woensdag 29 december 2021

een eetstoornis en financiële restrictie

Bij een eetstoornis is vaak sprake van restrictief eten. Niet genoeg eten, niet eten waar je trek in hebt, niet iets lekkers bij de thee of koffie en geen drankje maar water of frisdrank light nemen bij de borrel.  Ik heb hier eerder al over geschreven in deze blog: restrictief eten vs. intuïtief eten.

Naast het beperken van eten en drinken komt het ook voor dat iemand met een eetstoornis last heeft van 'financiële restrictie'.  Dit is erg lastig uit te leggen want het is niet bij iedereen hetzelfde, net als een eetstoornis niet voor iedereen hetzelfde is, maar ik zal toch een poging wagen.

Ik heb me er wat meer in verdiept en ook schrijf ik uit eigen ervaring. Vaak vinden mensen met een restrictieve eetstoornis geld uitgeven zonde, behalve als het gaat om 'schone en gezonde voeding' zoals biologische producten en andere producten met een gezondheidsclaim. Of spullen die het gewichtsverlies kunnen bevorderen zoals dieetproducten, dieetapps en dieetboeken. Daar wordt dan vaak wel veel geld aan uitgegeven. 

Op normale boodschappen wordt dan juist enorm beknibbeld. Zoals het kopen van het allergoedkoopste harde wc-papier, geen geld aan kleding uitgeven en niet willen tanken dus alles lopend of op de fiets doen. Het lijkt een beetje op lekker en genoeg eten. Anderen mogen dat wel, de persoon met de eetstoornis mag dat niet. En dit herken ik wel .

Tegenwoordig is het helemaal in om duurzaam te leven. Zuinig zijn is niet meer voor vrekken, schraalhanzen en geitenwollensokken-types maar voor iedereen die een beetje nadenkt over het milieu en zijn groene voetstap.  Geen onnodige dingen kopen die gemaakt zijn door kinderhandjes in een ver land. Geen groente en fruit buiten het seizoen kopen. Wat vaker de fiets in plaats van de auto pakken. Kliekjes eten. Afgedankte maar nog bruikbare spullen naar de kringloopwinkel brengen. Tweedehands spullen in de kringloopwinkel kopen. Kleding ruilen. De voorbeelden zijn oneindig.

Ik vind het ook belangrijk om zuinig en duurzaam te leven. Ik vind het niet fijn om geld over de balk te smijten. Maar dit zuinig zijn is niet altijd heel positief. Ook hier is het vaak een 'moeten voldoen aan regels'. Regels die ik mezelf opleg. Het zijn niet heel duidelijke regels en ook zijn ze minder rigide dan mijn eetregels. Ik kan er dan ook wat makkelijker van afwijken.

Al jaren bestel ik de boodschappen online bij de Jumbo supermarkt. Tevens lees ik op zondag alle digitale folders van de andere supermarkten en als er ergens iets in de aanbieding is waar wij gebruik van maken dan bestel ik het niet bij de Jumbo maar fiets ik in het weekend op mijn boodschappenrondje langs de betreffende super. Niet zo heel raar, maar pas raar als je bedenkt dat het soms maar 50 cent scheelt en ik er voor door weer en wind fiets! Ik vind teveel betalen echt vervelend!

Wanneer T. naar de groothandel gaat omdat onze voorraden aangevuld moeten worden (keukenrollen, wc-papier, pitabroodjes, olijfolie, pasta en zo nog wat dingen) neemt hij ook altijd allerlei andere dingen en lekkers mee. Een biologische kip, kalfswangen, worst, een grote zak noten, stukken kaas en andere dingen waar hij trek in heeft of waarvan hij vind dat we ze in huis moeten hebben. En altijd denk ik dan aan het geld wat hij heeft uitgegeven. Niet omdat we het geld er niet voor hebben, maar gewoon omdat ik het op dat moment zonde vind. Ik heb natuurlijk wel geleerd om er niets meer van te zeggen want zo'n gesprek eindigt nooit leuk en levert ons allebei niets op. Bovendien maakt hij met het vlees en de kip altijd hele lekkere dingen en die eet ik dan ook graag. En ik ga natuurlijk al helemaal niet bepalen wat T. zelf allemaal eet en drinkt!

Ik heb een goed betaalde baan, spaargeld op de bank en zelfs wat geld belegd. Onlangs ben ik wat minder gaan werken omdat ik me dat kan veroorloven. Natuurlijk kan ik dat omdat ik geen 'big spender' ben en prima van mijn salaris kan rondkomen. Maar toch ben ik altijd heel streng wanneer het op geld uitgeven voor mezelf aankomt. 

Ik bespaar op de raarste dingen. Nieuw ondergoed koop ik pas wanneer het tot op de draad versleten is. Sokken idem. Ik vind het een sport om een uitgave zo lang mogelijk uit te stellen. Maar ik kan dan ook ineens een 'spendeerbui' hebben en helemaal los gaan op een mooie leren tas die ik niet nodig heb, een leren agenda-omslag waar ik er ook al meerdere van heb of een mooi notitieboek en een nieuwe pen. En in die zin lijkt het op een eetbui omdat ik daarna dan besluit dat ik nooit meer iets koop dat ik niet nodig heb. 

Ik vertoon dit gedrag gelukkig niet op dezelfde strenge manier die ik met eten hanteer, maar zo af en toe steekt het de kop op en kan ik ineens heel krenterig zijn. Of ik ben heel onredelijk over een vrij nietszeggende uitgave die T. doet. Tegenwoordig tel ik dan eerst tot tien, twintig of hoeveel dan ook en lukt het me mijn mond te houden. Het is namelijk niet zo dat T. met geld smijt maar hij is niet zo'n krent als ik en leeft wat dat betreft veel meer in het moment en veel minder in de toekomst wat de financiën betreft. Iets wat ik ook wat vaker zou moeten doen!


16 opmerkingen:

  1. Gelukkig pas jij het nog in je gewone rondje.
    Wij hebben een uur mogen wachten op 1 van onze bruiloftsgasten omdat een bolletje elastiekjes 3 cent goedkoper was en dat echt die dag nodig was om te kopen maar de winkel niet eerder open was. Let wel het was niet nodig voor onze dag. Om vervolgens boos op onze ceremoniemeester zijn dat er geen eten meer klaar stond en er ook geen tijd was voor een kopje koffie. Wij stonden op het punt te vertrekken naar het stadhuis, de eerste serie foto's ontbreekt deze persoon dan ook. Ook daar was hij boos over. Dan is het wel problematisch, niet alleen voor de persoon maar ook voor de omgeving.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen Dieneke, wat erg!! Nee, bij mij is het niet zo erg en ook zorg ik ervoor dat anderen, net als bij mijn eetstoornis, er geen of bijna geen last van hebben. En het gekke is, of juist niet zo gek: anderen verwen ik graag met lekker eten én met leuke cadeautjes en dat mag best wat kosten! Ik stuur altijd kaarten met verjaardagen (appen is gratis) en als ik weet dat iemand een slechte periode heeft breng ik een bloemetje of stuur ik iets lekkers per post. Maar voor mezelf ben ik dus een megakrent! Leuke dat je reageerde! xx

      Verwijderen
  2. Ik baal er juist van dat ik zoveel geld uitgeef aan mijn eetbuien.... Het blijft gelukkig wel (een beetje) binnen de perken hoor, ik ken een vrouw die failliet dreigde te gaan aan haar boulimia...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi mrs. H. te B., ik was verrast te lezen dat jij eetbuien hebt, vervelend ook dat je er zoveel geld aan uitgeeft. Ik ken ook de verhalen van mensen die er bijna aan failliet gaan. Een vriend van mij had een eetverslaving en in die tijd was het boodschappenbudget voor het hele gezin soms al halverwege de maand op omdat hij bij overal en nergens de hele dag door wel eten kocht. 7 Jaar geleden heeft hij een maagverkleining gehad en nu heeft hij dat niet meer.

      Verwijderen
    2. Bij mij net zo helaas. Die eetstoornis kost me veel geld.

      Verwijderen
    3. Dat is spijtig Tuinkabouter. Ik heb dat gelukkig niet, maar verder blijft het natuurlijk een nare aandoening!

      Verwijderen
  3. Ik ben wel zuinig vanuit milieu-overwegingen. Maar kan wel lekker eten kopen of mezelf een boek cadeau doen.Ik weet wel,dat ook opvoeding meespeelt, Vroeger toen mijn man b.v drie mandarijnen achter elkaar at,was ik kwaad, Hoewel we het wel konden betalen. Nu ben ik meestal dankbaar voor alles,wat we ons kunnen veroorloven

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Izerina, wat een goed voorbeeld van die mandarijnen! Zo herkenbaar! Ik kon me vroeger zo irriteren als mijn man iets 'duurs' bestelde in een restaurant zoals een portie van 6 oesters of een borrel bij de koffie na afloop. Dat had ook alles met mijn opvoeding te maken. Inmiddels stoort me dat niet meer en lukt het me soms ook om iets te bestellen zonder op de prijs te letten. Uiteindelijk gaat het op een paar euro die we makkelijk kunnen betalen! En inderdaad mogen we blij zijn dat we het zo goed hebben!

      Verwijderen
  4. ik had altijd een ander idee bij eetbuien, beetje simpel gedacht van me (en me er ook nooit echt in verdiept). Ik at wel eens 3 bolussen (ik woon in Zeeland) achter elkaar en vond dat al vreselijk veel. maar dan had ik ook genoeg voor de rest van de dag, ben een kleine eter. Een zak engelse drop ging ook prima (beetje misselijk aan het eind), maar dat deed ik hooguit 2x per jaar.
    Wat een leuke foto heb je erop staan (ik ga ervan uit dat je het zelf bent).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Berber, eetbuien zijn inderdaad echt iets heel anders dan 3 bolussen eten en dan verder de rest van de dag niet zo veel trek meer hebben. Zelfs een hele zak Engelse drop telt niet mee ben ik bang. Dat heb ik ook wel eens gedaan en was dan ook misselijk, toch daarna nog meer eten....
      Dat is inderdaad een foto van mij, dat ben ik echt zelf! Deze foto is door een professionele fotograaf gemaakt voor een publicatie op mijn werk. Ik vind het zelf ook een leuke foto en bedacht me dat ik die best kan laten zien hier!

      Verwijderen
  5. Nou...hoe je er ook uit ziet (Heel mooie foto trouwens) je eerlijkheid en openheid vind ik heel waardevol. Knap..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Anoniem, dank je wel voor dit mooie compliment voor zowel de foto als de blog! Fijne jaarwisseling! xx

      Verwijderen
  6. Ik vind het allemaal zo verkeerd nog niet klinken. Zolang zuinigheid geen vrekkige trekjes gaat vertonen, lijkt het me prima om af en toe te letten op wat je uitgeeft. Of liever gezegd: bewust uitgeeft, want daar draait het vaak om: als je bewust kiest voor die leren tas of dat zoveelste boek, dan maak je de keuze om het jezelf te gunnen. Niks mis mee, toch? Persoonlijk ben ik ook niet zo’n impulskoper, ik denk vaak lang en veel na alvorens een aankoop te doen. Nou ja, behalve dan bij etenswaren 😉

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nell, ik maak inderdaad meestal wel heel bewuste keuzes, maar ik kan heel vrekkig doen met betrekking tot kleine dingen. Zo koopt mijn man in een vakantie een potje dure oregano omdat hij lekkere pastasaus wil maken, ik vind dat zonde en denk dan "het wordt zonder óók wel lekker". Gelukkig ben ik daar niet meer zo mee bezig om de lieve vrede te bewaren. Ik weet namelijk ook wel dat ik daar niet over moet vallen. Maar zelf zou ik het dus niet kopen! ;-)

      Verwijderen
  7. Bijzonder standpunt van de foto, je leuk je te zien.

    Bijzonder dat een eetstoornis ook op andere denkwijzes ook zoveel invloed heeft.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Lot, de fotograaf heeft alle collega's in de school op heel bijzonder manier gefotografeerd. Leuk dat je het leuk vindt! Een eetstoornis is denk ik ook maar een uiting van allerlei onderliggende problemen en daarom beïnvloed het niet alleen het eten. Het is interessante materie en geeft nog voldoende stof tot schrijven.

      Verwijderen