vrijdag 26 december 2025

blogmas 26 - kant-en-klaar

Gisterochtend hoorde ik een item op nieuws over kant-en-klaar kerstmaaltijden. Ik vind dit soort informatie altijd interessant. Geen idee waarom want echt boeiend is het niet. Ik kan er niets mee, ik moet er niets mee en ik hoef er niets mee. Denk dat ik gewoon een fascinatie heb voor het gedrag van mensen in combinatie met eten.

Ik kijk graag YouTube filmpjes met mensen die 'What I Eat In A Day' filmen. Vind het heerlijk om foodblogs te lezen en volg enorm veel foodies op Instagram, waar ik dan maximaal een half uur per dag naar mag kijken van mezelf. 

Even terug naar het nieuwsitem. Kant-en-klaar bestaat al heel lang. Ravioli, nasi en bami in blik. Drievaksmaaltijden in aluminium voor in de oven. Ik ken ze uit de winkel, niet omdat ik het ooit op mijn bord heb gehad. Nooit trek in gehad, nooit nodig gehad en kon al vrij vroeg zelf koken. Gebruikte vroeger wel regelmatig zakjes en pakjes, nu bijna nooit meer. Ik koop nog af en toe boemboes, die zijn makkelijk in het gebruik en smaken goed. 

Ik heb het assortiment kant-en-klaar eten de afgelopen jaren zien toenemen. Tijdens deze periode is het aanbod enorm groot met allerlei voorafjes, hoofdgerechten en desserts die alleen tijdens de feestdagen in de schappen liggen. Het ziet er vaak heel lekker uit en is mooi verpakt. Je kan sommige gerechten zo uit de doos op tafel zetten, de schaaltjes en bordjes worden meegeleverd. Scheelt weer afwas. 

Het kant-en-klaar eten van vandaag is wel een ander verhaal dan vroeger, maar nog steeds koop ik het niet. Wat niet wegneemt dat ik wel begrijp dat mensen het kopen. Het scheelt uren in de keuken staan en als koken niet je hobby is, of je vindt het heel moeilijk en je wil toch iets speciaals op tafel zetten, dan kan dit een uitkomst zijn. 

Met feesteten moet je niet gaan zeuren over voedingswaarden, calorieën, suiker, vet en zout. Feesteten is meestal niet het meest gezonde eten, maar dat moet kunnen een paar dagen per jaar. Ik vraag me wel af of het lekker is, dat voorgeproduceerde voedsel. Als ik denk aan een blikje ragout, heel af toe kochten we dat wel, dan vond ik het altijd tegenvallen. Soep uit blik heb ik ook nooit echt lekker gevonden. Beide niet smakelijk genoeg en heel makkelijk om zelf te maken. Toetjes maken vond ik altijd erg leuk en veel toetjes zijn makkelijk zelf thuis te maken. Een ingewikkeld hoofdgerecht draai ik ook mijn hand niet voor om, maar ik heb dan ook al wat jaren kookervaring. 

Als je jong en onervaren in de keuken bent en voor het eerste mensen uitnodigt voor een kerstdiner dan kan een beetje hulp van de supermarkt vast heel fijn zijn. In mijn jonge jaren was die hulp er niet en ging ik zelf aan de slag. En dat ging altijd goed. Zelfs als het niet zo goed ging, want het hoefde allemaal niet perfect te zijn. Er werden geen foto's van het eten gemaakt om op Insta of TikTok te plaatsen, het ging ook om de gezelligheid.

Gisteravond, eerste kerstdag, aten wij nasi, niet uit blik, met kipsaté, pindasaus en zoetzuur. Alles zelfgemaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten