zondag 5 september 2021

eetbuien!

Soms wil het even niet lukken en lig ik met mezelf in de knoop. Het gaat een poosje goed en dan raak ik overmoedig. Mijn gewicht is dan goed, in mijn ogen althans, het werk loopt lekker, ben goed bezig en heb er plezier in. Thuis ook geen gekke dingen en ik heb me netjes aan mijn eetregels gehouden. Zélfs op rommelige dagen! 

En toen kreeg ik trek in wat zoets. Gaf daar geen gehoor aan en het gevoel bleef. Uitzitten werkte niet, de trek ging niet over.  Als ik slim was geweest had ik iets lekkers genomen en het daarbij gelaten. Waarschijnlijk was dat voldoende geweest. Maar nee, ik nam de minder slimme beslissing om ijs te gaan eten. Er stond nog een halve bak schepijs koffiesmaak (die lekkere, van de Lidl) en die heb ik woensdagavond helemaal opgegeten, En ja, ook nog een paar scheppen vanille-ijs erbij! En advocaat! En toen ook nog een aantal blokjes fudge. Het hielp niet dat T. er niet was, ik kon doen en laten wat ik wilde. Na deze eetbui sliep ik slecht. Daardoor was donderdag een zware dag. Ik was moe en vond ik het lastig om me aan mijn eetregels te houden. Er was taart op school en alhoewel ik daar trek in had heb ik niet genomen. Sporten aan het eind van de dag was ook pittig, maar wel gedaan. Met een soort van voldaan gevoel de dag afgerond. 

Vrijdag ging het na het eten weer mis, de rest van het vanille-ijs opgegeten en weer fudge en chocolade. Slecht slapen, rot gevoel en op zaterdagochtend mezelf naar de sportschool gesleept. Daarna op de fiets in het zonnetje wat boodschappen gedaan en toen niks meer, lekker zitten lezen op ons dakterras. Op zaterdagavond 'mag' ik van mezelf altijd ijs met slagroom. Omdat ik af wil van het cirkeltje eetbui - compenseren - restrictief eten - eetbui - ...  heb ik dus wéér ijs genomen. En omdat het toch al een zooitje was in mijn hoofd heb ik veel meer genomen dan normaal En met slagroom en met advocaat! Daarna ook nog een paar koekjes en een stuk chocolade gegeten. Gelukkig wel goed en lang geslapen waardoor ik niet met een heel ellendig gevoel opstond. 

Meestal weeg ik mezelf op zondagochtend, maar vandaag durfde ik dat niet. Ik sla denk ik maar even een weekje over. 

Inmiddels mijn rondje sportschool gedaan, nog even naar het Kruidvat voor wat drogisterij-artikelen en ook al geluncht. Ik heb me voor de zoveelste keer voorgenomen om normaal te gaan eten! Helaas zit dat er vandaag nog niet in en houd ik me heel strikt aan mijn eigen eetregels, die natuurlijk verre van normaal zijn. Maar voor mij nodig om mijn eetbuien weer te vergeten en vergeven. Grrrrr.... wat is dit toch ongelofelijk lastig!!

10 opmerkingen:

 1. Leerzaam om dit te lezen voor een buitenstaander. En rot voor jou. Ben je nooit misselijk van die hoeveelheden?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Izerina, als je dit niet kent is het denk ik niet alleen leerzaam maar ook iets heel aparts. Want waarom zou je niet gewoon een bakje ijs eten, desnoods iedere dag? Ik ben na zo'n eetbui bijna nooit misselijk, maar krijg soms wel een suikerdip, dan voel ik me niet lekker door alle zoetigheid. Overgeven doe ik echt nooit, maar sporten om de calorie-inname enigszins te compenseren is dan wel noodzakelijk. Pas daarna voel ik me weer okay.

   Verwijderen
 2. Suikerdip herken, en zin in zoet ook. Ik heb normaal ook geen zoet in huis. Maar helaas wel een supermarkt om de hoek. :) Vandaag heb ik de zoete trek weerstaan door een kh arme boterham te eten. Ik merk wel wat ik bij jou ook lees: als ik één dag zoet eet, krijg ik diezelfde trek de volgende dag ook en kom ik in die vicieuze cirkel. Ik eet dan geen ijs, zoals jij, maar koekjes soms, meestal een reep chocola. Als ik een tijdlang geen suiker meer gehad heb, is de zoete trek ook over. Ik kan het gewoon niet houden bij één koekje/ijsje/stukje chocola of fudge.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Judy, er is hier niet zo veel in huis want mijn man is niet zo'n zoetekauw als ik. Maar er is altijd wel iets te vinden en ook nier is de AH om de hoek, letterlijk 2 minuten lopen! Ik hoor het vaker dat 1 stukje etc niet werkt, ik denk dat veel mensen zich af en toe te buiten gaan aan wat meer. Maar ik denk ook dat zij op tijd stoppen én het niet stiekem doen! Maar ik geef niet op, die eetbuien wil ik kwijt!

   Verwijderen
 3. Ik herken het wel deels. Ik zorg dat ik niks 'lekkers' in huis heb. Ik Heb geleerd dat ik alles mag van mezelf. Gebak, ijs chocola drop etc, maar ik moet dan wel eerst naar de winkel fietsen om het te kopen. Dan heb ik genoeg tijd voor bezinning en koop niet de hele rataplan, maar 1 ding. Of bak ik thuis cake, maar dan in kleine hoeveelheden ingrediënten aangepast aan 1 ei. Zo zit er altijd tijd tussen willen eten en het daadwerkelijk eten. Verder heb ik ook wel dagen dat ik wil blijven eten. Maar dan zijn het de dingen die ik in huis heb: Een stuk fruit, worteltjes, bloemkoolroosjes, een gekookt ei; ik noem maar wat. Mijn gewicht zit aan maximum van normaal. En soms iets eroverheen. Dan moet ik er weer even flink op dieet. Ik zit er verder niet mee, maar wil binnen mijn mogelijkheden gezond leven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Anoniem, dank voor je reactie. Ik denk dat veel mensen beter 'niks' in huis kunnen hebben als ik dat zo hier en daar hoor. Je hebt zo te lezen een manier gevonden om er mee om te gaan. Ik vind dat knap en zou dat ook willen, misschien moet ik het ook eens proberen! Zo'n 1 persoonscake lijkt me wel wat. Ik zag een poosje geleden een zgn 'mug cake' op internet voorbij komen. Maak jij die dan? Gewicht zou ook ondergeschikt moeten zijn aan gezond leven. Zwaardere mensen zijn niet ongezond, daar is ook weer een hele beweging mee bezig. 'health at every size' is op sites in landen als Engeland en Amerika vrij populair.

   Verwijderen
 4. Chocolate coockies of sprits koop ik 1-3x per jaar omdat ik die te lekker vindt om het bij een te houden. Maar dat zal niet onder eetbui horen
  Maar we eten elke dag een stukje chocolade bij de middagkoffie en in het weekend paar eetl schepijs of een soort magnum vd lidl. Ook als ik alleen ben.

  Je uitleg vind ik zeer verhelderend.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Lot, Ik heb een grote doos fudge (van de Sligro) met 2 kilo erin. Ik eet iedere avond een blokje bij de thee als we het journaal kijken. Ik houd dat dagen vol maar als ik dan zo'n eetbui krijg eet ik er gerust nog 5 op. Dat lijkt weinig, maar dat is naast al dat ijs en soms ook nog koekjes (van mijn man). Ook heb ik wel van die ijsjes in de vriezer, die eet ik dan ook, en vla en kwark en .... eigenlijk is dan niets veilig. Een eetbui wordt omschreven als: 'een grote hoeveelheid voedsel in korte tijd (2 uur) die je normaal gesproken niet in dat tijdsbestek zou eten'. We eten allemaal wel eens teveel, maar dat is niet heel raar. Ik doe het dan ook nog stiekem!

   Verwijderen
 5. Moet zo moeilijk zijn om jezelf niet onder controle te hebben.
  Ik was vroeger verslaafd aan chips. Kon zonder probleem elke avond een grote zak in één keer opeten en het laatste chipsje smaakte nog even goed als het eerste.
  Toen kreeg ik diabetes en moest ik minderen met alles wat ik lekker vond. Zoet vond ik zo geen probleem, maar mijn chips ... Van toen af nam ik elke avond voor het slapengaan een kommetje met vijf chipsjes en dat werkte voor mij. Moet wel zeggen dat ik altijd de grootste eerst uit het pak viste. 😉

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi MyriamC., bleef het voor mij maar bij een ding, maar zo werkt een eetbui helaas niet. Wat jij hebt met chips wordt een subjectieve eetbui genoemd. Voor jou was het veel en daarmee een eetbui. Volgens de criteria van de eetstoornis boulimia is een eetbui 'een eetepisode waarin in korte tijd een hele grote hoeveelheid voedsel (niet alleen in de ogen van de persoon zelf maar ook van de omgeving) wordt gegeten soms oplopend tot wel 10.000 calorieën'. Neemt natuurlijk niet weg dat het gezonder is voor jou om te minderen met de chips! En zo houdt je jezelf tevreden, toch een chippie, maar niet de hele zak! Ik geef niets om chips, maar des te meer om zoete dingen. Dagelijks 1 blokje fudge houdt mijn eetbuimonster redelijk op afstand. Zou ik niets nemen dan zou ik vaker eetbuien hebben denk ik.

   Verwijderen