vrijdag 28 oktober 2022

weer

Herfstvakantie en prachtig weer. Als kind wilde ik altijd wachten met het aantrekken van mijn nieuwe winterjas tot mijn verjaardag. Nu kan die winterjas zeker nog een week wachten. Vandaag fietste ik even naar het centrum van de stad en onderweg kwam ik een mevrouw op de fiets tegen die open sandaaltjes aanhad en een luchtige zomerjurk droeg. Op de terugweg zag ik een mevrouw op de fiets met een dikke jas, sjaal én wanten aan! 

Vanmorgen stond ik in het donker de was buiten op te hangen, dat heb ik nog niet eerder gedaan, en vanmiddag heb ik deze kurkdroog weer naar binnen gehaald. Het is oktober en dat het nu zulk warm weer is, is raar en hoort eigenlijk niet. Ik ben geen wetenschapper en heb er geen verstand van, maar dat de aarde aan het opwarmen is geloof ik wel.

Ik vind ook dat we er met ons allen iets aan moeten doen. Ik draag mijn steentje bij door veel te fietsen en zuinig om te gaan met energie in huis. Nu deden we dat voor de dure energieprijzen ook al, maar het kon nog zuiniger en dat doen we nu. Geen kinderen hebben reduceert de ecologische voetstap ook behoorlijk, maar dat wil  niet zeggen dat ik daarom mijn deel nu niet hoef bij te dragen.

Ik begrijp dat er veel jongeren zijn die zich zorgen maken om de planeet, maar hun acties vind ik minder begrijpelijk. Er zijn overigens ook veel jongeren die zich er totaal niet druk om maken, dat begrijp ik dan ook weer niet. Het zijn lastige vraagstukken en natuurlijk moet je je stem laten horen, een punt maken en zo mensen informeren en zien te bereiken. Ik denk alleen dat er betere manieren zijn. De politiek ingaan, lid worden van milieu- en natuurclubs, opruimen en schoonmaken van de natuur, minder spullen kopen, tweedehands spullen kopen en proberen zoveel mogelijk te recyclen. 

Er is niet een oplossing voor de klimaatcrisis, er zijn er vele. Wij kunnen zelf wat doen, de overheid kan wat doen, bedrijven kunnen wat doen en met elkaar, in binnen- en buitenland, zijn we verantwoordelijk. Maar dingen kapotmaken of besmeuren om je punt te maken? Mwah... ik vind er het mijne van.


18 opmerkingen:

  1. Als we met zijn alle elke dag een uurtje minder op internet surfen, scheelt dat een hoop voor het milieu. Al die data centers die de informatie moeten opslaan en verwerken. Daar gaat enorm veel energie mee verloren. Maar tja daar hoor je de jeugd niet over. ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Anoniem, we willen allemaal een wasmachine, internet, televisie, telefoon, bitcoins sparen (kosten óók enorm veel energie) en alle andere gemakken van een moderne wereld en dat kost wat. Niemand wil terug naar vroeger dus de vraag blijft hoe we het zo goed mogelijk kunnen organiseren met zo min mogelijk milieu- en klimaatschade.

      Verwijderen
  2. Ik vind het zeer verontrustend, en ik doe mijn deel. Maar ik ben me er heel erg van bewust dat het 5 voor 12 is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen Judy, klopt en misschien voor mij wat minder 'spannend' want ik heb geen kinderen en kleinkinderen die ik met het probleem opzadel, toch ben ik er ook mee bezig en denk ik niet 'na mij de zondvloed'.

      Verwijderen
  3. Misschien zie ik het te somber in maar ik denk dat het al 5 over 12 is. Denk zelf dat het tij nog te keren is door structureel veel minder te consumeren zoals in mijn jeugd in de jaren 70. Maar nu is toch de insteek beter, groter, meer omdat het allemaal kan. Terug naar dat principe kan niet want dan maken grote bedrijven geen winsten meer. Ik heb ook geen kinderen en probeer zo goed mogelijk mijn steentje bij te dragen. Maar zolang het OV duurder wordt en slechter vrees ik dat veel mensen toch de auto nemen. Dat kan elektrisch maar hoe lang gaan die accu's mee? Voor dat probleem is ook nog steeds geen oplossing. Voorlopig lopen we als burgers achter de feiten aan. Minder douchen en de thermostaat op 16 helpt mij wij hebben een warmtepomp en die gebruikt alleen al meer energie dan het prijsplafond dus voor nu wordt duuzaamheid gestraft. Tot zover mijn betoog, fijn weekend! en al komt het misschien door klimaatverandering toch maar genieten van de temperaturen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lucellestraat, wat je zegt klopt allemaal. En terwijl ik je reactie lees bedenk ik dat wij, T. en ik, nog veel meer zouden kunnen doen. Er staan twee auto's voor de deur, we koken op gas, hebben nog steeds geen zonnepanelen en zo weet ik er nog een paar. Ik wil ook niet teveel kritiek uiten, want tenslotte begint het allemaal bij jezelf. Tja, dat mooie weer heeft natuurlijk ook voordelen!

      Verwijderen
  4. Tevreden zijn zou al zo veel schelen. Maar ja,hoe dan met een economie,die op groei gebaseerd is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Izerina, klopt, kopen kopen kopen... straks krijgen we weer Black Friday en lopen de straten vol met koopjesjagers, velen op zoek naar spullen die ze al hebben of niet nodig hebben!

      Verwijderen
  5. Ik denk dat iedereen wel weet dat het slecht gaat met de wereld. Waar sommige landen misschien toch wel goed bezig zijn, zijn er andere landen en werelddelen, waar men minder zuinig met de wereld omgaat. Misschien omdat ze geen andere mogelijkheden hebben en misschien omdat ze de welvaart en de industrie belangrijker vinden. Maar het is iets wat ons wel allemaal raakt.

    Ik probeer al jarenlang mijn eigen kleine steentje bij te dragen. In 2005 ben ik begonnen met consuminderen, maar toch is mijn ecologische voetafdruk nog steeds veel te hoog.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Mevrouw W., de landen die door de rijke landen geplunderd zijn (en nog steeds worden) van hun grondstoffen hebben vaak grote moeite om hun mensen te voeden. Daar zijn de belangen heel anders en de rijkdom niet eerlijk verdeeld. Dan heb je wel wat anders aan je hoofd. Ook mijn ecologische voetstap kan een stuk kleiner weet ik!

      Verwijderen
  6. Ja ik probeer ook te doen wat ik kan. Maar minder op het internet... dat had ik nog niet bedacht. Krijgen we straks naast alle anders schaamtes ook internetschaamte

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Bertiebo, mooi woord en misschien scheelt het, ik denk dat het huis-tuin- en keuken verbruik reuze meevalt. Auto de deur uit is beter, maar ook dat wil men niet. Carpoolen doen er weinig, deelauto's zijn er bijna niet en als de NS niet verbetert blijft iedereen in de auto zitten.

      Verwijderen
  7. Ben ik dus helemaal met je eens mevrouw Niekje. Ook ik neem vaker de fiets of de benenwagen. Goed voor lijf en leden en tegen het opwarmen van de aarde. De thermostaat een graadje lagen. Er is niks mis met een trui of vest. Als iedereen nu eens een beetje op zich zelf let dan komen we al weer een stapje dichterbij, toch?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ellen, ik lees op meerdere blogs dat mensen beginnen bij zichzelf, en alle kleine beetjes helpen! En wat extra bewegen is zeker goed!

      Verwijderen
  8. Het zijn bijzondere en enerverende tijden. En de oplossing? Geen idee. Maar het is volgens mij wel belangrijk dat we allemaal proberen iets toe te voegen aan die oplossing.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Mrs T, was het maar zo eenvoudig, je ervan bewust zijn en die dingen doen die je zelf kan doen is al een goede eerste stap lijkt me.

      Verwijderen
  9. Ik vind dat een hele lastige kwestie. Ik ben het sowieso niet eens met actievoerders die dat soort fratsen uithalen al begrijp ik de bezorgdheid. Wat ik vooral lastig vind is dat het zo zinloos lijkt om hier extra zuinig te doen terwijl ze in andere landen nergens naar kijken. Het lijkt dweilen met de kraan open. Ik doe mijn best maar het lijkt nooit genoeg. Het houdt gewoon niet op.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nicky, ik las vandaag in de krant dat er flinke straffen zijn gegeven, prima!

      Verwijderen