vrijdag 8 oktober 2021

wat je nog niet wist over Mevrouw Niekje 41 tm 45

Het is weer vrijdag, dus een nieuwe serie vragen. 

41.    Was ik goed op school?

Ja, ik was goed op school. Op de lagere school, nu heet dat basisschool, deed ik altijd mee in het snelle groepje.  We waren met een stuk of tien kinderen die allemaal hun taak altijd vlot af hadden,  weinig fouten maakten met dictees en andere taaltaken. Ook rekenen ging goed. Ik ging naar de middelbare school, de Rijksscholengemeenschap in Brielle. Een school voor havo en vwo. Mijn broer, 2,5 jaar ouder, zat daar al op school. Na de brugklas kwam er een advies voor havo of vwo. Ik kreeg een vwo advies en ging naar de 2e klas van het gymnasium. Ik vond leren leuk, huiswerk maken ook niet erg en vooral de talen lagen me goed. We kregen Nederlands, Engels, Frans, Duits, Latijn, wiskunde, natuurkunde, biologie, aardrijskunde, geschiedenis en gym. Ik ging over naar de 3e klas en daar kregen we Grieks en scheikunde erbij.  En misschien ook nog wel economie, maar dat weet ik niet meer zeker. 

De exacte vakken vond ik steeds moeilijker en ik begon er steeds minder van te begrijpen. De hoeveelheid huiswerk was ook enorm! Ik had veel buitenschoolse activiteiten trainingen voor zwemwedstrijden en waterpolo. Ik had vrienden en vriendinnen en ging in het weekend al wel eens uit of naar feestjes. Halverwege de derde besloot ik dat ik liever geen Grieks en Latijn meer wilde volgen omdat ik niet van plan was hier iets mee te doen. Ik ben toen naar 3 atheneum gegaan. Daar ging ik met mijn hakken over de sloot over naar de 4e en omdat ik toen ook al wist dat ik geen universitaire studie wilde volgen maar naar Engeland wilde om daar te wonen en werken (hoe wist ik niet!)  ben ik naar de 4e van de havo gegaan. In 4 en 5 havo kon ik school en alle andere bezigheden prima combineren, Ik ging naar de 5e en haalde mijn examen zonder een enkele her!

Toen ik 26 was ben ik de deeltijd lerarenopleiding Engels gaan doen aan de Hoge School Rotterdam. Naast een 40-urige werkweek ging ik vier jaar lang twee avonden van 18.00 uur tot 21.30 uur naar school.  Ik had toen een aantal jaren in Engeland gewoond en had daar ook al cursussen gevolgd. Ik vond de opleiding heel leuk en niet moeilijk. Ik probeerde zo hoog mogelijke cijfers te halen, wat meestal ook lukte.

Dat was mijn laatste echte opleiding. Ik heb natuurlijk nog heel veel andere dingen geleerd sindsdien, kortere en langere cursussen, trainingen en workshops. Tenslotte blijf je een leven lang leren!

42.    Hoe lang sta ik onder de douche?

Ik douche bijna nooit thuis maar op  de sportschool. Daar sta ik 2 minuten onder de douche, 5 als ik ook mijn haar was. Dat doe ik 2 x per week.  In de koudere maanden van het jaar wil ik nog wel eens het bad laten vollopen thuis, maar die keren zijn op 1 hand te tellen.

 43.    Denk ik dat er leven op andere planeten is?

Oh vast wel, in de vorm van micro-organismen of iets dergelijks. Geen wezens met rare grote hoofden, platvoeten en een geheimzinnige taal. Verder denk ik daar nooit over na en laat ik dat aan de wetenschapper en onderzoekers over. 

44.    Hoe laat ga ik meestal naar bed?

Oh wat klinkt dit saai, maar ik lig er rond 21.00 uur in. De wekker gaat  om 05.45 uur en ik heb al zo lang als ik weet behoefte aan minstens 7 uur, liefst 8 uur slaap. In het weekend ga ik net zo vroeg naar bed maar sta ik wel 1,5 uur later op. Ik ben een ochtendmens en vind het vroeg in de ochtend fijn om even wat te rommelen en op mijn gemakt te ontbijten. 

45.    Vier ik mijn verjaardag?

Als kind vond ik mijn verjaardag een echte feestdag. Ik kreeg altijd originele cadeautjes van mijn ouders, mocht kiezen wat we 's avonds aten (pannenkoeken!) en had ook leuke kinderfeestjes. Mijn vader zorgde altijd voor iets creatiefs. Ik herinner me dat we brooddeegpoppetje hebben gemaakt en ook keer tekenfilmpjes op kleine kladblokjes. Toen ik wat ouder werd heb ik mijn verjaardag met vriendinnen gevierd maar ik kan me niet meer zo goed herinneren hoe. Wel weet ik dat ik met twee vriendinnen naar de bioscoop ben geweest om Grease te zien.

Toen ik niet meer thuis woonde heb ik mijn verjaardag ook nog lang gevierd met vrienden en vriendinnen, meestal in de vorm van een zaterdagmiddag en -avond met een grote tafel vol lekkere dingen.  Nu vier ik mijn verjaardag heel bescheiden. Ik nodig mijn vader en zijn lief uit en we drinken koffie met elkaar en eten daar een gebakje bij.

Vaak valt mijn verjaardag in de herfstvakantie en gaan we op de dag zelf vaak een dagje uit, naar een andere stad om daar wat cultuur te snoeven en lekker te lunchen.  Dus ja, ik vier mijn verjaardag!

Volgende week vrijdag staan er weer vijf nieuwe weetjes over mij klaar! Goed weekend!

20 opmerkingen:

  1. Die ken ik,de toen RHBS in Brielle. Ik zat er maar 3 jaar. Het lukte me met moeite om voldoendes voor de talen te halen. Pas op de lerarenopleiding kwam ik er achter,dat er dyslexie bestaat.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Izerina, de HBS was de voorganger inderdaad. Het gebouw was ook oud (en mooi!). Dyslexie en taal zijn geen handige combi. Jammer dat je dat hebt. Heb je toen wel voor een ander vak gekozen?

      Verwijderen
    2. nee ik wist het niet,kwam er later pas achter. Ben na 3 jr + vormingsklas naar een lerarenopleiding gegaan

      Verwijderen
    3. Voor welk vak ben je opgeleid? Ik heb de lerarenopleiding Engels gedaan. Een paar jaar eerder deden de meeste mensen nog twee vakken, maar ik kon gewoon een vak kiezen. Was wel voldoende vond ik!

      Verwijderen
    4. In de jaren '60 waren er N-opleidingen,speciaal voor het Nijverheidsonderwijs. Ik deed kinderverzorging en handenarbeid (N-20)Later werd dat gezondheidskunde

      Verwijderen
    5. Leuk! En heb je in het onderwijs gewerkt? En zo ja op wat voor een school: huishoudschool?

      Verwijderen
    6. Eerst was de naam huishoudschool. Later gesplitst in VBO en een stuk MBo. Bij die laatste gaf ik "omgangskunde",heel leuk. Toen moest ik één van de twee schooltypes kiezen en mijn hart lag bij de jongere pubers.

      Verwijderen
    7. Mijn allereerste onderwijsbaan was ook op een vbo school, kort nadat ik daar begon werd het met de mavo samengevoegd tot vmbo. En na 10 jaar heb ik de overstap gemaakt naar mbo, daar werk ik nu nog! Mooi om te lezen dat je je werk leuk vond. Ik heb ook altijd met veel plezier met pubers gewerkt en doe dat nu met net zo veel plezier met adolescenten! Ik gaf ooit het vak 'kantoorpraktijk' aan de vmbo-ers, naast Engels en economie. Werken met jongeren is leuk!

      Verwijderen
  2. Dat douchen inclusief haar wassen doe je vlot!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Nicole, ik probeer zuinig te zijn met water (net als met energie). Bovendien vind ik het ook niet nodig om uren onder de douche te staan. In bad zitten doe ik dus niet vaak, maar dan wel uitgebreid (met een gezichtsmaskertje en haarmaskertje en een boek!).

      Verwijderen
  3. ik douche nooit en ga ook nooit in bad, terwijl ik ze allebei heb. Maar de douche hangt boven het bad en daar moet ik dan instappen wat niet meer gaat. Doe het nu zoals ik het vroeger ook deed: aan de wastafel. Daar wordt een mens ook schoon.
    En mn waterverbruik is er ook naar, 30 m3 per jaar

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Berber, goh, dat lijkt me niet prettig, maar jij bent dat vast gewend. Onlangs is een neef van mijn vader overleden, die woonde in Den Haag in een etagewoning zonder badkamer of douche! Ik denk dat de woningbouw het hem vast wel heeft aangeboden, maar deze neef was nogal eigenaardig en mensenschuw. Hij zag het vast niet zitten om werklui over de vloer te krijgen. Mijn oma woonde in Rijswijk en in de tijd dat ik daar ging logeren had zij ook geen badkamer of douche. Het was niet eens een heel oud appartement. Zij had wel een lavet, een soort hele grote gootsteen. Ik dacht als kind dat ze daar dan in ging zitten, maar volgens mij deed ze er de was in. Ik heb net even op het net gezocht: pas vanaf 1965 kwamen er douches in de huizen van de sociale woningbouw. En natuurlijk wordt je van wassen aan de wastafel ook schoon! Het is maar net wat je gewend bent én wat er mogelijk is.

      Verwijderen
    2. in 1950 kregen mn ouders een nieuwbouwwoning in Den Haag, met een douche erin!! grote vierkante badkamer, met ook een wastafel met alleen koud water (de douche met ook warm water uiteraard). Een een vierkant raam van 1 m2 in het vierkant dat mn moeder altijd open had staan. Koud dat dat was. En een Bruynzeel keuken zat erin, ook heel bijzondere voor die tijd. Ik ken ook mensen met een lavet, die er idd de was in deden, het was zo lastig om erin te stappen.
      En inmiddels ben ik er zo aan gewend dat ik niet het risico wil lopen te vallen of uit te glijden of (wat mn man ooit had) niet meer uit het bad te kunnen komen. Ik heb nog niet gehoord dat ik stink..:))

      Verwijderen
    3. Leuk om zo een beetje de geschiedenis in te duiken! Ik begrijp heel goed dat je niet wilt vallen of bang bent niet uit bad te kunnen komen. De meeste mensen die stinken ruiken trouwens vies omdat hun kleding stinkt. Een enkele keer ruik ik wel eens een vieze lichaamslucht, meestal is het dan een puberjongen!

      Verwijderen
  4. Over verjaardag ben ik duidelijk. Is "belangrijkste" dag van het jaar en ik vind dat ieder dat voor zichzelf in moet vullen zoals hij/zij dat wilt. Ik doe ook meestal dagje museum of zo. Vorig jaar samen paar dagen Zuid-Limburg met ezeltjes wandelen. Als het niet mijn verjaardag was geweest had ik mijn man nooit meegekregen maar geloof mij hij vond het ook leuk en dat was het ook.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Pourquoi pass??? Het lijkt me ook leuk om met ezeltjes te wandelen! Jaren geleden waren wij op vakantie in de Eiffel en stonden er iedere dag ezeltjes voor onze vakantiewoning, als het raam open ging kwamen ze met hun koppen binnen, zo leuk!

      Verwijderen
  5. Ik heb mijn hele schooltijd op Montessorischool gezeten en dar kreeg je geen cijfers, weet dus eigenlijk niet hoed goed of slecht ik was, niet echt goed want ik ben erna naar de MULO gegaan en heb uiteindelijk na 3 jaar ULO examen gedaan. Ik was wel een brave leerling en vind dat ik best een goede basiskennis heb, ook in 3 talen. De rest heb ik tijdens werken geleerd in de praktijk, theorie ben ik niet zo goed in.
    Ik douche gemiddeld 2x per week en zolang als ik lekker vindt, water vang ik grotendeels op en spoel er de wc mee door.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, MULO en ULO zijn scholen waar ik niet bekend mee ben, dat is net iets voor mijn tijd. Ik denk overigens dat in mijn jeugd en ook jouw jeugd op veel scholen nog gekeken werd naar het milieu waar je vandaan kwam of je gedrag in de klas. Mijn man heeft LTS gedaan, maar dat kwam omdat hij heel handig is en zijn moeder snapte het systeem niet. Mijn man is een stuk slimmer dan ik en heeft zelfstandig heel veel bijgeleerd. Ik hoor wel eens van mensen die 2x per dag douchen en dat zijn dan geen mensen met vies werk! Zo zie je maar... iedereen heeft andere gewoonten.

      Verwijderen
    2. Denk niet dat het met milieu te maken had de schoolkeus Mijn moeder was handwerkonderwijzeres en had op een Montessorischool gewerkt korte tijd voor ze gingen trouwen en vond dat een goed systeem voor mij. Dat klopte verder ook wel want ik kon behoorlijk mijn eigen gang gaan en deed wel wat nodig was.
      Voor mijn zus was het totaal niet geschikt dat onderwijs, zij deed gewoon helemaal niks alleen knutselen.
      Gelukkig is het met haar ook goedgekomen want al hebben we beiden geen hoog IQ we zijn wel slim en ondernemend

      Verwijderen
    3. Dan was het een goede keuze voor jou en fijn dat ook je zus goed terecht is gekomen! Een hoog IQ wil niet zeggen dat je succesvol wordt in wat je wil doen. Tegenwoordig is een belangrijk onderdeel van het onderwijs, zeker in het mbo, de vorming op gebied van ondernemend zijn. Dat is dan weer onderdeel van de zogenaamde '20th century skills'. Wat dat betreft is het onderwijs erg veranderd.

      Verwijderen