donderdag 15 februari 2024

een eetbui-update

Het is wel weer eens tijd voor een update over mijn eetbui-situatie. Natuurlijk begon ik weer met een schone lei op 1 februari, nadat januari niet geheel eetbuivrij was geweest. De eerste twee weken van februari zijn voorbij en tot nu toe heb ik geen eetbuien gehad. So far so good dus. Of toch niet?

Niet echt want de eetbuidrang kwam na een week al om de hoek kijken. Daardoor realiseerde ik me dat ik wat meer moest eten. En dat vond ik dan wel weer lastig. De weegschaal gaf ook aan dat er wat meer gegeten moest worden, dat werkt voor mij als een vorm van toestemming. Waardoor het minder lastig werd. Is het nog te volgen?

Meer eten is in dit geval niet meer snoepen. Natuurlijk kan ik best twee chocoladepaaseitjes eten, en zelfs wel drie of nog meer. Maar meer eten is een boterham extra, wat meer broodbeleg nemen, een aardappel erbij, nog een schep rijst en meer calorierijke, min of meer, gezonde tussendoortjes eten. En lukt dat?

Het lukt, maar met heel veel moeite. Neem nu gisteren. Tijdens de koffiepauze waren er croissants, ze waren over van een lunch (zie mijn weekoverzicht aanstaande maandagochtend waarin ik hier meer over vertel) en nog steeds lekker. Ik at mijn boterham met pindakaas bij de koffie en had ook wel trek in zo'n croissant. Niet omdat ik honger had, maar omdat ze er lekker uitzagen. Na wat wikken en wegen in mijn hoofd nam ik een halve. De rest van de ochtend voelde ik me daardoor ongemakkelijk. Schuldig zelfs. Is dat normaal?

Nee, ik vind dat niet normaal. Ik voelde me schuldig omdat ik me niet aan mijn eigen, zelf opgelegde, eetregels had gehouden. Als ik om me heen kijk en zie wat collega's eten en als ik thuis kijk en zie wat mijn man eet dan is dát wat zij doen wel normaal. De ene keer eten ze iets extra's, de andere keer niet. Maar lang erover nadenken en na afloop met een bezwaard gevoel van tafel gaan is er niet bij. Ik weet nog een heel klein beetje hoe dat voelde, van heel lang geleden, toen ik ook zo met eten omging. Komt dat ooit nog terug?

Dat verwacht ik niet. Wat ik wel kan is om te leren dit soort momenten te verdragen. Mezelf toe te staan om buiten de regels om ook nog andere dingen te eten, dat ik daardoor niet verander, niet meteen overgewicht krijg, niet minder waard bent dan een ander, geen slapjanus ben maar gewoon een mens met behoeften net als ieder ander. Die de ene dag wat meer eet dan de andere dag. Die weleens teveel eet, gewoon omdat het zo lekker is, niet omdat ze honger heeft maar wel omdat ze maar trek heeft ergens in. Zou ik dat kunnen?

Ik blijf het in ieder geval proberen. En met de teller op 14 dagen zonder eetbuien krijg ik weer wat hoop. Ik ga mezelf in de vakantie volgende week wat vaker trakteren op wat lekkers. Ik heb wel trek in koffie met appeltaart bij een bekende appeltaartbakker in de grote stad.  En ik denk dat ik zelf ook iets lekkers ga bakken, ik heb al een poosje zin in boterkoek met gember, alle ingrediënten zijn in huis. T. lust dat ook graag en dan kunnen we daar samen van smullen.

27 opmerkingen:

  1. Andersom is het ook niet makkelijk. Door 2x maag-darm problemen in december ben ik onder de 90, laagste was 88.8 vond ik heel mooi klinken. Maar om dat vast te houden moet ik zo opletten dat ik GEEN extraatjes eet.
    Wat zou ik graag elke dag een halve croissant met kaas eten of met jam of met kaas EN ham.
    Of elke dag noodles of nasi om maar een paar dingen te noemen waar ik nogal gek op ben als lunch of diner.
    Maar ik hou me in en heb de afgelopen dagen basis/mijn regels gegeten. Zo kan ik in het weekend wel 2 plakjes gember ontbijtkoek als ochtend tussendoortje eten en een snackje bij de wijn voor het eten en op zondag iets van gebakken aardappelen of patat.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, ik weet heel goed dat het andersom natuurlijk net zo lastig is. En zoals jij het doet doe ik het eigenlijk ook. Ik neem in het weekend lekker ijs met slagroom, door de weeks eet ik een klein toetje. Ik snoep met mate maar wel iedere dag iets. Maar ik moet geen honger hebben, want dat is niet normaal, ik moet dan eten en niet denken 'het mag nu niet'. Maar dat is nu juist zo lastig aan een eetstoornis, en niet voor niets is het een ziekte en als zodanig ook erkend. Helaas geen pil of operatie om het weg te halen!

      Verwijderen
  2. Het accepteren dat iets is zoals het is, en dat, ook al ga je op je kop staan, het niet (zomaar) zal veranderen als het al lang zo is, is echt moeilijk. Bijv: ik heb van de week weer cursusavond gehad met de naastbetrokkenen van mensen met psychische kwetsbaarheid en daarna nog een gesprek met de poh-ggz. Het is gewoon erg lastig om niet steeds weer in die valkuil te trappen van controle willen houden, nog meer je best doen ('dan zal het vast weer goed komen') , er nog meer over nadenken. Herken je dat ook? Lieve groet, Ine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh Ine... zo herkenbaar! Met nare ex dacht ik ook altijd dat ik beter mijn best moest doen om het weer leuk en goed te maken. Hoop dat de cursus je weer verder helpt. Ja, veranderen is moeilijk.

      Verwijderen
  3. Ik zit ongeveer in de situatie zoals Lot. Ik moet heel erg uitkijken met snoepen. Maar ik wens voor jou dat je heerlijk geniet van extra lekkere dingen!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heerlijk toch,iets lekkers nemen. En mocht er een eetbui komen,dan heb je die geniet-momenten wel gehad.Hopelijk zonder schuldgevoel

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is inderdaad het uitgangspunt Izerina, ik hoop dat het lukt, ik ga het zeker proberen.

      Verwijderen
  5. Het lijkt me heel lastig om moeite te hebben met genieten. Maar je legt het helder uit zodat we er ons wel iets kunnen bij voorstellen. Je zegt dat je dit al heel lang hebt. Was er een aanleiding waardoor de eetstoornis ontstaan of gegroeid is? Want je bent er waarschijnlijk niet van de ene op de andere dag mee opgestaan. Iets wat traag opkomt en zicht installeert in je leven krijg je niet zomaar weg. Maar als je er mee om kan is dat ook al veel waard. Fijne vakantie volgende week!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nathalie, het is zo'n 20 jaar geleden begonnen en omdat het er zo langzaamaan insluipt is het erg lastig om een oorzaak te benoemen. Het is eerder een combinatie van diverse dingen zoals aanleg, lijnen, perfectionisme, vervelende ervaringen in het verleden, en misschien nog wel wat dingen. Ermee omgaan is nu voor mij het belangrijkste. Die vakantie komt goed! 😄

      Verwijderen
  6. Het lijkt me echt een moeilijke strijd met je gedachten en gevoelens Mevrouw Niekje. Maar superfijn dat het nu alweer 14 dagen goed gaat.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nicole, kan inderdaad knap lastig zijn. Zo heb ik dat ook met sporten. Ik neem tegenwoordig op vrijdag 'vrij' van de sportschool, maar als ik dan thuis ben dan word ik toch onrustig en vind ik het lastig, terwijl ik wél geniet van een keer overslaan! Misschien herken je het wel, denk dat het zo ook wel bij hardlopen gaat als je eraan verslaafd bent, en dan verslaafd aan de runnershigh / de endorfine die vrijkomt bij sporten.

      Verwijderen
  7. Zou het niet eens leuk zijn, voor je lezers maar ook voor jezelf, om een dag, een week of een maand te beschrijven uit het leven van een "gezonde Niekje", dus zonder jouw dwangmatige eetstoornis ? Wat zou je dan doen? Hoe voelt dat? Wat doe je dan anders dan nu? Of blijft er ook veel hetzelfde?
    Zo kunnen wij ook de echte Niekje leren kennen. Kijken of we die ook aardig vinden ...
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zou zeker leuk zijn Marijke, en vooral omdat dit zou betekenen dat ik zo'n dag, week of maand kan hebben. Maar dat lukt dus niet. Er is geen dag dat ik helemaal zonder eetregels leef. Zélfs niet op vakantie! Er is altijd sprake van dwang in mijn hoofd, hoe minimaal dan ook. De tijd waarop ik eet, de porties die ik eet, wat ik eet. Altijd en overal zijn er regels aanwezig. Het is een psychische stoornis, en niet een gewoonte of een beetje aanstellerij die ik even opzij kan zetten.

      Verwijderen
    2. Dat weet ik. Maar in je verbeelding .....
      Marijke

      Verwijderen
    3. Maar die Niekje, daar lezen we nu toch ook over, en die leren we nu toch ook kennen? Ja, compleet met eetstoornis erbij, maar die Niekje is toch degene die we waarderen als blogger en die we in ons hart sluiten? Is iemand niet goed genoeg *met* stoornis, en beter *zonder*? Is Niekje zoals ze nu schrijft niet de 'echte' Niekje? En hoe moet Niekje die 'echte' persoon beschrijven als ze die niet is, en ook niet (meer) kan worden? Groet, Ine

      Verwijderen
    4. @ Marijke: Aha... dat is wat je bedoelt. Hoe zou het zijn als ik deze stoornis niet had... hoe ziet mijn eetdag er dan uit? Ik kan proberen terug te gaan naar vroeger, dat is wel lastig want al erg lang geleden dat ik zonder 'problemen' at. Ik ben al bezig met lijnen sinds mijn 15e ongeveer, toen ging ik het brooddieet doen. Heb ik al eens over geschreven, wat geen succes kan ik je vertellen, en nergens voor nodig, maar dat wist ik toen niet.
      @Ine: Ik lees net wat Marijke bedoelt. Ik begrijp ook wat jij bedoelt. Ik ben hier op mijn meeste echt. Ik ben nergens zo open als hier, nog nooit iemand vertelt wat ik allemaal eet tijdens een eetbui en als je mij volgt dan lees je dat op mijn blog wel, daar neem ik verder geen blad voor de mond en schaam ik me niet (of minder). x

      Verwijderen
  8. Mijn eetbuien zijn van een andere orde. Sinds kort slik ik medicatie voor diabetes. Hoe minder suiker ik binnen krijg of koolhydraten die zich omzetten in suikers hoe beter dat voor me is. Ik vind het knap lastig. Overal zit bijna suiker in.. Mijn eetbui is dat als ik iets met suiker in huis heb ik niet eerder rustig ben dan dat ik alles opgegeten heb. Nu het ook betrekking heeft op mijn gezondheid ben ik me voortdurend bewust van wat 'goed"of "fout"is. Heel vervelend.Geef me een schaaltje met 5 bonbons en ik eet ze op. Het beste is om het niet in huis te halen. Ik probeer me eraan te houden , maar kan ook de fout ingaan en dan denk ik maar : ik kan opnieuw beginnen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Astrid, dat is inderdaad heel anders, maar net zo lastig en vervelend! Een eetbui is voor de een zus, voor de ander zo. Het feit dat je er mee bezig bent of iets goed of fout is herken ik wel, en dan steeds weer dat gedoe of het wel of niet 'mag' . Opnieuw beginnen en jezelf niet afstraffen, doorgaan en niet boos zijn op jezelf. Goed advies, ik krijg het vaak, maar pas het maar eens toe, ook niet makkelijk toch? Sterkte!

      Verwijderen
  9. Om je vraag te beantwoorden: Nee, dat is niet "normaal" - maar het komt natuurlijk WEL HEEL VAAK voor ;-)
    Je schuldig voelen omdat je iets lekkers eet - waarom zou je? Een (andere) dikke vrouw had als stelregel: als je "zondigt", geniet er dan ook ontzettend van, doe het met volle overgave, en ga dan weer verder. Maar ja, dat genieten, daar zit 'm bij jou nou juist de crux....
    Je weet, ik ben te zwaar, eet nou juist te ongeremd en te veel, meestal. Maar ik zou jou ZO gunnen dat je lekker ontspannen met eten en bewegen om zou kunnen gaan!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel Mrs. H. Dat genieten lukt op het moment zelf wel, maar daarna.... en ja, ik gun het mezelf ook hoor, daar ligt het niet aan.

      Verwijderen
  10. Ooit las ik een bericht van een psycholoog die als advies had om niets meer goed of fout te noemen of dat label eraan te hangen en van jezelf alles te mogen. Dat lijkt me ook nog ingewikkeld ook omdat de maatschappij ook al sturend en controlerend is. Als men je een appel ziet eten is dat 'goed' maar een zak patat valt dan weer onder 'fout' bij de meesten. Of heel vreemd dat jij dan wel die patat mag eten, want 'je kan het wel hebben' maar ik niet, want ik ben al zo dik. Hetzelfde eten en een verschillend label. En vooral ook omdat je al heel lang in termen van goed en fout denkt en labelt, lijkt me dat heel ingewikkeld om om te denken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo is het inderdaad Cellie. Ik mag het wel, een ander krijgt nare opmerkingen te verduren. Omdenken lukt niet, het is altijd een strijd in mijn hoofd.

      Verwijderen
  11. Ik blijf het wel echt heel knap vinden dat je zelf zoveel inzicht hebt in hoe het voor jou werkt. Ik blijf hopen dat het je steeds beter lukt om je eetregels los te laten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Zo ... Geluk, ik weet hoe het werkt, wat ik wel en wat ik niet zou moeten doen, maar iedere keer weer gaat het even goed en dan komt er toch weer een moment dat ik een eetbui heb.... en dan begint het weer van voren af aan...zie mijn weekoverzicht morgen, want het ging ook deze keer toch weer mis.

      Verwijderen
  12. Ik ben een onverbeterlijke optimist. Je kon het eens. Waarom zou het niet weer lukken?

    BeantwoordenVerwijderen