zaterdag 6 mei 2023

mega-eetbui

Ik vertel er niet zo vaak meer over, want het is inmiddels wel bekend dat ik eetbuien heb. Ik wil ze niet, maar heb ze toch. Stoppen lukt niet. Er is maar een manier en dat is voldoende gaan eten, minder bewegen, zorgen dat ik niet constant in de spaarstand sta.

Deze week woog ik minder dan ik lange tijd gewogen heb. Mijn BMI was nog nooit eerder zo laag. En dat voelde ik. Ik voelde het aan mijn lijf, zitten op een harde stoel doet pijn. In bed op mijn zij liggen met mijn knieĆ«n op elkaar is vervelend. Ik word sneller moe en heb de hele dag door minder energie.

Maar ik merkte het ook in mijn hoofd. Ik was op de sportschool en dacht steeds "Eigenlijk moet ik hier helemaal niet zijn, dit is niet goed voor mij nu". En mijn gezonde brein dacht ook de hele dag "Ik moet meer eten, dat is nu echt belangrijk want ondergewicht is ongezond".

Maar mijn eetstoornisbrein dacht er duidelijk anders over.  Pushte me om 's ochtends toch naar de sportschool te gaan. Daar lukte het mijn gezonde brein om een paar minuten minder cardio te doen dan normaal, maar wat is nou 10 minuten minder als ik vervolgens de rest van de dag allerlei dingen doe waardoor ik veel met de fiets op pad ben?

Ook meer eten was niet makkelijk en heb ik uiteindelijk niet gedaan. Ik kan mezelf natuurlijk foppen en zeggen dat het lukt, een aardappel meer, een opscheplepel rijst meer en een heel ei door mijn salade in plaats van een half ei, maar dit zet natuurlijk geen zoden aan de dijk, laat staan vet op mijn billen.

En toen kwam er gisteravond een moment waarop ik ineens een eetbui kreeg. Er was in de dagen ervoor geen sprake van eetbuidrang. Wat meespeelde is dat ik alleen thuis was (T. is een aantal dagen op vakantie, daarover misschien later meer) en ik kreeg na het eten zin in ijs. En toen ging het mis. Ik heb nu geen zin om te vertellen wat ik allemaal nog meer at, maar ik ging met een volle pens en een verdrietig hoofd naar bed. Ik sliep slecht en werd vanmorgen niet fit wakker. 

Normaal gesproken ga ik dan naar de sportschool zodat ik met een schone lei kan beginnen. Het voelt een beetje als resetten van de harde schijf. Echter, vanmorgen had ik zelfs daar geen zin in. Toen het kwart over negen was, ik had mijn sportkleding al aan, heb ik mijn tas weer uitgepakt en me omgekleed. Ik besloot om niet te gaan sporten. 

Ik merkte dat ik honger had, trek in zoet, trek in lekkere dingen en besloot toen dat het vandaag dan maar moest gebeuren. Vervolgens heb ik de hele dag door eetbui-eten gegeten. Het hield maar niet op. Ik leek wel een bodemloze put, volkomen onverzadigbaar. Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst zo'n ongelofelijk grote, lange, intense eetbui heb gehad. 

Het gaat te ver om hier op te schrijven wat ik at, daarvoor is de schaamte te groot. Het was veel, geloof me wanneer ik dit zeg. Veel als in echt niet normaal veel. 

Ik weet natuurlijk heel goed waarom dit is gebeurd. Ik begon dit stukje over mijn lage gewicht. Mijn lijf heeft er genoeg van, mijn lijf wil voedsel. De machine kan niet draaien op frisse lucht alleen. Er werd te weinig brandstof getankt. Er moest brandstof bij. En wel zoveel en zo snel mogelijk. Niet met een paar aardappels extra op te lossen. Nee, daar is een tompouce, chocolade, ijs, slagroom, een appelflap, dropjes, volle yoghurt met muesli en suiker, vla, kwark, boterhammen met pindakaas en nog meer ijs voor nodig. En dat is dan misschien voor nu even voldoende. Maar daarmee is het ondergewicht op de lange termijn natuurlijk niet opgelost. 

Ik was afgelopen donderdag, tijdens mijn bezoek aan de kledingshowroom,  van mijn spiegelbeeld geschrokken. Ik vond dat ik er moe en oud uitzag. Niet fris, niet fit en veel te mager. Dit ging vandaag ook de hele dag door mijn hoofd. En wellicht was dat ook de reden waarom ik de eetbui zo uit de hand liet lopen. Omdat het kan, omdat het moet. 

Morgen een nieuwe dag. Ik weet nu al dat ik begin op de sportschool, daarna met het grootste gemak mijn eetgewoonten oppak en weer doorga met wat ik al zo lang doe. En dan is het wachten op de volgende eetbui, klein of groot, want die komt er zolang ik niet structureel iets verander in mijn eetgewoonten.

 

38 opmerkingen:

  1. Geen woorden, alleen een virtuele knuffel. Soms gaat het er niet om wat je eet maar dat je eet. Sterkte lief mens <3

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een strijd toch. Wel willen, maar niet kunnen. Ik vind dit zo erg voor je want - en dat weet je zelf - dit is niet goed voor je lichaam. En mentaal ook niet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt, ben me daar inderdaad van bewust. Dank voor je reactie Myriam!

      Verwijderen
  3. Wat verdrietig. Op meningen en adviezen en 'je zou dit' of 'je moet dat' zit je vast niet te verwachten. Hierbij een knuffel van mij al moet het helaas bij een virtuele blijven. Hoop dat je toch van de dag kunt genieten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ilona, adviezen heb ik niet nodig, want ik weet precies wat ik moet doen, ben alleen niet zo goed in het doen. Dank je wel voor de knuffel. Ik ga mijn best doen vandaag weer een normale dag te hebben. Denk dat het wel lukt.

      Verwijderen
  4. Een verdrietig verhaal. Ik wens je veel warmte, bemoedigende steunende reacties en straks weer de warme arm van je lief om je heen. Lieve groet van Ine

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat triest,dat je ook lichamelijk niet fit bent. Nu "vecht"je op twee fronten. Wees niet te streng voor jezelf

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je Izerina, ik doe mijn best. Ik denk dat het wel lukt. Dank voor lieve berichtje.

      Verwijderen
  6. Och jeetje. Je zou zeggen: het zat er een beetje aan te komen met dat ondergewicht. Wat erg dat je lichamelijke klachten ervan hebt. En dan die spiegel in paskamers, wat een ellende-dingen zijn dat, die je genadeloos op de feiten drukken. Nu maar uithuilen en opnieuw beginnen, en ik hoop dat je een positief en gezond nieuw begin kunt maken. Sterkte!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je Judy! Ga ik doen, even sip geweest en nu weer door!

      Verwijderen
  7. Probeer goed te rusten en te slapen.
    Het komt goed.
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel Marijke. Rust zou nu wel verstandig zijn, maar ik ga natuurlijk naar de sportschool dadelijk. Daarna heb ik niets gepland dus doe ik de rest van de dag rustig aan.

      Verwijderen
    2. Kun je niet vragen aan de eigenaar / beheerder van de sportschool om jou max. 2 x per week toegang te verlenen uit zelfbescherming?

      Verwijderen
    3. Haha... kan ik wel doen, maar dan moeten mijn fietsen ook achter slot en grendel, wandelschoenen moeten worden verstopt en dan nog verzin ik wel iets om te bewegen! šŸ˜‰

      Verwijderen
    4. Tsja, zo verdrietig. Ook je volgende blog.
      Marijke

      Verwijderen
    5. Huh? Wat is er verdrietig aan mijn volgende blog?

      Verwijderen
  8. Wat een strijd heb je toch steeds.šŸ˜¢
    Wel willen maar niet kunnen. Hug van mij!
    Ria

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Eerst een virtuele knuffel.
    Ongezonde calorieƫn is in jouw geval op dit moment beter dan geen/weinig/gezonde calorieƫn.
    Dit is niet een brein dat ergens om vraagt of weigert dit is het moederbord zelf dat in grijpt en wat niet te beheersen is tot het zich in een veilige zone voelt.
    En eigenlijk is dat juist goed, een soort veiligheidsmaatregel van je lichaam. Zo snel mogelijk aanvullen, dan moet het volume laag zijn anders kan het er niet in, waar heb je een hoge calorie dichtheid? Juist, vet, zoet voedsel.
    De schaamte is begrijpelijk maar niet nodig, de schaamte is er omdat je graag in het midden van de Gaus curve wil zijn, daar moet je zitten net als iedereen. Maar weet je: de leukste en speciaalste mensen zitten niet in het midden maar in de uiteinden van die curve en daar zit jij ook. Voor je man, je studenten en iedereen die je dierbaar is, en ook voor je lezers hier, maak je het verschil en zit je gelukkig niet in het midden.
    Deze eetbui is bijna geweest, dit was nu nodig volgens het moederbord van je lichaam. En iets heel nieuws programmeren gebeurt bijna nooit, meestal zijn het updates, veel kleintjes en af en toe een grote. En zo zijn de veranderingen die je zelf wil en probeert ook. Maar de configuratie blijft hetzelfde, dat ben jij met alles wat je hebt meegemaakt en waar je nu bent. En je bent goed zo, ook met die eetbuien die horen er bij jou bij en daarom wens ik je mildheid, mildheid waarmee je naar je zelf kijkt. Dit was geen falen, dit was de implementatie van een update.
    En dan nog maar een virtuele knuffel. šŸ¤—

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen Wieteke, dank voor de knuffels!! Je zegt het goed, het moederbord grijpt in... mooie vergelijking. Fijn dat je me zo ontzettend kan opbeuren met je reactie. Klopt, middenmoot is natuurlijkveilig, maar ook wel saai misschien. Ik ga dit onthouden: het is een update die mijn systeem af en toe nodig heeft. Het voelt nu al minder rot. Wat een mooie woorden voor mij, dank je Wieteke! xx

      Verwijderen
    2. Je vergelijking met het moederbord maakte het voor mij heel begrijpelijk en ook acceptabel, van die ongezonde calorieƫn. Iets om over na te denken en te zorgen dat er altijd een basishoeveelheid gezonde voeding moet zijn om die nare zoetigheden niet te verlangen.
      Ik zit aan de andere kant van het spectrum en ga nog wel eens voor de bijl als ik moet reizen voor mijn werk. Dan heb ik niet voldoende gezond eten bij me (een appeltje en een eitje zijn dan niet voldoende) en omdat ik vroeger opsta is mijn ontbijt ook eerder verwerkt. Food for thought.

      Verwijderen
    3. Hallo Anoniem, ik vind het ook een heel goede vergelijking, eentje die ik zeker zal onthouden, want dat maakt dat ik er toch een beetje anders over denk. Mezelf het niet zo heel erg kwalijk neem. Ik kan me voorstellen dat tijdens werkreizen je ritme verstoord is en dan ook je eetritme. Dat is bij mij al verstoord als ik een vergadering die uitloopt heb op school!! šŸ˜– Inderdaad food for thought (en no pun intended denk ik!) .

      Verwijderen
    4. Zo waar, de leukste, slimste, meest interessante en/of speciale mensen zijn juist *niet* gemiddeld! Maar de behoefte om toch bij die veilige middenmoot te horen is soms heel sterk. Weet niet wat voor soort brein dit is, maar het zal vast een naam hebben. Maar jij bent Niekje, niet de middenmoot, he. Liefs, Ine

      Verwijderen
    5. Dank je wel Ine, lief van je! x

      Verwijderen
  10. Zo'n medelijden met je, sterkte vandaag.
    Het lijkt me ook zo lastig dat je in zo'n eetbui niet de keuze kan maken je lichaam echte voeding te geven ipv snelle suikers.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Arme mevrouw Niekje. Stress zal zeker ook een grote rol spelen maar tja daar heb je nu niets aan. Woonde je maar iets dichter bij dan kwam ik je een dikke knuffel geven xx

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ellen, je knuffel is ondanks de afstand toch aangekomen hoor, dank je wel! xx

      Verwijderen
  12. Wat uitermate vervelend voor je. Je blijft rondcirkelen in hetzelfde gedrag en weet dat dit niet goed voor je is en toch is die drang sterker. Nog.
    Ik krijg eetbuien als ik gevoelens wil dempen. Niet wil voelen wat me verdriet doet, stress geeft. Wat de kern is van mijn onrust.
    Dan is het eten van eetbuivoedsel troostend. Rustgevend (in het moment) en is mijn brein even niet bezig met wat er echt speelt. Hoef ik alleen maar bezig te zijn met eten. Uiteraard alleen, zonder dat iemand het ziet. Of er last van hoeft te hebben. Of zich stoort aan mijn destructieve gedrag. Of er weet van heeft (nou ja, dat is een beetje mijzelf voor de gek houden, want ik ben enorm dik, dus iedereen kan direct zien dat ik een slappe zak ben).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nietzomaarzoo, ik denk dat het bij mij ook voor een deel onrust is, maar zeker ook een deel 'ondervoeding'. Maar heel herkenbaar om even alle gevoel uit te schakelen door met eten bezig te zijn. Ik heb met diverse psychologen geprobeerd uit te zoeken waarom ik mijn gevoel niet wil voelen, maar dat leverde niet veel op.
      Wanneer ik jouw blog lees dan lees ik dat je verre van een slappe zak bent! Je bent doortastend, volhoudend, vrijwel altijd positief en en top moeder en oma! En dat je door het gedoe met steelzus en moeder af en toe even weg wil duiken en dingen wil vergeten begrijp ik heel goed! x

      Verwijderen
  13. Reacties
    1. Hi Mrs. H. te B. ik ben al wel weer 'gereset' door mijn rondje sportschool vanmorgen, nog even op de fiets naar de stad geweest voor wat 'retail therapy' en net lekker gezonde lekkere lunchsalade en roggebrood gegeten. We gaan weer door! x

      Verwijderen
  14. Ik voel met je mee want heb het net zo ervaren. Soms denk ik ook: het hoort bij mij en gaat nooit meer weg. Vroeger was ik te dun en waren mensen bezorgd over mijn gezondheid. Maar voor mij voelde het fantastisch en k deed mijn best zo te blijven. Eenmaal een eind in de overgang ben ik langzaam maar zeker toch aangekomen, en had ik vaak veel koolhydraten nodig om me even goed te voelen. Ik heb ook gezien dat met het ouder worden je mooier bent met wat overgewicht dan ondergewicht.. mijn mening.Dus ik troostte me met de gedachte dat ik er nu beter uitzie met de extra kilo’s. En dat blijkt ook, men vindt dat ik er beter en gezonder uit zie en men vindt mij nog steeds slank…en toch…ben ik mezelf kwijt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Anoniem, ik deel jouw mening over ouder worden en wat meer gewicht. De dames aan mijn moeders kant van de familie waren/zijn lang en dun. Ik herinner me dat mijn oma ook erg mager was. En dat vond ik ook nooit mooi. Bij mezelf vind ik het dus ook niet mooi en ik kijk met bewondering naar dames van mijn leeftijd met rondingen. Kleding staat veel mooier om een paar billen dan om twee washandjes. Ik vind het fijn dat jij weet dat je er nu beter uitziet, dat ook hoort van je omgeving. Blijft knap lastig om jezelf niet kwijt te raken want we zijn geconditioneerd om slank (dun) te zijn, want pas dan kan je succesvol zijn. Flauwekul weten we allemaal, maar die verrekte ideeƫn in ons hoofd...! Ik waardeer je reactie, dank je wel.

      Verwijderen
    2. Aanvulling: ik zou het bij jou deze keer geen eetbui willen noemen want hier gaat het niet om emoties weg eten of iets dergelijks maar om lichamelijke honger.

      Verwijderen
    3. Ik weet dat het lichamelijke honger is, alleen de manier waarop ik het eet betekent wel dat het geclassificeerd kan worden als een eetbui.

      Verwijderen