woensdag 10 november 2021

mijn leven in Engeland, deel 2

Het leven als huishoudster bij een bejaard echtpaar viel zo tegen dat ik na anderhalve week al besloot om op zoek te gaan naar een ander adres. Van mijn vriendin Raquel kreeg ik het adres van een organisatie in Londen die bemiddelde tussen au-pairs en gezinnen en ik besloot daar langs te gaan. Waarom ik geen contact opnam met de organisatie in Nederland weet ik niet meer, waarschijnlijk omdat ik zo snel mogelijk wilde verkassen.

In een zijstraat van Oxford Street vond ik het kantoor en werd ik ontvangen door Miss Sheila. Een prototype Engelse miss met een saai grijs kapsel, dito grijze rok en een ziekenfondsbrilletje. Ze hoorde mijn verhaal aan en vrijwel direct trok ze een mapje uit haar stapel op het bureau waarvan ze zeker wist dat het een match zou zijn. De familie Misselbrook in het zuid oosten van Londen was op zoek naar een Nederlandse au-pair omdat ze erg blij waren met hun huidige, Nederlandse, aup-pair.

Miss Sheela ging meteen bellen en even later kreeg ik Patricia Misselbrook aan de telefoon. Ze vertelde me kort een en ander en nodigde me uit om meteen het aanstaande weekend te komen kennismaken. 

Op zondag aan het begin van de middag ging ik met de tube naar London Bridge, daar moest ik een trein nemen naar Forest Hill, een treinreis van ongeveer 15 minuten. Vanaf het station was het dan nog eens 10 minuten lopen naar het huis van de Misselbrooks.

Nu denken veel mensen dat au-pairs bij rijke gezinnen in kasten van huizen wonen, maar dat is niet altijd het geval. De Misselbrooks woonden in een heel normaal Victoriaans rijtjeshuis zoals er vele in Londen zijn. Een woonkamer, keuken, vier slaapkamers en een badkamer, zolder en een tuin. 

Toen ik aanbelde werd de deur opengedaan door een klein ventje van een jaar of tien, met een mooie bos kroeshaar en een lichtbruine huid. Naast hem stond een iets ouder, spierwit jongetje met een blonde haren en enorme hazentanden. Ik had meteen een zwak voor allebei. Daarachter kwam vader uit de gang aanlopen, ook met een bos zwart haar en een wat donkerder bruine huid. Ik mocht natuurlijk binnenkomen en maakte kennis met de moeder, die dan weer net zo spierwit was als de oudste zoon, maar pikzwarte haren had. Een bont gezelschap dus!

Tea, biscuits, more tea en of ik ook wilde blijven eten. De middag vloog om en aan het einde van de dag maakte ik ook nog kennis met de au-pair van dienst, Rolanda, die op het punt stond om haar leven in Nederland weer op te pakken. Het was enorm gezellig, ik voelde me meteen thuis en het gevoel dat ik daar op mijn plek was, was wederzijds. 

Er was slechts een hindernis te nemen en dat waren de weken die ik moest overbruggen voor ik bij de Misselbrooks kon intrekken. Rolanda zou nog twee weken blijven en daarna zou de familie voor drie weken naar de ouders van Patricia in Wales gaan om daar vakantie te vieren. Voor mij was er geen sprake van dat ik zo lang nog bij de Lissauers zou blijven en terug naar Nederland voor een maand was nog minder voor de hand liggend, dat zag ik als een enorme afgang!

Na mijn middag en avond bij de Misselbrooks kwam ik vrij laat thuis en besloot ik te wachten met mijn nieuws tot de volgende ochtend. Maar dat was niet nodig want toen ik goed en wel op mijn kamertje zat werd ik geroepen. Mevrouw Lissauer riep mij om te vertellen dat ze liever niet wilden dat ik bij hen bleef en of ik iets ander kon regelen!? Opgelucht ging ik die avond slapen, ik kon zonder gedoe weg!

De volgende dag trok ik de stoute schoenen aan en belde Mary en Peter Smithers, waar ik nog steeds contact mee had en vroeg of ik bij hen kon komen logeren. En dat kon!! Zij hadden geen zomervakantieplannen en ik kon mijn verhuizing op zeer korte termijn organiseren. Mijn roze fiets was inmiddels al gestolen dus ik had slechts 2 grote tassen die ik mee moest nemen naar Maidstone. Peter was zo lief om mij te komen halen in Londen. 

Pas toen ik in Maidstone was aangekomen, mijn spullen had uitgepakt en me op de logeerkamer had geïnstalleerd heb ik mijn ouders gebeld om te vertellen wat er allemaal was gebeurd en dat ik tijdelijk bij de Smithers logeerde.

Ik heb hier vijf heerlijke weken gehad, ik was vrij om te doen en laten wat ik wilde en ik had echt even vakantie. Hierover volgende week in deel 3 meer!

18 opmerkingen:

  1. Reacties
    1. Hi lot, dat was het zeker, en een ervaring waar ik toen niet zo blij mee was, maar waar ik later toch nog wel aan terug heb gedacht en nu een leuk verhaal oplevert.

      Verwijderen
  2. Leuk om je au pair verhalen te lezen. Mijn jongste dochter is op die manier naar Engeland gegaan en dat is 4 jaar geleden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Nicole, ik herinner me dat je dit vertelde, leuk dat zij het daar zo leuk heeft. Het is ook een fantastisch leuk land met hele leuke mensen, vooral hun gevoel voor humor!

      Verwijderen
  3. Reacties
    1. Hallo Myriam, ik ben altijd wel van het snel doorpakken, en dit was echt verschrikkelijk. Ik heb hier een hele vervelende tijd gehad, gelukkig maar van korte duur!

      Verwijderen
  4. Wat leuk om te lezen! Wat was je ondernemend en inventief toen! Wat een geluk dat je weg kon en naar dat fijne gezin toe kon.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Judy, ik wilde al vanaf mijn 12e in Engeland wonen en ik was echt niet van plan om terug te gaan naar Nederland, dus ik deed er echt alles aan om te kunnen blijven. Enne... brutalen hebben de halve wereld, en ook op die leeftijd denk je wat minder na en ben je (ik) vrij egoïstisch. Later bedacht ik pas dat ik best veel vroeg van Mary en Peter. Gelukkig zijn we nog steeds bevriend (ze zijn nog heel vief voor 80-ers!) en heb ik nog heel goed contact met ze. Zodra het weer kan komen ze naar Nederland (Maastricht) voor een concert van André Rieu... dan komen ze ook altijd bij mij en mijn vader langs.

      Verwijderen
  5. Je bent ondernemend! Ik heb het nooit aangedurfd om een au-pair baan te nemen. Ik kende ook niemand die dat deed, geen klasgenoten, geen familieleden, niemand die zich in het buitenland waagde. Daarom heb ik die stap zelfs niet overdacht! Het was al heel wat dat ik voor studie in de stad Groningen ging wonen. Dat deden mijn nichten niet, die bleven thuis in Friesland en reisden met het OV naar hun studiestad!
    Ik heb nu wel een vriendin die na haar middelbare schooltijd au-pair werd in Noorwegen. Dat is heel goed bevallen, ze heeft nog steeds contact met die familie. Deze vriendin was half Engels en sprak goed Engels, dus ik denk dat dit voor het Noorse gezin een aanbeveling was!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Aaf, ik was vroeger erg ondernemend en als ik mijn zinnen ergens op had gezet dan zorgde ik dat het zo gebeurde. Ik had geen voorbeelden, maar wist dat dit een makkelijke manier was om in het buitenland te wonen en ik was vastberaden om minstens een jaar in Londen te wonen... het werden er uiteindelijk zes! Maar daarover in volgende delen weer wat meer. Ik kende wel andere leeftijdsgenoten die naar Antwerpen of Amsterdam gingen voor studie, maar veel verder dan dat ook niet.

      Verwijderen
  6. Dat was geluk hebben met je logeeradres

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Izerina, dat was zeker geluk hebben! Maar het zijn ook hele lieve mensen!

      Verwijderen
  7. Het lijken toch vooral jonge vrouwen te zijn die op au-pair gaan. Zijn jouw ook jonge mannen bekend die het hebben gedaan? Verder is het een Frans woord, maar volgens mij willen de meeste naar GBR, USA of een ander Engelstalig land. Er zullen ook mensen zijn die naar Frankrijk willen om zo het veel lastigere Frans een beetje onder de knie te krijgen, maar ik ken er geen en heb er nooit van iemand iets over gehoord. Idem voor bijvoorbeeld Duitsland. Ik begrijp dat voor jou ook Engeland de eerste (mogelijk enige) optie was. Klopt dat of heb je ook nog andere landen/talen overwogen? En natuurlijk waarom koos je voor Engeland? Kwam dat door de vele TV-series in het Engels en typisch zoiets als Black Beauty of Upstairs Downstairs?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ximaar, ik kende destijds geen jongens die dit avontuur aangingen. Mij interesse voor Engeland is rond mijn twaalfde ontstaan, tijdens een uitwisselingsweekend met mijn zwemclub. Na dat weekend was ik Anglofiel! Ik ben toen al begonnen met veel Engelse boeken lezen. Series keek ik toen niet echt, Upstairs Downstairs heb ik pas jaren later gezien, in de herhaling! Een ander land heb ik nooit overwogen. Ik weet wel dat er destijds ook al mensen naar Frankrijk, Duitsland, Italië en Amerika gingen, maar die gingen dan niet als au-pair maar als student. En ik had een schoolgenoot die naar Zwitserland ging, maar dan was het om te werken in een hotel en zo de taal te leren.. Ik heb nooit een ander land of andere stad dan Londen overwogen.

      Verwijderen
    2. Oeps, heb ik toch wat te makkelijk/onoplettend over je zwemclubalinea in je eerste bericht gelezen. ;-)

      Verwijderen
    3. Is niet erg hoor! En leuk dat je me vragen stelt! Fijne dag!

      Verwijderen
  8. Dat jij al die details nog weet! :-) Leuk om te lezen.

    BeantwoordenVerwijderen