woensdag 12 oktober 2022

eetherinneringen - de salade niçoise van T.

In mijn jeugd, nu zo'n 45 jaar geleden, aten we wel eens 'sla'.  Het woord salade werd volgens mij nog niet gebruikt, in ieder geval bij ons thuis niet. Als er sla gegeten werd dan was dat in de zomer. Ik kan me niet herinneren dat er 's winters sla op tafel stond, ook niet als bijgerecht. Zo'n zomermaaltijd bestond dan altijd uit gebakken krieltjes en kropsla met een gekookt eitje, komkommer, tomaat en slasaus uit een fles. 

Sla was, toen ik niet meer thuis woonde, lang geen onderdeel van mijn eetpatroon. Noch wanneer ik zelf eten maakte, noch wanneer ik bij anderen of in een restaurant at. Salades stonden in Nederland en Engeland niet op de menukaarten destijds.

Salade als maaltijd ben ik pas gaan eten toen ik ging samenwonen met T. nu ook al weer 22 jaar geleden. Hij heeft mijn allereerste maaltijdsalade klaargemaakt. Ik weet nog dat hij voorstelde om salade niçoisete eten en ik me afvroeg wat dat was. Ik had werkelijk geen idee. En dan geen gebakken aardappels maar brood erbij, nog zoiets raars!

Wat er op tafel kwam was een mooie grote schaal met daarin sla en dan bovenop de sla tomaat, komkommer, augurk, appel, gekookte aardappel, gekookt ei, sperzieboontjes en tonijn uit blik. Erbij een heerlijke dressing en stevig witbrood met een knapperige korst. Zo had ik nog nooit sla gegeten! 

We zijn 22 jaar verder en nog steeds is deze salade een vast onderdeel van ons voorjaars- en zomermenu. Inmiddels heb ik ook andere maaltijdsalades ontdekt en eet ik deze ook wel in het najaar en de winter. Uiteindelijk kan je overal een maaltijdsalade mee samenstellen, koud maar ook lauw. Met brood, gebakken aardappels, pasta of bulgur. De variaties zijn oneindig. Maar de salade niçoise van T. blijft toch wel mijn favoriete zomersalade!

16 opmerkingen:

  1. Mijn H vind maaltijdsalades geen maaltijd, ook niet met brood, aardappel oid. Ik eet ze dus altijd alleen als lunch met wat er in de koelkast ligt, en altijd augurken erbij, en vaak restje groente vd vorige avond.
    Als stiekkinderen en kleinzonen komen kan ik er wel 3 op tafel zetten, alles gaat op of de restjes worden graag meegenomen. Dan leef ik me graag uit.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, augurkjes gaan er ook nog in! Het fijne van z'n maaltijdsalade is dat ze nooit mislukken. En ze zijn snel klaar en prima voor restjes.

      Verwijderen
  2. Ja, dat herken ik: sla met een gekookt eitje. Maar ik herinner me ook wel zalmsalade en huzarensalade met restjes gekookte aardappelen erin verwerkt. Ik eet nu ook vrijwel elke dag een maaltijdsalade als lunch.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik eet al twintig jaar iedere dag (no fail!!) een maaltijdsalade als lunch. Vind het heerlijk!

      Verwijderen
  3. Elke dag eet ik één of twee keer een schoteltje rauwkost. Te veel valt niet goed. De kropsla met eitje herken ik.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik eet tussen de middag een maaltijdsalade, altijd een combinatie van gekookte én rauwe groente met of een eitje, of feta, of avocado voor wat extra vulling. We aten vroeger denk ik allemaal sla met een gekookt eitje!

      Verwijderen
  4. Ja en bij spinazie ook een ei. Maar wij kregen maar een half eitje. En daar leefde je dan op. En de spinazie werd tot snot gekookt. Geen wonder, als ik zo nadenk, dat wij kinderen in de naoorlogse tijd slank bleven. Mijn moeder kon echt niet koken.
    En ik wil altijd iets warms bij het avondeten. Eet daarom haast nooit salade in de winter. Als ik echt niet weet wat we eten moeten haal ik wel sla. Een zakje. Vlees erbij voor H en ik een ei. Fruit toe. Hop en weer een maaltijd klaar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Francien, dat eitje bij de spinazie kregen wij ook, gelukkig wel een hele maar onze spinazie was ook snot. Salades staan hier in de winter 's avonds ook niet vaak op het menu, en meestal is het dan nog wel lauw, bijvoorbeeld een bedje van salade met gebakken paddenstoelen. Ik ben ook makkelijk en en wanneer ik iets wil eten waar mijn man geen trek in heeft, of andersom, dan maak ik gewoon wat voor mezelf en hij ook.

      Verwijderen
  5. Wij aten onze 'sla' vroeger precies zo. Ik zat er laatst toevallig nog aan te denken om het weer eens zo te maken. Ik vond het vroeger al lekker en ik ben nu eigenlijk nog steeds dol op allerlei salades. Mijn favoriete groente!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nicky, ik denk dat velen van onze generatie het zo gegeten hebben. Sla is ook heel lekker en een goede basis voor allerlei maaltijden. Ik vind het gestoofd met een sjalotje en een spekje ook lekker, met pasta of gebakken aardappeltjes!

      Verwijderen
  6. Bij ons thuis heette het inderdaad ook gewoon sla. Een salade is toch wel iets anders dacht ik.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nicole, ja sla en een salade zijn voor mij ook twee verschillende dingen. Ik noem het wel al een salade als er dingen aan zijn toegevoegd zoals ei, komkommer, tomaat, uitje etc. En het is pas salade wanneer het dus de hoofdgroente bij de maaltijd is of wanneer het de hele maaltijd is. Sla is eigenlijk alleen sla met een dressing. En dan als bijgerecht.

      Verwijderen
    2. En in Belgie wordt een maaltijdsalade meestal een slaatje genoemd, terwijl dat juist voor mij als een heel klein beetje klinkt erbij

      Verwijderen
    3. Een slaatje is voor mij een klein bakje naast je bord of zo'n klein plastic bakje uit de supermarkt of patatzaak met huzarensalade. Maar zeker geen maaltijdsalade!!

      Verwijderen
  7. Als mijn moeder heel ruig was, deed zij ook nog wat bieslook door de sla....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En dan riepen jullie allemaal 'Whoop whoop maak ons gek!" 🤣

      Verwijderen