zaterdag 29 oktober 2022

eetbui en dan purgeren

Bij de aandoeningen boulimia en eetbuistoornis komen eetbuien voor. De manier van omgaan met deze eetbuien verschilt alleen per eetstoornis. Een persoon met boulimia wil de eetbui ongedaan maken, bij de persoon met de eetbuistoornis is dit over het algemeen niet het geval. Aan iemand met boulimia zie je dan ook meestal niet dat er een eetprobleem is, zij hebben vaak een normaal gewicht. Bij iemand met een eetbuistoornis zie je het meestal wel, deze mensen hebben vaak overgewicht.

Het ongedaan maken van een eetbui, purgeren genoemd, kan op verschillende manieren. Voor de meeste mensen is het standaardbeeld van een boulimiapatiënt een meisje of jonge vrouw met haar hoofd boven de wc-pot en een vinger in haar keel. De Netflix serie The Crown heeft dit beeld nog wat bekender gemaakt doordat Lady Diana op deze manier geportretteerd werd. Maar er zijn ook mensen die er voor kiezen om laxeermiddelen te gebruiken, weer anderen, waaronder ik, purgeren door te sporten. Zo proberen wij,  mensen met een eetprobleem, het teveel aan eten kwijt te raken.

Meestal lijkt purgeren geen keus en tijdens de eetbui weet je al dat je hem ongedaan gaat maken. Soms is het daardoor ook niet goed mogelijk om te eetbui te stoppen. Je gaat door met de eetbui, of met teveel eten, of met lekkere dingen eten die je van jezelf eigenlijk niet mag. Of het nu een eetbui is, teveel eten of feesteten, het voelt niet goed. Je voelt je vies en dik, je schaamt je, je voelt je zwak en dus neem je je voor om weer met een schone lei te beginnen nadat je eerst dit voedsel eraf hebt gesport of hebt uitgekotst of gepoept.

Mensen zonder eetstoornis die teveel eten hebben misschien ook een schuldgevoel na afloop en nemen zich vast ook voor om een volgende keer niet zoveel te eten. Maar rennen zij na het eten naar de wc om te braken, naar de drogist voor laxeertabletten of naar de sportschool voor een stevige sessie cardiofitness? Nee, dat dacht ik al. Zij buiken uit op de bank, misschien maken ze een ommetje om het eten een beetje te laten zakken en doen het de rest van de  dag/avond rustig aan. 

Maar is het wel zo dat je geen keus hebt? Natuurlijk niet. Je kan besluiten om ook op de bank te blijven zitten en je rotgevoel er te laten zijn. Of om een ommetje te maken en het daarbij te laten. Daar word je niet veel vrolijker van, maar het is wel de enige manier om het destructieve gedrag een halt toe te roepen. Wanneer je purgeert maak je de cirkel namelijk weer rond en kan je weer van voor af aan beginnen. Noem het een verslaving, een gewoonte, een ritueel, het maakt niet uit, maar de enige weg uit deze vicieuze cirkel is de purgeerschakel eruit halen.

Ik weet dat het zo werkt, ik heb het in tientallen boeken en op nog veel meer websites gelezen en gehoord, bij de eetstoornispsycholoog hebben we eraan gewerkt en van ervaringsdeskundigen weet ik dat het kan. 

Toch sta ik morgenochtend weer te wachten voor de deur van de sportschool zodat ik al eerste naar binnen kan om mijn eetbui van vandaag ongedaan te maken. En morgen eet ik ook de hele dag gezond én restrictief zodat ik met een goed gevoel naar bed kan gaan 's avonds en me fris en goed voel als ik maandag weer naar school moet.

Ik wil nogmaals benadrukken dat alles wat ik hier geschreven heb persoonlijke ervaringen en eigen ideeën zijn en niet gebaseerd op enige wetenschappelijke basis of medische kennis.


8 opmerkingen:

  1. Het klinkt eenvoudig: de purgeerschakel ertussenuit halen. Maar dat lijkt me niet makkelijk, om je rotgevoel 'uit te zitten'.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Judy, Het meest makkelijk is om naar bed te gaan en dan de volgende ochtend zo snel mogelijk naar de sportschool. Ik heb het (nog) niet voor elkaar gekregen om het gevoel uit te zitten, de eeuwige strijd tussen wat goed voor me is en wat mijn reptielenbrein wil.... de laatste wint want ik ga zo de deur uit voor mijn rondje op de sportschool. Daarna voel ik me pas weer okay.

      Verwijderen
  2. Wat klinkt dat moeilijk allemaal.Zijn er mensen,bij wie het gelukt is,die schakel er uit halen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Izerina, als ik ze moet geloven zijn ze er, vaak wel wat jongere mensen die nog niet zo lang met hun eetstoornis kampte. Mensen van mijn leeftijd en ouder hebben daar veel meer moeite mee.

      Verwijderen
  3. Ook het purgeren hoort bij de verslaving... Overigens ken ik ook mensen met boulimia die het er niet uitgooien. En dat werd "toen ik nog jonger was" - en leefde tussen de meiden met eetstoornissen -ook zeker niet aangemoedigd: beter om de eetbuien er maar te laten zijn, en dikker te worden dan jezelf nog meer schade doen ook nog te gaan overgeven of laxeren

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Mrs. H. Ik heb nog nooit van mijn leven mijn vinger in mijn keel gestoken, maar ik zorg door excessief te bewegen dat ik niet dikker word door de eetbuien. Overgeven en laxeren zijn heel slecht voor je, maar overmatig sporten is ook niet aan te bevelen. Helaas is boulimia een nare ziekte waar je dus niet zo maar vanaf komt.

      Verwijderen
  4. Zo lastig is dat. Je weet precies hoe het in elkaar en toch lukt het niet om de knop om te zetten. Sterker dan jezelf. Een jong meisje in mijn directe omgeving ligt nu in het ziekenhuis. Anorexia. 'Ik wil wel eten' zei ze 'maar mijn hoofd wil niet'.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nicky, dat is heel verdrietig, en ik snap dat ze heus wel wil eten maar dat het niet lukt.

      Verwijderen