donderdag 4 mei 2023

persoonlijk shopper

Jammer dat er geen mooie vertaling is voor 'personal shopper'. Althans, ik kan er nu geen bedenken. Vast iets wat ik komen overwaaien uit Hollywood, New York of Londen, daar waar veel rijken en beroemdheden wonen die zoiets banaals al kleding of andere spullen kopen niet zelf willen doen.

Ik heb even wat op net Internet rondgestruind om te kijken wat zo iemand precies doet. Dat verschilt nogal maar in grote lijnen zijn dit mensen die, na een intakegesprek waarin ze samen met jou je stijl bekijken en bepalen, voor jou gaan winkelen.

Het kan ook dat je in een winkel, bijvoorbeeld De Bijenkort, een personal shopper van de winkel inhuurt en dat deze voor jou dan in de winkel kleding die bij jou past gaat zoeken. 

Ik heb al een behoorlijk tijd geen kleding gekocht. Na mijn kledingomruilsessie enkele weken geleden kwam ik tot de conclusie dat ik nog maar weinig kleding voor het voorjaar heb. De meeste dingen zijn prima voor het weekend of vakanties, maar al wat sleets geworden en daarom minder geschikt voor school. Ik vond dat ik wel weer toe was aan wat nieuwe items. 

Mijn kledingmaat 36/38 en lengte van 1.88m maken dat het lastig winkelen is bij de reguliere winkels. Mijn bovenlijf is niet heel lang, mijn armen wel. Ook mijn benen zijn lang. Broeken kopen lukt nooit in de gewone kledingzaken. Jasjes,  shirts en blouses meestal wel, mits ik niet heel erg zit met iets korte mouwen. Winterjassen is ook lastig, dan wil ik namelijk wel mouwen die lang genoeg zijn.

Ik heb een fijn adres in Engeland waar ik al sinds de jaren 80 kleding koop. Destijds in de winkel in Londen, nu online. En sinds een aantal jaren ben ik ook klant bij een winkel niet ver van mijn woonplaats. Het is niet echt een winkel, maar een showroom waar je op afspraak kan passen en kopen. Het bedrijf wordt gerund door een lange vrouw (langer dan ik!) en zij heeft haar eigen lijn en koopt ook nog een aantal andere merken in. Ze heeft een goede webshop, maar omdat ze dicht bij voor mij haar showroom heeft ga ik liever daar naartoe. 

Het was al weer geruime tijd geleden dat ik bij haar was en ik besloot een afspraak te maken. Die was vandaag. Ik was mooi op tijd en had ruim een uur de tijd om te kijken en te passen. Het fijne van dit afsprakenconcept is dat ik de enige klant op dat tijdstip ben. De showroom bevindt zich in een bedrijvenpand op de eerste verdieping, de luxaflex was dicht en ik kon in hemd en onderbroek, op blote voeten, op mijn gemak de paskamer in en uit. 

De eigenaresse weet wat er in de winkel is, weet ook wat zij in haar magazijn heeft en weet zelfs wat er nog in de maak is en eventueel op een later tijdstip nog in de showroom komt. Ik vertelde wat ik wilde passen en vervolgens ging zij voor mij op zoek. Het was alsof ik een personal shopper had!

Ik heb broeken gepast, jasjes, maar ook nog jurkjes en truitjes. Na ruim drie kwartier had ik een hele stapel spullen voor me liggen die ik leuk vond, die goed pasten en die mooi stonden. 

Ik heb niet alles gekocht maar uit de stapel een selectie gemaakt van de dingen waarvoor ik naar de showroom kwam. Ik wilde vooral wat meer kleur in mijn garderobe aanbrengen, en dat is gelukt. Ik kocht drie broeken. Een knalrode, een in petrol blue en ook nog groene broek. Ik was niet op zoek naar een jurkje maar heb er toch een gekocht, een mooie donkerrode met korte mouwen. 

Op de terugweg naar huis reed ik langs een bedrijventerrein met een grote sportwinkel, daar ben ik gestopt voor nieuwe gymschoenen. Die stonden al sinds de kerstvakantie om mijn lijstje en het werd de hoogste tijd om ze aan te schaffen. Het paar schoenen dat ik voor de sportschool had was echt op. Tien minuten later was ook deze aankoop gedaan en kon ik door naar huis.  Voorlopig kan ik weer even vooruit en hoef ik geen kledingwinkels in.

Mocht je willen weten waar ik heb gewinkeld stuur me dan een e-email, dan krijg je de naam en het internetadres.

17 opmerkingen:

  1. Ik wordt steeds korter en ben al bezig mijn broeken korter te maken. Vind het wel gek dat die echt te lang worden, dat rugwervels inzakken weet ik en onderrug is ook vaak pijnlijk, maar benen wordn dan toch niet korter? Ik heb knieprotheses ook dus die kunnen niet inzakken.

    Met maat 48 en lengte 1.75 is het ook niet altijd makkelijk. Boven taille heb ik maat 44 dus een trui die boven past zit te strak om buik en heupen.
    Vorige winter heb ik in een grote maten winkel ook een priveafspraak gemaakt, echt veel gepast maar niet echt geslaagd, te veel frutsels, rare verhoudingen van kleding, veel te lang soort tunieken en daar hou ik niet van en broeken te strak om onderbenen. Ik hou van rechte broeken.
    Later kwam ik in Vlissingen in een fijne winkel en daar heb ik afgelopen winter 3 broeken en 2 truien gekocht. Over paar weken maar eens naar de zomercollectie gaan kijken. Ga ik met dochter naartoe

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, nee, je zou denken dat je bovenlijf wat korter wordt. Eigenlijk heeft niemand de ideale maten, alleen paspoppen maar! Ik moest vroeger af en toe ook naar een grote matenwinkel maar ook daar was ik dan weer te anders geproportioneerd voor. Ik heb in het verleden zelf kleding genaaid, maar doe dat nu niet meer. Misschien ooit weer eens. Gezellig om met je dochter op stap te gaan, succes met leuke aankopen!

      Verwijderen
  2. Hallo,heb je een mail gestuurd met mijn adres inzake winkel voor lange mensen. Ben 1.86 en kan zelf voor broeken goed gerecht bij MissEtam en J'mapelle. Lengtemaat 38 is er zelfs . Maar truien, jasjes en bloesjes is een ramp . Graaghoor ik van je

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi K, heb net antwoord verstuurd.

      Verwijderen
    2. En bedankt voor jouw tips, J'mapelle (zie de website nu) lijkt me ook wel wat voor mij, Miss Etam slaag ik nooit.

      Verwijderen
  3. Wat fijn dat je daar precies de goede kleding voor jouw lijf kunt vinden! Dat is inderdaad bijna alsof je een personal shopper hebt. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ben geabonneerd op Onze Taal en er was ooit een boekenbon te winnen voor het beste andere woord voor personal shopper. Ik vond draafslaaf ook erg leuk dat werd het niet, het werd koopkoerier. Ook dat dekt de lading van het woord niet zelf vond ik koophulp een beter woord. We zijn inmiddels zo gewend aan al die Engelse woorden in onze taal dat krijgen we er vast niet meer uit. Reclame uitingen voor wat dan ook zijn tegenwoordig meer niet dan wel in het Engels. Maar goed daar ging het hier niet over. Leuk dat je zo kunt shoppen en lekker snel ook. Heerlijk dat je zo even in je ondergoed uit de paskamer kunt stappen. Ik vind dat altijd een ramp. 5 stuks maximaal, geen eentje leuk of passend....alle kleding weer aandoen etc. Dan zou die draafslaaf toch wel handig zijn:-) Je bent inderdaad lang ik vind dat van mijzelf al met 1,78. Heb je ook een grote schoenmaat? Zelf maat 42/43 en dat is vaak al lastig. Ik stuur je een e-mail want zou graag de naam en internetadres ontvangen. Fijne dag!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ilona, ik weet dat Onze Taal wel eens zoiets heeft gedaan, of misschien vaker doet. Mooie vertalingen, draafslaaf is leuk, koophulp passend. Engelse invloeden, anglicismen ... ik kan er uren over praten, dus ga gerust je gang! Schoenmaat 45, voeten al een beetje uitgezakt want was altijd 44. Ik heb al gereageerd op je mail. Fijne dag!

      Verwijderen
  5. Wat fijn zo,n adres,waar ze kleding voor jou hebben. En ook precies weten,wat er in voorraad is en nog komt.Word je vrolijk van die kleuren?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Izerina, ja zeker is dat fijn, en die kleuren passen wel bij het zonnige weer, ik ben een beetje uit mijn comfortzone gegaan, moet er even aan wennen denk ik maar dat lukt vast wel.

      Verwijderen
  6. Hihi, toen ik de kop zag wilde ik bijna teleurgesteld afhaken, ik haat winkelen! Ben ook geen echte vrouw, denk ik.Mijn dochter is veel tekort gekomen bij mij:-). Nee, leuk stukje is het geworden. Ik kan ook moeilijk iets passends vinden en dan zoek ik vaak nog bij swap events omdat ik geen extra klimaatschade wil veroorzaken. Maar dat lukt niet altijd. Net als jij heb ik langere armen en benen dan bij mijn romp zouden passen en heb ik een kleine confectiemaat. Dus broeken zijn vaak of te wijd of te kort en alles van boven is ook vaak te wijd of de mouwen komen tot boven de polsen. Schoenen, ook zo iets. Mijn tweede en derde tenen zijn langer dan de grote, en daar zijn de meeste schoenen niet op afgestemd. Enfin, het klinkt nu wel heel dramatisch he.. iemand tipte mij over www.langeleggings.nl die schijnt ook goed te zijn. Groet, Ine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ine, ik vind winkelen ook geen leuke tijdsbesteding. Ga altijd, met een digitaal lijstje, regelrecht op mijn doel af. Niemand die ik ken, en ik ken echt veel mensen, heeft ideale maten. Volgens mij bestaan die ook niet! We moeten allemaal schipperen tenzij we onze kleding zelf maken of laten maken, dan heb je wel een goede pasvorm. Mijn tweede en derde tenen zijn ook langer dan mijn grote teen en dat heb ik ook nog maat 45! Langeleggings , ik ben meteen gaan kijken en zet deze winkel bij mijn lijstje met internetwinkels, dank je!

      Verwijderen
  7. Ik ben nu wel heel benieuwd naar je aankopen. En is het niet heel erg duur, als je zo persoonlijk wordt geholpen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Nicole, nee, ze hebben geen heel goedkope spullen, maar erg duur is het ook niet. Ik was voor 3 broeken en een jurk 319 kwijt. Dat persoonlijke is omdat het haar eigen zaak is en ze mensen graag van dienst is met goed passende kleding. Veel mensen kopen ook op haar website, dan zijn de prijzen hetzelfde.

      Verwijderen
  8. Wat ben jij heerlijk slank. Ik ben 1.68m en heb nu maat 44. Was 46 dus ik ga de goede kant uit. Gelukkig vind ik overal wel wat. Mijn ex had ook een moeilijke maat (buikje) en dan gingen we vaker in Aken winkelen waar een speciale herenmodezaak was die kleding in alle maten had. Voor klein, dik, lang en dun en je kon er werkelijk alles kopen tot ondergoed toe. Ik weet dat het lastig is als je net een niet reguliere maat hebt maar wel fijn dat je een winkel gevonden hebt. Je kunt weer even vooruit, lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Ellen, slank, zeg maar dun hoor, of broodmager. Niet altijd fijn want ik kon geen mooi passend jasje vinden, allemaal lubberden ze om me heen, zelfs in maat 38, en 36 had ze niet meer helaas. Het is inderdaad fijn als je bij veel winkels terecht kan. Wat ik ook nog wel eens doe is naar een kleermaker gaan om het passend te laten maken. Hier in de stad zijn er verschillende en ze zijn niet duur. Mijn naaimachine heb ik niet meer, was kapot en niet te repareren, nog van mijn moeder geweest. Zelf kan ik wel dingen maken, maar niet vermaken, dat vind ik erg ingewikkeld.

      Verwijderen