vrijdag 20 oktober 2023

eetherinneringen - borstplaat van de markt

De setting

Een klein vestingstadje in Zuid Holland, maandag marktdag, jaren 80 vorige eeuw, Rijksscholengemeenschap, klas 3 atheneum, 6e uur, Engels van mijnheer H. 

Pauze

We zijn in de grote pauze naar de markt in de binnenstad geweest. We, dat zijn mijn vriendinnen C. en G. en ik. Waar de een ging, gingen de andere twee. Maandag grote pauze was dat de markt. Linea recta naar de snoepkraam waar we elk een half pond roomborstplaat kochten. Ronde suikerschijfjes die smelten op de tong in de smaken chocolade, vanille en koffie. 

Terug op school zochten we snel onze schooltassen op. In onze tijd waren er geen kluisjes maar gooiden we onze verplichte schooltas gewoon onder de kapstokken. Met de loodzware schooltas snel naar het lokaal van mijnheer H., onze docent Engels. Binnen voor de tweede bel, op het nippertje!

Les

We zaten altijd achterin, daar was het het leukst. Hoe verder naar achteren, hoe stoerder de leerlingen. Hopelijk geen s.o. want in de pauze niet nog even alle woordjes doorgenomen. Ach... en dan nog... sta toch een dikke voldoende, Engels is makkelijk.

Hoppa, eerste fondantje uit het zakje, nu nog onopvallend in de mond. Huiswerk nakijken, snel kauwen want zo meteen natuurlijk een beurt. En de tweede gaat erin. Aantekeningen maken, H. staat op het bord te schrijven met zijn rug naar de klas, dus er snel weer een paar opeten. Uitleg door H. hij kijkt nu de klas in en kan alles zien. Even wachten maar. 

Okay, we moeten een oefening uit het boek maken. Hij gaat door de klas lopen, is nu aan de andere kant iemand aan het helpen. En wij eten door. Oefening nakijken, nul fout, hèhè logisch, easy! 

Oh,  nu gaan we een tekst lezen. Straks moet ik weer voorlezen, let maar op, hij vindt mijn accent zo mooi. Ja duh... ik praat echt Engels, niet dat lerarentaaltje van hem. Zou hij ooit in Engeland geweest zijn? 

Misselijk

Nog vijf minuten tot de bel, we mogen pas opruimen als hij het zegt. Nog twee borstplaatjes te gaan. Ben nu wel misselijk zeg. Nou, vooruit met de geit, die laatste twee kunnen er ook nog wel bij. Gelukkig valt het 7e uur economie uit en kunnen we naar huis!


12 opmerkingen:

  1. Leuk om te lezen, voelde me helemaal in het verhaal meegezogen. :) Borstplaatjes, ja wat lang geleden. Ik had een oom die ieder jaar borstplaat harten maakte. Met Sinterklaas geloof ik. Maar die waren vrij hard, niet zo zacht als fondant.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Judy, dank je wel! Mijn vader maakt nog steeds iedere Sinterklaas zelf chocoladeborstplaat, harten en ook blokjes. Is zoooo lekker!!! (Ze zijn zacht, hij gebruikt een suikerthermometer, dat is het geheim geloof ik.)

      Verwijderen
  2. Zo herkenbaar. Wij haalden in een pauze wel eens snoep bij de wachtkamer van het trammetje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Izerina, oh ja, daar verkochten ze ook snoep, wij kwamen daar nooit, behalve voor een strippenkaart. En natuurlijk gingen we naar Baris, voor schuimblokken!

      Verwijderen
  3. Beide oma's hadden die meestal wel in huis als we kwamen. Koffiesmaak vond ik toen al het lekkerste al dronk ik nog geen koffie. Vanille smaakt me te zoet al zal het dezelfde hoeveelheid suiker zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, ik vind koffiesmaak ook erg lekker, ook bij ijs en taart (harde mokka, mokkagebak). Vanille houd ik ook van, chocoladesmaak in andere dingen, behalve in chocolade zelf, vind ik nooit zo lekker.

      Verwijderen
  4. Mooi verhaal. Ik ging zelf ook terug in de tijd.Heerlijk waren die borstplaatjes.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk! Ik zag ze van de week liggen bij de supermarkt, tussen de sinterklaaslekkernijen. Ik denk dat er binnenkort een zakje in huis is!

      Verwijderen
  5. Heerlijke herinneringen aan mijn Oma en Overgrootoma roept je blog op. Zij maakten altijd rond Sinterklaastijd borstplaat en dat werd dan in een trommeltje bewaard. Hartvormig of rondjes. Heel zoet en machtig en smolten op je tong.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk hoe iets te eten herinneringen kan oproepen Nietzomaarzooo! Mijn vader maakt nog steeds zelf borstplaat, óók harten, lekkere dikke maar oh zo zacht, deze smelten ook op je tong.

      Verwijderen
  6. Oef. Ik word al misselijk als ik het lees. Maar ik lust ook geen borstplaat. Vervang dat woord door 'bitterbal' en ik heb nergens last van. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nicky, dat kan ik me voorstellen! Wij hadden destijds de hele dag door trek, pubermeiden in de groei! Mijn vriendin C. en ik zaten allebei op wedstrijdzwemmen en waterpolo, we konden bergen eten en snoep op en dan hadden we kort daarna alweer trek!

      Verwijderen