zaterdag 28 oktober 2023

op mijn bord in week 43 / 2023

Ook al is het dan toch echt herfst, ons eten is niet ineens heel zwaar en stevig. Er komen binnenkort wel wat gerechten aan die beter bij dit seizoen passen dan bij de zomer, maar over het algemeen eten we het hele jaar door hetzelfde, op wat salades na, die met heel warm weer natuurlijk lekkerder zijn dan hachee met rodekool en andersom.

Ik had nog pompoensoep in de vriezer staan, mijn laatste portie. T. maakte zondag bruinebonensoep met stukken zuurkoolspek. Voor mij een gruwel, maar hij vindt het heerlijk. En met zo'n pan kan hij een paar dagen lunchen en een paar porties invriezen voor later.


zondag 22/10

pompoensoep, geroosterd zuurdesembrood met geitenkaas en tomaat, salade met komkommer


maandag 23/10

volkorenpasta met spinazie en champignons (en voor mij ook kikkererwten), sla met komkommer en tomaat


dinsdag 24/10

preistamppot, gehaktbal, komkommerslaatje


woensdag 25/10

wrap met curry van kikkererwten en taugé, broccoli/zoete aardappel salade


donderdag 26/10

tjap tjoy met kip, rijst, zoetzure komkommers


vrijdag 27/10

gebakken aardappelblokjes met fetakruimels, wittekoolsalade, restje linzenstoof


zaterdag 28/10

Turkse rodelinzensoep*spinaziegözleme*, sla met komkommer

* Ik heb deze recepten niet gebruikt, de soep maak ik al jaren zonder recept, de gözleme haal ik vers bij de Turkse bakker, maar ik heb de linkjes toegevoegd zodat mensen die deze gerechten niet kennen nu ook weten wat het is.




9 opmerkingen:

  1. Zitten er in de diverse gerechten ook wel voldoende vetten, die jij zo goed kan gebruiken om op gewricht te blijven en eetbuien te voorkomen? Als ik het lees klinkt het allemaal zo droog. Zelf hou ik van romige sausjes en vooral pindasaus. En over de salade een dressing met mayo.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen Lot, het korte antwoord is ja. Het wat langere antwoord: geitenkaas was 50+ kaas, de champignonsaus werd door T. gemaakt met 250 ml slagroom, we aten allebei de helft. De prei bakte ik aan en smoorde ik in een grote klont boter, daarna ook nog wat volle melk door de puree voor de stamppot. De gehaktbal is van half-om-half gehakt, dat is vetter dan rundvlees. De gebakken aardappels worden in boter gebakken en de feta is ook, net als de geitenkaas, de volvette variant. Over alle salades die ik eet gaat dressing, soms met mayo gemaakt, soms met olie. De gözleme van de Turkse bakker tenslotte is ook vrij vet. Ik let er zelf ook goed op, wil natuurlijk geen hoog cholesterol, dus gebruik als het kan ook plantaardige vetten. Gisteravond ook nog ijs met slagroom gegeten... nu weer even rustig aan met de slagroom, juist vanwege dat cholesterol!

      Verwijderen
    2. Hoi Lot, ik eet ook iedere dag een handje noten en een bak kwark, niet de vetvrije maar de gewone variant.

      Verwijderen
    3. Dat klinkt een stuk beter zo inderdaad goede volledige voeding, en het meeste erg lekker.
      Ben benieuwd naar volgende week.

      Verwijderen
    4. 😁! We eten vanavond biologische kippenpoot in pittige ketjapsaus, rijst, sperzieboontjes, atjar en zoetzure komkommer. Mijn man heeft de kip vanmorgen al gemaakt, het rook heerlijk! Ik heb er zin in!

      Verwijderen
  2. Reacties
    1. En dit is alleen het avondeten Izerina! Ik eet tussen de middag een pond of meer rauwkost/geblanceerde groente als salade: stukjes biet, gekookte sperziebonen, witlof of ijsbergsla, paprika, tomaat, komkommer, courgette, spruitjes, paksoi, kool, taugé.... we hebben altijd veel groenten in huis en ik maak dus iedere dag voor mijn lunch een bak salade. De ene keer met een gekookt eitje, dan weer met avocado, of met noten ... voedzaam en gezond!

      Verwijderen
    2. Doe ik ook,groenten als lunch. Vroeger op school kon ik salade en verse soep kopen

      Verwijderen
    3. Ik vind het heerlijk om salades te eten tussen de middag! Ik maak liefst alles zelf, hier in de schoolkantine verkopen ze geen soep en salades, wel broodjes, maar ook mijn boterhammen neem ik van huis mee. Voor de ochtendpauze een Alisonboterham met pindakaas en tussen de middag roggebrood met kaas.

      Verwijderen