donderdag 22 februari 2024

een middagje shoppen

Deze vakantie ben ik een paar keer naar het centrum van de stad geweest, daar hebben we een HEMA, een H&M en een C&A. Winkels waar ik regelmatig even naar binnen liep om te kijken wat er voor leuke nieuwe kleding in de rekken hing. Nu loop ik deze winkels voorbij, alleen kon ik dat bij de HEMA niet doen, daar moest ik een paar dingen kopen en dus ging ik naar binnen. De kleine kledingafdeling trok een beetje aan me, ik liep er langs maar ben niet gestopt om te kijken wat er aan leuke nieuwe items hing. In de winkels is het nu al weer volop voorjaar en zijn de nieuwe kleren én kleuren erg aantrekkelijk.

In plaats daarvan besloot ik te gaan shoppen in mijn eigen kast en kledingdozen. En dat leverde een boel nieuwe outfits op!

Ik heb al mijn dikke wintervesten opgeborgen, wellicht iets te voorbarig, het is nog geen voorjaarsweer maar ik heb nog voldoende kleding die warm genoeg is voor de komende weken. Ik was de vesten een beetje beu, die mogen in de winter weer aan een knaapje in de kast. Het zijn er een stuk of tien in kleuren variërend van oranje tot zwart. De gladde jersey (HEMA) jurkjes die ik bij deze vesten draag, ook in vele kleuren, heb ik ook opgeborgen. 

Mijn dikke (jersey) broek, een zwarte skinny spijkerbroek en en een paar rokjes heb ik ook opgeruimd. Allemaal kledingstukken die ik al minstens vijf jaar heb en nog steeds ben ik er niet op uitgekeken. Ze zitten ze nog prima en komen volgende winter weer in de kast.

Ik heb twee jurken voor dit tussenseizoen tevoorschijn gehaald. Een roze mouwloze gevoerde jurk. Niet heel zomers want dan te warm, maar omdat er geen mouwen aanzitten moet ik er in deze tijd van het jaar altijd een jasje bij  dragen. Ik besloot dat dat prima kan en als het nog erg koud is kan ik ook een T-shirt met lange mouwen onder de jurk dragen. Paar kekke sneakers erbij en het ziet er meteen heel leuk en hip uit. Mijn spijkerrokje bewaar ik meestal voor de zomer, maar dat heb ik nu ook opgehangen. Met een lila oversized jasje, een paarse panty en een roze bloesje zag ook dat er top uit. 

Zo heb ik vanmiddag de kast opgeruimd, mijn kledingvoorraad bekeken, wat spullen opgeborgen of opgehangen en ook een paar dingen in de kringlooptas gedaan. Daar zaten al twee paar schoenen met enorme hakken in en een colbertje dat qua stijl echt uit de mode is. Ik heb van alles in de tas jaren plezier gehad, nu al een paar jaar niet meer en dus was het tijd om afscheid te nemen. 

Er zijn ook wat items in de prullenbak geëindigd. Een aantal panty's die ik tegen wil en dank nog steeds droeg maar waarvan ik iedere keer bij het uittrekken 's avonds bedacht dat ik ze beter kon weggooien. Vervolgens deed ik dat niet (want niet kapot) en bleef ik ze dragen. Maar afzakkende en lubberende panty's zitten ook niet lekker en nu heb ik ze dan toch weggegooid.

De kast ziet er weer netjes uit, ik heb vanaf volgende week weer wat 'nieuwe' setjes om naar mijn werk te dragen en dat alles heeft me geen cent gekost en een boel plezier opgeleverd. Over een maand of twee, zal wel in de meivakantie worden, doe ik weer een ruilrondje, dan zijn de echte voorjaarsstukken aan de beurt. 

Meer weten over minder kleding kopen? Luister dit fragment.

28 opmerkingen:

  1. Door de geopereerde vingers heb ik de afgelopen weken veel dezelfde broeken aangehad, die waar geen knopen aan zaten want die kon ik niet dichtmaken. Ook bh al die tijd niet aangehad, vanmorgen weer geprobeerd maar lukt nog steeds niet, natuurlijk kan ik H vragen maar zonder is ook wel lekker. Wel pas ik mijn bovenkleding wat aan, paar dikke t-shirts en daar een van mijn vele sjaals bij zodat er 2 flappen aan de voorkant hangen.
    Maar het gaat eindelijk de goed kant op met wijsvinger en kan ik volgende week weer andere dingen aan en heb ik ook een andere garderobe

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, toen ik aan mijn hand en ook toen ik aan mijn elleboog was geopereerd droeg ik alleen maar joggingbroeken en ging ik bh-loos door het leven. Was heerlijk, maar niet voor altijd. Fijn dat het de goede kant opgaat!

      Verwijderen
  2. Kwaliteitskleding gaat lang mee. Dan krijg je een zelf-shoppen voorraad

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat klopt Izerina, en ook hoe je er mee omgaat met wassen en dragen en opruimen.

      Verwijderen
  3. Als ik je blogs zo lees, ben je niet echt een broekenvrouw, klopt dat? En heb je er zelfs een aparte fiets voor (wel slim natuurlijk). Ik zie in de metro vaak mensen met een migratieachtergrond die vanuit hun culturele achtergrond niet gewend zijn te fietsen, maar mij valt dan op dat hun lange winterjassen bijna allemaal een loop- of fietssplit hebben. Wel een die dicht te maken is. Lekker hoor, zo'n opruiming. Ja, dat wat niet meer past en niet te repareren is, dat moet je een keer opgeven. Ik moest er gisteravond nog uit voor onze literatuurgroep en trok i.v.m. het weer het nodige over elkaar aan. Legging zat in de was, dus werd het een maillot. Maar.. die was door mijn dochter gekocht en aan mij gedoneerd toen ze naar Canada vertrok. Wat bleek, de benen waren net lang genoeg, maar de voetmaat zat te krap. Je voeten worden ietsje groter als je ouder wordt, door weefselverzwakking. Nou ben ik erg alert op wintertenen, dus die maillot werd het niet. Misschien maak ik er wel een voetloze van, moet ik nog zien. Lieve groet, Ine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ine, het varieert. Er zijn weken dat ik geen jurk draag en andersom gebeurt het ook. Maar jurken hebben een voorkeur vanwege het gemak en comfort. Dikke panty of maillot erbij en klaar. Twee fietsen, een damesfiets die ik al 20 jaar heb met een speciaal rokzadel en een Giant herenfiets XL voor als ik een broek draag of een eind moet fietsen. Mijn voeten zijn van maat 44 nu al weer jaren maat 45. Vervelend maar niets aan te doen. Gelukkig kan ik nog steeds leuke schoenen kopen bij diverse speciaalzaken. Mijn wintertenen zijn voorbij, mijn handen nog een beetje maar wordt minder erg gelukkig.

      Verwijderen
  4. Wat goed, zo'n rondje door je eigen garderobe! Dat staat bij mij ook nog op het programma. Ik hoef er niet representatief uit te zien, zoals jij op je werk, dus mijn hoeveelheden zijn wat kleiner. Maar er ligt veel wat ik al tijden niet meer gedragen heb. Heb wel laatst een bak met ondergoed uitgemest: te groot, te klein, zit niet lekker, kan ik het nog aan?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Judy, ik nam me voor om een jaar niets te kopen, kan ik natuurlijk niet al in de tweede maand voor de bijl gaan 😉. Dit was leuk om te doen, lekker thuis en heel voordelig! En af en toe weggooien is ook fijn, geeft weer ruimte en minder keuzestress.

      Verwijderen
  5. Een prachtig en duurzaam alternatief om gewoon te gaan shoppen in je kledingkast!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En het voordeel van een capsule wardrobe Nicole, als je niet alles in de kast hebt hangen dan vergeet je weer wat je hebt opgeborgen en kan je 'nieuwe' kleding ophangen in de kast en de 'oude' kleding weer een poosje opbergen.

      Verwijderen
  6. Zo! JIJ ben optimistisch!! Ik krijg er zin van in zomerkleding - maar dat is nog echt te vroeg. Ik draag geen panty's e.d., dus ik moet bij rokken en jurken echt blote benen / voeten / sandalen aan kunnen.
    Ik hoorde gisteren op het nieuws dat "we" elk jaar gemiddeld 50 nieuwe kledingstukken kopen. Bijna elke week één!!! ONbegrijpelijk, vind ik dat! Ik denk dat ik de 10 stukken per jaar - inclusief ondergoed en broeken - die bij mij slijten bij het leven, als ik veel fiets verslijt ik er zo een paar per jaar - niet haal. Ik was van plan om daar binnenkort eens een blogje aan te wijden - tetrugkijken in mijn kasboek, en zo...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hahah..dat vond ik zelf ook toen ik vandaag weer op de fiets zat en naar de markt fietste, wat een koude gure wind Mrs. H.!! Ik vind dikke panty's en maillots echt een goede uitvinding, zeker nu je ook heel dikke panty's hebt die echt warmer zijn dan een lange broek. 50! Ik hoor de het ook en het advies is om er 5 te kopen (ondergoed vind ik een aparte categorie, dat koop ik eens per zoveel jaar in bulk). Leuk onderwerp voor een blogje, ik kijk er naar uit!

      Verwijderen
  7. mrs H. te B. draagt geen panty's ... ik héb zelfs geen panty's! Ik draag in de winter ook geen jurken (rokken heb ik ook niet). Ben een echt broekenmens en draag al vele jaren dezelfde. Heb één goed model in 8 verschillende kleuren, voor zomer en winter, verzameld doorheen de laatste vijf jaar. Ach, er zijn er bij die misschien wel tien jaar oud zijn maar nog altijd mooi om te zien.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Myriam, ik heb twee verschillende modellen jurkje, en van beide heb ik er een aantal in verschillende kleuren. Als iets lekker zit dan heb ik daar graag meer dan 1 stuks van, dus ik snap dat van die broeken heel goed! En dat iemand geen jurkenmens is, is een kwestie van persoonlijke smaak. Angela Merkel, Hillary Clinton, zij hebben altijd hetzelfde aan in verschillende stoffen en kleuren, en dat zijn niet de minste dames vind ik. Jij hoort nu ook in dit rijtje thuis! 😉

      Verwijderen
    2. Ik ben ook een echt broekenmens en dan vooral spijkerbroeken. Over het algemeen gaat mijn kleding wel lang mee, maar broeken gaan zonder uitzondering ALTIJD stuk op de knieën. Wie daar nou toch eens wat op verzint....

      Verwijderen
    3. Hoi Nienke, laatst een spijkerbroek weggegooid, die was onder mijn billen gescheurd, daar slijt het bij mij en dat komt door het vele fietsen denk ik. Mensen (vooral jongeren) betalen zich tegenwoordig blauw(!)voor een spijkerbroek met scheuren, dus ik denk niet dat iemand voorlopig iets op die versleten knieën verzint🤣.

      Verwijderen
  8. Lekker goedkoop shoppen ook op deze manier!! Goed bezig.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Goed bezig.
    ik grabbel zomer en winter uit dezelfde inhoud, maar een beetje spelen met combinaties kan geen kwaad.
    Die 50 kledingstukken per jaar zag ik net bij Nicole voorbij komen.
    Zelfs zonder challenge haal ik dat beslist niet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Rianne, sommige kledingstukken draag ik het hele jaar door, maar veel ook niet en als dat is opgeborgen is het vaak weer een verrassing als het tevoorschijn komt. Dit jaar 0 is mijn doel!

      Verwijderen
  10. Heerlijke shoppen in je eigen kast! Ik draag eigenlijk alleen maar jurken en doe ook rustig een zomerjurk zonder mouwen aan in de winter maar dan met een (wollen) vest of trui erover. Nieuw koop ik maar weinig alleen af en toe een item van mijn favoriete merk King Louie want daar wordt tweedehands vaak meer voor gevraagd dan nieuw. Kocht vorige week op Vinted een rokje van KL dat geadverteerd werd als nieuw zonder kaartje....helemaal gepild en de waslabels waren verwassen :-( Ondergoed vind ik echt lastig de kwaliteit laat steeds vaker te wensen over en ik heb 'de' slip nog steeds niet gevonden. Met bh's hetzelfde laatst een afspraak gemaakt bij een winkel waar ze niet meten maar aan de hand van kijken naar jou in je bh je maat vaststellen. Kreeg omvang advies 65 maar vond het wel erg strak zitten volgens de adviserende dame hoorde dat zo maar 's avonds (of eigenlijk 's middags al) gaat het zo irriteren dat ik mijn oude bh weer aandoe (zonder voelt niet prettig). Bij Livera en Hunkemöller opnieuw laten adviseren maar daar kwamen totaal andere adviezen uit.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ilona, ik heb ook wel jurken van dat merk gehad, altijd leuke dessins en kleuren weet ik nog. Wat suf om iets als nieuw aan te prijzen terwijl het dat niet is, wie denken ze dan in de maling te nemen. Mijn onderbroeken komen van het Kruidvat! Ik pas bh's altijd en neem de maatadviezen niet zo nauw, ligt ook heel erg aan het merk. Ik heb altijd Triumph, en altijd dezelfde!

      Verwijderen
  11. Wat kleding betreft vind ik het altijd fijn als het herfst is. Mezelf heerlijk verstoppen in vesten en sjaals. Ik ben dus nog niet toe aan het voorjaar, wat kleding dan. Maar wel een erg goed idee om mijn eigen kast eens goed te doorlopen. Wie weet kan ik nog wat nieuwe combi's maken. :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik houd ook veel van herfstkleding Aukje, lekker maillots en dikke panty's aan en vesten en jasjes. Als je een volle kledingkast hebt zijn er meestal dingen die je niet vaak draagt, die zou je dan kunnen gaan dragen en dan heb je snel nieuwe combinaties gevonden denk ik. Zo werkt het in ieder geval bij mij.

      Verwijderen
  12. Lol! Als ik ga shoppen in mijn eigen kast ben ik zo klaar. Ik heb echt niet veel kleding. Komt omdat ik gewoon een gruwelijke hekel heb aan kleding kopen en dus alles draag tot het echt gruwelijk versleten is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik moest ook erg lachen toen ik jouw reactie las, heb je echt zo weinig?? En als je gaat werken heb je daar dan speciale kleding voor of draag je dan iets wat gruwelijk versleten is? Kan het me haast niet voorstellen Nicky!

      Verwijderen
  13. Interessante link.
    Helemaal afgeluisterd
    En ik maar denken dat ik goed bezig was door 80% tweedehands te kopen.
    Maar dat is dus ook al niet duurzaam genoeg.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Marlien, klopt, het is natuurlijk al stukken beter dan iedere week bij de fastfashion winkels zoals Primark te kopen, maar het beste is dus gewoon niet kopen! Sinds ik jou volg denk ik dat je heel erg duurzaam bezig bent hoor, dus laat je niet gek maken!

      Verwijderen