zondag 24 oktober 2021

wat ik als laatste gelezen heb - 1e reeks

Vandaag een verzoeknummer. Veel van mijn lezers lezen ook graag boeken, zo ook Aaf van Zuinigaan. Zij vroeg mij een lijstje te maken van mooie boeken. Smaken verschillen dus wellicht vind je er niet alles mooi Aaf. Maar er is keus genoeg dus er zal zeker wat voor je tussen zitten.

De Saamhorigheidsgroep - Merijn de Boer:

een idealistisch clubje mensen in de jaren 80 en hun onderlinge relaties.

Zondagskind - Judith Visser:

een meisje met autisme vertelt over haar jeugd in de jaren 80 en 90 toen er nog weinig over autisme bekend was. (leuk en ontroerend.)

Iedereen kan schilderen - Emma Curvers: 

neurotische vader drukt zwaar stempel op een gezin dat tegen beter weten in de schijn ophoudt dat alles normaal is. 

Uit het Zuiden - Carine Crutzen: 

autobiografisch relaas van bekende actrice. 

Uit het leven van een hond - Sander Kollaard: 

een man beleeft een zaterdag zeer intens door de ziekte van zijn hond. (klinkt raar maar is echt mooi boek!)

De mooiste tijd van ons leven - Claire Lombardo: 

de perikelen van een Amerikaans gezin in de periode 1975 -2017. (dikke pil maar heerlijk lezen!)

De smaak van wilde peren - Ewald Arenz: 

meisje loopt weg uit een eetstoorniskliniek en komt op een boerderij terecht waar ze bevriend raakt met de stugge boerin. (Gaat niet over eetstoornissen maar over de relatie tussen meisje en boerin.)

De Engelenmaker - Stefan Brijs:

Een heel bizar verhaal over embryoloog die tot het uiterste gaat om een mens te klonen.  (Als ik dit zo lees zou  ik het boek niet lenen, maar ik was vanaf de eerste pagina geboeid en heb het dikke boek in korte tijd uitgelezen, ik kon het niet neerleggen!)

Het geluid van de nacht - Maria Dueñas

Jonge Spaanse vrouw vlucht vlak voor de Spaanse burgeroorlog met haar geliefde naar Marokko. Ze wordt daar door hem achtergelaten, gebukt onder schulden. (Schitterend boek, heel spannend ook en als je eenmaal bent begonnen wil je niet meer stoppen met lezen.)

Voorbij, voorbij - Clairy Polak

Een roman over Alzheimer, van het begin tot aan het totale beeld ervan. (Ontroerend, verdrietig maar erg mooi verhaal van journaliste Clairy Polak over het verloopt van de ziekte van haar man.)

Ik ben ondertussen al weer in een een nieuw boek bezig en maak over een poosje weer een lijst met wat ik als laatste gelezen heb. Veel leesplezier!



16 opmerkingen:

  1. Dank je. Hier ga ik iets van reserveren

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben bezig in De Saamhorigheidsgroep. Een leuk boek en soms heel erg hilarisch! Misschien vooral leuk als je, net als ik, die periode in de jaren 80 zelf als volwassene hebt meegemaakt!
    Ik ben blij met je lijstje, altijd leuk om nieuwe ideeën voor titels te krijgen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Aaf, ik vond het ook erg goed, was in de jaren 80 puber en herken er daardoor ook veel van. Hoop dat je de boeken kan lenen en leest, ben benieuwd wat je er van vindt!

      Verwijderen
  3. Op het moment kan ik eigenlijk geen boeken lezen door netvlies problemen. Hoop op wat verbetering na injecties de komende maanden.
    Ik lees op papier eigenlijk alleen tijdschriften.
    En sinds 2 maanden de luisterboeken ontdekt. Op het moment luister in naar Tropenbruid van Susan Smit over een weesmeisje dat in Indie terechtkomt na trouwen met de handschoen. Speelt vanaf 1907 en ik vind het prettig luisteren.
    De Zeven Zussen heb ik al wel op papier gelezen en nu ben ik ze aan het luisteren om de beurt met andere boeken

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, dat is erg vervelend! Mijn man luistert al jaren alleen maar luisterboeken (vroeger nog op cdrom) en ik begrijp dat er steeds meer uitkomt. Misschien zijn een of meerdere van deze lijst ook wel verkrijgbaar als luisterboek. Tropenbruid moet ik nog lezen, staat al wel op mijn lijstje!

      Verwijderen
    2. Hoi Lot, ik kon na mijn staaroperaties ook geen boeken lezen. Ik vond het geweldig om luisterboeken te beluisteren. Wat ik mij vooral herinner, waren de boeken die Job Cohen insprak, o.a. "reizen zonder John (Steinbeck)" door Geert Mak. Hij heeft een fantastische voorleesstem!
      Ook de voorgelezen boeken die door auteur Arthur Japin zijn ingesproken vond ik prachtig! Van hem beluisterde ik o.a. "Een schitterend gebrek".

      Verwijderen
    3. Job Cohen heeft een fijne stem, hij spreekt ook de tekst in bij de filmpjes van de HKU bij het programma Twee voor Twaalf. Mooie boeken van Japin!!

      Verwijderen
  4. momenteel ben ik Havank aan het herlezen (op mn Ipad). Alle boeken van Loes den Hollander gelezen, blijf ze geweldig vinden. Boeken van Gerda van Wageningen, soort streekroman maar goed geschreven. En ik lees graag duits (Utta Danella, Konsalik, Johannes Mario Simmel). En ik lees heel graag kookboeken, vooral reiskookboeken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Berber, kookboeken (net als foodblogs) lees ik ook graag. Reiskookboeken geven je een mooie kijk in een buitenlandse keuken zonder dat je er voor in een auto, trein of vliegtuig te stappen. Dat zouden meer mensen moeten doen! Ik ben niet zo van de streekromans. Denk dat onze smaken niet erg overeen komen, maar wie weet vind je wel iets op mijn lijstje. Ik heb de Duitse auteurs die jij noemt opgezocht, maar denk niet dat het 'mijn kopje thee' is.

      Verwijderen
    2. ik kwam vroeger veel in Oostenrijk (Wenen), daar hadden we vrienden wonen, de 1e keer dat ik er kwam was ik 8 jaar. En zo leerde ik toen al duits spreken en luisteren (Weens is toch weer heel anders dan duits). Begin jaren 60 wilde ik duits gaan lezen en kwam toen bij deze schrijvers uit. De boekhandel had ze in voorraad. Er werd nog niet zoveel duits gelezen (volgens de boekhandelaar toen). En het was ook een andere tijd, toen.
      Gerda van Wageningen heeft een 4-luik geschreven over een Rotterdamse redersfamilie, vond hem prima om te lezen.
      Heerlijk toch dat we niet allemaal hetzelfde willen lezen (of wat dan ook), dat zou saai worden en je bent zo uitgepraat.
      Ik ga aan de goulash!!

      Verwijderen
    3. Leuk om zo jong al een andere taal te leren! Zeker weten dat het saai zou zijn als we allemaal hetzelfde mooi en leuk vonden. Lekker.. goulash!

      Verwijderen
  5. Ik ben al aan mijn tweede e-reader en ik vind het ideaal. Je hebt altijd een hele bibliotheek bij je in je tas en het weegt niks meer. In het begin is het even wennen maar als je het eenmaal gewend bent wil je niet meer anders. Niks geen zware boeken meer in je handen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ellen, ik geloof je meteen, ik moet me er gewoon overheen zetten dat ik het niks vind. Dat is ook met mijn agenda gebeurd. Ik dacht altijd dat ik nooit zonder papieren agenda zou kunnen, maar nu ben ik helemaal digitaal en dat werkt heel goed! Welk merk zou je aanraden?

      Verwijderen
  6. Mevrouw Niekje, ik heb een Kobo e-reader. Je hebt ze in allerlei prijzen. Verlichting in de reader is fijn om te lezen in het donker. De Kobo wordt ook heel veel verkocht.
    Het verhaal over de agenda komt me heel bekend voor. Ik heb hetzelfde gehad 😉

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die naam hoor ik inderdaad vaker. Ik ga me er toch maar eens in verdiepen, misschien wel leuk Sint/Kerstcadeautje aan mezelf. Verlichting bij lezen in het donker spreekt me ook wel aan. Ik heb nog steeds een mooie organizer maar daar doe ik nu gewone blaadjes in en die gebruik ik op mijn werk voor aantekeningen, heb nog niet helemaal afscheid kunnen nemen van pen en papier. Dank je voor de info!

      Verwijderen