woensdag 10 mei 2023

dik tevreden

Terwijl ik zat te eten stond de televisie aan. Normaal eten we nooit met de tv aan, maar omdat ik alleen ben had ik Nadia op NPO1 aangezet. De aflevering heette 'dik tevreden' en ging over dik zijn. Curvy werd het ook genoemd.

De eerste gasten waren drie mooie dames die hun figuur omarmen, zich er niet (meer) voor schamen. Ze vertelden hun verhaal. Er werden wat mensen uit het publiek gevraagd om ook ervaringen te delen. Heel kort werd het gezondheidsaspect besproken. Daar reageerde een van de gasten op door te zeggen dat ook dunne mensen ziek worden. Ja, ook dunne mensen worden ziek. Maar mensen met obesitas lopen een groter risico om bepaalde aandoeningen te krijgen. En dat is door de wetenschap uitgezocht.

De tweede serie gasten waren een yogalerares en een jongeman die als hobby 'freerunning' had. Dit om te laten zien dat je ook met een groter lichaam allerlei moeilijke sporten kan beoefenen. Leuk om te zien en een goed voorbeeld voor anderen, jong en oud, dik én dun.

De laatste gast was een jongeman die door maaltijdvervangers te gebruiken 50 kg is afgevallen. Hij begint gelukkig met te zeggen dat zijn methode niet goed voor je is en hij raadt zijn methode dan ook af. 

Verder kwamen nog aan het woord een obesitas-arts en een anti-dieet psycholoog, en natuurlijk mensen uit het publiek. 

50 Minuten is niet veel tijd voor zo'n onderwerp als dit en daarom kan het ook niet heel erg de diepte in. Toch vond ik het interessant en was het tot op zekere hoogte informatief. Verder denk ik ook dat het goed is om de stigmatisering van mensen met overgewicht aan de kaak stellen. Want volgens de obesitas-arts is dat iets waardoor mensen stress krijgen, door stress ga je ongezonder eten en door ongezonder eten heb je eerder overgewicht en meer kans op bepaalde ziektes.

Je lichaam accepteren is niet makkelijk, de mensen vandaag op het podium van Nadia is dat gelukt. Ik vind dat knap. Iedereen zou zijn of haar lichaam moeten accepteren en niet moeten oordelen over anderen. We hebben met elkaar nog een lange weg te gaan ben ik bang. 


8 opmerkingen:

  1. Zoals je weet heb ik ook overgewicht en zo'n 30 jaar geleden zelfs nog 25 meer. Ook toen liep ik in een mooi badpak, met strapless bovenkant omdat ik dan de nadruk legde op mijn mooie decolleté en niet op buik.
    Op zich ben ik tevreden met gewicht en hoe ik eruit zie en POH is ook tevreden met bloedwaardes en ik ben 3 kilo afgevallen vorig jaar, doe ik ook mijn best voor want omdat ik steeds kleiner wordt komt er steeds mee op buik en maag te zitten en zit kleding en vooral broekband niet lekker meer en ik wil die kleding graag blijven dragen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, als je gezondheid goed is en je je verder goed voelt met je lichaam is dat, lijkt mij, heel fijn en belangrijk. En de motivatie om de kleding te blijven dragen en geen strakke broekband te hebben is ook prima om een paar kilo af te vallen.

      Verwijderen
  2. Ik heb maar een fragmentje gezien, ik kan niet zo goed kijken naar dit soort programma's. Er komt veel bekende info voorbij. Wat mij de laatste tijd opvalt is dat er meer 'volle' dames in lingerie- en andere reclames voorbij komen. Mooie volle dames. En dat vind ik een grote vooruitgang. Dat ideaalbeeld van dun is zo frustrerend, vooral voor jonge meisjes.
    Ik doe wel net als Lot moeite om er een paar kilo af te krijgen als mijn kleding niet meer lekker zit.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Judy, ik had het nu voor de tweede keer aan staan, normaal eet ik niet alleen en zitten mijn man en ik aan tafel op het tijdstip dat dit op tv is. Ik vond het aardig, maar denk niet dat ik veel mis wanneer ik het niet zie. Ik zie ook vaker modellen die niet meer zo superdun zijn in reclames. En ik vind dat ook heel positief! Kleding die te straks zit is een goede motivator om twee, drie kilo's kwijt te willen. En dat lukt meestal ook wel neem ik aan. Wordt anders dure grap om alles niet te kopen!

      Verwijderen
  3. Ik ken verschillende mensen met een maagverkleining. Omdat er mede door hun gewicht ook een ander ernstiger gezondheidsrisico was. Maar dat is ook niet gemakkelijk. Sommigen komen langzaam weer aan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Izerina, ik ken ook mensen die deze ingreep hebben ondergaan. De een wordt weer zwaarder, de ander lukt het om op gewicht te blijven. Het is een leven lang rekening houden met anders eten.

      Verwijderen
  4. Ik vind altijd dat mensen veel te snel een oordeel vellen over mensen met overgewicht. Natuurlijk gaat elk pondje door het mondje maar er zijn ook factoren waar je geen vat op hebt. De een kan alles eten, de ander komt al aan als-ie alleen maar dénkt aan een moorkop. Ik ben zelf ook iets te zwaar (maar wel tevreden met mezelf, hoor) en ik kan lijnen wat ik wil maar maatje 38 zal het nooit worden. En om niet echt veel te zwaar te worden moet ik gewoon altijd opletten. Er wordt wel eens vergeten dat blijvend afvallen niet heel eenvoudig is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nicky, dat klopt en er is veel onderzoek. Een specialist op dit gebied is Liesbeth van Rossem, van het EMC. Zij krijgt vaak het woord en legt in normalemensentaal uit hoe het werkt. Blijvend afvallen is heel moeilijk. Het betekent een andere leefstijl. Dat is in ieder geval wat ik ervaar, los van de eetstoornis natuurlijk. Maar gezond eten en veel bewegen zijn wel een manier voor wat gewichtsverlies, maar niet als er veel meer andere redenen zijn.

      Verwijderen