dinsdag 16 mei 2023

zielig - vervolg

Op zaterdag schreef ik een blog met daarin de vraag of mijn lezers me misschien zielig vonden vanwege mijn getob met de eetstoornis. De blog werd goed gelezen en ik kreeg ook een behoorlijk aantal reacties. 

Nu heb ik al eerder gezegd dat ik niet alleen blog voor mezelf maar dat juist de reacties ervoor zorgen dat ik blijf schrijven. Positieve reacties zijn heel erg leuk, maar ik heb ook geen probleem met negatieve reacties. 

Nu was de blog van zaterdag natuurlijk een uitnodiging om een mening te geven en had ik gerekend op zowel positieve als negatieve reacties. En toch is er dan een reactie die aankomt als een klap in het gezicht zonder dat je weet dat je ruzie hebt. Helaas van een anonieme lezer, die geen google-account gebruikt en ook geen naam onder zijn of haar berichtje zet.

De reactie hield in dat deze lezer mij niet zielig vond maar wel medelijden had met mijn man, omdat hij met mij zit opgescheept.

Ik ben er nóg beduusd van. Misschien ligt het echt aan mij en val ik over een woordkeus, namelijk opgescheept zitten met, en moet ik hier niet zo zwaar aan tillen.

Wanneer ik ergens mee opgescheept zit dan ben ik er niet blij mee, wil ik er het liefst zo snel mogelijk van af. Met iemand opgescheept zitten betekent dat deze persoon je tot last is.

Mijn man en ik zijn, de laatste keer dat ik het checkte, gelukkig getrouwd. We houden veel van elkaar en zijn er voor elkaar. Door dik en dun, in voor- en tegenspoed. En met al onze leuke en minder leuke kanten. En niemand hoeft met hem mij medelijden te hebben.



34 opmerkingen:

  1. Je hebt groot gelijk.
    Groeten
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag mevrouw Niekje

    Dat jullie het samen heel goed hebben is in veel blogs tussen de regels door te lezen. In alle omstandigheden trouw. Gefeliciteerd hiermee. Gr.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik kan nu kilometers tekst schrijven over waarom je je hier helemaal niets, nada van aan zou moeten trekken en dat je prachtige vrouw met karakter (en die zijn er niet zoveel hoor) bent, en dus een kado bent voor je lief, zoals hij kennelijk ook voor jou. Maar dat weet je zelf ook wel, toch? En anders zeg ik het hier nog een keer.
    Omgaan met dit soort reacties van anonieme types is een tak van sport die niet leuk is. Net als met preken van mensen die zo goed weten wat je moet doen. Maar die mensen kennen je helemaal niet, dus hoe naar ook, er zit niets anders op dan het te laten gaan. Groet, Ine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel Ine. Ja, ik heb genoeg vertrouwen in mezelf om te weten dat ik een leuke vrouw ben, ook voor mijn lief. Ik laat het nu voor wat het is. Gelukkig is 99,9% van de reacties leuk en positief. Kritische vragen mogen ook en discussie vind ik ook prima! Fijne dag Ine!

      Verwijderen
  4. Jaloerse mensen zijn als kikkers.
    Ze hebben grote ogen om anderen te bekritiseren.
    En een lange tong om over iedereen te praten.
    Maar ze realiseren zich niet dat ze in de modder leven.

    Heel veel liefs,
    Engelien

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Engelien, mooie beeldspraak! Dank je! xx

      Verwijderen
    2. Wat een treffende uitspraak van Engelien. Die ga ik bewaren! Ik moet er telkens om grinniken als ik hem lees. En ik weet zo wel een paar mensen waar hij toepasselijk voor is.

      Verwijderen
    3. Hoi Helena, ik moest er óók om grinniken!

      Verwijderen
  5. Wat zielig eigenlijk dat mensen het nodig vinden zo'n opmerking te plaatsen. Anoniem natuurlijk. En ja ik snap dat zo'n opmerking blijft hangen. Maar toch maar naast je neerleggen en niet laten binnenkomen. En op het positieve focussen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Judy, ik heb het van me af geschreven. 't Is inderdaad flauw omdat ook zonder naam te doen, maar dat gebeurt veel op sociale media begrijp ik. Hier valt het gelukkig mee.

      Verwijderen
  6. Ondanks dat je weet,dat opmerkingen meer zeggen over de schrijfster/spreekster dan over jou,komt zoiets flink aan. Ik hoop,dat het gevoel,net als een blauwe plek weer snel wegtrekt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Izerina, nadat ik het had opgeschreven in de blog heb ik het naast me neergelegd. Laf om anoniem zulke dingen te zeggen, en inderdaad zegt dat meer over de schrijver dan over mij.

      Verwijderen
  7. Hai Niekje,
    Die opmerking is natuurlijk onnodig kwetsend en meer geschikt voor Twitter dan een blog waarin mensen toch vaak iets empatischer met elkaar omgaan.
    Dit gezegd hebbend, zou er toch wel (onbedoeld?) een kern van waarheid in kunnen zitten?
    Als iemand ziek wordt, aan een aandoening of stoornis psychisch dan wel lichamelijk komt te lijden, dan heeft dat niet alleen invloed op de persoon zelf, maar ook op zijn omgeving, zijn partner, familie en kinderen.
    Zoals de patiënt zelf niet kiest voor een ziekte, zo kiest ook zijn partner daar niet voor.
    Angst, bezorgdheid over de toekomst, dealen met beperkingen en rekening houden met een zieke partner is niet makkelijk. Wanneer een partner ook nog gedwongen wordt mantelzorger te worden, ontstaat weer een nieuwe dynamiek, die echt niet alle relaties aankunnen. En sommige ook wel.
    Bij Martine van Min of Meer lees je daar heel mooi over.
    Kortom, of jouw partner met jouw “zit opgescheept” of andersom, weten jouw lezers niet. Relaties zijn altijd moeilijk en zeker als één van beiden ziek is. Maar het is goed, denk ik, om daar regelmatig bij stil te staan. En ik krijg de indruk dat jij dat ook doet.
    Marijke.
    (Sic)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Marijke, ik begreep de strekking van de opmerking natuurlijk wel, maar vond de woordkeus zo bot en dat was waarom ik erover viel. En tuurlijk, je krijgt het cadeau als partner wanneer de ander iets mankeert en het is dan de vraag of de relatie hier tegen bestand is. Allemaal duidelijk en ik weet dat mijn partner meebeweegt met mijn grillen rondom eten. Bijna altijd zonder gedoe. En wanneer het gedoe oplevert dan is dat even en dan is het ook aan mij om mezelf te corrigeren. En dat lukt. En daardoor zijn we nu al bijna 25 jaar samen en nog steeds blij met elkaar. Ik waardeer je reactie Marijke, dank je!

      Verwijderen
  8. Internet-trollen kom je op elke blog wel eens tegen. Hoe oprechter de schrijver en hoe gevoeliger de materie, hoe leuker ze het schijnen te vinden om te provoceren. Ik ben ervan overtuigd dat het mensen zijn die hun eigen mentale issues hebben of ongelukkig zijn over het leven dat ze lijden. Uit mensen neerhalen halen ze dan een klein beetje voldoening van korte duur. Een tip: publiceer hun reacties niet, na een tijdje is de lol er voor hen misschien wel af. Of blokkeer ze. Kritiek moet kunnen, vind ik, maar moet gefundeerd of constructief zijn.
    Oh ja, was de keuze van de uitdrukking 'door dik en dun' intentioneel? :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Sarah, het is gelukkig voor mij ook maar van korte duur dat ik last heb van het commentaar. Ik denk altijd heel goed na voor ik een minder leuke reactie plaats. Maar tot nu toe heb ik altijd alles geplaatst. Ik heb er gelukkig ook bijna geen last van. Haha...door dik en dun, nee was niet intentioneel, en nu zie ik ook dat dit wel leuk is in dit geval.

      Verwijderen
  9. Ik had het gelezen en moest echt even slikken. Als jouw man het gevoel had met jou 'opgescheept' te zitten, dan was hij wellicht al lang vertrokken. Niet verder over nadenken Mevrouw Niekje, zo'n dom iemand is dat niet waard.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Myriam, ik weet zeker dat ie dan allang zijn biezen had gepakt, mijn man doet namelijk geen dingen die hij niet wil doen of waar hij niet achter staat. Ik zal de reactie uit mijn hoofd zetten nu, dank je Myriam!

      Verwijderen
  10. Heel vervelend woord om te gebruiken. Maar je hebt het van je af geschreven en klaar mee.
    Vanavond weer een ander onderwerp.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo is het Lot! En nee... vanavond geen blog, misschien morgen en anders in het weekend!

      Verwijderen
  11. Iedereen schrijft reacties vanuit zijn/haar perspectief en dat is soms wat kleinzielig. Zoals de reactie die je beschrijft. Schijnbaar kan deze persoon zich niets voorstellen van 'houden van iemand zoals hij/zij is'. Jouw man wel. <3

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Rianne, zich er iets bij voorstellen zal inderdaad niet gelukt zijn. Gelukkig heeft mijn man engelengeduld met mij. En hij heeft ook zijn fratsen hoor... daar heb ik mee leren leven!😉

      Verwijderen
    2. Een van de uitdagingen (en dat bedoel ik in de klassieke zin van het woord, dus niet als eufemisme voor probleem) in een relatie is dat je elkaar aanvaardt zoals we zijn en niet probeert te veranderen, wel te steunen en te helpen als iemand zelf wil veranderen, Natuurlijk heeft dit zijn grenzen, maar die zijn voor iedereen anders. En als je lang bij elkaar bent, zit de kans er dik in dat een van de twee (of allebei! met ziekte te kampen krijgt/krijgen tijdens de rit. Ook daar samen mee om (leren) gaan is dan iets wat je leert, en de liefde is dan essentieel. Zonder de liefde gaat het niet. En volgens mij doen jullie dat heel goed en in wederzijdse liefde voor elkaar. Liefs, Ine

      Verwijderen
    3. Zo zie ik het ook. Een ander veranderen kan ook niet, dat heb ik inmiddels wel geleerd. De ander kan veranderen als hij / zij het wil. Dank je wel voor je lieve reactie!

      Verwijderen
  12. Wat Marijke schrijft en ook nog eens op een empatische manier, dat is denk ik wat jij eruit hebt gehaald, maar ook hoe de dingen zijn. Sommige zaken kies je niet voor, maar accepteer je omdat/als je van je partner houdt en snapt dat het leven niet maakbaar is. Ik las uit je woordkeus en het triggeren op 'opgescheept zitten met' toch wel een onbewuste angst dat dit ook kan. Gelukkig weet jij en lees ik dat jouw partner er voor je is. En ik lees veel liefde tussen jullie. Woorden kunnen iets met ons doen. Vooral geschreven, want die lees je keer op keer op keer. Wens je een fijne dag.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nietzomaarzooo, ik heb die angst niet, maar natuurlijk denk ik er wel eens over na hoe het moet zijn voor hem. En nu heeft hij ook dingen waar ik over zou kunnen vallen, die ik minder leuk vind aan hem en die accepteer ik ook. Ik heb er zelf geen commentaar (meer) op. En zo hebben we een gelijkwaardige relatie op alle vlakken. Ja, zo'n woord is een trigger en blijft een poosje hangen. Jij ook fijne dag en alvast een mooi weekend, met veel lekker rommelen in de tuin!

      Verwijderen
  13. Zo'n reactie klinkt inderdaad heel naar. Blij om te lezen dat jij een je man juist heel gelukkig met elkaar zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel voor je reactie! Ja, we zijn heel gelukkig. Overigens zou ik het hier denk ik niet melden als het niet zo was, maar goed, dat is niet zo dus daar hoef ik nu dan niet over na te denken!

      Verwijderen
  14. Ouch. Reacties kunnen enorm bezeren, dat vind ik heel herkenbaar. Zelfs al rationaliseer je het als blogger, toch voel je het.... Ik voel helemaal met je mee.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Nicole, misschien omdat ik zo veel persoonlijke informatie geef voelt het echt als een klap in het gezicht. Zo onaardig geformuleerd vond ik, en dat is jammer want kritiek is prima!

      Verwijderen
  15. Ach! Een toetsenbordheld die lekker anoniem zijn of haar mening geeft. Dat is internet. Even typen, klikken en je reactie is verzonden. Had hij of zij eerst nog een briefkaart moeten kopen, die moeten schrijven en er vervolgens nog mee naar de brievenbus moeten lopen, dan had hij of zij misschien nog over die woorden nagedacht. Probeer het maar lekker van je af te zetten. Uit van wat ik hier voorbij zie komen maak ik op dat jullie het heel leuk hebben samen! Groetjes, Nicky

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nicky, wat een goed woord is dat zeg, toetsenbordheld!! Goh... zo is het ook, een briefkaart schrijven en naar de brievenbus lopen... dat had hij/zij vast niet gedaan. En of we het leuk hebben! Zelfs als we het niet leuk hebben komen we er ook altijd weer samen uit, geen dag die ooit eindigt met 'dikke lucht' zoals wij dat noemen.

      Verwijderen