zondag 16 januari 2022

eetoverzicht week 2

Maandag de eerste werkdag van het nieuwe jaar. Geen vakantie meer en dan is er iets minder tijd voor het bereiden van avondeten. We verdelen de beurten en waar mogelijk maken we al wat dingen vooraf, in het weekend, klaar.

maandag:

pasta met spinazie en champignons

Vandaag de beurt aan T., die een lekkere saus heeft gemaakt van champignons en  spinazie. Dit gerecht staat gemiddeld een keer per twee maanden op tafel, het is snel klaar en gaat niet vervelen.

dinsdag:

andijviestamppot, gehaktbal, komkommersla

In het weekend had ik al gehaktballen gemaakt, de stamppot was vrij snel klaar want ik hoefde alleen de aardappels te koken en de andijvie te wassen en snijden.

woensdag:

boerenomelet, zuurdesembrood, salade

Omdat we bijna geen vlees eten en ik ook niet graag kant-en-klare vleesvervangers eet (veel zout!) eet ik ook graag een keer per week een gerecht met ei. Deze week een boerenomelet met ui, tomaat en aardappel. Gevulde  salade en lekker brood erbij.

donderdag:

witte bonen chili, zilvervliesrijst, broccoli, sla

Ook zet ik bijna iedere week peulvruchten op het  menu, nu witte bonen omdat er nog een portie in de vriezer stond. In de vriezer is nu weer plek en kunnen we een nieuwe voorraad met aanleggen. 

vrijdag:

gado gado goodie bowl

Hier had ik echt zin in.  Lekkere veel groente met rijst en satésaus. Ik keek wat we nog in de koelkast hadden en op de markt had ik taugé meegenomen. Wat groente geblancheerd, sommige groente rauw. Was erg lekker.

zaterdag:

maaltijdsalade, patat

Vandaag hadden we allebei trek in een patatje,  ik  eet het dan graag met  wat salade erbij. Dus de borden klaargemaakt en toen snel  heen en weer naar de patatzaak gefietst!

zondag:

champignonsoep, broodje kaas, sla

T. maakte champignonsoep, erbij aten we een broodje  kaas en wat sla en ik nog wat broccoli. 


Vanmiddag heb ik de pastasaus voor morgen alvast klaargemaakt, die hoef ik morgen alleen nog maar op te warmen. De rest van de week hebben we de kookbeurten verdeeld en gaan we allebei weer  lekker koken!

14 opmerkingen:

  1. Eet jij wel eens een zelfgemaakte bonenburger i.p.v. dat kant-en-klaar-spul?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemiddag Izerina, nee, ik heb nog nooit een zelfgemaakte bonenburger gegeten. Maar ik koop ook nooit kant-en-klaar-spul. Ik ben dol op bonen, maar vleesburgers heb ik nooit lekker gevonden en daarom ook nooit geprobeerd er een na te maken. Ik maak wel zelf falafel.

      Verwijderen
    2. Falafel maak ik van kikkererwten met zoete bataat.

      Verwijderen
    3. Dat klinkt ook lekker, ik doe zelf ook best veel met zoete aardappel: poffen, pureren, frietjes maken in de oven. Heel veelzijdig! De falafel zal ik ook eens op jouw manier maken.

      Verwijderen
  2. Vandaag eten we bloedworst met gebakken appeltje en knolselderij in plakken ook gebakken. Is echt lekker met wat kruiden en we eten het ipv aardappelen.
    Waarshijnlijk vindt jij bloedworst niet zo'n geslaagde maaltijd 😁
    Gisteren aten we gevonden eten, een haas die de oversteek op de achterliggende provinciale weg niet overleefde. Bij Hélène van Pourquoi pas heb je dat misschien al gelezen. Het was gestoofd met veel ui erg lekker

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, bloedworst ben ik geen fan van, maar ik heb het wel een aantal keren gegeten, zowel in Frankrijk als in Engeland, daar is het een gangbaarder product dat in Nederlands. Black pudding heet het in het Engels, klinkt best lekker!! Wow, jij hebt roadkill gegeten! Ik heb het nog niet gelezen bij Pourquoi, zal ik even doen. Haas is, net als konijn, mager maar wel met veel smaak. Ik weet niet of ik zoiets zou durven te eten, was de haas net dood (en nog warm?)... was je niet bang dat ie misschien ook ziek was? Je kan nog reageren dus je hebt er niets aan over gehouden, gelukkig maar!

      Verwijderen
    2. Nee daar ben ik niet zo bang voor dat de hazen ziek zijn, dan blijven ze in hun leger of er vlakbij.
      En je ruikt ook snel of het vers is en H heeft al zo'n 65 jaar ervaring met deze klusjes zijn opa leerde het hem destijds. Mijn vader vond wild altijd zo lekker maar mijn moeder griezelde er een beetje van dus als wij wat hadden gevonden kreeg hij ook een poot.

      Verwijderen
    3. Fijn dat H. die ervaring heeft en dat jullie weten dat zo'n beest dus niet ziek is. Net als wij dus, gewoon lekker thuisblijven als je je niet lekker voelt! ;-) Ik ben geen grote vleeseter maar zo'n gestoofde hazenpoot met uien lijkt me wel lekker hoor!

      Verwijderen
  3. ooit in Zwitserland gewerkt toen ik net van school kwam en daar werd 2x per week bloedworst gegeten. In de vorm van een worstje, dat werd gekookt, opensnijden en alles glibberde er zo uit, met enge stukjes erin. Als ik er aan terugdenk word ik echt niet lekker...ik had altijd zakdoekjes bij me om het in te doen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Berber, bah wat klinkt dat vies, krijg er de kriebels van!! ;-)

      Verwijderen
  4. Hoi Niekje, je doet dus aardappel in de boerenomelet. Maak je die aardappel fijn of doe je het in plakjes? Ik eet vrij vaak i.p.v. vlees een omelet, maar heb er nooit aardappel doorgedaan. ( Hoewel ik wel vaak plakjes gerookt spek uitbak voor onder de omelet, anders smaakt het wat flauw.) Voor ons gevoel eten wij dan geen vlees.
    En hazen lopen hier vaak door de tuin. Zij komen dan onder de afzetting van het weiland door. Zal dus never nooit haas eten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi FRancien, blokjes gekookte aardappel, soms bakken we ze eerst nog even zodat ze een korstje hebben. Je kan ook hele dunne plakjes doen, dan wordt het een Spaanse omelet, zo'n hele dikke (tortilla). Een paar spekjes voor de smaak is ook lekker en inderdaad is dat dan toch een vleesloze maaltijd. Zo zie ik dat ook wel. Ook leuk om de hazen in de tuin te zien! Dat is hier in de stad niet, ik ben al blij als ik een paar 'bijzondere' vogels zie. Laatst nog een bonte specht. ps: frittata is ook lekker, is een stevige gevulde omelet, of een soort korstloze quiche, en een hartige claufoutis is ook zoiets. Kijk anders even op het Internet, kom je heel veel recepten tegen. Beetje experimenteren met wat je lekkere toevoegingen vind. Ik vind prei met ei lekker, broccoli ook , of champignons. Je kan enorm variëren! Succes!

      Verwijderen
  5. Wij eten deze week zoveel mogelijk uit de kasten, en vandaag wordt dat macaroni met champignons uit een potje....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nicole, ik probeer ook een beetje meer van de voorraad op te maken, zeker dingen die ik lang geleden heb gemaakt of gekocht. Macaroni... lekker!

      Verwijderen