maandag 22 mei 2023

bullebak

In NRC van zaterdag jongstleden stond een artikel met als kop 'De woedeaanvallen van minister Wiersma zijn geen incident maar een patroon.'

Ik had hier en daar al eerder wat gehoord en gelezen over deze minister, maar bij het lezen van dit artikel viel mijn mond open van verbazing. Wiersma, een groot talent binnen de VVD, schreeuwt tegen medewerkers, slaat met deuren, wordt snel boos en maakt mensen aan het huilen.

Hij heeft inmiddels erkend dat hij "soms te fel en soms te scherp" is geweest. Tegen NRC zegt hij in een reactie dat hij met zichzelf aan de slag is gegaan.

Ik lees ook dat hij het liefst iedere dag ergens met een mooie foto in de sociale media opduikt. Hij geeft vaker dan anderen interviews en fotomomenten. Hij bemoeit zich actief met al deze media-uitingen, geeft aan met welke invalshoek zijn foto genomen moet worden en herschrijft teksten.

Wat een bullebak! Wat een egotripper! Dit lijkt me echt een heel nare man. En deze man is minister van Onderwijs. Onderwijs!! Dé plek waar kinderen en jongeren leren hoe de wereld in elkaar steekt, wat goed is en wat niet, wat wel kan en wat niet. Hoe je een zelfstandig burger wordt, hoe je een bijdrage kan leveren aan de maatschappij, hoe je met je medemens om moet gaan. En daarvan is deze man de baas. Hoe dan?


28 opmerkingen:

  1. Hij heeft inmiddels erkend!!
    Naar mijn mening leren kinderen en jongeren al die dingen die jij opnoemt in de eerste plaats thuis, als het goed is.
    Els

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Els, ja, voor sommige kinderen en jongeren is thuis de plek waar ze dit leren, maar er zijn er veel die dit op school leren. Dat niet iedereen zo is opgevoed als ik ben ik inmiddels achter.

      Verwijderen
  2. Ja, geldingsdrang kan soms gierend uit de klauw lopen, maar zolang deze minister steun weet te houden van zijn (politieke) baas zal hij ook wel op zijn plaats blijven zitten. En zijn politieke baas zal pas ingrijpen op het moment dat hij er zelf hinder van gaat ondervinden.
    Volgens mij een gevolg van de politieke koers van de afgelopen pakweg 20 jaar door de opkomst van de sociale media is imago belangrijker geworden dan beleid. Dus iemand met een geweldige geldingsdrang, een (latent?) minderwaardigheidscomplex, gebrek aan zelfvertrouwen, vul zelf maar verder in, zal zich als een bullebak gaan gedragen doordat hij steeds op zijn tenen lopen moet.
    De weddenschappen kunnen geopend worden over zijn moment van aftreden lijkt me.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Willem, dank voor je reactie, ben het roerend met je eens. En wat die weddenschap betreft.... ik had zijn aftreden al veel eerder verwacht. Ben dus reuze benieuwd hoe lang hij nog aan blijft. Hij is er mee bezig... voor wat het waard is.

      Verwijderen
  3. Ik heb me niet heel erg in deze man verdiept, maar wel wat uit het nieuws vernomen. Hoe is het mogelijk! Maar ja, hoeveel van dit soort haantjes zitten er niet op hoge plaatsen? Het is goed dat het aan de kaak wordt gesteld.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Judy, het is goed dat het in beeld komt, maar er gebeurt helaas verder niets, nog niet tenminste. Ik wacht het af!

      Verwijderen
  4. Vanavond onderwerp van gesprek bij Jinek en Op 1.
    Dat deze man minister is van onderwijs is meer dan erg.
    Hij zal zelf niet opstappen, Rutte stuurt hem niet weg, grote fout van de VVD.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Anoniem, ik snap ook niet waarom hij zelf geen conclusies trekt en eerst eens aan zijn gedrag gaat werken. Maar ja... status he?

      Verwijderen
  5. Hoorde de podcast over dit stukje uit de NRC vanochtend en verbaasde me er ook over. Maar ook hoeveel mensen met zijn ego bezig zijn (instagram etc.). Weinig op inhoud lijkt me. Inzicht in eigen gedrag lijkt hij me weinig te hebben. Dit type manager vaak tegen gekomen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nietzomaarzooo, dit is inderdaad een type manager (m/v) dat je vaker tegenkomt. Ik begrijp die egotripperij ook niet, het gaat mi om de daden, niet de woorden en foto's!

      Verwijderen
    2. Niet alleen deze minister heeft een aantal mensen 'ter beschikking' die zijn imago bewaken en zo nodig bijsturen, maar rond het hele corps bewindslieden schijnen er vele tientallen, - heb zelfs gehoord dat het er meer dan negentig zijn -, rond te lopen die uitsluitend tot taak hebben om 24/7 het imago van de bewindspersonen te bewaken.
      Tja, hoe je zoiets wilt rijmen met een kleinere overheid, toch het speerpunt van het allereerste kabinet Rutte, is mij een raadsel.

      Verwijderen
    3. Dat is zeker een raadsel Willem! Imago is kennelijk erg belangrijk. Je zou denken dat de dingen die ze doen aandacht verdienen, maar misschien is het juist de bedoeling dat we daar van worden afgeleid door mooie plaatjes!

      Verwijderen
  6. Van iemand die werkzaam is als minister (op welke post dan ook) mag je een bepaald gedrag verwachten en dit gedrag hoort daar niet bij. Niet goed te praten. En dan die dooddoeners dat hij aan zichzelf gaat werken...Maar ja hij zal niet opstappen want dan zou Rutte dat ook moeten doen. Communiceren moet je leren en typisch voor politici verkleinwoorden gebruiken: 'soms te vel', 'gedreven uit ambitie'. Hij kan geen respect afdwingen maar alleen angst en zelfs met 19 communicatiemedewerkers kan hij blijkbaar niet communiceren. Het gaat nu over Wiersma maar ook op (bijna) alle andere ministeries zie ik 'poppetjes' die totaal incompetent zijn en veel te weinig inhoudelijke kennis hebben van dat waarvan zij de baas zijn. Maar ja als politicus mag je er blijkbaar een rommel van maken en kom je altijd wel weer weg met excuses en wordt je de hand boven het hoofd gehouden. Het pluche zit wel erg prettig. Je zou inderdaad denken aftreden maar dat zal niet zoveel uitmaken er is nog een doos vol 'poppetjes'. Ook na het aftreden over de toeslagenaffaire staan nu gewoon veel dezelfde figuren weer aan de top van de ministeries vaak in een andere functie maar er zijn alleen maar problemen bijgekomen en zelfs met honderden communicatiemedewerkers daalt het vertrouwen van de Nederlandse burger in de politiek keer op keer.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ilona, om een ministerspost te bekleden zou je verwachten dat iemand onberispelijk gedrag vertoont. Maar niet dus, en het kan gewoon doorgaan. Ja, laat me niet lachen dacht ik ook toen ik las dat hij aan zichzelf ging werken. Ik weet hoe moeilijk het is om te veranderen!

      Verwijderen
  7. Omdat je ooit aangaf dat lezers spellingsfouten mochten doorgeven als we ze zagen staan: "De minister heeft erkend" moet met -d zijn in plaats van -t. Inhoudelijk bemoei ik me niet. Als Belgische heb ik nog nooit over deze rare snuiter gehoord. Al hebben wij ook onze haantjes onder de ministers.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Sarah, dank je wel voor de verbetering, ik pas het aan.

      Verwijderen
  8. Ik schrok van de berichten want hij kwam op mij over als een sympathieke en bevlogen man.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Nicole, misschien is het daarom dat hij er nog zit, de indruk die hij wekt door zijn optredens in de media is dus behoorlijk goed neergezet.

      Verwijderen
  9. Het zal vroeger ook wel voorgekomen zijn maar zonder sociale media te weinig naar buiten zijn gekomen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, juist het imago op sociale media van deze man is dat hij leuk en betrokken is. Maar achter de schermen is hij dus een lompe boer die zijn woede-uitbarstingen niet onder controle kan houden. En dat zie je niet op sociale media, dat blijkt uit interviews met betrokkenen die anoniem willen blijven uit angst voor repercussies.

      Verwijderen
  10. Ach ja,als de baas van het kabinet ook wel eens woedeaanvallen heeft.lijkt het me niet,dat de mensen daar op hun gedrag worden aangesproken. Wat zou het leuk zijn,als iemand,die al een andere job in de zak heeft,hem eens goed van repliek dient

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Gossie, dat heb ik nooit geweten al hoor ik er de laatste tijd wel vaker iets over. Noemt men dit tegenwoordig niet "grensoverschrijdend gedrag" en wordt dit nu zo maar toegelaten? Die man heeft zich zelf dus niet onder controle en zit niet op de juiste plek met dis gedrag.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ellen, ook dit is grensoverschrijdend gedrag. En ja, dat wordt dus gewoon toegelaten, de man heeft zijn baan nog, is volgens mij ook niet van plan om op te stappen maar gaat met zichzelf aan de slag. Ja, mooi verhaal denk ik dan!

      Verwijderen
  12. Bijzonder dat mensen van dat niveau zichzelf niet onder controle hebben. Ik ga er toch vanuit dat hij al diverse persoonlijkheidstrainingen achter de rug heeft.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hoi Herma, je zou denken van wel, maar die hebben dus niet geholpen! En zijn partijgenoten vinden het dus allemaal prima, wat zegt dat dan over hen?

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Een late reactie, veel te laat omdat hij inmiddels is opgestapt. Ik vind dat heel erg jammer. Hij was een bevlogen en zeer goede minister. De beste die we in heel veel jaren op onderwijs hebben gehad. Maar ja twee keer in de fout is natuurlijk te veel

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hij was inderdaad een bevlogen en bekwame minister. Had alle onderwijsvormen zelf ook doorlopen. Jammer inderdaad. Er had eerder ingegrepen/geholpen moeten worden. Aan jezelf werken .... ik weet hoe lastig het is!

      Verwijderen