dinsdag 2 mei 2023

eetherinneringen - alcohol #2

Engeland kent een heel andere drinkcultuur dan wij. Daar kwam ik als au-pair voor het eerste mee in aanraking. Toen ik bij de Misselbrooks in huis kwam ging ik vaker en meer alcohol drinken. Patricia dronk zelf stevig en er werd nog niet echt stilgestaan bij de schadelijke eigenschappen van alcohol.  Patricia was een wodka-drinkster, en pas jaren later begreep ik dat zij dit nodig had om na het werk te ontspannen en zo haar enorm stressvolle baan in The City aan te kunnen. In het weekend was er ook altijd wijn bij de Sunday Roast, en na het eten nog een klein glaasje port of ander digestief. 

Ik dronk af en toe een glaasje vodka and orange met Pat mee. Ook gingen wel op vrijdagavond wel eens samen naar de lokale pub. Het was destijds in de pub vrij ongebruikelijk om een niet-alcoholisch  drankje te bestellen, en nog steeds zijn de mensen die dat doen ver in de minderheid. Ik kon al vrij snel meerdere drankjes op een avond drinken zonder dat ik daar erg veel last van had. Ik zal ongetwijfeld een blaastest niet gehaald hebben, maar voor mijn gevoel was ik niet dronken, misschien een beetje aangeschoten. 

In de jaren dat ik in Engeland woonde was het heel gewoon om tussen de middag even naar de pub te gaan voor de lunch. Zelf deed ik dat niet, maar ik weet dat veel mensen dat wel deden, de pubs zaten altijd vol rond lunchtijd. 

Wel ging ik na het werk vaak naar de pub. Daar spraken we, mijn toenmalige partner en ik, dan af met vrienden. Dit gebeurde twee tot drie keer per week. En dan dronk ik cider of een wodka en tonic of wodka jus. Vervolgens gingen we dan met de underground en daarna nog een stuk met de trein naar huis. Meestal namen we dan op een van de grote stations een broodje of liepen we langs de Chinees of chippie (patatzaak) om nog wat te halen. Ik had in die jaren geen gezonde leefstijl.

Eenmaal terug in Nederland dronk ik meteen minder. We gingen niet zo vaak door de week 's avonds weg, uitgaan deden we in het weekend, doordeweeks had ik school, en drankjes waren duur. Dit weerhield ex er niet van om toch veel te drinken, maar ik deed niet meer mee.

Na mijn breuk met ex heb ik nog een jaar lang de bloemetjes buiten gezet en ging ik ieder weekend uit met vriendinnen. In dat jaar heb ik nog regelmatig veel gedronken. Nooit zoveel dat ik de weg naar huis niet meer wist. Toen ik T. ontmoette gingen we in onze beginjaren ook nog veel uit en dronk ik stevig mee. Maar dat is allemaal veranderd toen ik van een kantoorbaan overstapte naar het onderwijs.

Om als docent vijf dagen per week voor groepen pubers te staan moet je fit zijn. Een avondje doorhalen betekent dat je direct de gevolgen daarvan ondervindt. Jongeren hebben een neus voor je achilleshiel. En als dat een lichte kater is, een nacht kort geslapen of een beginnende griep... ze weten je feilloos te raken. Ik ben toen direct gestopt met door de weeks op stap gaan en beperkte mijn sociale activiteiten tot het weekend met weinig of zelfs geen alcohol. En dat beviel mij goed. En dat doet het nog steeds. 

Lees hier deel 1 van mijn eetherinneringen - alcohol #1



24 opmerkingen:

  1. Ik drink nauwelijks meer behalve een glaasje wijn bij gelegenheden. Heb ook eigenlijk nooit veel gedronken. Ook niet bij het uitgaan vroeger. Ik denk ook dat de drinkcultuur in Engeland anders is. Die pub die daar zo'n grote rol speelt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen Judy, de pub is, zeker in kleine dorpen, een belangrijke sociale ontmoetingsplaats. En in sommige pubs kan je ook heel lekker eten!

      Verwijderen
  2. Dat onderwijsritme herken ik. Vorig jaar 1 jaar verkorte deeltijdpabo gedaan (maar het was niets voor mij, ik ben geen groepsmens). Toen moest ik voor stages om 6 uur opstaan. En in de avond dus vroeg naar bed. Daar past geen rock&roll leven in. Groet, Ine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen Ine, mooi gezegd, geen rock&roll als je voor de klas staat! Toen ik op kantoor werkte kon ik nog wel eens een beetje minder energie hebben, maar met kinderen of pubers voor je neus... no way!

      Verwijderen
  3. Leuk om te lezen. Dat die drinkcultuur zo anders is in Engeland twee maal ondervonden in Spanje. Was in Valencia met mijn moeder en in ons hotel waren meerdere 'stag parties' aan de gang. Eigenlijk niets meer of minder dan zoveel mogelijk zuipen, een ander woord heb ik er niet voor met het bijbehorende lawaai. Wist destijds niet dat de drank in Spanje veel goedkoper is dan in de UK. Hoorde recent op de radio dat de pubs zich al verheugen op de kroning van Charles zaterdag omdat ze dan langer open mogen blijven.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Ilona, stag en hen parties, daar zijn ze inderdaad goed in! Laveloos worden en dan in de goot - letterlijk - belanden, ik heb het regelmatig zien gebeuren! Als Anglofiel verheug ik me ook op de kroning, maar niet vanwege de sluitingstijden van de pubs, wel vanwege de pracht, praal en tradities!

      Verwijderen
    2. Oh ja de kroning heerlijk televisie kijken. Er komt een bevriend stel en ik maak een soort high tea met wat hapjes zoals cucumber sandwiches, een quiche en voor toe Eton mess. Ed gaat in juni 2 1/2 week naar Engeland met de boot naar Harwich en dan via Cambridge en Yorkshire naar zijn lievelingsgebied het Lake District.

      Verwijderen
    3. Oh wat ontzettend leuk om het zo te doen!! Ik ben in het weekend alleen, T. is er niet, en ik neem alles op zodat ik de dingen die ik wil zien rustig kan terugzien, anders is het wel een lange zit denk ik. Is Ed je man of je zoon? Lake District ken ik niet maar ik heb al zo vaak gehoord dat het daar mooi is! Gezellige dag zaterdag!

      Verwijderen
    4. Nee Ed is mijn man inmiddels 71 en hij wil zo lang het kan profiteren van het wandelen in het Lake District. Ben er ook wel eens geweest en het is daar prachtig. Ed probeert zoveel mogelijk 'Alfred Wainwrights' te doen dat is iemand die heel veel wandelingen beschreven heeft in het Lake District. Sinds mijn heupluxatie 3 jaar geleden kan ik niet meer goed wandelen en zeker daar niet. Overigens is mijn favoriet Yorkshire en dan de buurt van Haworth waar de gezusters Brönte gewoond hebben.

      Verwijderen
    5. Wat goed dat Ed dit doet! En blijft doen zolang dit kan. Yorkshire ken ik ook een beetje, ex kwam daar vandaan, Huddersfield en omgeving. Leuk dat jullie zoveel met het VK hebben!

      Verwijderen
  4. Vroeger werd er inderdaad meer alcohol gedronken. Tenminste bij de ouderen. Bij de jongeren heb ik er eigenlijk geen idee van.
    Het valt mij op dat ik geregeld in gezelschap verkeer waar niemand meer een wijntje wil maar een frisdrank of zelfs het liefst water. Zelf ben ik ook meestal aan het water. Wijn drink ik alleen nog maar als we uit gaan eten of visite hebben die wel graag een wijntje drinkt. Dan doe ik gezellig mee. Onze wijnvoorraad wordt bijna niet meer aangevuld.

    En inderdaad als je voor een groep pubers staat zul je van goede huize moeten komen. Het lijkt mij vreselijk moeilijk en je moet er dan ook geschikt voor zijn. Jij bent dat. Dat maak ik wel op uit je verhalen. Super!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Ellen, wat een mooi compliment geef je me! Drinken is misschien bij bepaalde groepen mensen nog heel gewoon. Ik kom steeds meer mensen tegen die met mate drinken. Maar in het verleden heb ik ook wel meegemaakt dat ik de enige ben die een glas sap of water dronk. En dan daarna gewoon de auto in! Ongelofelijk toch??!!

      Verwijderen
  5. Er is soms een drinkcultuur zowel buitenshuis als op feestjes bij bekenden. En dan ik om een kopje thee vragen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Izerina, ik ben ook een enorme theetante en het maakt mij niets uit om thee te drinken wanneer iedereen aan de wijn zit. Gelukkig ga ik alleen maar om met mensen die dat niet raar vinden en voor mij een potje thee zetten. Ik neem aan dat ook jouw vrienden en familie dat voor je doen.

      Verwijderen
  6. Tja vroeger mocht er veel meer 🤣 Ik heb best wel eens met te veel gedronken gereden maar toen nooit gecontroleerd. Wel een keer toen ik over de hele avond een tia maria om aan te nippen voor de smaak en verder water had gedronken, mijn ex dronk die avond al het bier. We werden aangehouden op het Korte Voorhout, het was midden in de winter, hele koude wind en ik had vooral medelijden met degenen die er moesten staan. Door de kou kon ik het blazen niet goed doen tot 3x toe, stond zo te bibberen. Ex vroeg of hij eens mocht proberen en natuurlijk sloeg hij toen op tilt. Ze hadden gelukkig wel door dat ik echt onder de limiet zou zitten en kon verder rijden, waarschijnlijk hadden ze wel het recht gehad om me mee te nemen voor bloedtest.
    Nu drink ik niets meer als ik nog moet rijden, gelukkig is er o% bier want ik hou nog steeds erg van bier

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, ik heb ooit een keer moeten blazen, maar had geen druppel gedronken. Toch was ik zenuwachtig! Ik drink nooit een druppel als ik moet rijden, vind ik wel zo verstandig.

      Verwijderen
  7. Zou het ook kunnen dat je nu alleen nog maar water en thee drinkt omdat daar nul calorieën in zitten? Anders zou je ook voor sap, frisdrank of een latte kiezen, toch? Daar zit ook geen alcohol in.
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Marijke, dat speelt zeker een grote rol, maar ik drink wel een wijntje als we weg zijn, thuis doe ik dat minder snel. Frisdrank ben ik niet zo van, sapje soms, latte ook soms, of cappuccino. Maar ik ben inderdaad alle vloeibare calorieën lang geleden uit mijn dieet gaan schrappen.

      Verwijderen
    2. Dat is dus in essentie de basis van je eetgewoonte. De rest is ruis.

      Verwijderen
    3. Volgens mij begrijp ik je tweede zin niet goed. Eerste zin is duidelijk en daar heb je gelijk in. Bedoel je met 'de rest is ruis' dat ik zonder eetstoornis wel alcohol zou drinken? Ik vind het nu namelijk ook niet meer fijn om het gevoel te hebben dat ik krijg bij alcohol, aangeschoten of tipsy, hoe je het noemen wil. Ook heb ik de behoefte om op een normale tijd op te staan, zelfs na een avond uit, en met alcohol is dat ook minder makkelijk weet ik nog. Maar ook dat kan natuurlijk wel door de eetstoornis komen, routine, controle etc....

      Verwijderen
  8. Nee, ik drukte me (weer eens) onduidelijk uit. Ik bedoelde dat jij aan het einde van het verhaal altijd kiest voor zo min mogelijk calorieën. Met ruis bedoelde ik: dit is gezonder, ik blijf fitter, ik vind het lekkerder, het is beter voor het milieu, het is goedkoper/duurder etc. Is allemaal waar, maar uiteindelijk bepalen de calorieën je keuzes. De ruis, zoals ik dat nu noem, is om jezelf en je omgeving een beetje voor de gek te houden, denk ik, en dan denk ik zeker niet specifiek aan alcohol.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank, nu begrijp ik het. En ja, zo werkt het inderdaad, het zijn allemaal excuses die in de kern gaan over restrictie.

      Verwijderen
    2. Het merkwaardige is wel dat dit ook de aanbevelingen van het Voedingscentrum zijn: koffie en thee zonder iets en water. Hooguit suikervrije fris af en toe. Zelfs cappuccino staat in de lijst 'extraatje, niet vaker dan eens per week doen'. Ik snap je punt, maar volgens mij ben je gewoon verstandig bezig, en is dat eetstoornisbrein niet eens altijd zo enorm oliedom met haar/zijn invloeden. Of klets ik nu onzin? Groet, Ine

      Verwijderen
    3. Hoi Ine, ik weet dat het gezonder is om thee te drinken ipv fris en sap. Nu vind ik thee, vooral groene, maar ook kamille, verveine en rooibos, lekker. Dat ook het voedingscentrum dit advies geeft vind ik niet gek, de bevolking wordt steeds zwaarder en drankjes, óók sap, zijn onnodige calorieën. Ieder dag een paar cappuccino's dan ligt het gevaar van aankomen op de loer. Nee, dus geen onzin hoor! Mijn eetstoornisbrein is, net als mijn gezonde brein, niet achterlijk, doet alleen soms zo raar. ;-)

      Verwijderen