donderdag 1 februari 2024

gelukkig, weer de eerste van de maand

Als je al een tijdje meeleest dan weet je dat dit een fijne dag is voor deze eetgestoorde. Lees je nog maar kort mee dan kan je hier lezen wat ik bedoel. Nog even op een rijtje:

  • de eerst dag van een jaar is een goede dag om met een schone lei te beginnen;
  • een maandag is ook een goede dag;
  • de eerste van de maand idem;
  • begin van de zomertijd of begin van de wintertijd is ook zo'n mooi startmoment;
  • na je verjaardag;
  • na je trouwdag;
  • na de vakantie;
  • etc etc ....
Kan het dan niet op de 23e van de maand, op een vrijdag of op een willekeurig andere dag? Nee, eigenlijk niet. Het eetgestoorde brein met alle regels en verplichtingen houdt van orde en regelmaat.

Vaak hoor je mensen die op dieet gaan praten over de start van het dieet. Niet voor niets zijn er veel mensen die hier aan het begin van een nieuw kalenderjaar mee starten. Dat voelt goed, het jaar ligt nog voor je en alle beloftes en plannen kunnen nog worden waargemaakt. Dat geldt bij mij dus ook voor al die eerder genoemde momenten. 

Televisieprogramma's waarin mensen gevolgd worden tijdens hun lijnpogingen bevatten vaak een 'laatste dag' voor het dieet. Op deze dag mogen de mensen nog even helemaal los gaan wat eten betreft. Want daarna zullen zij dat nooit meer zo doen! Echt niet? Nee, echt niet! 

Wij slimmerds weten wel beter. Wij weten inmiddels dat het enthousiasme steeds minder wordt naarmate het dieet langer duurt. We zijn er nu eenmaal niet voor gemaakt om onszelf op rantsoen te zetten. En de voedingsindustrie is er nu juist zo goed in om alles in die voeding te stoppen waar wij zo verzot op zijn.  En dus komt er een dag dat het dieet sneuvelt en alle goede bedoelingen overboord worden gegooid.  Kunnen wij daar wat aan doen? Nee. Echt niet? Nee, echt niet.

Het reptielenbrein in ons hoofd, de hypothalamus en hersenstam,  stuurt ons overlevingsmechanisme aan. Overleven doen we door te eten, te drinken, te ademen en ons voort te planten. Honger? Dan gaan we op zoek naar voedsel. Benauwd? Dan gaan we op zoek naar lucht. Alles om door te kunnen leven.

Dat caloriebeperkende diëten niet werken is wetenschappelijk al vaak aangetoond. Een groot deel van de mensen komt na het volgen van het dieet weer aan. Genoeg eten, gezond eten, voldoende bewegen en je lichaam accepteren zou verstandiger zijn. Maar vaak zijn we dat niet en willen we het onmogelijke. Ik ook? Ja, ik ook. 

Ik wil mijn gewicht controleren, of beter gezegd beheersen, door de voeding die ik tot me neem. Ik heb natuurlijk net als iedereen een setpoint gewicht. Ik zou moeten eten naar behoefte en waarschijnlijk zou ik dan wat zwaarder zijn. Maar dat doe ik dus niet. En omdat ik restrictief eet blijf ik in de cirkel (val) van de eetbuien verstrikt.

Maar vandaag, de eerste dag van de maand, begin ik natuurlijk weer met een schone lei en ga ik PROBEREN om mijn eetregels te laten vieren, meer te eten en zo de eetbuien een halt toe roepen.


24 opmerkingen:

  1. Morgen blogje met hoe je het gaat aanpakken?
    Weekmenu van extra's van elke dag?
    Lijst van je favorieten maken die je mag nemen en waarvan je vrij zeker weet dat het geen eetbui triggert?
    Ik ben heel benieuwd.
    Februari is maar een korte maand dus aanpakken de handel!
    Success.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, allereerst: hoe gaat het herstel van je hand? Leuke ideeën, ik zal erover nadenken! Hihi... wel een schrikkeljaar dit jaar!! Dank je wel lieverd! x

      Verwijderen
  2. Gevaar van elk plan, elk lijstje, elk voornemen lijkt me dat dat ook weer een (krampachtig) controle-ding gaat worden. Een kat die in eigen staart bijt. Of zit ik ernaast?
    Om eerlijk te zijn, vaak ontgaat het me welke dag van de maand het is. In elk geval niet voor dit soort doelen, want ik geloof daar niet in. Natuurlijk wel voor zakelijke- of studiedoeleinden, voor het doen van belastingaangifte of het verlengen of inleveren van mijn bib.boeken. Als de sirene gaat op de eerste maandag. Als er op de laatste vrijdag van de maand altijd iets is. En pay-day, is ook altijd leuk. Groet, Ine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ine, wat je zegt is wel waar. Dat is het risico. Toch doe ik het, tegen beter weten in! 🥴 Pay day, dat is dan bij mij weer wat minder in het vizier...

      Verwijderen
    2. Ja ken het. Gewoontes aanleren en afleren... Laatste tijd protesteert mijn maag tegen de hoeveelheid koffie die ik drink. Echt last van. Minder koffie dan? Dat is afkicken en knop in hoofd omzetten. Maar stap voor stap lukt het wel. Groet, Ine

      Verwijderen
    3. 25 Jaar geleden stopte ik met roken. En ik rookte véél! Stopte tijdelijk ook met koffie want ik kon de twee niet los van elkaar zien/gebruiken. Nadat het roken uit mijn systeem was, dit duurde ongeveer een maand, ben ik weer koffie gaan drinken. Die smaakte een stuk lekkerder zonder sigaret! Ik krijg nu ook afkickverschijnselen als ik 's ochtends geen koffie drink. Gelukkig minimaal, maar ik merk het wel. Ik drink overigens niet veel koffie, maar die paar kopjes wil ik niet missen!

      Verwijderen
  3. Gewoon beginnen. Er komt ook weer een eerste maart.Ik schrok een beetje van de woorden "alle regels en verplichtingen. Zijn het er zo veel?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Izerina, in mijn hoofd zijn het er nogal wat hoor, maar het zit er zo ingebakken dan ik het nauwelijks nog door heb.

      Verwijderen
  4. Het heeft wel wat om op een duidelijk moment te beginnen, dat snap ik wel. Heb even zitten kijken bij 'setpoint gewicht'. Dat ligt bij mij helemaal overhoop sinds de overgang.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Judy, die overgang kan heel veel gevolgen hebben, gewichtstoename hoor je best vaak.

      Verwijderen
  5. In het verleden heb ik heel veel lijnpogingen gedaan. En idd starten na de zomervakantie, na mijn verjaardag, na ...
    Mijn brein zei echter iets anders namelijk:: eet eet, eet.
    Na een maagverkleining is die drang afgenomen, maar het blijft de kop opsteken.
    En daarom kan ik je zo goed begrijpen, want jouw brein zegt "stop met eten", stop, stop...
    Ik wil je moed toe wensen, want het is een strijd met jezelf.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een aardige reactie Anoniem! Zelfs met zo'n maagbandje merk je dus hoe hardnekkig die drang is. Het is inderdaad een strijd met mezelf... iedereen die me kent zal denken dat ik meer moet eten en hebben soms geen idee van wat er allemaal in mijn hoofd omgaat.

      Verwijderen
    2. De meeste mensen denken dat je een slappe Tinus bent als je te dik of te dun bent. Maar door een hele heftige gebeurtenis in je leven is je brein van slag. En daardoor ontstaan de problemen.

      Verwijderen
    3. Hoi Helena, met name als je te dik bent word je voor slappe Tinus aangezien, dat is zo ontzettend niet eerlijk! Ik heb niet een, maar vele heftige gebeurtenissen meegemaakt in mijn tijd met nare ex, ik vermoed, denk, weet bijna zeker, dat dit een groot deel van mijn eetgedrag/controlegedrag van nu bepaalt. Geestelijke schade kan je aan de buitenkant niet zien, dus weet niemand het en denken ze van alles. Wij weten beter.

      Verwijderen
  6. Stap voor stap lijkt mij het beste. En lukt het vandaag niet, dan vast morgen.
    Wees maar zacht voor jezelf. En probeer het niet alleen te doen. Eet lekker samen. Een keertje taart bij de koffie? Borrelplank op zondagmiddag? Verras je vader met een doos tompoucen of maak een lekker toetje als je tijd hebt.
    Het leven is kort.
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Marijke, goed tips, samen iets lekkers eten lukt me inderdaad beter dan alleen. Alleen haak ik af, samen 'kan' dat niet, zeker niet als het al voor mijn neus staat. Dank je! x

      Verwijderen
  7. Ik herken het sentiment van een schone lei zeker : )

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Nicole, daarin zijn wij niet alleen, ik hoor het vaker. Of het nu gaat om lijnen, gezonder eten, sporten, opruimen. Stoppen of starten met iets doet men kennelijk niet midden in een maand of week.

      Verwijderen
  8. Denk dat heel veel perfectionisten en zwart/wit denkers zo in elkaar zitten (daar schaar ik me ook onder hoor). Op de 1e van een jaar/maand/week weer fris beginnen. Overzichtelijk en te behappen. Dus voor mijzelf nu eens niet de 1e met iets starten, maar gewoon nu. Omdat het mag van mijzelf en omdat het kan en al die regels het leven zo onnodig ingewikkeld maken. Ze bieden wel houvast, duidelijk piketpaaltjes.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Cellie, ja, ik herken het ook wel in jouw blog, dat perfectionisme. Je bent daardoor ook (of misschien vooral) op je werk een goede kracht en omdat je het zo goed mogelijk doet slik je zoveel en gooi je de handdoek niet in de ring, dat voelt niet goed want dan laat je mensen letterlijk en figuurlijk in de kou staan. Voor mij geven de vaste momenten de houvast (en schijncontrole) die ik nodig heb. Het voelt lekker, het voelt goed, ik kan niet anders lijkt wel!

      Verwijderen
  9. Het lijkt me zo enorme strijd elke keer.
    Kan me inderdaad wel voorstellen dat zo'n eerste dag van de maand een moment is wat in je hoofd zit.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Zo ... Geluk, ja een strijd, maar ook altijd weer een positieve nieuwe start op zo'n moment.

      Verwijderen
  10. Een schone lei is gewoon lekker. Alsof alle fouten uitgewist zijn. Heel herkenbaar, hoor. Groetjes, Nicky

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hi Nicky, voor veel mensen is dat een fijn idee, ook al is het alleen maar in het hoofd zo. Je kan natuurlijk feitelijk geen gebeurtenissen ongedaan maken. Rare wezens...mensen 😉

    BeantwoordenVerwijderen