woensdag 5 oktober 2022

extra uren voor de klas

Ik had het de afgelopen weken druk met en op school. Er is een collega uitgevallen en die blijft zeker tot de kerstvakantie weg. Ik heb aangeboden een deel van haar werk, de lessen Engels, over te nemen. Dat betekent dat ik met ingang van 20 september 4 uur per week voor de klas sta. Vanaf 1 november komen daar nog mijn uren 'leefstijlcoach' bij, dan is het in totaal 8 lesuren per week. Ik heb al een paar jaar geen Engels aan niveau 2 studenten gegeven en dus heb ik wat extra voorbereidingstijd nodig. 

Het is wel weer heel erg leuk. De groep waar ik les aan geef is een bont gezelschap van 8 jongens en 7 meiden. Ze zitten bij ons op de opleiding omdat ze graag in een jaar tijd een startkwalificatie willen behalen. Er zitten in deze klas een aantal studenten die erg goed zijn in Engels, en ook een paar die er nog niets van bakken. Aan mij de uitdaging om de betere studenten bezig te houden met Engels op hun niveau en de groep die het wat minder goed kan voor te bereiden op het examen.

Voor het vak Engels moet een mbo-er op 5 onderdelen examen doen: lezen, luisteren, schrijven, spreken en gesprekken. Het spannendste vinden de studenten het onderdeel spreken, waarbij ze een presentatie moeten geven over het bedrijf waar ze stage lopen en wat ze daar doen. Natuurlijk kan je dit van te voren oefenen en goed voorbereiden, maar het blijft reuze eng wanneer het moment suprême daar is. Ook spreken is iets waar ze vaak erg zenuwachtig voor zijn, want  bij zo'n mondeling examen weet je nooit hoe het gesprek zal verlopen en welke vragen je allemaal krijgt. Ze krijgen wel vooraf te horen dat ze zich moeten voorbereiden op een sollicitatiegesprek. Ze mogen zelf een vacature uitzoeken die ze bij de examinator inleveren zodat dat deze het gesprek kan starten als werkgever.

Lesgeven is topsport, je bent de hele tijd actief en moet alert zijn op allerlei dingen die er in een klaslokaal met een groep jonge mensen kunnen gebeuren. Als je geluk hebt is de klas een gezellige groep. Heb je pech dan kunnen een of twee raddraaiers voor veel gedoe zorgen. Dan moet je als docent constant orde handhaven en dat maakt het werk minder leuk en zwaar. Ik heb in mijn tijd natuurlijk ook klassen gehad waarmee het niet klikte, dan  is het zelfs voor iemand met ervaring lastig om zo'n klas een jaar lang les te geven.  Gelukkig komt dat niet vaak voor en heb ik de laatste jaren alleen maar leuke groepen lesgegeven. En dat geeft energie!

Vandaag heb ik vergaderd, les gegeven, en tussendoor ook nog een gesprek gevoerd met een wethouder van onderwijs van een Zweedse stad met dezelfde problematiek als de stad waar ik woon. De wethouder is, samen met 3 docenten van verschillende Zweedse scholen, op een werkbezoek in Nederland en bezocht onze school vanwege een aantal unieke kenmerken die onze school heeft. Leuk om deze mijnheer te mogen vertellen waar wij als school  trots op zijn, en natuurlijk ook ervaringen te delen van dingen die minder goed gaan want ook daar kun je van elkaar leren!


20 opmerkingen:

  1. Petje af, hoor! Ik heb mateloos bewondering voor mensen die voor de klas staan. Ik heb het nooit geambieerd, en zou het ook niet kunnen. Succes!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Judy, als je het niet ambieert is het ook meestal niet de juiste loopbaan. Voor dit werk moet je echt warmlopen en heel graag willen, dan kan je het ook meestal wel.

      Verwijderen
  2. Wat leuk,weer meer les geven. Succes.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Izerina, jij weet hoe leuk het is om met jonge mensen te werken!

      Verwijderen
  3. Wat een leuk inkijkje in je leven.
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Marijke, ja even wat anders tussen de eetverhalen door!

      Verwijderen
  4. Ja dat bedoel ik, een mooi verhaal over je werk. Lijkt me dat je echt een verschil kan maken in hun leven en zo zoveel meegeven

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, dat is wat de meeste mensen in het onderwijs willen en proberen. Lukt niet bij iedereen, maar ook al zijn het er maar een paar, dan is de missie geslaagd!

      Verwijderen
  5. Dus die Zweden komen nog steeds? Ooit een demonstratie les moeten geven in groep 6,7. Zaten ze met 6 man achter in de klas en maar filmen. Was natuurlijk best wel nieuwsgierig, maar nooit meer iets van gehoord. Zelfs geen bedankje.
    Gisteren had kleinzoon een Engelse overhoring. Even samen gedaan. En ik moest toen aan jou denken. In die zin van, zou ze nog les uren geven? En ik werd dus op mijn wenken bediend met je blog.
    Werk ze. En vervang die pindakaas maar eens door lekkere speculaasjes op het brood. MMMM. Waarschijnlijk werk je het er toch allemaal af in de sportschool.
    Groet, Francien.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Francien, hahaha... dit soort tripjes zijn voor onderwijsmensen leerzaam én leuk. Ze gingen ook naar Corpus in Leiden begreep ik. Wij zijn wel hartelijk bedankt, ze hadden heel veel lekkere dingen meegenomen! Ook toevallig dat ik dan wat over mijn werk schreef. Brood met speculaas, goed idee!

      Verwijderen
    2. In speculaas zitten nauwelijks calorieën, in pindakaas heel erg veel.

      Verwijderen
    3. Dat weet ik, daarom eet ik pindakaas, juist vanwege de hoog calorische waarde. In combinatie met een volkorenboterham kan ik dan weer een paar uur door tot de lunchpauze. Ik eet mijn ontbijt al om half 7, en als het koffiepauze is dan heb ik nog geen leeg gevoel maar wel weer wat energie nodig.

      Verwijderen
  6. Wat een leuk artikel. We moeten allemaal respect hebben voor de mensen die een gedeelte van onze opvoeding op een professionele manier aanvullen. Dank daarvoor.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Herma, dank je wel! Ik doe het met heel veel plezier hoor!

      Verwijderen
  7. Aan de ene kant lijkt het me heel leuk. Ik kon ook altijd wel goed overweg met 'de jeugd'. Maar voor de klas staan is natuurlijk iets heel anders. Ik geloof dat ik daar niet voor in de wieg gelegd ben.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nicky, als je met de jeugd overweg kan dan heb je eigenlijk al een belangrijk aspect van het docentschap te pakken. Dan moet je daarnaast iets kunnen uitleggen, veel geduld hebben en af en toe tegen een 'stootje' kunnen. Het maakt niet uit of je nu in een achterstandswijk of dure buurt voor de klas staat, jongeren kunnen heel naar doen! Maar uiteindelijk zijn ze allemaal stuk voor stuk okay en moet je het spelletje kunnen spelen. Beetje acteertalent helpt ook ;-)

      Verwijderen
  8. Dat klinkt pittig inderdaad, maar ook wel heel leuk en interessant!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nicole, pittig vind ik wel meevallen, mij lijkt het veel lastiger om een klas met basisschoolleerlingen te hebben! Maar leuk en interessant is het zeker!

      Verwijderen
  9. Twee jaar na het verlaten van de middelbare school ging ik samen met een vriendin die toen in H5 zat mee naar een Engelse les van haar. Een oud docent van mij. Hij stond op een enorm voetstuk (nog) wat mij betreft en ik zag hoe deze klas van 25 kinderen een professioneel compleet kapot maakte.
    Toen wist ik zeker dat ik de juiste keuze had gemaakt. Heb nl lang getwijfeld om docent geschiedenis te worden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Rianne, wat vreselijk! Ik heb ook collega's meegemaakt die na jaren hun loopbaan moesten afbreken omdat het niet meer ging. Dat is echt heel naar. Ik snap dat je door zo'n ervaring geen baan in het onderwijs kiest!

      Verwijderen