vrijdag 5 mei 2023

damesblad

Tina, Just Seventeen, Flair, Viva, Elle, Cosmo, Marie Claire, Jan.... ik heb lang tijdschriften lezen leuk gevonden. De Just Seventeen las ik op de middelbare school, dat vond ik stoer omdat het Engels was. De Flair las ik toen ook en rond mijn 30e had ik een abonnement op de Viva. De duurdere bladen kocht ik vaak los. 

Dat is nu al best lang geleden. Ik blader nog wel eens door een tijdschrift in een wachtkamer van arts, tandarts of bij de kapper, maar wanneer ik dat doe weet ik weer waarom ik geen damesbladen meer koop.

Tot eind vorig jaar. Mijn aandacht werd getrokken door Saar. Ik hoorde over de podcast en dat ie leuk was en ik begreep dat er ook een blad was met de titel Saar. Het zou zijn voor vrouwen van 50 en ouder die nog volop in het leven staan. Ik mag overigens hopen dat dat voor alle vrouwen van 50+ geldt?!

Ik zocht op het Internet en vond informatie over het blad. Ik kon geen winkel in de buurt vinden waar het werd verkocht en besloot op een aanbieding te reageren en abonneerde me voor 6 nummers. 

Toen het eerste nummer op de mat viel ging ik er eens goed voor zitten. Potje thee erbij, lekker in mijn uppie op een regenachtige zondagmiddag. En toen viel het tegen. Als 50+ vrouw die nog volop in het leven staat vond ik weinig aansluiting. Ik kan de onderwerpen uit dat nummer niet meer goed herinneren, maar ik herkende mezelf er niet in.

Nummer twee idem. Vandaag bezorgde onze postbode (Ja, wij hebben een eigen postbode, hij heet R. en is al jaren een vriend van ons. Hij werkte ooit als natuurkundig ingenieur maar heeft vanwege zijn Gilles de la  Tourette dit werk moeten stoppen en bezorgt nu post in onze wijk. Hij drinkt hier regelmatig een kopje koffie tijdens zijn ronde. Maar dit terzijde.) nummer drie, het kan ook al vier geweest zijn bedenk ik nu.

Mezelf met een beker koffie en de Saar van mei-juni geïnstalleerd op de bank. Weer een enorme teleurstelling. Wat staat er dan in ?

Het begint met een interview met Bridget Maasland. Iemand die ik niet interessant vind, laat staan dat ik wil lezen hoe zij het vindt om als alleenstaande moeder een puber op te voeden. Veel foto's van haar in mooie jurken waarin ze met zwoele blik poseert. 

Ook een artikel over zogenaamde sexy mannen die na hun 50e nog steeds hot gevonden worden. Geen bekenden overigens. En wéér veel foto's.  Dan nog iets over vetcellen wegvriezen en pas op pagina 59 het eerste artikel met enige diepgang: een interview met een vrouw van wie de moeder dement aan het worden is. 

Weer een interview, door Stella met Jörgen Raymann. Foto's van de twee waarop met name Stella te zien is in verleidelijke poses met diep decolleté. 

Een damesblad zonder artikel over relaties kan natuurlijk niet, dus in dit nummer het verhaal van de relatietherapeut die ons een inkijkje geeft in het leven van een hoogopgeleide vrouw die na haar scheiding als eerste een gigolo bestelde en daarna alle remmen op het gebied van seks losgooide. 

Ik ga nog even door:

Een interview met Cameron Diaz, ingekocht en met foto's uit een stockphoto library,  ook totaal niet boeiend. 

Sexeducation over een vrouw die orgasmeles geeft.

Nog een paar bladzijden over het plezier van tuinieren, drie gezonde recepten, een artikel over de Veluwe en eentje over Cornwall. 

Ik heb iedere keer wanneer ik dit blad in handen heb het idee dat ik een tijdschrift lees dat eigenlijk Viva 50+ had moeten heten. Het merendeel van de artikelen is naar mijn idee geschreven door en voor de Amsterdamse grachtengordel. Er zullen ongetwijfeld lezers zijn die mij nu wel heel onaardig vinden doen over dit blad, het zij zo. Ik ga mijn abonnement in ieder geval niet verlengen want dit is niet voor mij geschreven.


28 opmerkingen:

  1. Ik ken het blad niet en laat ik dat dan maar zo houden ook. Ik kan me ook niet meer goed met damesbladen bezighouden en als ik een Margriet of Libelle krijg dan geef ik die gelijk aan een schoonzus door die ze wel graag leest.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen Mevrouw W. ik heb dat ook met de Margriet en Libelle, iedere keer dezelfde soort artikelen, op een gegeven moment weet je het wel.

      Verwijderen
  2. Ik kwam een tijdje geleden terecht op hun website en verheugde me ook op de artikelen. Een paar waren wel leuk, maar na wat lezen leek het allemaal op elkaar. Elke keer dezelfde grappen ook. Daarnaast ook dezelfde bezwaren/gedachtes die jij beschrijft. Ik heb hetzelfde met de Linda. Het moet allemaal zo stout en is zo sterk gericht op lekker pittig zijn en er goed uitzien en kijk eens wat ik allemaal doe! Plus ook vaak sneertjes naar vrouwen die daar niet aan meedoen. Vermoeiend allemaal.

    Ik vond een tijd geleden een stapel (heel) oude tiener/damesbladen, van rond '90. Die verslond ik toen, maar heb nu echt totaal geen raakvlakken meer ermee. Ik schrok me dood toen ik ze las. Geen wonder dat ik zo ontzettend geconditioneerd was om maar de leuke/sexy vrouw te zijn. Ik ben blij dat dit niet meer hoeft en dat mijn partner me ook leuk vind zonder make-up, swingende suggesties voor een constant avontuurlijk sexleven en een abonnement op de botox kliniek.
    _JennyL

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen JennyL. , inderdaad, die sneertjes naar vrouwen die niet hip, sexy en weet ik niet wat allemaal willen zijn. Alsof je dan niet meetelt. Inderdaad worden meisjes, jonge vrouwen al vroeg geconditioneerd om sensueel en leuk te zijn. Ik vind het jammer dat ik daar nu pas zo over denk en niet veel eerder. Ik heb geen kinderen maar ik zou, als ik ze had, hier echt veel aandacht aan besteden. Dat je goed bent zoals je bent. Goede reactie van je!

      Verwijderen
  3. Veertig jaar geleden kocht ik vele jaren lang elke week de Libelle en de Margriet en ik las ze van voor naar achter en van achter naar voor. Meer nog ... ik vertrok op dinsdag speciaal vroeger van mijn werk want de boekhandel sloot om 18u.Tot het me plots niet meer boeide want na al die jaren waren alle onderwerpen al twintig keer de revue gepasseerd. Nu is het jaren geleden dat ik nog een tijdschrift las. Zelfs bij de kapper kijk ik er niet naar om.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen Myriam, je mist helemaal niets, ze herhalen alles en gieten er een nieuw sausje overheen. En het is allemaal zoals JennyL hierboven ook beschrijft. Vrouwen die sexy, pittig, gezond, leuk, werkend en weet ik al niet wat zijn, want anders tel je eigenlijk niet mee.

      Verwijderen
  4. Ik ben het helemaal met je eens. Ik luisterde in het begin vaak naar de podcast maar nu niet meer en het blad heb ik een paar keer los gekocht maar doe ik ook niet meer. Het is gewoon niet interessant genoeg. Ik ben al wat ouder en dacht dat het aan mij. Gr. Ella.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen Ella, bij de podcast haakte ik ook af na een paar afleveringen. Het is niet je leeftijd, maar je wereld die niet aansluit bij de wereld van de Amsterdamse grachtengordel. Ik zeg: lees een mooi boek, veel leuker!

      Verwijderen
  5. Ik ken dat blad niet en zo te lezen mis ik niets. Zelf heb ik al jaren"onkruid"en "genoeg" Het blijft boeien. Ik ruil met een vriendin voor de Happinez.Meer hoeft niet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Izerina, Genoeg heb ik ook een poosje gelezen. Ik lees nu geen bladen meer. Lees liever blogs!

      Verwijderen
  6. Niets voor mij. Ik ben afgehaakt na de Margriet en Libelle die ik vroeger van mijn moeder las.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Judy, mijn moeder had ook Libelle of Margriet, en ruilde dat met een vriendin. Ik las dan wel mee maar vond er niet veel aan.

      Verwijderen
  7. Ik heb een abonnement op de Margriet en de buurvrouw op de Libelle, we ruilen dus. Af en toe denk ik ook of ik het toch maar zal opzeggen, maar aan de andere kant lees ik ze toch wel met plezier, de ingezonden brieven, een lang intervieuw.. de colums en sommige tips. Modepagina's sla ik wel snel door meestal.
    Mijn moeder had eerst het abonnement op de Margriet, ze overleed begin februari en het abonnement liep tot begin maart, dan ben ik ook jarig en heb mezelf als cadeautje dat abonnement overgeschreven naar mij. Voorlopig hou ik het nog wel.
    Saar krijg wel een nieuwsbrief van maar ben nog steeds niet eraan toe gekomen om de podcast te beluisteren. Ik heb nog zoveel op mijn lijstje wat ik wil horen en lezen en te weinig tijd, dat heb je als je gepensioneerd bent. 😁

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, zo deed mijn moeder het ook met een vriendin. Haha, ik hoor dat vaker van mensen die met pensioen zijn, te weinig tijd!! Ik weet dat jij altijd een druk programma hebt dus ik snap dat je geen tijd hebt voor de podcast.

      Verwijderen
  8. Helemaal mee eens. Dacht dat het aan mij lag, 70+.
    Ik lees al jaren geen bladen meer . Vorig jaar wel de Saar podcast geluisterd, de laatste maanden van het leven van Els, maar ook daarna afgehaakt. Alle onderwerpen hebben weinig tot geen raakvlak met het dagelijks leven. Lang leve het boek en de docu!
    Marina

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Marina, nee hoor, ligt niet aan de leeftijd, ligt aan het blad. Ik lees ook liever een boek of kijk een goede serie of docu!

      Verwijderen
  9. In de jaren 70 was de Viva nieuw, een blad voor jonge vrouwen en nogal feministisch. Daar bleef weinig van over toen men meer en meer het alleen maar over mode en andere oppervlakkige zaken ging hebben. Maar het was een schande volgens mijn ouders, dat ik zo'n blad las en kocht.
    Saar zou vernieuwend en anders zijn. En alleen online. Dat was inderdaad anders. Maar helaas al snel in de greep van toch een papieren blad uit willen (moeten) geven en alras ook daar greep de vertrutting en de vergrachting om zich heen. Vooral na het verlies van een van de oprichters, Els. Nu hebben ze een stelletje gastredacteuren, die elders al uitgekotst waren en houden zich inderdaad bezig met wat er binnen de Ring belangrijk is. En alle traditionele onderwerpen komen ook daar langs. Stom inderdaad.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Nietzomaarzoo, ik las op jouw site dat de podcast leuk was. Alleen ik ben niet zo'n podcasttype. Begrijp nu dat ook de podcast niet meer leuk is. Jammer dat zo'n blad dan toch de makkelijke weg kiest. Ik vergat in mijn stukje te schrijven dat ik de Opzij ook nog wel even heb gelezen, en nu in de bieb dat heel soms nog doe. Maar ik ben verder niet meer geïnteresseerd in damesbladen.

      Verwijderen
  10. Ik lees al jaren geen tijdschriften meer , want wat mij het meeste opvalt is dat of het nu om damesbladen, tuin en woonbladen etc gaat is dat als ik ze incidenteel bij de tandarts doorblader of in een boekhandel er voor meer dan de helft advertenties in staan en veel fotos ter opvulling. Als je die er allemaal uithaalt blijft er vaak maar weinig substantieels over van de meestal behoorlijk dure bladen.Ans

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Ans, ze zijn duur en inderdaad vol met reclame voor dingen die ik nooit zal kopen. En ze hebben ook nog eens altijd dezelfde onderwerpen, zoals nu hoe je je klaarmaakt voor je bikini, en in januari hoe je moet detoxen (grote flauwekul!).

      Verwijderen
  11. Ik heb het één keer doorgebladerd en besloten dat ik dan maar niet volop in het leven sta.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Rianne, mijn man zou zeggen "wie zijn ze dan dat zij bepalen of jij wel of niet volop in het leven staat!" en ik sluit me daarbij aan. Lekker links laten liggen die grachtengordelmiepen!

      Verwijderen
  12. Wat grappig ik kreeg een exemplaar van een vriendin (54) en zij had ook een abonnement genomen maar vond er niets aan. Ha, ha en waarom dan geen artikel van 50+ vrouwen die ZICHZELF hot vinden. Ik vond het blad ook een hoog 'bakfiets met verse muntthee' gehalte hebben (maar dat is mijn mening natuurlijk) op zich niks tegen bakfietsen en verse munthee:-). Overwoog zelf nog even een abonnement te nemen maar nee toch maar niet. Ed heeft een abonnement op Readly en lees daar veel Engelse tijdschriften.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Ilona, lijkt me een stuk leuker om zo'n abo op Readly te hebben en wat door de Engelse bladen te spitten. Nou, ik vind dat er behoorlijk wat mis is met bakfietsen: 1) ze staan altijd in de weg in de personeelsfietsenstalling op mijn werk 2) bij het stoplicht staan ze ook in de weg 3) op het fietspad rijden ze in de weg! Verse muntthee ....vooruit, dat mag blijven, dat drink ik zelf ook. Dat artikel over 50+ vrouwen die zichzelf hot vinden stond vast in het vorige nummer 🤣. Tussen de botoxtips en bilnaadbleekadviezen in!

      Verwijderen
  13. Nog even een aanvulling ook n.a.v. bovenstaande reacties. Bizar eigenlijk dat vrouwen zo vaak afgerekend worden op hun uiterlijk en als je nog jong bent heb je de wijsheid, kennis en ervaring nog helemaal niet. Ben je oud(er) dan wordt je vaak aan de kant gezet en tel je niet meer mee. Oudere vrouwen worden zelden als aantrekkelijk gezien.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ilona, oudere vrouwen worden 'onzichtbaar' heb ik wel eens ergens gelezen. Raar, zeker nu de bevolking steeds ouder wordt, en er sprake is van vergrijzing, is de 'oudere' vrouw toch een doelgroep waar je niet meer omheen kan!

      Verwijderen
  14. Je hebt helemaal gelijk wat de tijdschriften betreft. Vroeger had ik een abonnement op de Libelle. Op vrijdagmiddag viel hij in de brievenbus en dan zocht ik mijn hoekje op de bank op. Kopje koffie erbij en ik was even helemaal in mijn eigen wereldje. Ook kocht ik vaak losse bladen zoals VT wonen, Santé en wat nog meer bij mijn interesse paste op dat moment. In november en december kocht ik maandbladen met veel ideeën in over de kerst. Heerlijk!!!!!
    Het is al jaren geleden dat ik nog een tijdschrift kocht. Ze kunnen mij niet meer "vangen" Jammer want het waren gezellige tijden.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Hoi Ellen, ik zie dat veel van de bloglezers dit nu ervaren. Misschien omdat er veel meer te lezen en te zien is dan alleen bladen. Er zijn nu ook blogs en ook is er veel ander leuks op het internet, ook meer televisie- en film- en serie-aanbod. Allemaal dingen die snel en makkelijk toegankelijk zijn.

    BeantwoordenVerwijderen