woensdag 26 januari 2022

rare boterham

Al  jaar en dag eet ik in de ochtendpauze op mijn werk, of thuis na het sporten in het weekend en vakanties, bij mijn beker koffie, een boterham met pindakaas. Die boterham kan niet zomaar iedere willekeurige boterham zijn. Dit moet een Alisonboterham zijn en dan ook nog eens van Albert Heijn. 

Dat is op zich niet zo'n probleem, ik zorg dat er altijd een voorraad in de vriezer ligt. Een paar jaar geleden was er een brand geweest bij de fabriek die dit brood voor AH produceert en was er een aantal weken geen Alison te krijgen. Vreselijk vond ik dit! 

Waarom nu juist dit brood? Het is lekker stevig en smaakvol. Ik houd niet van klef en zacht brood. Voor mijn lunch eet ik altijd roggebrood of Duits brood, daar wissel ik wel van soort en merk.

Helaas is er op het Alisonbrood wel eens iets aan te merken. Soms zit er een luchtbel in die je vanaf de buitenkant natuurlijk niet ziet. Ook heeft het brood weleens een beetje rare vorm, dan is het niet mooi van boven en aan de ene kan iets hoger gerezen dan aan de andere kant. Niet mooi symmetrisch dus. Het komt voor dat ik zo'n vervormd brood per ongeluk toch koop. En tenslotte is dit brood ook nog eens wat lager aan de kant van het kapje dan in het midden.

Ik haal 's avonds altijd het brood uit de vriezer voor de volgende dag.  Ik doe ons brood in een broodtrommeltje, we hebben allebei een eigen trommeltje en zet deze op het aanrecht. T. eet alle soorten brood bij zijn ontbijt en we hebben dan ook meerdere soorten brood in de vriezer.   

Bij het vullen van de trommeltjes krijgt T. altijd de rare boterhammen, die met een luchtbel, of de boterhammen die scheef zijn. Ook geef ik hem altijd de kleintjes die meteen na het kapje komen. Voor mezelf zoek ik altijd de mooiste boterhammen uit. Gelukkig zit T. daar niet mee, hem maakt het niet uit wat voor een boterham ik in zijn brooddoos doe, brood is brood. Maar niet in mijn hoofd! Ik wil graag die perfecte Alisonboterham, besmeerd met pindakaas met stukjes noot en dan precies in het midden doorgesneden en dubbelgeklapt. 

Wie oh wie is hier nu raar, die boterham die er niks aan kan doen..... of Mevrouw Niekje?!

15 opmerkingen:

  1. of de bakker die "rare" Alisonbroden bakt....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hi Berber, haha... zo had ik het nog niet bekeken! Die is het!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Voorlaatste alinea: "besmeert" moet "besmeerd" zijn.
    Het is hier een voltooid deelwoord.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Anoniem, geloof t of niet, maar ik heb dit vanmorgen om 06.45 uur nog gewijzigd omdat ik eens dacht dat het met een t moest!! Shame on me! ;-)

      Verwijderen
    2. Hier ook een strijd met brood. Alleen een andere reden. Drie dagen in de week passen wij op de kleinkinderen na schooltijd en woensdag eten ze hier ook tussen de middag. Omdat ik altijd grof volkoren haal bij de bakker en echtgenoot sesam bruin zijn ze verontwaardigd. Want brood met pitten willen ze niet. En van huis uit moeten ze volkoren eten, maar dan gewoon fijn volkoren. Nu haalt echtgenoot een halfje wit in de week. Dan mogen ze dat na schooltijd roosteren of bakken. Met kaas. Ze zullen er best ook van groeien. En thuis eten ze maar weer gezond. En wij eten het als gebakken reepjes bij de soep.
      Normaal eet ik alleen fruit bij het ontbijt, maar ben weer wat gezakt in gewicht en eet nu 's morgens een rozijnen volkoren boterham erbij van AH. Pas geleden ontdekt en ik vind het lekker.

      Verwijderen
    3. Hallo Francies, brood met pitten en zaden vind ik erg lekker, dat eet ik graag bij een salade. Verder eet ik nooit (meer) witbrood, maar in mijn jeugd wel. Dan haalden we op zaterdag een heel wit voor het weekend, met vlokken of kokosbrood, of geroosterd met boter suiker en kaneel. Ook werden er wel tosti's gemaakt met kaas en banaan of met appel en bruine suiker! Leuk toch om je kleinkinderen met een wit bammetje te verwennen? Rozijnenvolkoren.... lijkt me ook wel lekker, ik zal een kijken volgende keer bij AH, is ook wel eens lekker tussen de middag met een plakje kaas denk ik.

      Verwijderen
  4. Nou wat dat betreft lijken mijn partner en jij wel op elkaar. Die heeft er ook altijd een hekel aan als boterhammen anders zijn dan "gewoon". Soms gaat er wel eens een kapot als je die uit de vriezer haalt en stuk aan andere boterham blijft zitten of een gat inzit. Weet hij niet hoe hij dan netjes moet beleggen 🤣..
    Heb ik nooit begrepen maar hij is dus niet de enige, verder heeft hij geen eetstoornis wel erg gewoontedier.
    Ik eet dus wel de rare boterhammen of andere dingen die raar gevormd zijn want brood eet ik zelden en dan bij voorkeur wit.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, pfff... dan ben ik toch niet zo heel raar! En ongelijk gesneden (ene kant dikker dan andere kant) of stukje eraf is hier ook een boterham die de keuring bij mij niet doorkomt! Een rare aardappel of peen heb ik dan weer geen moeite mee! En een rare snijboon ook niet ;-)

      Verwijderen
  5. ;-) Wil je écht een antwoord op deze vraag, of is het een retorische vraag? Mij kan het niet zoveel schelen hoe mijn boterham eruit ziet, als het maar volkoren is, bij voorkeur grof volkoren van de Lidl. Wel lastig is het soms om raar gevormd brood in mijn trommeltje gefrommeld te krijgen, of om te kijken, als ik 2 boterhammen "mag" - mogen het er dan drie zijn als de eerste kapjes héél klein zijn?? (Nóg een retorische vraag....)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi mrs H. te B. Nee, die boterham is natuurlijk raar, niet ik!! ;-) Daarom eet ik de kleine niet, want dat is minder dan 1 boterham en 2 kleine is weer teveel. Dus altijd de meest mooie en grootste boterhammen anders heb ik teveel keuzestress!

      Verwijderen
  6. Dus jij bent niet iemand,die zelf brood wil bakken? Want dan heb je niet altijd invloed op het rijzen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Izerina, het gaat alleen om die ene boterham die ik 's ochtends eet. Ik bakte vroeger vaak zuurdesembrood en dat at ik tussen de middag. Als we bij een salade 's avonds brood eten maakt de vorm me niets uit. We hebben dan juist vaak brood wat grillig van vorm is, dat kopen we bij het Vlaamsch Broodhuys.

      Verwijderen
  7. Hoi Novelle, dit is maar één voorbeeld van een nuk van mij ;-). Wijn moet in een glas, koffie en thee in een beker, eten van een rond bord, niet vierkant, pasta altijd in een diep bord, vla met dit lepeltje, havermout met dat lepeltje....

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Het zijn de boterhammen die vreemd zijn, niet jij, hoor! Haha, zo hebben we allemaal iets wat ons uniek maakt. Mijn boterham mag bijvoorbeeld nooit, zonder te snijden, dubbelgeklapt worden. Vreselijk vind ik dat. Verder maak ik akelig precies appelpartjes klaar, 100% ontdaan van eventuele klokhuisstukjes. Mandarijntjes blijf ik de witte velletjes vanaf trekken. En nog een laatste idiote karaktertrek: van elke maaltijd laat ik consequent 1 grote hap op m’n bordje liggen. Had het iemand over raar zijn hier? 🤪

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nell, hahaha.... heerlijk toch al die eigenaardigheden! Ik snap de dubbelgevouwen boterham ook heel goed, maar mandarijnenvelletjes eet ik gewoon en van een appel eet ik alles, soms ook het steeltje! :-)

      Verwijderen