproeten. Niet leuk maar meestal gaat het wel voorbij of leer je er als kind mee om te gaan en de pestkop van repliek te dienen.  Ook kinderen met overgewicht worden regelmatig door anderen geplaagd en gepest.  Vaak gaat dit niet voorbij en wordt het niet makkelijker naarmate het kind ouder wordt.

Volwassenen met overgewicht zijn namelijk ook vaak de dupe van negatief commentaar. Met fatshaming heb ik zelf nooit te maken gehad. Ik heb zelf nog nooit iemand aangesproken op zijn gewicht, laat staan belachelijk gemaakt, bekritiseerd of uitgescholden. Met bodyshaming had ik wel een beetje ervaring. Met mijn lengte van 1.88 m kreeg ik wel eens commentaar, met de bedoeling een grapje te maken, maar dat waren nooit grapjes waar ik dan om moest lachen.

Maar de laatste jaren is er ineens commentaar over mijn figuur. Meestal zijn het mensen die mij al wat langer kennen en weten dat ik ook zwaarder ben geweest. Zij durven mij dan te vertellen dat ik wat meer moet eten, of dat ik niet nog meer moet afvallen. Of ik krijg te horen dat ik zo mooi slank ben en "Jij kan zeker alles eten?" Vaak heb ik niet meteen een antwoord paraat, ik word echt overvallen door het commentaar. 

In mijn hoofd heb ik het wel eens omgedraaid. Stelde ik me voor dat mensen tegen me zouden zeggen dat ik eens wat minder moet eten, of dat ik niet nog meer moet aankomen. Of dat ik zo dik ben en dat "Jij zeker al van de lucht dik wordt?" En als ik dat bedenk word ik best wel boos. En dan kan ik heel goed begrijpen hoe mensen met overgewicht zich voelen wanneer iemand zich bemoeit met hun figuur, wat ze op hun bord hebben of wat er in hun boodschappenkarretje ligt. Het is echt heel brutaal om daar als buitenstaander commentaar op te geven. En dat geldt dus niet alleen voor mensen die (te) zwaar zijn, maar ook voor mensen die (te) licht zijn. Waar halen ze het lef vandaan om zo te spreken?

Ben ik roomser dan de Paus? Nee, ik moet bekennen dat ik ook wel eens negatieve gedachten heb wanneer ik een te zwaar persoon zie die ongezond eet of ongezonde dingen koopt. En dat gebeurt net zo goed wanneer ik iemand zie die te dun is. Ik merk wel dat ik deze gedachten tegenwoordig herken als bodyshaming en ik van mezelf weet dat ik daar niet aan wil doen. 

En wat dan als anderen in mijn bijzijn aan bodyshaming van anderen doen? Ik ben nu zo ver dat ik er wat van zeg. Iets als "goh, dat is ook niet aardig", of "waarom zeg je dat, weet je hoe het komt?" Vaak word ik dan een beetje vreemd aangekeken en dan leg ik uit waarom ik er wat van zeg. Dit doe ik aan de  hand van een voorbeeld dat ik betrek op mezelf. Zo ontstaat er geen ongemakkelijke situatie en meestal begrijpt de ander het ook wel.

Ik ben bang dat we als maatschappij nog een lange weg te gaan hebben, De media helpen namelijk niet mee met het bevorderen van acceptatie van mensen die niet voldoen aan de normen die in het westen gelden. Beroemdheden die een paar kilo zijn aangekomen worden in de bladen en op de sites breeduit bekritiseerd. Dames die na hun bevalling weer hun mooie figuur terug hebben gekregen door training en dieet worden volop geprezen! Als je deze vormen van bodyshaming en bewondering dagelijks krijgt voorgeschoteld ga je vanzelf denken dat er een norm is waar je aan moet voldoen. Ik denk dat de enige norm die je moet nastreven is dat je gezond wil zijn en wil blijven. En vergeet niet dat een dunnere persoon niet per se een gezondere persoon is en dat iemand die wat meer gewicht heeft daarmee ongezonder is. 

Gelukkig is hier tegenwoordig ook aandacht voor en is er een beweging gaande die staat voor verbetering van de gezondheid zonder focus op gewicht of omvang: Health At Every Size (HAES).  Wat zou het fijn zijn als we hier met elkaar wat meer aandacht voor zouden hebben en dat bodyshaming iets is waar we niet meer aan meedoen.

19 opmerkingen:

  1. Hoi Novelle, dank je voor het compliment! We zijn inderdaad als maatschappij zo ingesteld op een bepaald beeld van hoe we eruit moeten zien. Dit geldt voor vrouwen maar ook in toenemende mate voor mannen. Ik doe erg mijn best om niet meer zo te denken. Realiseren dat je het doet is al een eerste goede stap denk ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vanmorgen stond ik bij de bakker op mijn beurt te wachten. Voor mij stond een behoorlijk dikke vrouw broden te kopen. En doe er die ook maar bij zei ze en legde er een cake bij. En maak maar even een saucijsje warm. Ze rekende af en at daarna dat saucijsje gelijk lopend op. Tuurlijk zeg ik niets. Maar ik denk wel wat.
    Aan de andere kant, ze had er zin in en at gewoon. En dat zou ik niet eens kunnen. Eten in het openbaar. Dat andere mensen je zien eten. Zoals mijn echtgenoot even een harinkje hapt, no way. Misschien is dat ook een vorm van eetstoornis bedenk ik me nu.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemiddag Francien, goede reactie op mijn blog! Zulke dingen gaan zonder dat je er erg in hebt door je hoofd. Ik eet zelf ook nooit op straat, tenzij zittend op een bankje of muurtje met mooi weer als we op vakantie zijn. Mijn man kan makkelijk een patatje eten al lopend, ik zou dat nooit doen, zelfs geen ijsje! Maar ik denk dat dat opvoeding en gewenning is. Als ik eet wil ik zitten. Denk niet dat het een eetstoornis is. Ik zou het best willen kunnen!

      Verwijderen
  3. Ik besef nog wel eens veroordelende gedachten te hebben bij het zien van mensen met flink overgewicht. Het gekke is,bij bekenden valt het niet meer op.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dag Izerina, gedachten kan je niet altijd sturen, maar je kan jezelf er wel op betrappen en dan een andere gedachte denken. Inderdaad is het ook zo dat als je mensen kent het geen bal meer uitmaakt!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Gedachten zijn vrij, maar dat betekent niet dat je dan maar alles moet zeggen wat je voor de mond komt! Woorden kunnen erg zeer doen.
    Overigens is het volgens mij wel zo dat vrouwen veel meer afgerekend worden op hun uiterlijk dan mannen. Is eigenlijk wel raar.

    Een hartelijke groet van Jo.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Jo, absoluut! En recht op vrije meningsuiting betekent ook niet dat je iemand kan beledigen of kan kwetsen. Vrouwen doen dit zichzelf en elkaar aan, vrouwen moeten hierin ook naar elkaar solidair worden en elkaar niet afkraken op uiterlijk. Ik denk ook dat mannen een stuk milder zijn.

      Verwijderen
  6. Na het lezen kwam een reactie van mijn ex schoonmoeder weer naar boven. We gingen op zondag vaak naar een dagcamping met vouwwagen en stonden vaak op een veldje met dezelfde mensen. Een vd vrouwen had nogal zware bovenbenen met heel veel deuken. Omdat het natuurlijk lekker weer was als we gingen liep je daar ook in badpak rond.
    Een keer was schoonmoeder er op bezoek en melde dat ze dat echt niet vond kunnen een vrouw met die benen in badpak. Ik was stom verbaast want zo kende ik har eigenlijk (nog) niet, zelf was ze behoorlijk dik, wel altijd erg verzorgd gekleed en kocht ook bij dure winkels, panty had ze ook altijd aan al was het 30 gr.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, wat een apart verhaal! Ik denk ook vaak dat het de eigen onzekerheid is waardoor mensen het nodig vinden om een ander te bekritiseren op het uiterlijk. Dat geeft dan misschien een goed gevoel over het eigen figuur. Beetje psychologie van de koude grond, maar volgens mij is dit het wel.

      Verwijderen
  7. Ik ben me er ook veel bewuster van geworden dat die gedachten zich echt ongevraagd opdringen bij het zien van (bijv.) zwaarlijvige mensen die ongezond eten, maar ik ben ook blij dat ik me er steeds bewuster van word dat het niet aan mij is om iets te vinden.

    Mijn sch'moeder heeft de nare gewoonte om via omwegen mij altijd even te wijzen op mijn - in haar ogen - te slanke lijn. Dat is één keer daadwerkelijk tot een aanvaring gekomen, waarbij ik haar erop wees dat ik trots was dat ik dat bereikt had en dat het niet aan hun is om mij 'lelijk' te noemen, aangezien ik hun dikke lijven ook niet lelijk noem. Sindsdien blijft het bij van die kleine opmerkingen, die soms niet eens gelijk binnenkomen. Heel vervelend en onnodig, ik denk dat het bij haar vooral jaloezie is, maar dat maakt het niet beter.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Schrijver, die bewustwording is erg belangrijk, het is inderdaad niet aan ons om iets van een ander te vinden. Voor mij werkt het bevrijdend om te denken dat een ander daarom ook niets van mij hoeft te vinden! Ik reageerde bij Lot ook met de opmerking dat het waarschijnlijk een laag zelfbeeld is waardoor mensen het nodig vinden kritiek te leveren op anderen. Dat idee sluit aan bij jouw opmerking dat het vooral jaloezie is. En inderdaad, dat maakt het niet beter! Goede reactie, dank je!

      Verwijderen
  8. Tja, bodyshaming. Door overgewicht weet ik weet er alles van. Door de buiten om wacht, die soms hele akelige opmerkingen maken, of door alleen maar te kijken (en soms te wijzen) naar mijn maatje 50.
    Maar het ergste is dat ik ook heel negatief denk over mijn eigen lichaam.
    De spiegel en ik zijn geen beste maatjes. En dat is niet bepaald goed voor je zelfbeeld.
    Maar daar wordt aan gewerkt. Ik moet leren trots op mezelf te zijn. Ik mag er ook zijn!!! Maar wat een moeilijke les! Ook al heb ik nu maagverkleining heb gehad.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Anoniem, zulke blikken en wijzen lijken me verschrikkelijk. Een negatief zelfbeeld is iets waar veel mensen last van hebben, vooral vrouwen, en dat kan zijn door gewicht maar ook door andere uiterlijkheden. Je mag niet eens meer rimpels hebben dus aan de botox! En je kan voor een habbekrats in Turkije je billen laten liften! Ik ben wat dat betreft blij dat ik nu geen 18 ben en al 54 en de boel een beetje beter kan relativeren. Ik hoop op een dag ook blij te zijn met mijn figuur, ongeacht mijn maat of gewicht. We live in hope! ;-)

      Verwijderen
    2. Als ik mijn billen laat liften, dan kunnen ze wel een hijskraan gebruiken, haha.

      Verwijderen
    3. Goedemorgen Helena, haha... zelfspot is altijd erg leuk! Daarom ben ik ook zo dol op de Britten, die kunnen dat over het algemeen ook erg goed. In mijn geval zouden ze ook een probleem hebben hoor, want bij mij zit er nergens overtollig vet dat gebruikt kan worden, is ook niet alles kan ik je vertellen! Fijne dag! x

      Verwijderen
  9. Ik denk dat bij goede vrienden het bespreken van over- of ondergewicht ook nog kan vallen over zorgen maken over de gezondheid en welzijn van de ander. Zeker als mensen in korte tijd veel in gewicht veranderen.
    Maar dat gaat gepaard met oprechte vragen en een vertrouwensbasis. Beide kanten van het gewichtsspectrum gaan natuurlijk wel gepaard met gezondheidsrisico's. En als je buiten dat gezonde gebied gaat vallen is een klein beetje bijsturen meestal makkelijker dan als de uitwijking al groter is.
    Zelf ben ik erg blij met mijn collega die zei: hoe gaat het echt met je want ik zie dat je veranderd want in de 15 jaar die ik je ken woog je altijd hetzelfde en nu lijk je veel meer aan te komen. Dat gaf mij de ruimte om over mijn depressie en burnout te praten en ruimte om daar hulp bij te vragen en krijgen. Ik stond er niet meer alleen voor.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Willemien, ik ben het helemaal met je eens! En wat fijn dat je met een collega zo'n band hebt dat je dingen kan bespreken die belangrijk zijn. IK heb dat ook met een aantal collega's op mijn werk. Eentje in het bijzonder, die is 20 jaar jonger, man en juist met hem kan ik heel goed praten. Hij is zo'n collega waarvan ik nu al weet dat als hij of ik ergens anders gaan werken dat ik dan bevriend blijf met hem en zijn gezin. Fijn weekend Willemien! x

      Verwijderen
  10. Beste mevrouw Niekje,
    Er zijn zoveel redenen waardoor je onder en over overgewicht kunt krijgen.
    Je eetpatroon, leefstijl, genen, hormonen, autisme, adhd, psychische problemen, stress, burn-out, slecht slapen, problemen met de schilklier, gebruik van neus spray, enz
    Voor mij zijn er heel veel dingen van toepassing. En waarschijnlijk voor jou en velen van ons ook.
    Misschien kun je daar eens aandacht aanbesteden in een blog. Het hoeft natuurlijk geen medische verhandeling te zijn...
    (Het kan zijn dat je dit al gedaan hebt, maar ik lees je blog sinds kort.)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Anoniem, dank je wel voor je reactie. Ik neem je voorstel in overweging, er zitten voldoende blogmogelijkheden bij! Ik zal altijd erbij zeggen dat ik spreek uit eigen ervaring of mijn bron vermelden, want ik heb geen medische achtergrond en dat moeten de lezers natuurlijk wel weten. Ik vind het wel leuk om zelf meer te leren en ook anderen te informeren. Dat zal de docent in mij wel zijn :-)!

      Verwijderen