zaterdag 31 augustus 2024

zo was mijn week - 35 / 2024

zondag 25 augustus

Dit is de laatste dag van de zomervakantie. Mijn dag verloopt rustig. Ik sorteer mijn kleding voor de komende week en lak mijn nagels. Haal mijn schooltas tevoorschijn en pak alvast wat spullen in die mee naar school moeten. 

Ik heb zin in morgen, leuk om iedereen weer te zien en ook fijn om het dagelijkse ritme weer op te pakken. 

Ik kijk de laatste aflevering van b&b vol liefde. Ik vind er niet zoveel aan dit seizoen. Ik vraag me af of het aan mij ligt of is het saaier dan anders? Er zijn genoeg andere leuke dingen die ik wil kijken en ik overweeg om er mee te stoppen. Ik neem het op en zal nog wel bedenken of ik verder kijk.


maandag 26 augustus

De wekker gaat niet af, ik ben eerder wakker en zet het alarm uit. Heb gelukkig goed geslapen ondanks de spanning voor de eerste werkdag. Misschien omdat ik vorige week al even op school was. 

We starten het schooljaar met een bijeenkomst in de aula, er zijn twee sprekers. Beiden heb ik al eerder gehoord en het zijn niet de meest inspirerende verhalen. Ik zit het uit en als het is afgelopen zijn er broodjes voor alle medewerkers. Ik heb mijn eigen lunch bij me en samen met een paar collega's zoeken wij een rustige plek op om te eten.

's Middags is er een teamvergadering. We delen onze vakantieverhalen en bespreken kort wat er deze week op het programma staat. Er zijn nog geen lessen, wel komen er studenten naar school voor kennismakingsgesprekken. Ik heb nog niet veel afspraken staan maar genoeg te doen, dat staat allemaal op het takenlijstje dat ik voor de vakantie heb gemaakt. 


dinsdag 27 augustus

Vandaag een wat normalere dag. Ik begin aan mijn lijstje, het schiet niet meteen lekker op, ik moet er echt inkomen. Gelukkig heb ik het lijstje, want dat geeft houvast. Zes weken niet werken is lang en dingen zakken weg.

Kom de hele dag collega's tegen die ik gisteren niet heb gesproken dus er wordt ook nog veel gekletst over de vakantie. 

's Middags ga ik lekker sporten en ook daar kom ik wat mensen tegen die ik lang niet heb gezien, want in de vakantie sport ik altijd 's ochtends, dus ook daar gezellig met een aantal mensen gekletst.


woensdag 28 augustus

Mijn eerste afspraken, een student komt, de ander niet. Grote kans dat hij nog op vakantie is. Dat is niet heel ongebruikelijk, ook al is dat natuurlijk niet de bedoeling. 

Ook maak ik vandaag mijn lesplanner voor het komende blok van 10 lesweken in orde. Het meeste lesmateriaal heb ik al klaar, dus ik bereid alleen mijn eerste les nu voor. Voor de overige lessen plan ik wekelijks op woensdagochtend een moment in mijn agenda. Mijn eerste les vervalt overigens, want die zou op maandag plaatsvinden maar aanstaande maandag en dinsdag zijn er eerst nog introductiedagen voor de studenten.

's Avonds heb ik enorme eetbuidrang. Ik heb ook honger en ik eet, voor mij idee, vrij veel. Het voelt alsof ik iets slechts heb gedaan. Als we klaar zijn met eten heb ik zin in chocolade en ijs en vla en fudge. Dat is het reptielenbrein dat nu signalen afgeeft en zegt: "de dag is nu verpest, je hebt teveel gegeten, je kan nu net zo goed even doorgaan!". Ik ruim af en ga bloggen. Na verloop van tijd is de drang weg. Ik eet een bakje vla, drink thee en neem een blokje fudge. Het is voldoende en het voelt goed zo. Mijn hogere brein stuurt mij niet naar de keuken.


donderdag 29 augustus

Vandaag het eerste werkoverleg met mijn teamleider, een aantal gesprekken met studenten die vertraging hebben en dit schooljaar onder mijn hoede komen. En niet alleen onder mijn hoede, ik krijg er een collega bij die deze studenten dagelijks gaat begeleiden. Ik stuur haar aan en heb de eindverantwoordelijkheid. Maandag begint de nieuwe collega en ik zal haar zeker in de eerste weken dagelijks zien om haar goed in te werken. 


vrijdag 30 augustus

Na een lekkere werkdag kan ik vroeg naar huis en ga ik direct door naar de sportschool. Ik kijk b&b vol liefde en ondanks dat het minder leuk is blijf ik het toch volgen, ik ben uiteindelijk niet minder nieuwsgierig dan alle andere kijkers.

Ik ben met het eten en in de avond alleen en vandaag geef ik gehoor aan de eetbuidrang. Zo goed als het donderdag ging, zo slecht gaat dat vandaag. Ik besluit me er bij neer te leggen en vanaf zondag, dan is het de eerste van de maand tenslotte, weer een nieuwe poging te gaan doen. 

Ja, de zoveelste poging hoor ik jullie denken, en dat klopt, het is de zoveelste poging. Is dat erg? Niet voor mij, maar ik kan me voorstellen dat je je suf ergert wanneer je het leest. Dat moet dan maar. Ik zou het liefst natuurlijk schrijven dat het hartstikke goed gaat. Maar dan zou ik jokken en daar wordt niemand wijzer van. 

Ik wil eerlijk zijn voor al die lezers die hier steun zoeken en misschien ook vinden omdat ze niet alleen staan in hun ge- over verstoorde eetpatroon, lezers die wat meer willen weten over de werking van een eetgestoord brein en lezers die hier komen omdat ze een tegenhanger willen voor alle glimmende verhalen op Instagram en TikTok.


zaterdag 31 augustus

Ondanks een iets onrustige nacht ben ik niet heel erg moe en ik sta op mijn normale tijd, 07.30 uur, op. Ik heb zin in boterkoek en roomijs, maar ik eet havermoutpap. Ik heb geen zin om te gaan sporten maar ik ga toch. Daarna voel ik me beter.

Als ik thuiskom hang ik de was buiten en na mijn koffie ga ik nog even naar de stad voor boodschappen. Het is heerlijk buiten en op de fiets is het met een beetje wind goed te doen.

Ik denk veel na over de eetbuien en waarom het toch steeds misgaat. Ik weet het wel en tegelijkertijd weet ik het niet. Ik geef mezelf de schuld terwijl ik weet dat dat niet hoeft. Ik voel mezelf een sukkel en ook dat is niet nodig. 

Ik sta op het punt om mijn blog te stoppen, ik vind het vreselijk om telkens te moeten schrijven dat het weer niet gelukt is. Maar als ik stop met bloggen ben ik ook mijn uitlaatklep kwijt. Ik kan het natuurlijk voor mezelf opschrijven maar dat is niet hetzelfde. Een lezerspubliek betekent dat ik schrijf, ook wanneer het even niet leuk is.

Na de lunch heb ik deel twee van de eetbui die gisteravond begon en voor mijn gevoel nog niet klaar was. 

Morgen is het 1 september en een zondag. Voor mijn eetgestoorde hoofd is dat een mooi moment om de draad weer op te pakken. Maar hoe zorg ik ervoor dat ik niet weer na bijna twee weken een eetbui heb? 

Ik ben enorm gemotiveerd op dit moment, maar dat is ook altijd zo. Tijdens of na een eetbui heb ik enorm veel zin om vanaf ....(vul maar in)... de dingen perfect te gaan doen. Me niets aan te trekken van de weegschaal en al mijn eetregels in de wilgen te hangen. Dat lukt dan een paar dagen, soms langer en dan gaat het toch weer mis. 

Ik weet dat veel van jullie met me meeleven, jammer dat ik jullie steeds moet teleurstellen. En natuurlijk reageren jullie straks massaal dat jullie niet teleurgesteld zijn, voor mij voelt het nu eenmaal zo.

Goed, tot zover. Morgen weer een nieuwe dag en dat betekent nieuwe kansen. Ik ga mijn eetbuivrije dagen weer bijhouden dus let maar op de teller die je onder het tabblad 'eetbuivrije dagen' bovenaan de pagina vindt. 



woensdag 28 augustus 2024

kat #3


Vandaag ben ik jarig, ik ben vier geworden!

Ik heb nog wat leuke foto's van mezelf en omdat ik weet dat veel lezers van Mevrouw Niekje dol zijn op kattenfoto's zet ik ze online.



Hier lig ik op mijn gemak de kunstcollectie te bekijken.....






merk ik dat er iemand achter me ligt.....



daar moet ik het mijne van weten!



De mensen in dit grote huis vinden mij maar raar omdat ik graag buiten zit, ook als het miezert.



zondag 25 augustus 2024

op mijn bord - week 34 / 2024


We hebben lekkere maaltijden gegeten deze week. Het stoofgerecht met de palmkool (cavolo nero) was een hit. En er is genoeg voor nog drie keer. 



maandag 19 augustus

pastapreigratin met ham en kaassaus - broccoli - sla met tomaat


dinsdag 20 augustus

bloemkool - varkenssaucijs - gekookte aardappelen - komkommermayoslaatje


woensdag 21 augustus




stoofgerecht met palmkool - rijst met kikkererwten - sla met komkommer


donderdag 22 augustus



rotiplaat - ei in kerriesaus - gewokte boontjes en taugé - zoetzure komkommers


vrijdag 23 augustus



gepofte zoete aardappel met topping van tonijn, ui, olijven, augurk en mais - courgette - (niet op de foto gemengde sla met tomaat en komkommer)


zaterdag 24 augustus




wokgerecht met:  volkorennoedels, tofu, champignons, paksoi, wortel, ui, gember, knoflook, groene paprika, spitskool en taugé, getopt met een schep seroendeng (kokos en pinda's)  - pindasaus en komkommer staan niet op de foto


zondag 25 augustus

crunchwrap met ratatouille, feta en kikkererwten - broccoli - sla met komkommer


De lasagne voor morgenavond staat in de koelkast. Ook eten we komende week een aantal gerechten uit de vriezer, daar zit nu zoveel in dat er nauwelijks nog iets bij kan. 


zaterdag 24 augustus 2024

zo was mijn week 34 / 2024


De blogweek start nu op zondag, zodat ik op zaterdagavond het weekoverzicht online kan zetten. Moet ik even aan wennen, ik vergeet bijna om iets te schrijven over afgelopen zondag.


zondag 18 augustus

Ik heb zin om te gaan sporten en het gaat lekker. Het bekende schone lei effect na 'the day before'.  Terwijl ik loop en fiets kijk ik de laatste aflevering van b&b vol liefde. Ik ben weer helemaal bij. 

De zesde, en daarmee ook de laatste vakantieweek, is begonnen. Voor mijn gevoel moet ik nu nog even alles eruit halen wat erin zit. Omdat ik gisteren alle was heb gedaan zijn er vandaag geen huishoudelijke taken. T. heeft vrijdag het hele huis al schoongemaakt dus we zijn echt vrij. 

Bij de bieb haal ik een boek op en lever ik er twee in. Dan fiets ik nog even langs de Turkse supermarkt, dat is de enige winkel in de buurt waar ze ongekookte rode bieten verkopen. Ik eet deze graag in mijn lunchsalade.

Ik maak een Marokkaanse groentestoof, genoeg voor vier porties. T. vindt er meestal niets aan en eet 's avonds nog een keer groentesoep en maakt daarbij een paar tosti's.

Omdat ik vastbesloten ben om mijn eetbuien te stoppen en mijn vrijheid rondom eten terug te winnen, lees ik Brain over Binge. Ik lees het niet helemaal, het eerste stuk sla ik over. Het is nu de vierde of vijfde keer dat ik het boek lees. Het inspireert en motiveert me.


maandag 19 augustus

Als je me al een poosje volgt dan weet je dat ik iedere zomervakantie een dagje naar Zierikzee ga, daar woont gepensioneerd oud-collega I. Ik ben er rond lunchtijd en we eten bij haar thuis. Daarna maken we een wandeling door het stadje en drinken we nog een kop koffie op een terras voor ik weer huiswaarts ga.


dinsdag 20 augustus

Ik heb geen plannen voor vandaag. T. is ook thuis en we hebben een lekker lui dagje. T. maakt alvast het eten klaar voor morgen. Een stoofschotel met de palmkool uit het groentepakket. Na een dag staan zijn dit soort gerechten lekkerder dan wanneer ze net gemaakt zijn.

Aan het begin van de middag begint het te regenen en ik vind het prima. Ik installeer me met een boek op de bank, laptop naast me, beetje lezen, beetje bloggen. 


woensdag 21 augustus

Vandaag voel ik de herfst al een beetje in de lucht. We hebben alle ramen en deuren open en een frisse lucht koelt het huis. Ik draag sinds lange tijd weer een lange broek en een jasje.

's Middags heb ik een afspraak met een collega. Ook een jaarlijks terugkerende afspraak om bij hem thuis in de zomervakantie thee te drinken. Ik ken hem nu meer dan tien jaar en zie op deze manier zijn kinderen ook groot worden. 


donderdag 22 augustus

Ik heb een drukke dag. Ik ga sporten. Thuis draait de wasmachine. Wanneer ik thuiskom hang ik snel de was buiten, drink ik koffie en eet ik mijn boterham. 

Dan naar de rijwielhandel, de banden van mijn 'snelle' fiets zijn leeg. De banden hebben ventielen waar ik geen pomp voor heb. Normaal pomp ik ze op school op, nu kon dat niet.

Vervolgens door naar de grote stad voor een boodschap. Daar ben ik even mee bezig. 

Weer thuis haal ik de was binnen, vouw alles op en leg het in de kast. Toen lunch en daarna naar school. Voor de zomervakantie ruim ik alles wat los ligt op in de kast. Tijdens de vakantie worden de vloeren gedaan en komt de schoonmaakploeg. Het kantoormeubilair staat daarna schots en scheef. 

Ik praat bij met mijn teamleider die, net als de andere directieleden en de administratie, gisteren weer zijn begonnen. Daarna ga ik naar boven, naar mijn kantoor en zet alles netjes, leg mijn spullen klaar en kijk even in mijn mailbox. Niets bijzonders, het kan allemaal wachten. Na anderhalf uur sta ik weer buiten. Nog even snel een boek ophalen bij de bieb en precies op tijd, voor het begint te regenen, ben ik thuis.


vrijdag 23 augustus

Op het moment dat ik uit de sportschool kom, regent het. Op het moment dat ik wegfiets van de markt, regent het. Op het moment dat ik de wasdroger aanzet om met behulp van de zonne-energie de was te drogen, regent het. 

's Middags is het droog en zonnig en ben ik thuis. Op een paar tussenjurkjes na ruim ik mijn zomerjurkjes, - broeken en -rokjes op. Die draag ik dit jaar niet meer. Ik zie dat het komende week nog warm wordt maar daar maak ik niet veel van mee omdat het in school vaak vrij fris is. 


zaterdag 24 augustus

Het vaste ochtendprogramma: sporten, koffie en dan  boodschappen doen bij de Turkse supermarkt en Lidl.  

Halverwege de middag gaan we naar een verjaardagsfeest van een vriend van T. De vriend wordt 60 en pakt groots uit. De uitnodiging was oorspronkelijk voor een feest op een buitenlocatie. Vanmorgen ontving T. een verandering van plan vanwege de slechte weersverwachting. Het is gezellig en ook al ken ik er niemand, ik praat met een aantal leuke mensen en drink een glaasje wijn. 

We blijven niet lang, het is benauwd en druk binnen. Terwijl we naar huis rijden begint het te stortregenen. T. heeft nog een afspraak en ik ben de rest van de middag en avond alleen. Ik maak een lekkere maaltijd voor mezelf klaar en eet een kom ijs met slagroom en advocaat als toetje. Vaak, bijna altijd, is alleen thuis zijn een eetbuitrigger. Dit weet ik en ik ben voorbereid. 

Direct na het eten krijg ik eetbuidrang. Ik pas de theorie uit Brain over Binge toe en bedenk dat dit mijn reptielenbrein is en dat dit een neurologisch verbinding is die ik moet doorbreken. Ik zie de 'urge' voor wat het is: neurologische junk. Ik doe er niets mee. Na verloop van tijd is de zin in een eetbui weg. 

Tot de volgende keer. Dan moet ik dit herhalen en niet reageren. En dat kan want uiteindelijk is mijn hogere brein*  in staat om mijn benen niet naar de keukenkast of koelkast te sturen. Is mijn hogere brein in staat om te bedenken dat ik net lekker heb gegeten en dat er geen reden of valide excuus is om mezelf, tot ik misselijk ben, vol te proppen. 


Volgende week lezen jullie hoe mijn eerste schoolweek is gegaan, want maandag ga ik weer aan de slag.


* hogere brein is een term die ik heb overgenomen uit het boek Brain over Binge


donderdag 22 augustus 2024

neurologische paden #1


Neurologische paden leggen in je brein.

Als je iets vaak doet, creëert dat neurologische paden in je brein. Eerst zijn het hobbelige paadjes, daarna zijn het olifantenpaadjes geworden. Je kunt dan op routine dingen doen, je hoeft er niet meer bij na te denken. Dat kan heel handig zijn, wanneer je aan het autorijden bent bijvoorbeeld. De handeling gaan als het ware vanzelf. 

Het kan ook in je nadeel werken. Dat is bij mij het geval wanneer het om de eetbuien gaat.  Iedere keer dat ik een eetbui heb wordt het pad in mijn brein een snelle en gladde route en wordt de eetbui daarmee makkelijker en vanzelfsprekender.


Boek

Nadat ik opnieuw het boek 'Brain over Binge' las besloot ik dat ik mijn eetbuien kan stoppen. Misschien herinner je je wel dat ik dat eerder al eens deed en toen 90 dagen eetbuivrij was. Een record. Zou ik nu voor altijd afscheid kunnen nemen van deze eetbuien? Ik denk het wel.

Hoe?

De eetbuien zijn een gewoonte, een olifantenpad, in mijn brein geworden omdat ik telkens toegeef aan de drang. Ik moet dus een nieuwe 'olifantenpad' vormen door consequent niet toe te geven aan de eetbuidrang. Hoe vaker ik niet toegeef, hoe makkelijker het wordt. Tot het pad weg is en er een nieuw pad is, een nieuwe gewoonte om geen eetbui te hebben. 

Zou het lukken? Kijk af en toe maar op het tabblad 'eetbuivrije dagen' bovenaan mijn blog. 


Ps: lees vooral mijn blog Brain over Binge via de link in dit artikel als je er wat meer over wil weten!

zondag 18 augustus 2024

op mijn bord - week 33 / 2024


Weer thuis na 11 dagen vakantie. Op maandag eten we waar we zelf zin in hebben. T. heeft nog nasi in de vriezer, ik maak een wrap. De rest van de week doen we makkelijk, we bekijken per dag waar we trek in hebben, ik heb tijd genoeg om dagelijks boodschappen te doen. Vrijdag worden de weekboodschappen weer bezorgd.


maandag 12 augustus

crunchwrap met kikkererwten, tomaat, feta en munt - broccoli - sla met komkommer en radijs


dinsdag 13 augustus

maaltijdsalade met tonijn en ei - geroosterd volkorenbrood


woensdag 14 augustus

soto ajam - zilvervliesrijst - zoetzure komkommer


donderdag 15 augustus

gebakken aardappels - rodekoolsla - broccoli - komkommertomatensla


vrijdag 16 augustus

crunchwrap met geitenkaas, zoete aardappel, spinazie en aubergine - groene sla met komkommer en tomaat - broccoli


zaterdag 17 augustus 

groentesoep - Frans desembrood met geitenkaas - sla


zondag 18 augustus

Marokkaanse tajine met aubergine, courgette, tomaat, pompoen, paprika, olijven, ui, knoflook en munt - bulgur - spinazie


Marokkaanse groentetajine



De planning voor volgende week is gemaakt. Donderdag haalde ik het biologische groente- en fruitpakket op, er zit palmkool in. Alhoewel ik kool erg lekker vind ben ik niet zo'n fan van deze soort. Nog even bedenken wat T of ik er mee gaan maken. 

zaterdag 17 augustus 2024

zo was mijn week 33 / 2024


Vanaf nu plaats ik mijn weekoverzicht op zaterdagavond om 21.00 uur. Het geeft me dan tijd en gelegenheid op zondag om de reacties te lezen en beantwoorden. Op maandag is dat, zeker wanneer ik over een week weer aan het werk ben, toch minder makkelijk want dan heb ik er overdag nauwelijks tijd voor. 


maandag 12 augustus

Ik ga naar de sportschool waar ik 11 dagen, een record voor mij, niet ben geweest. Het is lekker om mijn rondje weer te kunnen doen. 

Na het warme weer in Frankrijk vinden we de ruim 30 graden hier vandaag goed te doen. Op zonne-energie draai ik een was en we ruimen de laatste dingen op.

De nieuwe buren komen langs voor koffie en krijgen van ons wat lekkere dingen: kaas, olijfolie en wijn, als dank voor het verzorgen van de planten op ons dakterras tijdens onze vakantie. In de middag komt ook buurvrouw E. langs om haar cadeautjes in ontvangst te nemen, zij heeft Max heel goed verzorgd. Twee keer per dag is ze langs geweest en heeft ze hem buiten laten spelen, eten en aandacht gegeven.


dinsdag 13 augustus

Vandaag gaat er weer in was de machine in, morgen nog een en dan is de vakantiewas weer weggewerkt. Na mijn rondje sportschool drink ik op ons dakterras koffie en eet ik mijn boterham met pindakaas. Na alle Franse lekkernijen is dit toch ook weer genieten.

Na de koffie is het tijd om naar de opticien te gaan om mijn bril op te halen. Ik zet de bril op en hij staat me goed. En ik merk meteen dat ik echt toe ben aan nieuwe glazen, wat een verschil! Wanneer ik thuiskom vindt T. ook dat het een mooie bril is die me goed staat. Leuk!


woensdag 14 augustus

Regen, dat is lang geleden. Geen plannen voor vandaag en de dag verloopt rustig. Ik ga natuurlijk sporten en drink daarna buiten mijn koffie, het is inmiddels droog. Ik fiets naar de grote stad, daar zit een Jumbo waar ik met mijn punten gratis producten kan halen, dat kan niet bij een onlinebestelling. Deze keer zijn het potten pindakaas, ik neem er vijf mee, hier kan ik voorlopig wel even mee toe.

's Middags maak ik bouillon voor de soep van vanavond. Ik sleutel wat aan mijn blog, ik wil tabbladen creëren en daar specifieke informatie plaatsen. Het lukt me niet dus ik zet alles weer terug in de oude stand. Ik zie trouwens niet waar het verkeerd gaat, de tabbladen staan er wel, maar ik begrijp niet hoe ik informatie moet toevoegen. Op het Internet word ik niet veel wijzer. 

Ik besluit om hulp te vragen, ik ken maar een iemand die al heel lang gebruik maakt van Blogger en dat is Aaf. Ik stuur haar een mail.


donderdag 15 augustus

In mijn mailbox zit een reactie van Aaf met een uitgebreide instructie. Met deze informatie ga ik, nog voor ik aan mijn havermoutpap begin, aan de slag. En ja hoor, nu lukt het wel.

Mijn eerste tabblad heet 'boeken'. Het tabblad 'recepten' is nog een twijfelgeval. Het Internet staat immers vol met recepten, daarnaast ben ik geen foodblogger en vind ik koken leuk, maar is recepten schrijven niet aan mij besteed. Misschien plaats ik hier wel links naar recepten van gerechten die ik graag eet. Of ik haal het tabblad weer weg. 

Vandaag was een rustige dag, ik heb lekker buiten gezeten. Vakantie is heerlijk, maar nu, na ruim vijf weken, krijg ik ook weer zin om te gaan werken. Dat is fijn, want het lijkt me vervelend om met tegenzin aan de slag te moeten gaan. 


vrijdag 16 augustus

Vrijdag marktdag. Na het sporten, en voor het weer gaat regenen, maak ik mijn trip naar de markt. Ik haal twee stukken kaas, aardappelen, een meloen, komkommers, paprika's en pruimen. 

's Middags doe ik wat huishoudelijke taken en aan het eind van de middag heb ik een gezellige belafspraak. 


zaterdag 17 augustus

Geen goede dag. Ik heb gisteravond een eetbui gehad en daardoor slecht geslapen. Ik ben te moe om naar de sportschool te gaan en blijf thuis. De eetbui gaat door. En duurt de hele dag. Wat heb ik hier schoon genoeg van. En tegelijkertijd laat ik het toe, span ik me niet in en bied ik geen weerstand. De welbekende vicieuze cirkel. 

Morgen wordt alles anders, ik ga er weer aan werken. Het kan namelijk, het is mogelijk om na meer dan 25 jaar met een eetstoornis te genezen. Ik kan dat, ik wil dat kunnen, ik zal dat kunnen. In de vakantie ging het toch ook goed? Had ik geen eetbuien, ging ik niet sporten, at ik totaal anders dan thuis en kwam ik niet aan. Ik voelde me vrij, eten was niet aan vaste tijden gebonden. We aten een keer om 18.30 uur, maar ook een keer om 19.45 uur. We ontbeten om 8 uur, en ook om 9.30 uur. Ik keek niet op de klok wanneer ik trek had in wat te knabbelen en als we op pad waren en in een dorpje bij de bakker een vers chocoladebroodje meenamen maakte ik me geen zorgen of het al tijd was om het op te eten. 

Ik heb een vrijheid ervaren die voor de meeste mensen vanzelfsprekend is: eten wanneer het tijd is om te eten, of wanneer ze honger hebben. Zij kijken niet op de klok om te wachten tot het exact 06.45 uur is voordat ze beginnen met eten. Ze wachten ook niet tot klokslag 19.00 uur om hun eerste spruitje aan hun vork te prikken. Maar dat is precies wat ik doe. Ja, echt waar!

Maar dat verandert morgen. Morgen ga ik het anders doen. En ook maandag, dinsdag en woensdag... Want ik wil die vrijheid terug, de vrijheid waarvan ik weet dat ik die ook kan hebben.

donderdag 15 augustus 2024

kat #2

 Nog wat foto's van mij, gewoon omdat ik zo leuk ben!




Hier zit ik in een kartonnen traytje van Coca cola blikjes. Het plastic zat er nog omheen en het past niet echt maar man man man wat een fijn doosje is dit!





Ik doe af en toe alsof ik een stokstaartje ben. Gaat me goed af toch?





Midden op de dag een uiltje knappen, dat is toch zo fijn!





 Het is een leuke buurt waar ik woon. Ik voel me inmiddels heer en meester en houdt de boel goed in de gaten. 

dinsdag 13 augustus 2024

op mijn bord - week 31 & 32 / 2024


Omdat we tegen het eind van deze week op vakantie gaan proberen we zoveel mogelijk eten uit de koelkast op te maken. Onze koelkast heeft een lade die op 0 graden blijft, wat ideaal is om bepaalde groenten en fruit langer vers te houden, maar niet alles kan 12 dagen bewaard worden.


maandag 29 juli

volkorenfusili met vegetarische tomatengroentesaus - sla



dinsdag 30 juli

gebakken aardappels - gevulde salade



woensdag 31 juli

crunchwrap met kipkerrie, taugé en gekookte aardappel  - broccoli - sla met komkommer



donderdag 1 augustus

Onderweg naar ons vakantie-adres:  Chinees gegeten in Frankrijk, en nog lekker ook! 



vrijdag 2 augustus

onderweg naar ons vakantie-adres:  een maaltijdsalade met gepocheerd ei - brood - patatjes




zaterdag 3 augustus

op onze bestemming aangekomen: maaltijdsalade met brood want het was al laat en we waren moe



zondag 4 augustus

pasta met ovengeroosterde tomaten, uien en knoflook - salade



maandag 5 augustus

kip, aardappeltjes en groente uit de oven - salade met sperziebonen 

gele bolcourgette - aardappel - wortel - ui - kip, sla
,




dinsdag 6 augustus

gebakken aardappels - gevulde salade



woensdag 7 augustus

gevulde kippensoep - brood - sla



donderdag 8 augustus

zuurdesemstokbrood met eiersalade - geroosterde groente (kliekje) - sla



vrijdag 9 augustus

kliekjesavond - wat niet mee naar huis kan zoveel mogelijk opmaken



zaterdag 10 augustus

eten in het hotel: tagliatelle met tomatenbasilicumsaus en Parmezaanse kaas - crème karamel - koffie 



zondag 11 augustus

loempia




Morgen wat boodschappen doen, er is nog geen menu voor het eten van de komende week, we zien wel wat het wordt en hoe het loopt. Vrijdag worden de wekelijkse boodschappen bezorgd dus voor week 34 maak ik weer een planning. 

maandag 12 augustus 2024

zo waren mijn weken 31 & 32 / 2024


maandag 29 juli

Na de sportschool begin ik met de voorbereidingen voor de vakantie. Ik haal mijn grote vakantietas en een rolkoffertje tevoorschijn. Ik pak mijn lijst erbij en begin met het inpakken van de eerste dingen zoals mijn ondergoed en nachtponnen.

Het rolkoffertje gebruik ik voor de eerste twee overnachtingen. De overige kleding gaat in de grote tas. Voor losse spullen gebruiken we kratten die in de auto op elkaar gestapeld kunnen worden. 


dinsdag 30 juli

Vandaag ga ik verder met inpakken. Ik haal mijn zomerjurkjes uit de opbergdoos in de kast, strijk ze en vouw ze netjes op voordat ik ze in mijn tas leg. Ik pak ook twee vestjes en een lange linnen broek in. Volgens het weerbericht zal het gemiddeld 30 graden zijn in Frankrijk tijdens onze vakantie, dus laat ik mijn spijkerbroek dit jaar thuis.

We maken samen het huis schoon, zodat we morgen rustig de laatste dingen kunnen inpakken en kunnen ontspannen voordat we donderdagochtend in de auto stappen. 


woensdag 31 juli

Wat laatste boodschappen voor het eten van vanavond en om morgen mee te nemen voor onderweg. De koelkast is nu zo goed als leeg.

We pakken in wat we morgenochtend niet meer nodig hebben, zodat we bijna klaar zijn voor onze vakantie in Frankrijk. Zo kunnen we met een gerust hart en vanuit een opgeruimd huis vertrekken.


donderdag 1 augustus

Om kwart voor tien zitten we in de auto voor de eerste 500 kilometer naar onze eindbestemming. We hebben een bewolkte dag en onderweg vallen er een paar spetters maar uiteindelijk is dat prima reisweer.

Onderweg stoppen we een keer voor koffie en een keer om te lunchen, daarna weer door. Eind van de middag arriveren bij de chambre d'hôtes waar we een nacht verblijven. 


onderweg lunchen we

We genieten van een drankje in de schaduw van de prachtige tuin en rusten uit van de reis.  


in de tuin doen we een drankje

's Avonds gaan we naar het restaurant waar ik een tafeltje heb gereserveerd. Ik heb nooit een bevestiging ontvangen en na nog twee mailtjes en een antwoordapparaat zijn we al een beetje voorbereid. Gesloten! 

We rijden rond om een andere eetgelegenheid te zoeken. Pizza? Kebab? We logeren in een gehucht en er is niet veel keus. Wanneer we langs een Chinees restaurant rijden besluiten we om daar te stoppen. Geen slechte keus, we eten er heerlijk.


vrijdag 2 augustus

Na een lekker ontbijt met eieren, croissants, brioche, goed brood, fruit, yoghurt en veel soorten beleg gaan we weer door, nog een dag van zo'n 500 km. 


ontbijt


We checken eind van de dag in bij het hotel. Ik heb geen restaurant gereserveerd dus we rijden naar het dichtstbijzijnde stadje waar we een bistro vinden die een plekje op het terras voor ons heeft.


zaterdag 3 augustus

De laatste etappe van onze reis, is het iets meer dan 200 km maar we doen er de hele dag over omdat we binnendoor rijden. We lunchen vandaag bij een leuk zaakje op het platteland en vlak voor we bij onze eindbestemming zijn zoeken we een supermarkt op voor wat boodschappen.


onze eindbestemming, het huis op het hoogste punt is ons vakantiehuis


zondag 4 augustus

We ontbijten buiten en genieten van het uitzicht dat we vanaf een van de terrassen rondom het huis hebben. 


ons uitzicht tijdens het ontbijt


Na het ontbijt stappen we in de auto en rijden we zo'n tien kilometer naar een dorpje waar het markt is, Het is erg druk en ik moet even wennen aan het tempo, iedereen doet het rustig aan en ondanks de lange rijen neemt iedereen de tijd.

 We kopen groente, fruit en brood. Na een kopje koffie gaan we door naar een hypermarché voor de overige boodschappen. We hebben een kar vol en hoeven, als het goed is, deze week alleen nog maar wat verse spullen te kopen.

's Middags hebben we een luie middag, het is 32 graden dus we nemen regelmatig een verkoelende duik in het zwembad.  We hebben het helemaal voor ons alleen, het hoort bij het huis dat we huren. 


maandag 5 augustus

We hebben een rustige dag, gaan de deur niet uit maar vermaken ons in en om het vakantiehuis. Het is 35 graden dus we nemen ook vandaag regelmatig een duik in het zwembad.


een eigen zwembad 




dinsdag 6 augustus

Tochtje in de omgeving, koffie in leuk dorpje, tweede kopje koffie in ander leuk dorpje, thuis lunchen met vers brood, salade, kaas en een stukje quiche.

's Middags luieren, zwemmen, weer luieren, weer zwemmen, eten maken, eten met een glaasje wijn, nog even luieren en moe en voldaan naar bed.

Om half 12 nog even naar het hoogste terras om daar de sterrenhemel te bekijken. Geen lichtvervuiling, een gitzwarte lucht met sterren zo helder als je ze bij ons niet ziet. 


woensdag 7 augustus

Vandaag naar een grote stad op een uur rijden. We lopen er over een markt die we erg toeristisch vinden. Na een kopje koffie wandelen we door het oude centrum. Het is warm, erg warm en in zo'n stad is weinig verkoeling. We zoeken de auto weer op en nemen een andere, ook weer prachtige route, terug naar huis. Daar maken we weer een heerlijke lunch en de rest van de middag vullen we in met heel veel niets doen. 


donderdag 8 augustus

Iedere ochtend kunnen we buiten ontbijten. Om de dag nemen we een roerei bij het ontbijt. 




Als luieren een olympische teamsport zou zijn dan hebben T. en ik vandaag goud gewonnen!


vrijdag 9 augustus

We hebben nog wat boodschappen nodig en gaan op pad. We kiezen een route uit die we nog niet hebben gereden, en ook deze route is weer mooi. Hoge, ruige bergen, veel haarspeldbochten, T. is in zijn element! 

We kopen vers brood voor vandaag en voor morgen. En we nemen wat lekkers mee voor bij de thee 's middags. We zijn op tijd terug zodat we thuis kunnen lunchen. Na de lunch pakken we het meeste in en zetten we het in de auto. Morgen vertrekken we namelijk vroeg want we doen de terugreis in twee delen. Een lange dag en een wat kortere dag.




Mijn favoriete Franse gebakje: l'opera. Een laag pure chocolade, gevolgd door een laag mokkacrème, een laag cake, een laag chocoladecrème, weer een laag cake, weer een laag mokkacrème en tenslotte nog een laag cake. 

's Middags nog wat zwemmen, lezen. bloggen, wijntje, olijfje en 's avonds een maaltijd van alle kliekjes: aardappelsalade, pastasalade, koude kip, ratatouille, sla, komkommer, tomaten en radijsjes.


zaterdag 10 augustus

Om negen uur rijden we weg voor deel een van de reis terug naar Nederland. Alles rijdt lekker door en we zijn einde van de dag bij ons hotel. Na een wijntje in de tuin dineren we erg lekker in het restaurant van het hotel en liggen we rond half tien in bed. Morgen willen we op tijd ontbijten en vertrekken zodat we voor het eind van de middag thuis zijn. 


zondag 11 augustus

We genieten van een heerlijk uitgebreid ontbijtbuffet en vertrekken om half negen voor de rit naar huis. Onderweg stoppen we een keer voor koffie en daarna rijden we in een ruk door, om twee uur zijn we thuis.

Het is hier bijna net zo warm als waar we vandaag komen. We pakken uit en ruimen op. Er gaat meteen een was aan en die is na een uur droog. Aan het eind van de dag haal ik wat groente en fruit bij de Turkse super en wat boodschappen bij Appie. 

We eten een loempia en kijken nog wat tv. Ik wil de komende twee weken een uurtje eerder opstaan en zet mijn wekker op half zeven in plaats van half acht. Dan is de overgang naar half zes niet zo heel groot wanneer ik weer aan het werk ga. Maar aan werken denk ik nu verder nog niet, ik heb nog lekker twee weken vrij!



donderdag 8 augustus 2024

kat #1





Hoi, ik ben Max, ik ben een kater van bijna vier. In februari ben ik verhuisd naar huize Niekje. Mijn vorige baasje kon niet meer voor mij zorgen en er was verder niemand die mij wilde hebben. Zelfs in het asiel was geen plek voor mij.  

Ik verhuisde van een klein appartement naar een groot huis met drie verdiepingen. Ik kende daar niemand en vond het erg eng. In de aangrenzende schuur vond ik een heerlijk rustig plekje. Daar heb ik mezelf de eerste zes weken gevestigd. Niemand kon me daar vinden; het was echt een perfecte schuilplaats.

Als de mensen weg waren of lagen te slapen ging ik op mijn gemakje eten en drinken. Gelukkig stond mijn eigen bak er ook zodat ik daar mijn behoefte in kon doen. Verder maakte ik van de gelegenheid gebruik om op onderzoek te gaan in het huis. Ik ontdekte geen enge dingen. 

Toen ik dat eenmaal doorhad durfde ik wat meer en ben ik de mensen gaan opzoeken. Kijk, hier zie je dat ik al uit de schuur durf te komen.




En op deze foto kom ik voor het eerst boven om een kijkje te nemen in de woonkeuken.




Het is wel wat drukker dan in mijn vorige huis maar verder is het hier prima. De twee mensen die rondlopen vinden het leuk om met me te spelen en om me te aaien. Daar heb ik niet altijd zin in, dan maak ik me uit de voeten. Ik wil ook gewoon lekker achter vliegen aanzitten en buiten op het terras vlinders proberen te vangen.

's Avonds ga ik naast het vrouwenmens op de bank liggen, dan krabbelt ze lekker achter mijn oren en val ik in slaap.




Gelukkig mag ik blijven, ik begrijp aan hun gedrag dat zij van mij houden en omdat ze goed voor me zorgen vind ik deze twee mensen ook heel lief!


zondag 4 augustus 2024

eetherinneringen - zelf koken #1

Toen Aaf van Zuinigaan onlangs blogde over wat zij vroeger, in haar studententijd, voor zichzelf kookte werd ik geïnspireerd om ook iets te schrijven over mijn eerste kookkunsten. 

Het begon bij mij met koekjes bakken. Dat leerde ik al vrij snel, ik weet niet meer hoe oud ik was, maar ik zat nog op de lagere school. Ik bakte koekjes met mijn moeder en ook wel eens als ik ging logeren bij vrienden van mijn ouders in Vierpolders, A. en H. Zij hadden toen nog geen kinderen, later wel en logeerde ik daar ook als ik ging babysitten.

Na de koekjes leerde ik cake, appeltaart en kruidkoek maken. De kruidkoek was een recept van mijn vader, dat hij weer van zijn vader had. Zelfrijzendbakmeel, bruine suiker, een zelfgemaakt koekkruidenmengsel, rozijnen en water. Meer was het niet, maar altijd lekker en mislukte nooit. 

Toen ik in de eerste van de middelbare school zat, vonden mijn ouders het tijd dat mijn broer, die tweeënhalf jaar ouder is, en ik leerden koken. Vanaf dat moment kookten we om de beurt elke zondag. We mochten zelf kiezen wat we wilden maken. Op vrijdag moesten we ons boodschappenlijstje klaar hebben, voordat mijn ouders de wekelijkse boodschappen gingen doen.

De afspraak was dat degene die kookte alleen in de open keuken stond. Mijn ouders waren in de huiskamer en bemoeiden zich nergens mee maar beantwoordden wel vragen. Een van de eerste dingen die ik maakte waren witlofschuitjes, een recept uit mijn kinderkookboek. Ik denk dat ik er aardappels bij kookte.

Een andere maaltijd die ik me goed herinner omdat ik die erg lekker vond was een gebraden kip met rijst en tutti frutti. Dit was natuurlijk koken voor de iets gevorderde kok, de rijst was hierbij de grootste uitdaging. 

Plaatpizza met een pak brooddeeg van Koopmans, chili con carne met bruine bonen omdat ik geen kidneybonen kende, een ovenschotel met prei en gehakt, afgedekt met aardappelpuree en zuurkool met mandarijntjes zijn gerechten die ik me nog goed herinner van toen. Naarmate we meer leerden werden de gerechten uitgebreider en lekkerder. We hadden er allemaal plezier in en ik heb er tot op de dag van vandaag gemak van gehad dat ik jong leerde koken. 


donderdag 1 augustus 2024

vitamine D en B12

Een aantal jaren geleden had ik een ernstig vitamine D tekort.  Ik was me hier niet van bewust, maar in die periode verloor ik vrij snel mijn evenwicht, viel ik een paar keer met de fiets en had ik moeite met concentreren. Het viel samen met mijn burn-out. De concentratieklachten konden ook daarmee te maken hebben.

Nadat bloedonderzoek uitwees dat ik een ernstig tekort had kreeg ik een kuur. En nog steeds schrijft de huisarts mij ampullen voor waarvan ik er trouw maandelijks twee neem. Vallen met de fiets en struikelen is nu verleden tijd. Ook kan ik me weer beter concentreren. Of dat puur door de vitamine D komt weet ik niet, maar prettig is het wel.

Zodra het zonnetje schijnt en het de temperatuur lekker genoeg is pak ik een stoel en installeer ik me op ons terras. Voor een beetje kleur op het bleke gelaat en de broodnodige vitamine D. Goed insmeren is wel belangrijk, dat doe ik dus ook!

Ik ben geen arts en ik heb ook geen onderzoek gedaan naar vitamine D, maar wel met mijn huisarts hierover gesproken. Ook op het Internet heb ik diverse betrouwbare bronnen uit binnen- en buitenland geraadpleegd en gelezen dat vrouwen van 50 en ouder die in het westen wonen een risico lopen op een tekort. 

Er is een behoorlijke lijst met klachten die bij een tekort kunnen ontstaan. Ik zorg er daarom nu voor dat mijn vitamine D niveau op pijl blijf. Het zonnetje kan daarbij helpen. (In overleg met mijn huisarts heb ik jaarlijks een bloedonderzoek om te kijken of ik geen tekorten heb, dit in verband met mijn eetgestoorde eetpatroon.)

Zo'n 20 jaar geleden kwam uit een bloedonderzoek ook naar voren dat ik een vitamine B12 tekort had. Dus ook dat wordt aangevuld, wederom door middel van een ampul die ik - door T.  - laat injecteren. De bijbehorende klachten zijn daardoor weg en blijven weg.

Verder slik ik geen andere supplementen. Volgens mijn huisarts, die mijn jaarlijkse bloedonderzoek met mij bespreekt, is dit niet nodig. En ik vertrouw op de informatie die ik van mijn huisarts krijg dus ga ik niet zelf de dokter uithangen. 

Deze post kwam eerder, in iets andere versie, online.