dinsdag 25 januari 2022

laatste keer?!

Gisterochtend heb ik mijn laatste online-les gegeven. Althans, ik hoop dat het de laatste was. In het huidige schooljaar geef ik een groep mbo-ers niveau 4 les. Dit zijn mijn enige uren. Dat is wel eens anders geweest. Toen ik als docent begon, nu ruim 22 jaar geleden, startte ik met 37 lesuren van 50 minuten. In de loop der jaren ben ik een paar keer van werkgever gewisseld en is mijn takenpakket tijdens die wisselingen mee veranderd. Met ingang van dit schooljaar ben ik iets heel anders gaan doen waardoor mijn lesgevende taak nog maar klein is, namelijk 4 uur per week. 

Zo'n online-les geven is verre van leuk. Lesgeven aan een groep jongeren is meer dan informatie uitzenden en opdrachten in ontvangst nemen. De interactie tussen de studenten onderling en tussen de student en docent is nodig om de lesstof goed over te brengen, vragen te beantwoorden en instructie te geven. Variatie in werkvormen hoort daar ook bij. Online is dat lastig. Studenten loggen in en je ziet de meesten op een beeldscherm. Sommigen hebben geen werkende camera en die zie je helemaal niet. Om te zorgen dat niemand last heeft van elkaars geluiden moeten de microfoons uit. Studenten mogen hun digitale hand opsteken als ze vragen hebben of deze in een chatfunctie in het programma stellen. 

In een echte les loop je rond, zie studenten hun werk doen en zie je ook wie even wat extra uitleg of aandacht nodig heeft. Soms is een oogopslag al voldoende en kan je naar een student toelopen om te vragen of alles lukt. Ook verlegen studenten komen zo aan bod.

De studenten zelf vinden het ook niet leuk om zo hun opleiding te volgen. Mijn groep doet een driejarige opleiding en hebben het grootste deel hiervan online gevolgd. Voor sommigen geldt dat ook voor hun stage. 

Volgende week is het toetsweek, daarna begint het derde trimester en mogen onze niveau 4 studenten weer naar school komen en, op 1,5 meter afstand mét mondkapje op, op school aan de les deelnemen. Mijn groep is niet zo groot en daarom kunnen alle studenten tegelijkertijd hun les bij mij volgen. Dus vanaf dan geen studenten meer die nog in bed liggen, op de hometrainer zitten of vanachter een boodschappenkar bij mij inloggen, ik kijk er ontzettend naar uit!


10 opmerkingen:

  1. Hoi Izerina, precies! En nu maar hopen dat de achterstanden niet te groot geworden zijn, deze groep moet dit jaar examen doen en er zijn geen aangepaste examenregels voor het mbo.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat fijn dat het weer in het echt mag. Mijn jongste dochter vind de online lessen ook een verschrikking. Ze leert echt veel minder zegt ze.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Nicole, geldt voor de meeste mensen in het onderwijs, van jong tot oud en van leerling tot docent. Het online-onderwijs kan een uitkomst zijn voor sommigen en in sommige situaties, maar dan als uitzondering en niet standaard. W

      Verwijderen
  3. Hopelijk kun je ze motiveren m net een stapje meer te zetten voor het examen. Maar als ik het zo lees en hoor in het nieuws zijn vooral jongeren slecht te motiveren op het moment.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, de helft van de klas is enorm gemotiveerd en wil doorgaan met studeren bij een HBO de andere helft zal er wat langer over doen maar dat mag en kan. Contacten onderling en met docenten zal zeker bijdragen aan hun motivatie. We gaan er met elkaar weer wat van maken!

      Verwijderen
  4. Goed voor iedereen. Ik volgde volwassenonderwijs (Spaans) en miste vooral de interactie met mijn mede-studenten. Dat heeft er, naast mijn ziekt, mede toe geleid dat ik gestopt ben met de opleiding. Ik vond dat online gedoe helemaal niks.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo MyriamC, wat ontzettend jammer dat je gestopt bent maar volkomen begrijpelijk. Ik heb de afgelopen jaren heel creatief moeten denken om mijn studenten van een leuke en motiverende les te voorzien, dat lukte mij helaas niet altijd en dat komt volledig door het gebrek aan interactie. Goed dat het nu weer normaal is!

      Verwijderen
  5. Mijn jongste schoonzoon werkt bij een gymnasium, ook daar is het zowel voor leraren als leerlingen rampzalig, dat online lesgeven. Ze lopen zo veel achterstanden op, ook door ziekte van docenten en scholieren. Hopelijk is het binnenkort echt voorbij, die online lessen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Aaf, op ieder niveau is het lastig en heeft echt niemand er voordeel bij gehad. Ik hoop echt dat dit nooit meer hoeft. Ik sla me er wel doorheen, maar de kinderen en jongeren hebben daar veel meer moeite mee.

      Verwijderen