donderdag 5 oktober 2023

ideale blog

Ik heb geleerd dat een tekst altijd een inleiding, midden en slot heeft.  Volgens mij geldt dat voor de meeste teksten. Maar moet een blog ook aan die eisen voldoen? Ik probeer het wel, maar ik zie op het wereldwijdeweb ook heel veel persoonlijke blogs waar deze structuur ontbreekt. 

Nu is dat natuurlijk helemaal niet erg en als een tekst lekker leest dan is het prima. Soms zijn er zelfs geen alinea's en ook dat kan en mag natuurlijk. Het zijn tenslotte persoonlijke blogs en de eigenaren van de tekst bepalen zelf wat en hoe ze schrijven.

Lange lappen tekst zonder alinea's vind ik lastig lezen, ik begin dan vaak wel maar haak halverwege weer af. Soms komt dat ook door het lettertype, niet alles leest even prettig.

Rommelige blogs vind ik ook vervelend lezen. Ik vind het prettig wanneer er niet teveel andere meuk voorbij komt. Maar ik snap dat er mensen zijn die wat willen (en kunnen) verdienen met reclames op hun blog. 

Kleuren, wel of geen foto's of filmpjes. Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeuren. De blogs die via Blogger gepubliceerd worden, waarvan mijn blog er een is, vind ik over het algemeen niet zo mooi. Maar gratis dus voor velen is dat de beste optie.

Zelf zou ik wel een mooiere blog willen hebben. Ik heb al eens gekeken naar WordPress omdat ik de blogs die daarmee gemaakt worden meestal mooi vind. Het heeft me tot nu toe aan tijd, zin en kennis ontbroken om echt werk te maken van een mooiere website.

En dus schrijf ik mijn blog nu nog steeds op Blogger maar neem ik me wel voor om eens rond te gaan kijken naar de opties die er zijn om, voor niet al te veel geld, of liefst gratis, een mooiere blog te maken met een strakke, rustige lay-out. Maar wanneer? Met mijn vijfdaagse werkweek, en voorlopig nog geen lange vakanties, zit het er niet in dat ik hier binnenkort aan toekom. Dus voor nu schuif ik het nog even op de lange baan.



30 opmerkingen:

  1. Voor mij hoef je helemaal niets te veranderen. Je blog is lekker leesbaar door goed groot lettertype, en er zit geen rommel omheen.
    Houden zo!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, dat is fijn om te lezen. Geen rommel vind ik ook prettig, dus dat zal ik ook niet doen in de toekomst. Fijn weekend!

      Verwijderen
  2. Wat Lot schrijft geldt ook voor mij. Houd je lettertype groot bij ev. verandering,dat leest fijn. Mij lukt het niet alinea's te maken(halve digibeet) en dan zet ik maar een paar puntjes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Izerina, daar zal ik zeker rekening mee houden. Jouw stukjes zijn meestal van een lengte die ook zonder alinea's nog prettig te lezen is.

      Verwijderen
  3. Begrijpelijk dat je misschien zelf iets zou willen veranderen maar je blogs lezen fijn voor mij. Het scheelt natuurlijk ook welke onderwerpen er voorbij komen een onderwerp dat niet aanspreekt leest dan automatisch niet fijn. Net zoals krantenartikelen of boeken die hebben ook lang niet allemaal een inleiding, midden en slot maar het ene onderwerp leest fijner weg dan het anderen. Bovendien het is jouw blog jij bepaald je onderwerpen en de lengte van het artikel. Aan het aantal comments wat je over het algmeen krijgt denk ik dat jouw blog én de onderwerpen goed in de smaak vallen. En lang niet iedereen (waaronder ikzelf) reageert altijd denk ik. Fijne vrijdag!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ilona, inderdaad moet het onderwerp ook interessant zijn, ik merk dat bij mezelf ook. Is het dat niet dan lees ik heel snel en sla ik stukken over. Ik denk ook wel dat de meeste lezers het waarderen zoals het is. Misschien maar beter ook dat niet iedereen reageert, dan zou ik namelijk mijn werk moeten opzeggen om alles te beantwoorden! 😉

      Verwijderen
  4. Hihi, alle reageerders tot nu toe dik tevreden, geldt ook voor mij. Dus waarom veranderen? Tenzij je dat echt zelf wilt natuurlijk. Ik vind je blog prima zoals het nu is. Groet, Ine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt Ine, ja dat is dan inderdaad een goede vraag, scheelt me een boel tijd als ik het zo laat!

      Verwijderen
  5. Ik heb zelf al weer een tijd geleden ook WordPress geprobeerd, maar ik vond het ingewikkelder in gebruik dan Blogger. Ik vind jouw blog strak van vorm, geen tierelantijnen. Mooi en rustig.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Het gaat toch voornamelijk om de inhoud. En die is hier prima, ik kom hier graag lezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Het gaat toch voornamelijk om de inhoud. En die is prima, ik kom hier graag lezen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nathalie, jij was Anoniem hierboven ga ik vanuit! Dank voor je compliment trouwens!

      Verwijderen
    2. Reactie was eerst verdwenen vandaar dubbe maar ik ben het inderdaad!

      Verwijderen
  8. Er zijn ook hele mooi Blogspot templates. Het is niet perse nodig om daarvoor naar Wordpress over te stappen.

    Zelf houd ik van alinea's en tussenkopjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Doe het niet! Ga niet naar WordPress! Ik ben zo dom geweest om over te stappen omdat veel WP lezers niet konden reageren op mijn Blogger blog. Je hebt dan misschien wel meer mogelijkheden qua layout, al heb je bij een gratis site ook de nodige beperkingen. Blogger vond ik veel fijner en eenvoudiger om mee te werken. Maar ik kan nu niet meer terug want dan ben ik al mijn lezers kwijt en dat wil ik ook niet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik snap dat je niet blijft wisselen. Jouw site vind ik heerlijk rustig en overzichtelijk, mét foto's. Dat wel wat ik in gedachten had, maar nu ik het zo lees doe ik het toch maar niet.

      Verwijderen
  10. Mevrouw Niekje, zelf ben ik ook al maanden aan het kijken voor een andere blog. Een blog die ik mooier vind en inderdaad zijn bij word press mooie blogs te vinden. Ik heb het ook al eens geprobeerd. Een domeinnaam hebben we al jaren en daar betalen we maar weinig voor. Wie weet ga ik als ik weer wat rustiger heb toch nog eens de overstap wagen. De blog van Jouw Web is ook een mooie. Ik twijfel nog. Groetjes, Ellen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ellen, ik weet dat jij ook bezig bent en dat je inmiddels de reclame hebt gestopt. Dat vind ik fijner lezen hoor! Ik laat het nu even zoals het is, geen gedoe, heb ik geen tijd voor/ zin in nu.

      Verwijderen
  11. De ideale blog zal niet bestaan denk ik. Zelf ben ik tevreden als er geen reclame is en er niet veertig foto's van hetzelfde worden getoond. Of alle vakantiefoto's in een keer. Dan is het me te veel en kijk ik helemaal niet meer. Ik ben ook tevreden over mijn eigen blog.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Bertiebo, jouw blog leest inderdaad prettig, geen afleiding, een aantal maar niet teveel mooie foto's en geen ontzettend lange lappen tekst. Fijn!

      Verwijderen
  12. Ik ben eerlijk gezegd niet zo dol op Blogger. Ik vind het onhandiger om te reageren (hoewel het bij jou meevalt). Maar je schrijft leuk dus kom ik toch lezen, hoor ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Nicky, Blogger heeft inderdaad z'n beperkingen. Ik kan er redelijk mee uit de voeten, maar zou wel wat mooiers willen. Jouw blog is ook lekker strak, leest fijn. Ben blij dat je me wel blijft volgen!

      Verwijderen
  13. Wordpress heeft meerdere gratis opties. Nadeel van die gratis blogs is dat wordpress advertenties plaatst.
    Ikzelf heb een blog blog. Kosten zijn zeker het eerste jaar beperkt (want domein is gratis) maar daar mag je het tweede jaar wel voor betalen. Moet je voor betalen dus.
    Maar geen reclames. Dat vind ik voor mijn lezers wel zo prettig.

    Maar wat ik mij van blogger kan herinneren heeft deze wel degelijk een aantal mooie opties in de vorm van layouts (al dan niet dynamisch). Je moet er even voor gaan zitten, maar dan heb je ook wat.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Rianne, ik zal er eens voor gaan zitten dan, want gratis Wordpress met reclames wil ik niet. Iets betalen vind ik geen probleem. Ik neem er tzt (in de pruimentijd) de tijd eens rustig voor.

      Verwijderen
  14. Als blogger ben je kritisch op je lay-out, als lezer vaak een stuk minder. Dan gaat het vooral om de inhoud, en die is prima!
    Ik blog gratis op WP en heb geen last van advertenties.
    Mocht je meer willen lezen over schrijven voor internet (bloggen), zou je eventueel het boek: Schrijfwijzer voor het web van Chretien Beukers kunnen lezen. Misschien via de bieb?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Mirjam, ja, zo zal het waarschijnlijk zijn, en dank voor het compliment! Goede tip, ik ga even kijken of ik het kan lenen bij de bieb. Héb met gekeken en er zijn veel boeken van deze auteur, maar dit boek niet. Ik ga wel kijken of er andere boeken zijn met wat meer informatie. In ieder geval bedankt voor het meedenken!

      Verwijderen