woensdag 6 oktober 2021

zo slank zijn als je dochter

Mensen van mijn leeftijd kennen deze zin vast wel. Het is een reclameslogan voor de eerste halvarine in Nederland, Era, geproduceerd door Unilever.  Corrie van Gorp had een carnavalslied met deze titel. Het filmpje herinner ik me ook nog wel, een slanke moeder en dochter. Volgens mijn aan het winkelen, het ideale plaatje!

Ik moest hier onlangs aan denken. Lot plaatste een reactie op een van mijn blogs waarin ze vertelde dat ze alleen rookworst bij de HEMA koopt en verder deze winkel links laat liggen. Ik antwoordde op haar bericht met dat wij als gezin weleens een stuk rookworst aten bij de HEMA tijdens een dagje winkelen. Wij, mijn vader, broer en ik. Mijn moeder deed niet mee. 

In mijn herinnering was mijn moeder regelmatig bezig met een dieet of een lijnpoging. Niet omdat ze dik was. Ik kan het haar niet meer vragen, maar ik denk omdat ze zichzelf te mollig vond. Mijn moeder had een lengte van 1.78m en droeg kledingmaat 42/44. Volgens mij heb je dan een normaal postuur. Ik herinner me in ieder geval dat mijn moeder er normaal uitzag.

Ik zat nog op de lagere school toen mijn moeder lid werd van de Weight Watchers. Ik weet niet of ze dit alleen deed of met vriendinnen, maar er hoorde in ieder geval een wekelijks bezoek aan 'de club' bij, waar de leden werden gewogen. Vervolgens kreeg iedereen dan een nieuw weekmenu mee. 

Tijdens het avondeten at mijn moeder in deze periode dus volgens de WW. Dat was bijvoorbeeld gegrilde of gekookte koolvis (kleine plastic pakjes uit de vriezer), en groente. Of gebakken kippenlevers met groente. Voor ons dingen die we nooit aten en het was volgens mij ook niet lekker. Mijn moeder at dit dan terwijl  ons normale avondeten aten. Ik heb destijds nooit gevraagd of ze het lekker vond, maar ik denk van niet. Geen idee ook hoe lang ze het heeft  volgehouden. 

Jaren later was er een nieuwe hype: het brooddieet. Ik zat op in klas 2 of 3 van de middelbare school en vond mezelf toen niet mooi. Ik was lang maar niet dik, wel wat stevig. Ik speelde waterpolo en trainde 3 avonden per week. Daarnaast had ik in het weekend wedstrijden. Geen wonder dat ik stevig was! Dat waren spieren! Maar samen met mijn moeder deed ik het brooddieet. Een dag normaal eten, afwisselen met een dag alleen maar bruin brood eten. Geen idee hoe lang we het hebben volgehouden, ik denk niet lang, maar natuurlijk van de zotte dat een fulltime werkende moeder en een schoolgaande puberdochter die geen gewichtsproblemen hebben dit deden!

Ik weet dat mijn moeder gedurende haar ziekte (ze kreeg borstkanker op haar 39e)  in gewicht aankwam. De medicijnen die zij kreeg waren daar de oorzaak van. Ik weet niet of ze heeft geprobeerd die kilo's met lijnen kwijt te raken. Ik hoop van niet. Ze is jaren ziek geweest en aan het einde van haar leven was ze enorm vermagerd. Gelukkig kon ze daar nog cynisch over zijn. Tegen haar altijd dunnere zus heeft ze vlak voor haar dood gezegd "ik heb nu wel mijn streefgewicht behaald".  

Dit doet mij nu, 29 jaar later, nog steeds veel verdriet. 

Als jong meisje kreeg ik dus eigenlijk al het slechte voorbeeld doordat mijn moeder ging rommelen met eten. Onderzoeken hebben uitgewezen dat zulk gedrag van moeders grote invloed kan hebben op het eetpatroon van hun dochters. Kan hebben, ik zeg dus niet dat het altijd zo is. In mijn geval denk ik dat het zeker heeft bijgedragen aan mijn zelfbeeld. Ik ben al zo lang ik mij kan herinneren - weliswaar af en aan - bezig met mijn gewicht. Hoe dat ging en wat ik deed zal ik binnenkort in mijn woensdagblog vertellen. 

En neem ik mijn moeder iets kwalijk? Nee, absoluut niet. Er was toen weinig bekend over eetstoornissen, en over de psychologie rond eten.  Ik ben al lang blij dat mijn moeder, voor zover ik weet en bevestigd door mijn vader, geen sherrydieet heeft gedaan!


23 opmerkingen:

  1. Wat wordt er met een ideaalbeeld veel ellende veroorzaakt.En jouw voorbeeld was er niet eentje van accepteren hoe je bent. Ik ken iemand die als kind al door haar moeder op dieet werd gezet en eenmaal op kamers uit onbewust protest obees werd en helaas nog is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen Izerina, klopt helemaal. Ik heb nooit gehoord dat ik niet goed was zoals ik was, maar ook niet dat ik het wel was. Het werd niet besproken. De verhalen van mensen die in hun jeugd op dieet werden gezet en vervolgens later toch in gewicht aankwamen ken ik ook. Heel triest. Gelukkig is er meer kennis nu. Maar dat wil niet zeggen dat het nu allemaal goed gaat natuurlijk! Ik sloeg op een gegeven moment ook door, in mijn eerste jaar in Engeland én voor het eerst zonder ouders. Ik schrijf hier binnenkort meer over. Maar tipje van de sluier... ik bereikte toen mijn hoogste gewicht ooit! Had toen nog nooit van BMI gehoord maar als ik het nu uitreken met de gegevens van toen was het ver in het hokje overgewicht!

      Verwijderen
  2. Voor mij is het eerder zo slank zijn als je moeder haha.
    Mijn moeder heeft een ijzeren discipline en ze woog tot voor kort 53 kg. Mijn moeder is maar een klein vrouwtje en ze is prachtig slank. Inmiddels is ze 74 en moppert ze wel eens dat ze nu rond de 55/56 kg weegt. Ze is nog steeds prachtig slank. Ik ben altijd mollig geweest als kind. Ze lette wel altijd op dat het bij mollig bleef. Dat ontspoorde behoorlijk toen ik bevallen was van ons eerste kind. Jarenlang had ik fors overgewicht (> 100 kg) en mijn gezondheid kreeg een flinke tik. Nu ben ik al jaren stabiel op 75 kg. Wel wat te zwaar maar niet meer extreem. Ik probeer zo min mogelijk met mijn gewicht bezig te zijn. Mijn dochter is overigens ook prachtig slank. Zij heeft nog nooit iets gevonden van mijn gewicht.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nicole, tja, soms zijn moeders slanker dan hun dochters, dat is volgens mij ook niet heel raar, iedereen is tenslotte anders! Jouw relatie met figuur en gewicht klinkt heel gezond! En fijn dat jouw dochter een mooi voorbeeld aan jou heeft doordat jij er niet mee bezig bent. xx

      Verwijderen
  3. Ook ik werd in mijn jeugd op dieet gezet. Ik was een mollig kind vanaf mijn geboorte en op advies van de schoolarts (notabene!) moesten er kilo's af. Terwijl ik gewoon meeat uit de ruif thuis en mijn zussen en broer niet te dik waren, moest ik op dieet. En ja, na mijn pubertijd heb ik een eetstoornis ontwikkeld waar ik tot op de dag van vandaag - ik ben nu 52 - alert op moet zijn. En nee, dun ben ik nog steeds niet maar ik accepteer nu wie ik ben, inclusief mijn maat 46.
    Fijne dag! Gerda

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Gerda, ja, dat is een groot risico voor kinderen die verplicht op dieet moeten denk ik. En vervelend genoeg dat je als kind al wat te zwaar werd gevonden. Ik heb geen kinderen dus weet niet hoe ermee zou omgaan, denk dat het voor ouders best lastig kan zijn, zeker wanneer het een van de kinderen is en iedereen hetzelfde eet. (leuk woord, de ruif! :-)). Fijn dat jij jezelf kan accepteren! Jij ook nog een fijne dag en dank voor je reactie. xx

      Verwijderen
  4. Het is eigenlijk ook te zot voor woorden dat mensen door de reclame het idee kregen dat ze niet dun genoeg waren! Mijn moeder is daar nooit in mee gegaan! Alleen was het zo dat ik vanaf peuter volgens de toenmalige normen te dik was. Ik moest vanaf dat ik mij kan herinneren op vermageringsdieet, ook als heel klein kind. Dat resulteerde uiteindelijk bij mij in een eetstoornis. Eerst anorectisch gedrag, later werd dat een eetbuistoornis. Ik heb nooit een normaal eetgedrag aangeleerd.
    En dat heeft zijn weerslag op mijn oudste dochter, die is daar gevoelig voor. Ook zij heeft een eetbuistoornis ontwikkeld, waarschijnlijk omdat ze mij zag rommelen met eten en ook aanleg heeft tot overgewicht. Ik vind dat heel pijnlijk en verdrietig.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Aaf, het is ook te zot!! Ik wist dat je als kind al met aan de lijn moest. Ik denk dat veel mensen eetgestoord gedrag aan zoiets overhouden. Vervelend ook dat het ook jouw oudste dochter raakt. Ik denk echt dat ik iets mee heb gekregen van mijn moeder door haar geklooi. En dan natuurlijk aanleg voor dit soort dingen.... als ik iets doe dan doe ik het goed... dus ook lijnen!! Fijn dat je reageerde, dank je! xx

      Verwijderen
  5. Wat een heftig verhaal dat je moeder zo jong ziek werd. Ik ook maar ik ben er nog.
    Slank zijn was in mijn leven zo een beetje het belangrijkste wat er was. Mijn moeder is altijd slank geweest. Ik ging aan de medicijnen en kwam 25 kilo aan. Ik schaamde me zo.
    Nu redelijk goed gewicht maar ik let er ook wel op en zou graag paar kilo minder willen maar het is geen obsessie meer maar ik mis mijn superslanke en mooi figuur nog steeds.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hi Pourgquoi pas???, Ik weet van je blog dat het met jou ook niet altijd goed gaat, fijn dat je een blog hebt waar je je hart kan luchten. Ja, de ziekte en dood van mijn moeder waren wel heftig. Gekke is dat je dat in de tijd zelf niet zo ervaart maar je leven leeft, kwam misschien ook door mijn leeftijd, was mee met mezelf bezig dan met anderen. Gelukkig hebben we ook mooie jaren gehad en hebben we goed afscheid kunnen nemen. Ik ben ooit ook veel zwaarder geweest en dat wil ik nooit meer. Maar nu ben ik zo licht dat het ook niet echt gezond is, naast dat ik dus bijna 24/7 met mijn gewicht bezig ben om het zo te houden en dat is zeker niet gezond! Ik zou graag terug willen naar 'fabrieksinstellingen' in mijn hoofd zodat ik minder met eten bezig ben. Maar dat zit er voorlopig niet in. Leuk dat je reageerde! xx

    BeantwoordenVerwijderen
  7. ik heb overgewicht en mn moeder had dat ook. En wat het nog lastiger maakt, we hebben/hadden allebei lipoedeem, dan kun je proberen afvallen tot je alleen nog maar sla eet, op bepaalde plaatsen gaat het vet echt niet weg. Jammer, maar het is niet anders. Ik heb nog nooit van iemand een opmerking gehoord dat ik te dik zou zijn (misschien achter mn rug, maar dat hoor ik dan niet).
    Mn moeder heeft ook borstkanker gehad, ze was toen begin 50. In die tijd was er nog geen chemo etc. dus opereren en duimen dat alles weg was gehaald.
    Ze is 92 geworden!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Berber, ik heb twee collega's met lipoedeem. Bij beiden zit het op de heupen, billen en bovenbenen. Zij hebben verder geen overgewicht. Ik denk dat het lastig voor hen is om kleding te kopen. Gelukkig heb je nooit nare opmerkingen gekregen en inderdaad als het achter je rug om is dan hoor je het niet. Mijn moeder overleed 10 dagen na haar 50e verjaardag. De kanker was toen zo uitgezaaid dat er geen behandeling meer mogelijk was. Wat fijn dat jouw moeder zo'n mooie leeftijd heeft bereikt! Ik hoop dat mijn vader ook minstens zo oud wordt! xx

      Verwijderen
  8. Ik streefde (zelf) altijd al wel een slank lichaam na, maar bij ons thuis is het motto 'gezond'. Dus we eten bijna alle dagen gezond en gematigd, zodat er ook zonder problemen iets lekkers gegeten kan worden als we dat willen. Daardoor zijn we allemaal goed op gewicht, energiek en zijn we zelden ziek.
    Ik ben groot liefhebber van snoep terwijl man en kinderen meer van de hartige dingen zijn. Dat hebben we ook zeker wel in huis, maar hiermee gaan we verantwoord om. Dit weekend is er daarentegen een verjaardag, dan zal ik heerlijke hapjes maken en geen seconde schromen om ervan te genieten. Maar simpel: het kan niet elke dag feest zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Suuz, als ik een gezin had zou ik dit ook zo doen. Nu eet ik eigenlijk altijd heel gezond, maar 'mag' iedere dag van mezelf een toetje (altijd vanillevla en op zaterdag ijs) en 's avonds drink ik thee met een blokje fudge of chocolade. Verjaardagen neem ik ook wel wat lekkers hoor, maar ik vind het lastig want ben tevens bang dat het een eetbui uitlokt. Ik merk ook dat ik nooit ziek ben doordat ik voldoende beweeg en gezond eet. Daar voel ik me verder prima bij! Leuk dat je reageerde!

      Verwijderen
  9. wat fijn dat je vader nog leeft, de mijne overleed in 1985.
    Bij mij zit de lipoedeem ook op die plaatsen. En samen met o.a. poly-artrose en scoliose is lopen tamelijk lastig en pijnlijk, vandaar dat ik met 1 of 2 stokken/krukken loop. Maar..... het kan altijd nog erger. Wat ik heb is niet levensbedreigend, gewoon onhandig.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Berber, ja, dat is ook heel fijn en ik ben dol op hem! Hij is heel leuk en op zijn 79e nog heel energiek. Heeft nog veel hobby's en interesses en altijd wat te vertellen! Jemig, dat klinkt naar allemaal. Ik heb iets raars aan mijn zenuwen in mijn armen, dat is af en toe pijnlijk, maar meestal gewoon super irritant (tinteling, doof gevoel, zware arm). Het is puur mechanisch dus ja, er zijn ergere dingen, maar desalniettemin kan een aandoening je leven lelijk dwars zitten! Sterkte!

      Verwijderen
  10. Ik had een bericht geschreven maar zie het nu niet terug en heb geen zin het weer te doen.
    Kort samengevat: ik denk niet dat het bij mij enige invloed heeft gehad, de vrouwen in de familie waren wel volslank maar niet erg dik. Bij mij ook zo ongeveer op de periode na scheiding toen ik tot 114 kilo kwam.
    Nu 90 en dat is ook veel maar stabiel houden is al een dagtaak.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, dat is vreemd. Ik heb geen reactie gezien anders had ik deze natuurlijk geplaatst!! Volslank is een woord dat je niet veel meer hoort, maar ik vind het een heel vriendelijk woord. Ik kan me voorstellen dat je na een nare tijd zo aankomt. Stabiel houden is voor veel mensen wel een dagtaak denk ik. Maar ja, ik wil ook niet steeds nieuwe kleding kopen omdat dingen niet meer passen. Het schijnt dat je, wanneer je intuïtief eet, een soort setpoint bereikt en dat dat je normale gewicht is. Ik weet niet wat mijn setpoint is...... volgens mij wil ik dat ook niet weten anders zou ik wel eten naar behoefte denk ik. Maar ik ben liever slank dan volslank, dat ben ik jaren geweest en dit vind ik prettiger voelen. Fijne dag Lot!

      Verwijderen
  11. wat leuk, je vader is 3 jaar ouder dan ik. Heerlijk dat hij nog overal belangstelling voor heeft. Ik zit dan wel letterlijk "achter de geraniums" (oke, orchideeën) maar ook op die manier kun je nog voor heel veel belangstelling hebben, zij het op een andere manier. Ik las ooit ergens (ook iemand die slecht ter been was) "ik zoek wat mij past"...en dan lukt prima.
    Lastig en pijnlijk om last van je armen te hebben, je hebt ze ongeveer de hele dag nodig. Zeker met koken en bakken merk ik nu steeds meer.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Berber, precies!! Je moet doen wat bij je past. Mijn vader kan nog alles en heeft nog veel energie. Hij heeft wel al twee keer darmkanker gehad maar is daar steeds goed van hersteld. Mijn armen is echt een vervelend verhaal, ik moet er denk ik mee leren leven. Ik ben aan een arm al een paar keer geopereerd, maar ik blijf veel klachten houden. Fijne dag achter de orchideeën :-) xx

      Verwijderen
  12. Goede blog. Goed om je van dingen bewust te worden. Mijn moeder ging naar een "dikke vrouwen club". Ze heeft nooit goed met eten om kunnen gaan. Ik denk door de honger die ze geleden heeft in de oorlog. Ze bleef eten. Kon niets weggooien. Dus de restjes ...

    Haar buik bleef altijd dik. Ook toen ze ziek werd. Ze overleed ook aan kanker.

    https://momentsfrozentime.blogspot.com/

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Een brooddieet! Daar had ik nu nog niet van gehoord :-) Het is zo jammer dat mensen een 'perfect' lichaamsbeeld wordt aangepraat en dat ze daar dan per se aan willen beantwoorden. Zonder dat ze beseffen hoe ze daarmee hun kinderen ongewild beïnvloeden. En vooral, dat je moeder daar zelfs op het laatst nog aan dacht..
    Mijn moeder heeft ook een aantal diëten gevolgd tijdens mijn kindertijd. Ik kan me niet herinneren of ik ooit heb meegedaan, wel gingen we samen sporten en herinner ik me dat ik toen nooit blij ben geweest met mijn iets molligere figuur (terwijl hallo ik toen een héél normaal figuur had!).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Leen, dat perfecte plaatje is natuurlijk niet de realiteit voor de meeste mensen! Bijna alle vrouwen die zichzelf op de middelbare school te dik vonden kijken nu terug en zien dat ze toen helemaal niet dik waren! Jammer dat we al zo jong met ons zelfbeeld worstelen.

      Verwijderen