vrijdag 31 december 2021

een eetstoornis en goede voornemens

Ik weet niet hoe jullie erover denken, maar ik vind goede voornemens echt onzin. Als je dingen anders, beter, minder of meer wil doen dan moet je daar zo snel mogelijk mee beginnen. Wachten tot het 1 januari is is dan uitstelgedrag.

Hoor mij nou! Natuurlijk ga je niet aan je dieet beginnen als je net naar een all-in resort in Turkije of Spanje gaat. Natuurlijk ga je niet stoppen met alcohol drinken als je net je 25-jarig huwelijk groots gaat vieren en een krat champagne hebt koud gezet. Natuurlijk neem je je niet voor om meer te gaan bewegen als je.... vul maar in! Verstandige mensen maken een plan, maken dit plan SMART (Specifiek - Meetbaar - Acceptabel - Realistisch - Tijdgebonden) en stellen zo hun doelen.

Een eetstoornis is dol op goede voornemens en is ook heel specifiek, de eetstoornis start het liefst:

  • op een maandag
  • op de 1e van een nieuwe maand
  • als de zomer- (0f winter!)tijd begint
  • als er een schoolvakantie start
  • op de eerste dag van een vakantiereis
  • op eerste Kerstdag, en als dat niet lukt
  • op tweede Kerstdag (mag ook Pasen, Pinksteren, Ramadan of Diwali zijn)
  • na een verjaardag
  • na het kopen van een nieuwe fiets
  • als er een nieuw notitieboek en bijpassende pen is gekocht
  • ...
Daarnaast stelt de eetstoornis ook hele meetbare doelen:
  • nooit meer een eetbui
  • nooit meer dan 1x je bord vol scheppen
  • geen dingen eten of drinken die zonde zijn van de calorieĆ«n 
  • niet meer dan drie tussendoortjes op een dag
  • alleen taart op je eigen verjaardag
  • iedere dag minimaal een uur matig tot intensief bewegen
  • ...
De eetstoornis vindt deze doelen ook zeer acceptabel, er wordt namelijk door de eetstoornis niet geluisterd naar de voor- en tegenargumenten, nee, de eetstoornis luistert niet en overschreeuwt de gezonde geest.

Ook zijn alle doelen volkomen realistisch in de visie van de eetstoornis. Tenslotte is het geen raketwetenschap, dus waarom zou je dit niet kunnen?

De laatste, tijdgebonden, is een inkoppertje.... dit doe je gewoon voor de rest van je leven toch?  Duh!

Gelukkig ben ik niet mijn eetstoornis, ben ik Mevrouw Niekje, een paar maanden geleden 54 geworden, met een goed stel hersens, een fijne man, de liefste vader die je je kan voorstellen, een heerlijk huis helemaal van mij, een autootje voor de deur, niet veel maar wel hele lieve vrienden en vriendinnen, erg leuk werk met leuke collega's. 

Ik gun mezelf dat dit idiote gedoe een keertje afgelopen is. Deze dingen heb ik niet omdat ik zo dun ben, of omdat ik zo fanatiek sport, of omdat ik nooit meer dan 1x mijn bord volschep. Nee hoor, deze dingen heb ik omdat ik mijn  werk met plezier doe, aardig ben voor de mensen om mij heen, mijn best heb gedaan op school, en ook omdat het ook gewoon allemaal  wel eens mee zit!

Ik heb daarom toch goede voornemens en dat is om milder voor mezelf te zijn en mezelf meer te gunnen en minder te moeten. Of dat lukt? Daar zal ik in 2022 over blijven bloggen.

Fijne jaarwisseling en een heel gelukkig 2022!

8 opmerkingen:

  1. Een mooi voornemen. En regelmatig met een glimlach weer opnieuw beginnen is op zichzelf al mild.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemiddag Izerina, je hebt gelijk, wanneer het niet gelukt is mezelf niet straffen of een oen vinden maar met een glimlach weer verder gaan is het belangrijkste.

      Verwijderen
  2. Ik vind het laatste een goed voornemen! Gelukkig Nieuwjaar, mevrouw Niekje!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Helukkug nieuwjaer vanuit Zeeland

    Je stukjes zijn zo verhelderend niet alleen om jou leven te zien maar ook als je bij anderen over een eetstoornis, welke dan ook, leest. Dank je wel en we lezen ongetwijfeld meer waar we zelf ook wat van kunnen leren.
    Natuurlijk heb ik ook goede voornemens met mijn gewicht dat afgelopen maanden 2-3 kilo is toegenomen, Vandaag en morgen geniet ik nog van de eigengebakken appel en bananenbeignets en een snackje bij de wijn vanmiddag.
    Maandag terug naar de basis koolhydraatarm en mijn eigen bewegingsprogrammaatje, vooral rek- en strekoefeningen 2x per week te doen en fietsen extra, dat zou ook goed zijn voor de lipoedeem in mijn onderbenen.

    Success allemaal

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Lot, jij en jouw partner ook een gelukkig 2022! Ik vind het fijn dat ik wat meer kan uitleggen over een eetstoornis aan anderen. Zelf heb ik er baat bij om de dingen van me af te schrijven.
      Het gaat je vast lukken om die 2 tot 3 kilo eraf te krijgen door koolhydraatarm te eten en wat beweging. Bij mij vlogen de kilo's er afgelopen week af doordat ik iedere dag ruim een uur fietste! Ik had ondergewicht dus ik ben weer wat aan het bij-eten: kwark, oliebollen en vanavond ijs met slagroom!

      Verwijderen
  4. de allerbeste wensen voor een goed en gezond 2022 en ik hoop je nog heel vaak te mogen lezen.
    Dat plan heb ik ook koolhydraatarm te gaan eten (vanaf maandag??) Gewoon doen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Berber, dank je wel! Jij ook een mooi en vooral gezond 2022! Ik ben van plan om nog lang te blijven schrijven, ik krijg steeds zulke leuke reacties! Ha ha.. lekker beginnen met je koolhydraatarme menu wanneer je er klaar voor bent!

      Verwijderen