woensdag 11 oktober 2023

fiets

Rijwielhandel

De rijwielhandel in mijn wijk, een familiebedrijf waar de zaak van vader op zoon overging, is helaas een jaar geleden verkocht aan een keten. De eigenaar kon geen personeel vinden en kon het werk in zijn eentje niet meer aan.

Ik ben er een paar keer naar binnen gelopen en steeds werkten er andere jongemannen. Ik had niet het idee dat ze veel verstand van fietsen hadden. Inmiddels is de winkel dicht vanwege brand. Al weken nu. Ik denk dat het geen zuivere koffie was wat daar gebeurde, witwassen misschien. Ik heb zo'n vermoeden dat de brand niet zomaar ontstond, wie zal het zeggen. Maar in de wijde omtrek - in ieder geval niet aan te lopen met een kapotte fiets- is nu geen fietsenmaker meer. 

School

Wat een geluk dat de vmbo-afdeling mijn school beschikt over een afdeling 'techniek' en dat daar ook een ruimte is met materieel voor fietsonderhoud en - reparaties. En dat een collega van een ander team zich heeft laten bijscholen tot fietsmonteur.  

Ik reed al maanden rond op mijn (weliswaar oude maar nog prima) damesfiets waar ik altijd op fiets als ik een jurk aan heb, terwijl de ketting lubberde. Het maakte een boel lawaai en trapte steeds door. Maar omdat het ondanks deze mankementen nog wel ging liet ik het maar zo. Tot ik een paar weken geleden in een pauze R. sprak. Hij vertelde me dat zijn hobby knutselen met fietsen is én dat hij de opleiding tot fietsmonteur heeft gevolgd en niets liever doet dan fietsen opknappen! 

Als nieuw

Vorige week zette ik de fiets in het technieklokaal en aan het eind van de dag kon ik hem weer ophalen. Wat een verschil was dat, mijn fiets reed weer als een zonnetje. De banden waren opgepompt, de versnellingen bijgesteld en de ketting strak gezet. Ik kon hem wel zoenen! Dat heb ik natuurlijk niet gedaan, ik heb de volgende dag bij de banketbakker een gevulde speculaasstaaf gekocht en deze als bedankje aan hem gegeven. Voor wat hoort wat en bovendien wil ik in de toekomst graag weer gebruik maken van zijn kennis en kunde.


18 opmerkingen:

  1. Wat een goede oplossing voor je fiets. Wij hebben hier een mobiele fietsmaker, maar in de buurt ook helemaal niets meer. Tenzij je een paar kilometer met de kapotte fiets wil en vooral kan lopen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nietzomaarzooo, het is toch bijzonder én vervelend hoe in een land waar veel mensen fietsen (hebben) er zo weinig plekken zijn waar je met je fiets terecht kan. Gelukkig kan ik nu dus op mijn school de fiets laten onderhouden, anders zou ik een ANWB abonnement overwegen.

      Verwijderen
  2. Gelukkig heb ik een "fietsenmaker" thuis.Hij kocht deze week bij de kringloop zo'n ding om fietsen op te hangen bij reparatie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is nou fijn Izerina! Mijn man kan gelukkig ook veel, maar deze collega heeft op school ook zo'n ophangconstructie tot zijn beschikking en speciaal gereedschap. Dus zolang het daar kan laat ik het daar doen, begin van de dag brengen, eind van de dag halen, ideaal!

      Verwijderen
  3. Een goede fietsenmaker is goud waard. Jammer dat die in je buurt weg is. Maar dat je dan zomaar op de je eigen school zo'n handige man vind! Geweldig.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, ik heb twee fietsen maar gebruik ze allebei heel veel. Rijd in de buurt nooit met de auto, alles op de fiets. Heb een snelle herenfiets voor langere stukken en als ik een broek aanheb, en een damesfiets voor dichtbij en als ik een rokje of jurkje aanheb. Ja, deze collega moet ik koesteren!!

      Verwijderen
  4. JAA! Een goede fiets is ZOOO fijn, en scheelt zoveel "trap-energie"! Fijn dat je je fiets goed hebt kunnen laten repareren. Een andere mogelijkheid (ik blijf het maar zeggen): misschien is er ergens wel een Repaitr Café met fietsenmaker in de buurt? Die kunnen altijd meer dan jij zelf kunt - of waar je zelf zin in hebt ;-) .

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Mrs H., dat is er vast wel, maar niet binnen een straal van 5 km en dan is het een eind lopen met een kapotte fiets. Deze optie is voor nu prima voor mij. Ik kan niet zoveel zelf, wel band plakken maar dat is het. Mijn man kan meer, maar zoals je zegt er moet ook zin zijn om het te doen.

      Verwijderen
  5. Wat is dat boffen zeg. Je fiets weer helemaal oké en wat kan een mens dan weer blij zijn, toch. Gelukkig hebben wij dicht bij huis nog een fietsenwinkel en ik hoop dat hij nog lang blijft bestaan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is zeker fijn Ellen! Ik hoop het ook voor jullie. Hier in de wijk was iedereen heel erg teleurgesteld toen men hoorden dat deze fietsenmaker stopte.

      Verwijderen
  6. In volgende dorp op 2 km zit een hele oude fietsenmaker die nog maar 2 halve dagen open is, en je moet ook heel lang wachten altijd. Reparaties laten we daar niet meer doen en bovendien heeft hij te weinig verstand van electrische fietsen zegt hij zelf. We laten wel eens een band vernieuwen.
    Anders grote winkel en werkplaats zit op 8 km.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Lot, bij jullie kan ik me er nog iets bij voorstellen, niet een heel dicht bevolkt gebied. Maar ik woon midden in de Randstad. Nu ging hij dicht omdat hij de drukte niet meer aankon en geen personeel kon vinden. Normaliter is druk zijn een luxeprobleem, maar nu dus gewoon niet meer mogelijk om zijn zaak open te houden.

      Verwijderen
  7. Wat heerlijk dat je het zo kon oplossen! Een goede fiets is onontbeerlijk vind ik altijd.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Zo'n mooi woord: rijwielhandel. En jij hebt nu je eigen rijwielhandel

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ben ik met je eens Bertiebo, en volgens mij zo'n woord wat je steeds minder vaak hoort, misschien wat ouderwets?

      Verwijderen
  9. Oh, wat heerlijk! Hier in de straat zit een fietsenwinkel waar ze laatst mijn ventiel hebben vervangen toen ik mijn band niet opgepompt kreeg. Ik hoefde niet te betalen. Toen heb ik later ook maar een pak koeken gebracht.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nicky, wat leuk! En fijn dat jij een zaak hebt die zulke service verleent. Dat deed 'mijn' fietsenmaker ook. Gelukkig heb ik een nieuwe!

      Verwijderen