maandag 30 oktober 2023

hoe ik ons weekmenu bedenk

Begin

In de beginjaren van onze relatie overlegden we meestal aan het eind van dag wat er de volgende dag op het menu kwam te staan en wie er kookte. Boodschappen deden we al wel wekelijks, maar we liepen ook nog regelmatig even naar een winkel in de buurt als er iets ontbrak. 

In 2008 ben ik bij gaan houden wat er 's avonds op tafel stond. Ik denk daarom dat ik toen ook ben begonnen met het plannen van een weekmenu.

Excel

Ik maak in mijn Excelbestand, dat ik dus al sinds 2008 bijhoud, per jaar een tabblad aan. Zo'n tabblad krijgt als naam het jaartal waarin we dan leven. Ik maak per maand drie kolommen met als titels datum, dag en menu.

Websites

's Ochtends, als ik zit te ontbijten in mijn eentje, voor ik naar mijn werk ga, lees ik blogs en websites met recepten. Per dag staan er een aantal van deze websites klaar in een lijstje met favorieten. Op maandagochtend begin ik met Oh My Foodness en eindig ik met Keukenliefde.  Op zaterdagochtend bekijk ik het weekmenu van Eef Kookt Zo en kijk ik ook bij Jeroen Meus wat hij de afgelopen week heeft gekookt. Voor iedere dag van de week staan er zo'n 12 tot 14 websites uit binnen- en buitenland in een lijstje waar ik mijn inspiratie vandaan haal.

Ik heb dan mijn Excel bestand ook open staan en als ik op een gerecht stuit waarvan ik denk dat het lekker is vul ik dat in het Excelbestand in. Soms met een link naar het recept, meestal niet. 

Plannen

Onze boodschappen worden altijd op vrijdagmiddag bezorgd. In het weekend maak ik de online boodschappenlijst in orde. Ik pak het Excelbestand erbij en ga dat dan invullen voor een week later. 

Ik kijk wat er in de aanbieding is bij de diverse supermarkten, ik houd rekening met producten uit het seizoen en natuurlijk met wat we lekker vinden. 

Er zijn veel gerechten die een aantal keer per jaar terugkomen, maar we eten bijna nooit twee keer in een maand hetzelfde gerecht. 

Voor week 45 ziet het weekmenu er op dit moment als volgt uit: zondag vegetarische shoarma van knolselderij, maandag een witlofpastagratin met blokjes ham, dinsdag spruitjes, aardappelpuree, varkenswangen, op woensdag een boerenomelet met brood en op donderdag Thaise hete zure soep (vegetarisch). 

Met deze gerechten in mijn hoofd bestel ik de boodschappen. Ook maak ik nog een digitaal lijstje aan in mijn telefoon van boodschappen bij andere winkels dan onze vaste bestelwinkel of om op de markt te halen. 

Natuurlijk is dit weekplan niet in beton gegoten, tijdens de week kan er nog wel wat veranderen, wisselen we dagen om of komt er iets te vervallen omdat een van ons er geen trek in heeft. 

Toen en nu

Er zijn wel eens momenten dat ik werkelijk geen idee heb wat ik op de planning zal zetten en is T. ook al net zo inspiratieloos. Dan heb ik gelukkig mijn Excelbestand om terug te kijken in de tijd. Soms kom ik dan iets tegen dat we heel lang niet hebben gegeten of ik zie iets waar ik niet aan heb gedacht. 

Trouwens ook leuk om te zien dat we in de periode 2008 tot en met ongeveer 2012 gemiddeld vier keer per week vlees aten en dat ons gemiddelde nu op 1,5 keer per week zit. 



22 opmerkingen:

  1. Bijzonder hoe je dat doet en zo bijhoudt wanneer je wat hebt gegeten. Nog nooit van iemand gehoord/gelezen. Denk je dat dat een relatie met je eetstoornis heeft?

    We hebben vreselijk veel voorraad in kasten en vriezers en ik heb meestal wel een beetje in mijn hoofd wat we die week eten. Begin met iets dat op moet en zoek daar wat uit vriezer en/of kast bij.
    Sommige menu's horen volens H altijd zo gegeten te worden. Hutspot met een balletje, andijvie ook met balletje en aardappelen. Vis met spinazie of een koude bonensalade. Hij had lange tijd een relatie met duitse vriendin en haar moeder maakte altijd bonen salades, die varieren van snijbonen, peultjes of sugersnaps (heb ik altijd wel restjes van in de vriezer allemaal in kleine stukjes en samen met tomaten en augurk, mayo en aromat.
    Op zaterdag stuk rood vlees met aardappelen en sperziebonen en op zondag kippepoot met appelmoes en frites, gebakken aardappelen (op zaterdag meer gekookt) of aardappelkroketjes.
    Ja H is een gewoonte dier en zegt altijd als het goed is is het altijd goed.
    Ik rommel wat met mijn eigen eten eromheen, vandaag stuk pompoen gemarineerd met olie en kruiden uit de airfryer bij de bal gehakt en augurken

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen Lot, het heeft vast ook daarmee te maken, want vroeger had ik die behoeft kennelijk niet en nu wel. Daarnaast hadden we, toen ik hiermee begon, ook veel drukkere banen en was de structuur fijn, we wisten dan waar we aan toe waren en wie er moest koken. Nu is het heel gewoon voor ons, maar we kunnen gelukkig wel afwijken van het plan.
      Dat van die vaste combinaties ken ik ook, bij hutspot hoort rookworst, bij andijvstamppot een gehaktbal. Jullie eten altijd erg lekker, ik lees dat in ieder geval in jouw reacties hier en bij anderen. Jij bent ook erg creatief in de keuken volgens mij! Dat stuk pompoen zou ik ook heerlijk vinden!

      Verwijderen
  2. Leuk om te lezen hoe een ander zijn planning maakt. Ik hou mijn weekmenu's bij in een schriftje. Op zondag zoek ik inspiratie op blogs en de websites van bv. Libelle Lekker, Colruyt weekmenu, Dagelijkse Kost... en ik heb hopen kookboeken waar ik dan door blader. Ik noteer elke week twee vegetarische maaltijden. Op dinsdag altijd spaghetti want dan heb ik avondles en moet het erg snel gaan. Vaak blader ik eens terug voor inspiratie. Ik plan rond de weekplanning, wie is thuis en hoe laat en hoeveel tijd hebben we? Mensen denken vaak dat in zo'n planning veel tijd kruipt maar dat is maar hoe je het bekijkt, ik vind dat ik hiermee enorm veel tijd bespaar tijdens de week. Je doet maar een keer boodschappen, en 's avonds hoef je niet meer na te denken want je weet gewoon dat je alle ingrediënten hebt. Elk zijn methode natuurlijk. Maar die excel van jou lijkt me ook wel wat!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nathalie, ik kijk ook bij de websites die jij noemt! Ik was nog vergeten te noemen dat wij op maandag meestal pasta eten, dinsdag vlees, groente aardappels, woensdag iets met brood, donderdag iets (meestal Oosters) met rijst. Precies, juist door het plannen ben je efficient bezig, dat vind ik ook zo fijn. Als je me mailt via mijn emailadres wil ik je wel een bladzijde uit mijn excel sturen, dan heb je een voorbeeld.

      Verwijderen
  3. Hier is het net andersom. Mijn bestelling komt vrijdag.Met artikelen,die ik lekker vind of in de aanbieding zijn. De eerste dagen de bladgroenten en daarna het steviger spul. Ik bedenk dan iets n.a.v wat er nog is.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bijzonder hoeveel aandacht je aan je weekmenu besteedt.
    Ik ben sinds mijn zoon de deur uit is, al lang geleden, gaan roerbakken. De combinaties kies ik elke dag uit groentes die ik heb ingevroren, aangevuld met vers. Als ik soep maak of iets dergelijks maak ik meteen een grote pan vol en vries in porties in. Zo eet ik gezond en makkelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Judy, roerbakken doe ik heel vaak wanneer ik alleen eet. Is snel, smakelijk en gezond. Porties zijn wij ook van. Niets zo fijn als een grote pan maken en dan een voorraad hebben voor drukke dagen!

      Verwijderen
  5. Als ik geen links op mijn blog zet weet ik nooit meer wat ik nou toch van plan was.... Spruitjes, ja, maar hoe ook weer? Er rolt natuurlijk altijd wel iets uit wat lekker is, maar dan blijft er aan het eind van de week weer een ingredient over wat ik door de spuitjes had willen doen - en dat is nou ook weer niet de bedoeling.
    Gek genoeg kijk ik zelden terug naar wat ik eerder at - alleen echte succesrecepten pak ik nog wel eens op, iets waarvan ik weet dat ik het HEEL erg lekker vond!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Mrs. H., ik begrijp dat het zo kan gaan, maar bij mij geldt dat niet, dat komt door mijn enorme focus op eten. En misschien ook omdat we met ons tweeën zijn. En veel dingen komen ieder seizoen weer terug en die vergeten we niet zo snel. Als ik witlof zie denk ik in de zomer aan salade en in de winter aan witlof met ham en kaas. Zo zijn er veel 'regulars'.

      Verwijderen
  6. PS: Ik heb eindelijk jouw blog aan mijn leeslijst toegevoegd - ik nam tot nog toe altijd een omweg, bijv. via de blog van Cellie....

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Nou zeg, wat een gedoe. Voor twee mensen?? Een excel-sheet? Ik gebruik soms, bij Kerst ofzo de achterkant van een oude envelop, maar dat is een uitzondering.
    Wij doen op zaterdag de "grote boodschappen" bij de supermarkt hier om de hoek. Makkelijk en mijn zoon werkte er voorheen op zaterdag, dus ook gezellig. Vooraf kijk ik in de koelkast, en roep "Alles op!" of "nog één pak melk" en datzelfde in de voorraadkast. Dan gaan we op de fiets zo'n twee tassen vol halen en kunnen we weer een weekje voorruit. Tussendoor haal ik nog vers brood, verse groente, vis en vlees of ik scharrel wat uit de 50-cent bak. Zo bepaal ik wat het s'avonds wordt.
    Mijn man werkt thuis en heeft af en toe een wandelingetje nodig, dan gaat hij biologische koffie en wijn halen bij de iets verdere winkel en regelmatig combineren wij een middagje in de stad met een bezoek aan de Zamzam voor kruiden en oosters lekkers.
    Oh, ja. We eten meestal lekker, en soms mislukt iets.
    Marijke.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Marijke, ik vind het geen gedoe, ik heb er plezier in. En ik doe alles digitaal, gebruik nog nauwelijks pen en papier. Zo'n Excelbestand houd ik ook bij voor mij inkomsten en uitgaven. Beetje prutsen achter de laptop vind ik fijn. En we zijn allebei blij met onze structuur. En ik vind het leuk om te zien hoe de jaren zijn verlopen. Ik schrijf ook op 'gegeten bij X of Y (vrienden of restaurant". Vakantie in .. en dan wat we daar aten Er komen dan ook leuke herinneringen boven bij mij. Ach..voor de een gedoe, voor de ander....

      Verwijderen
  8. Ik ben zó ongeorganiseerd wat dat betreft. Ik doe elke dag boodschappen en beslis vooraf, of als ik al in de winkel sta, pas wat we gaan eten. Dat gaat al 47 jaar goed.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Myriam, daarin ben je niet alleen en prima als dat werkt, heerlijk toch, lekker go with the flow. Past niet (meer) bij mij en nu vind ik dit fijn. En soms zou ik willen dat het anders was, maar zo is het nu eenmaal niet. Als we op vakantie zijn doen we dat wel en dan gaat het goed, maar thuis, met werk en afspraken is dit voor ons nu handig en fijn.

      Verwijderen
    2. Begrijp ik helemaal hoor. Mijn zoon en schoondochter werken ook allebei voltijds en laten ook 1x per week de boodschappen afleveren. Ik weet wel dat ze daardoor heel veel weggooien en dat vind ik dan weer zonde van het geld. Hier wordt vrijwel nooit iets weggegooid.

      Verwijderen
    3. Wij gooien ook bijna nooit iets weg, kliekjes gaan de koelkast of de vriezer in en komen bij een andere maaltijd weer van pas. Vandaag aten we champignons met ui en spekjes op toast. Er is een restje over en dat eet ik vrijdag in een wrap, met wat andere restjes en dan heb ik weer een heerlijk bordje met van alles en nog wat.

      Verwijderen
  9. Klinkt goed hoor. Ik vind dat er erg veel afwisseling in je menu's zit en dat er veel groente in zit!
    Afgelopen zomer zijn wij van een woonwijk (met meerdere supermarkten op korte afstand) naar het platteland verhuisd. Sinds kort werk ik ook met weekmenu's. Dat bevalt me heel goed en geeft rust gedurende de week. Wel merk ik dat ik soms wel te veel inkoop. Ik overweeg nu om één dag leeg te laten.
    Dan komt dat halve stronkje broccoli en dat stukje prei etc. ook eens op.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nienke, het scheelt je boodschappen doen én je hebt (wij althans wel) minder impulsaankopen omdat je hongerig in de winkel staat. Wat wij plannen en wat niet doorgaat komt bij ons op een ander moment wel op of gaat alsnog de vriezer in. Restjes en kliekjes eet mijn man tussen de middag of we maken er een kliekjesmaaltijd van op zaterdag of zondag. Die halve stronkjes broccoli eet ik in mijn salade, prei snij ik in ringetjes, spoel ik schoon en vries ik in voor in een soep of stoofschotel. We hebben heel weinig verspilling (want ook een heel grote vriezer!).

      Verwijderen
    2. Dat laatste denk ik dan meteen: dat je wel een grote vriezer moet hebben. Zelf nooit een vriezer gehad, mis het ook niet. Tot 11 jaar geleden hadden we een 'gewone' koelkast (rechthoekig ongeveer anderhalve meter hoog, met apart vriesvak met idem deur), toen is die naar een van mijn zoons gegaan en kochten wij een tafelmodel met klein vriesvakje. Die heb ik nu nog steeds, prop hem regelmatig vol maar ook met dit model is het leegmaken/leegeten toch een planning. Ik woon alleen dus dat schiet gewoon niet zo op. Groet, Ine

      Verwijderen
    3. Hoi Ine, wij hebben twee hele grote Liebherrkasten staan, een vriezer met 7 enorme lades en een koelkast met onderin 3 enorme lades waar de temperatuur nog wat lager is dan in het bovenste deel. Hier kan groente en fruit ontzettend lang in bewaard blijven. Aan het eind van de week is er weer ruimte voor de nieuwe boodschappen, maar leeg zijn ze nooit. De vriezer zit vol met brood, zelfgemaakte maaltijden, ijs, en nog véél meer! Ik was onlangs begonnen met een blog over de inhoud van onze kasten, die zal ik eens afmaken. Kijkje in de koel-en vrieskast bij anderen vind ik altijd leuk, dus misschien ook voor mijn lezers aardig.

      Verwijderen