donderdag 29 februari 2024

ik tel geen calorieën

Calorieën tellen is al heel lang een populaire manier om je voedingsinname te beperken. Of het een gezonde manier is laat ik hier in het midden, alhoewel ik zelf denk dat het niet gezond is. Maar aangezien ik niet medisch onderlegd ben wil ik hier nogmaals benadrukken dat het mijn eigen ideeën en inzichten betreft waar ik over blog.

Zelf tel ik geen calorieën. Heb dat ook nooit gedaan. Ik heb wel veel kennis van voedsel en weet welke producten calorierijk of -arm zijn. Deze kennis heb ik doordat ik heel lang wel op alle verpakkingen heb gekeken om te zien hoeveel calorieën er in een product zitten. Bovendien ben ik ooit met een puntenboekje van Weight Watchers bezig geweest. Ik was heel goed in punten tellen. 

Omdat ik destijds 5 tot 10 kilo wilde afvallen hield ik me heel streng aan de punten. Ik ging meer bewegen om te compenseren wanneer ik wat extra’s wilde eten. En ik liet voedsel staan wanneer ik al teveel punten tot me had genomen. Zo herinner ik me dat ik een tompouce nam toen een jarige collega trakteerde  en ik mijn brood tussen de middag niet  heb opgegeten, terwijl ik wél gewoon honger had en nog de hele middag moest werken.

Op een gegeven moment werd ik het punten tellen beu, het is lastig om precies bij te houden wat er je mond ingaat, zeker wanneer je een druk bestaan hebt met een baan en een sociaal leven. Ook was ik een behoorlijk  aantal kilo’s kwijt en wist ik inmiddels wel wat ik moest laten staan om af te vallen. Het bijhouden van punten was in de pré-smartphonetijd ook een hele tijdrovende bezigheid. Als ik er nu aan denk realiseer ik me wat een gedoe dit allemaal was, zeker wanneer je samen bent met iemand die graag kookt. Alles moest gewogen en afgemeten worden en dat neemt een groot deel van het eetplezier weg en is ook niet fijn voor degene die het eten heeft gemaakt.

De informatie zat natuurlijk wel in mijn hoofd en die is er nooit meer uitgegaan. Ik ben na het stoppen met puntentellen wel heel anders gaan eten. Ik kreeg meer interesse in voeding en ben me er steeds meer in gaan verdiepen.  Ik heb mijn eetpatroon zodanig aangepast dat ik nog maar weinig bewerkte producten eet en weinig vlees. Wel meer peulvruchten, veel meer groenten en voornamelijk volkorenproducten. Ik eet nog steeds alles, maar sommige dingen met mate. Ik zorg ervoor dat ik een gebalanceerd dieet eet, ook al is het dan restrictief omdat ik bang ben om aan te komen. 

Ben ik een expert op het gebied van voeding? Nee, zeker niet. Ik heb wel de opleiding tot gewichtsconsulente gedaan en afgerond. Daardoor kan ik nu de lessen 'voeding en beweging' bij onze leefstijlopleiding geven. Daarnaast leer ik nog steeds bij doordat ik artikelen lees en programma's kijk over voeding. Door mijn eigen eetprobleem heb ik een - misschien wat overdreven - interesse in alles wat met voeding te maken heeft en kan ik uren doorbrengen met het lezen van recepten op websites en in kookboeken. En zo lees ik veel onzin, maar af en toe ook iets wat echt interessant is.


24 opmerkingen:

  1. Ik tel ze ook niet, nooit gedaan. Ik herinner me Weight Watchers van mijn moeder vroeger. Maar ik heb wel soms als ik iets gesnoept heb dat ik minder eet bij de lunch of zo. Ik heb lang geleden een eliminatiedieet gedaan om erachter te komen waar mijn darmproblemen vandaan kwamen. En zo zijn gluten en lactose uit mijn dieet verdwenen. Ik lees dus zorgvuldig etiketten. Helemaal koolhydraatarm bevalt me nog het best. Vooral geen stiekem toegevoegde suikers. Maar daardoor is mijn eetpatroon ook wel vreemd geworden. Wel gezond hoor, ik eet veel groenten. Ik hoop maar dat het gebalanceerd is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vroeger was WW erg populair Judy, er was ook niet veel anders, nu wel met internet en meer boeken en afslankclubs en - programma's. Ik denk dat het snel duidelijk is als je niet gebalanceerd eet, dan krijg je klachten door oa vitaminegebrek. Dat had ik jaren geleden en nu slik ik extra vit D en krijg ik maandelijks een injectie met vit B12. En jaarlijks bloedonderzoek om te controleren of alles nog okay is ivm mijn eetstoornis.

      Verwijderen
    2. Goed om te horen dat je huisarts je eetstoornis kennelijk wel serieus neemt en je een bloedonderzoek toestaat. Ik ken huisartsen die ongelovig reageren als je als 40 plusser het hebt over een eetstoornis. Zeker als je kinderen hebt gekregen en succesvol borstvoeding hebt gegeven, denken ze dat dit toch achter je ligt en dat je niet teveel op internet moet lezen. Groet, Ine

      Verwijderen
    3. @Judy: hoor net op radio NPO1 dat WW al 60 jaar bestaat maar het momenteel zwaar heeft door de concurrente van de moderne afslankmedicijnen.

      Verwijderen
    4. @Ine: ja, ik heb gelukkig een huisarts die niet zo denkt, ik heb het natuurlijk al lang en ook diverse diagnoses gehad via psychologen en dat staat allemaal in mijn dossier. Ik heb deze huisarts nu drie jaar en hij is wat jonger dan ik, dus ook geschoold in een tijd dat er al meer bekend was over eetproblemen. Dit itt mijn vorige huisarts, die zijn best deed maar het niet zo goed begreep allemaal.

      Verwijderen
    5. Poe, 60 jaar. Er was toen niet veel anders, nu vind je van alles op internet. Ik herinner me ook dat mijn moeder een tijdje een hangop-dieet deed.
      En ik krijg inderdaad ook extra vit D en B12 injecties. Die laatste niet meer maandelijks.

      Verwijderen
    6. Nooit van gehoord het hangop-dieet!!

      Verwijderen
    7. Haha, dat is maar goed ook!

      Verwijderen
  2. Je bent een expert in de voeding,die voor jou goed is. Of je dat allemaal eet is iets anders.Voor mij is een nieuwe visie/dieet altijd boeiend. Maar of ik er iets uit kan gebruiken is maar de vraag.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben inderdaad erg goed op de hoogte, ook al weet ik nog steeds maar een klein beetje want een gewichtsconsulente is zeker geen diëtist. Ik lees op jouw blog dat jij ook interesse hebt in dit onderwerp (en in veel andere interessante onderwerpen) Izerina. Goed om bij te blijven, te blijven leren en ontwikkelen, ongeacht je leeftijd! Je bent wat dat betreft een voorbeeld voor mij en anderen denk ik!

      Verwijderen
  3. MIjn moeder was erg van de WW, en van allerlei andere dieten. Daarom heb ik er flinke weerstand tegen gekregen. En toch kan het soms wel helpen, ik ben vaker flink afgevallen met een dieet (maar ook weer bijgekomen...) Ik overweeg nu of ik weer eens op dieet zal gaan - toch weer wat kilo's eraf, of dat ik het wel goed vind - ik ben nog steeds (veel) te zwaar, maar door ziekte al wel veel afgevallen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Mrs.H., mijn moeder deed WW, verder geloof ik niet dat zij dieetprogramma's volgde. Het beste dieet is volgens mij gezond eten en bewegen. En dat is natuurlijk het meest geschikt nadat je de overtollige kilo's bent afgevallen om je streefgewicht (setpointgewicht) te behouden. Je bent veel afgevallen weet ik, en dan toch nog veel te zwaar. Wil je nu nog meer afvallen? Is dat echt nodig?

      Verwijderen
  4. Over de jaren had ik ook veel dieetboeken verzameld van o,a Atkins, Montignac, Fit for LiFe, Bloedgroepdieet, een Pond per dag en ben er vast nog wel een paar hypes vergeten. Met verhuizing 10 jaar geleden grotendeels weggeven. Een paar mooie boeken gehouden en wat ik later bijkocht waren ook mooie zoals Jeruzalem van Yotam Ottolenghi. Ook hebben we een hele serie van landen, staan mooi in de kast .
    Maar ik kook tegenwoordig zelden echt nieuwe recepten.
    Met een partner die liefst 100% hollandse pot eet en het andere steeds vaker te pittig vind, en ik juist van zeer pittig hou is het soms lastig, vooral te bedenken wat het makkelijkste is te maken zodat het voor beiden lekker is.
    We eten goed, gevarieerd en ruim in groentes en zeer zelden kant-en-klaar, alleen bumboe's voor indische gerechte koop ik dat is vrij puur en zelf maken kost veel tijd en heb je veel verschillende kruiden nodig.
    En natuurlijk heb ik verschillende Kookblogs en FB groepen over koken in mijn favorieten staan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, er zijn er nogal wat weet ik! Ik weet inmiddels wat meer over jullie eetpatroon door de reacties die je in de loop der tijd hebt geplaatst en ook dat jij je prima voelt in je lijf. Je zou wel mal zijn om op dieet te gaan! Ik lees af en toe een gastblog van je, ook leuk!

      Verwijderen
  5. Mijn man gebruikt nu de Lifesum app om af te vallen. Dat is wel met calorieën tellen. Voor hem is het wel een houvast.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voor sommigen werkt dat natuurlijk prima Nicole, het is alleen niet voor een leven lang geschikt lijkt me. Maar als hij eenmaal is afgevallen heeft hij in ieder geval wel meer kennis over calorieën en kan je op die manier toch je gewicht behouden.

      Verwijderen
  6. In mijn leven heb ik al heel wat calorieën geteld. Of ik afviel? Als dat echt het geval was dan was ik er vast niet een heel leven mee bezig geweest. Ik ben er mee gestopt en zelfs al mijn dieetboeken afgelopen week weg gedaan en dat waren er heel wat.
    Ik wil ze nooit meer zien.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En gelijk heb je Ellen! Je hebt wel wat anders aan je hoofd! En straks, als dat allemaal achter de rug is moet je ook niet meer terug willen naar dat afvallen etc... leef je leven en GENIET! Ik weet het, ik moet het ook doen, ik doe het ook wel, maar zou mijn advies aan jou ook op mezelf moeten toepassen. Wie weet.. ooit.. kusxx

      Verwijderen
  7. Uiteindelijk moet je natuurlijk minder calorieën binnen krijgen dan je verbrandt om af te kunnen vallen. Maar als die calorieën dan bestaan uit suiker en vet schiet het natuurlijk ook niet op, haha.
    Zelf niet de intentie om af te vallen, maar wel om op gewicht te blijven. Daarvoor tel ik geen calorieën, maar probeer gewoon gezond te eten. Voldoende groeten, fruit, volkoren producten, eiwitten. En af en toe iets lekker ongezonds moet ook kunnen natuurlijk! :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je het zo doet dan doe je het volgens mij helemaal goed!

      Verwijderen
  8. Wat vond je van dit bericht? Gaat wel weer over kinderen, maar er lijkt wel steeds meer aandacht voor eetstoornissen te komen. https://nos.nl/artikel/2511175-arfid-een-minder-bekende-eetstoornis-die-vooral-kinderen-treft. Vind ik ook wel weer een bedenkelijke kant hebben: het zorgeloze gaat er steeds meer af. Straks monitort iedereen alles van elkaar, of overdrijf ik nu? Kreeg afgelopen dagen enorm met ICT fouten van instanties te maken. Belastingaangifte, nou ja dat is voorspelbaar op 1 maart, dat alles vastloopt en DigiD niet functioneert. Maar de uitvaartverzekeraar presteerde het om mijn overleden partner 9 jaar na zijn dood een papieren brief te sturen over een administratieve wijziging, ze hebben nota bene destijds een bedrag uitgekeerd voor de uitvaart, dus dat moet bekend zijn daar. Dit soort fouten is vermijdbaar, door gewoon te investeren in goede software die dit soort zaken eruit filtert, maar dat zullen ze wel geen cent aan besteed hebben. Heb ze per reactieformulier een flinke draai om de oren gegeven. Goed, de zegeningen van automatisering. Groet, Ine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helaas zijn dat fouten waar je nog wel eens over hoort, het automatiseren van allerlei systemen verloopt niet vlekkeloos helaas. Er is nu een serie op de NPO: Mr Bates vs de Post Office: hoe mensen gedupeerd werden door een computersysteem. Ik ken die eetstoornis van naam, weet er iets van maar niet heel veel. Gelukkig is er aandacht voor, want het is geen aanstellerij. En daar schuilt het gevaar zoals bij alle eetstoornissen, dat het niet serieus genomen wordt door de omgeving.

      Verwijderen
  9. Mijn zus volgde ooit het Hartstichting-dieet. Wat een verschrikking was dat, zeg! Ze had zo’n honger dat ze vol smaak koude spinazie uit een pot zat te lepelen. Ze viel inderdaad af maar ze kwam net zo snel weer aan. Groetjes, Nicky

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat soort diëten zijn dan niet voor iedereen bedoeld denk ik, en daardoor werken ze niet. Er was ook een zogenaamd ziekenhuisdieet, misschien hetzelfde als het dieet waar jij het over had, mensen vielen flauw van de honger, kan niet goed zijn!

      Verwijderen