donderdag 25 september 2025

eetherinneringen - kaakjes

In het stadje waar ik opgroeide was vroeger een Jamin. Ik dacht als kind dat de eigenaren (het woord franchise kende ik natuurlijk niet) meneer en mevrouw Jamin waren. Zo noemden we ze dus ook, wij als kinderen, maar mijn vader en moeder ook. 

Vaak ging ik met mijn moeder op woensdagmiddag op de fiets naar het dorp (zo noemde we het centrum) om naar de bieb te gaan en nog wat boodschappen te doen. We gingen dan ook naar meneer en mevrouw Jamin. Daar kochten we dan kaakjes en soms iets te snoepen zoals ijsbonbons en hopjes. In de zomer gingen we ook wel een ijsje halen bij meneer en mevrouw Jamin. Zo'n rechthoekig blokje vanille-ijs met chocolade en twee losse wafeltjes.

Kaakjes hadden we altijd in huis. Een grote trommel waar ooit tabak in had gezeten diende als kaakjestrommel. Iedere dag na schooltijd kregen we twee kaakjes, nooit drie of vier, altijd twee. Tenzij we een scheepsbeschuit kregen, dat waren joekels van koeken, net als kaakjes droog, maar met veel smaak. Daarvan kregen we er maar een. Soms kregen we ook een half reepje chocolade bij de kaakjes, butterscotch was mijn favoriete smaak, van het huismerk van AH. Of we kregen een hele koetjesreep. Dat waren echte traktaties.

Mijn favoriete kaakjes waren waaiers. Lichte brosse kaakjes met een vleugje vanille. Mariakaakjes vond ik niet zo lekker. Beetje saai. Petit beurre weer wel en ook lekker waren de kaakjes met kokos en suiker, Brusselse kermis, en natuurlijk de biscuitjes met chocolade en suikerkorrels. 

Misschien waren ze niet allemaal van het huismerk Jamin, de waaiers in ieder geval wel. Ik denk dat er ook kaakjes bij AH gekocht werden, van het eigen merk van Verkade. Knappertjes, niet mijn favoriet, en San Fransisco, die vonden wel gretig aftrek. 

Sinds mijn jeugd zijn er veel soorten bijgekomen. Zo heb je nu ook de zogenaamde 'digestives'. Een biscuitje dat ik voor het eerst in Engeland at. Daar is het een van de meest gegeten kaakjes en ideaal om te 'dunken' in de thee en koffie. Ik vond ze ook erg lekker en at ze graag, vooral de digestives met chocolade. Ze zijn niet zo droog als de gewone kaakjes en enorm calorierijk. Het hoge vetgehalte en de suiker maken het een heel goed koekje om een bodem voor een cheesecake mee te maken. Maar nu dwaal ik af.

Wanneer ik nu zoek naar afbeeldingen op het Internet kan ik helaas weinig vinden over de kaakjes van weleer, maar ik heb er in ieder geval goede herinneringen aan.

24 opmerkingen:

  1. Wij kregen vroeger altijd knappertjes van Verkade, die bestaan nog steeds. Soms deed mijn mijn moeder er boter en hagelslag op. Tegenwoordig eet ik geen koekjes meer, ik kan het niet bij 1 of 2 laten maar eet gelijk een half pak leeg

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, de Knappertjes zijn er nog, net als veel andere Verkade biscuitjes. Je moeder maakte er echte luxe koekjes van!

      Verwijderen
  2. Wikipedia heeft een leuk artikel over het Kaakje. Geen idee wat voor koekjes we het vaakste thuis hadden mariakoekjes of iets dergelijks waarschijnlijk, kan me wel de Brusselse kermis herinneren en Langetjes. San Fransisco kreeg ik bij oma 2 met boter en vlokken ertussen 😋.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Net als Lena hierboven maakte jouw oma er ook luxe koekjes van. Ja, ik las het artikel ook, maar kon de Jamin kaakjes niet terugvinden op het net.

      Verwijderen
  3. O ja, kaakjes. Wij hadden ook een koektrommel maar ik weet niet meer wat voor koekjes erin zaten. Zeker niet zo gedetailleerd als jouw herinneringen. Ik was niet zo dol op koekjes. Maar jaren later at ik weleens kaakjes met pate erop en een likje mayonaise: heerlijk! Krijg er meteen trek in.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ook lekker met paté. Ik vond Jacobs cream crackers erg lekker met boter en suiker maar ook met paté.

      Verwijderen
  4. Een biskwietje heette dat zoals ik me dat herinner. Hoewel ik weet dat een kaakje toch weer iets anders is. Wat vond je niet lekker aan die Maria kaakjes? Een dietist die ik van de week sprak vond Maria prima voor mensen met gevoelige spijsvertering. Maar ik hou niet van zoet, dus zou eerder een cracker nemen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij noemden dat kaakjes, geen biscuitjes. Maar dat is per regio / gezin vast verschillend. Mariakaakjes te weinig smaak en heel droog, soort samengeperst paneermeel.

      Verwijderen
  5. Oh ja,Jamin. Als het heel druk was in de winkel en mijn ouders niets zagen,glipten we naar de overkant. Om stiekem iets lekkers te kopen van ons zakgeld bij Jamin

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ja, wij hadden thuis ook Mariakaakjes en die doopte ik dan in de thee tot ze nét niet oplosten. Soms was ik te laat en dan braken er stukken af in je theekopje. Iets wat ik gedachteloos opat, ik kan me niet eens herinneren of ik ze echt lekker vond. Nu eet ik ze nooit meer en mis ik ze niet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je moest snel zijn met dopen anders lag er een laag prut op de bodem van je thee, echt smerig vond ik dat! Ik eet ze ook nooit meer en mis ze niet. Eet sowieso nooit koekjes meer.

      Verwijderen
  7. Iedere week mocht (moest)ik een half pond gemengde kaakjes bij Sjamin halen.De waaiers waren de grootste en brusselse kermis de lekkerste.En zaterdags verkocht een bakker ,,paleisbanket,,,1,5 ons zondagse koekjes.Heel afentoe een halve gevulde beschuitbol bij weer een andere bakker.NOSTALGIE.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk, jij kent ze ook nog! Paleisbanket ken ik niet en de gevulde beschuitbol ook niet. Onze bakker had puddingbroodjes, die waren in mijn middelbareschooltijd favoriet!

      Verwijderen
  8. Kaakjes is een andere benaming voor koekjes, begrijp ik?
    Ik heb laatst bij Jamin in Roosendaal nog een kilo jelly beans gekocht voor mijn zoon.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, kaakjes worden ook wel biscuitjes genoemd. Een kaakje/biscuitje is wat eenvoudiger dan een koekje. Petit beurre, mariabiscuitjes, San Fransico: allemaal kaakjes. Spritsen, speculaasjes zijn (hier in NL) koekjes. Jelly beans at ik voor het eerst in Engeland, die had je toen hier nog niet. Net als jelly babies... die zijn zacht, nóg lekkerder dan de beans vind ik!

      Verwijderen
    2. Droge koekjes noemden wij dat. Petit beurre hadden wij vroeger altijd in huis. Lang geleden dat ik dat nog gegeten heb.

      Verwijderen
    3. Ze zijn ook droog, maar ook smakelijk, vooral de vanillewaaiers.

      Verwijderen
  9. Pas in 1966, toen ik in Arnhem op kamers ging wonen hoorde ik voor het eerst het woord 'kaakjes' voor de veelal droge koekjes. Ik kwam er achter na een artsenbezoek wegens het van slag zijn van mijn ingewanden. De arts raadde me aan om het eerst te proberen met 'mariakaakjes' en als dat niet hielp dan had hij nog wel iets achter de hand. De apotheek zat naast de huisarts en de dame die me hielp zat me nogal verbaasd aan te kijken toen ik om 'Mariakaakjes' vroeg en ze was benieuwd waarom ik daarvoor uitgerekend bij een aportheek kwam. Ze vertelde mij dat ik bij de twee huizen verder gelegen centra gewoon een rol meelkoekjes kopen moest. Die kende ik uiteraard heel goed, want mijn moeder maakte vaak arretjescake (recept nr 100 van Arretje Nof) en daar waren de meelkoekjes een onmisbaar ingrediënt van.
    Maar de naam 'kaakjes' voor koekjes ben ik nooit meer vergeten en steeds als ik dat woord hoor of lees komt de apotheek in Arnhem weer even in mijn gedachten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Geboren en getogen in Arnhem, maar het woord kaakjes gebruikten we nooit en meelkoekjes kende ik ook niet. Wel een goede naam voor biskwietjes ! Wat een leuk verhaal Willem.

      Verwijderen
    2. Biscuitje klinkt wat deftiger, kaakjes klinkt wat kinderlijk en gewoontjes. Maar goed, zo werden ze genoemd.

      Verwijderen

    3. Dat klopt dus wel met wat ik van de week van de diëtiste hoorde. Als je ingewanden van slag zijn zijn Mariakaakjes prima, maar cream crackers zouden ook goed zijn, wat hartiger. Volkoren varianten moeten er ook zijn.

      Verwijderen
    4. Cream crackers vind ik juist niet hartig, eerder neutraal van smaak. Als kind kregen we bij buikklachten kaneelbiscuitjes.

      Verwijderen
  10. Weer een leuke anekdote van jou Willem! Ja, meelkoekjes, kan me goed voorstellen dat ze zo ook werden genoemd.

    BeantwoordenVerwijderen