donderdag 11 december 2025

blogmas 11 - vijf

De Schijf van Vijf gaat op de schop. We moeten meer peulvruchten eten en minder rood vlees. Ik eet bijna geen rood vlees. Ik heb al zeker 20 jaar geen biefstuk op, heb het nooit lekker gevonden. Soms eet ik stoofvlees zoals hachee of runderwangen en af en toe een gehakbal. We eten ook erg weinig varkensvlees. Een paar keer per jaar eet ik rookworst. Verder eet ik geen bewerkt vlees. Ik eet ook nog af en toe kip. Nooit bewerkt door de slager of supermarkt, altijd biologisch en altijd zelf klaargemaakt.

Ik probeer al jaren wekelijks peulvruchten op ons menu te zetten. Meestal lukt dat ook wel. In sommige weken zelfs twee keer. Ik vind peulvruchten lekker en omdat ze heel veelzijdig zijn, en vrij neutraal van smaak, kan je er veel gerechten mee maken, uit veel verschillende keukens. In Indiase of Thaise curry's, in Turkse en Marokkaanse schotels, in Mexicaanse gerechten en natuurlijk ook in heel klassieke Nederlandse maaltijden. 

Ze zijn in hun geheel lekker, maar ook gepureerd in soepen of hummus, geprakt in vegaballetjes en -burgers, geroosterd als knabbel en koud door salades. Zoals ze tegenwoordig zeggen 'what's not to like?'.

Dit zijn een paar van mijn favorieten:

hummus

chili sin carne

Spaanse kikkererwten met spinazie

Turkse linzensoep

bruine bonensoep







Geen opmerkingen:

Een reactie posten