vrijdag 21 juli 2023

tassen

Ik las begin deze maand dat blogcollega Koffiedigitalix naast een koffieverslaving en een sushiverslaving ook een tassenverslaving heeft. Ze is volgens mij vergeten te vermelden dat ze ook nog een notitieboekverslaving heeft, maar misschien is ze daar inmiddels van afgekickt, wie zal het zeggen?

Sushi heb ik niets mee, vind het ronduit smerig. Ja, echt. En ga me nu niet te vertellen dat het lekker is als je de goede maar eet. Want dat heb ik natuurlijk allang geprobeerd. De goede, de beste heb ik zelfs geprobeerd, maar het is niet aan mijn besteed.

Maar de andere verslavingen ben ik wel bekend mee. Zonder koffie kan ik de dag niet beginnen, tijdens de ochtendpauze móet ik, behalve mijn boterham met pindakaas, een flinke beker koffie hebben en na de lunch drink ik nog een klein kopje espresso. 

Dan de tassen. Ik heb ze in vele soorten, maten en materialen. Van goedkoop tot vrij duur. Met sommige tassen doe ik nu al jaren, tien jaar en zelfs langer. Dat kan natuurlijk alleen met tijdloze modellen, want net als kleding zijn veel tassen aan mode onderhevig. Ik heb dus ook een aantal dure tassen, maar niet zo duur dat ik ze apart moet verzekeren in geval van diefstal, zoals Silvie Meis, die een behoorlijke bedrag aan haar tassen heeft uitgegeven. 

Deze week nog stond ik op het punt een nieuwe tas te kopen.  Het was een schattig model, niet te klein want ik heb een grote portemonnee (dat was ooit ook een verslaving!) en ik vind een klein tasje bij een grote vrouw niet staan. 

De tas was gemaakt van mooi leer en verkrijgbaar in 4 kleuren. Een ideale tas voor onze aanstaande vakantie. Het zou alleen niet meer lukken om de tas op tijd te laten bezorgen en ik kon nergens in de omgeving een winkel vinden waar deze tas te koop is. Kopen kon alleen via een webshop. 

Vandaag ben ik blij dat ik de tas niet heb gekocht, want hoe leuk de tas ook was, ik heb de tas niet nodig.  Ik heb keus uit voldoende tassen voor ons weekje weg. 

Naast een nachtje erover slapen helpt het ook om tassenwinkels voorbij te lopen, tassenwebsites niet op te zoeken en tassenreclames op social media niet aan te klikken. Want ook al koop ik ze niet meer regelmatig, ik ben nog steeds heel gevoelig voor de verleidingen van een mooie tas.

Wat een geld heb ik in het verleden uitgegeven aan tassen! Ik kocht altijd mooie tassen voor mijn werk, voor het uitgaan, voor lange reizen, voor korte tripjes, voor mijn sportspullen, voor de lol en voor de heb. Ik vond altijd wel een excuus. Ik heb voor mijn werk geen speciale werktas meer, ik heb een Hema fietstas waar ik mijn lunch in doe, een schoudertasje met sleutels en mijn knip, meer heb ik niet nodig. Uitgaan doe ik zo weinig, daar gebruik ik hetzelfde schoudertasje voor. En voor deze vakantie ga ik morgenochtend nog even spitten in de voorraad, dan komt er vast een tas tevoorschijn die heel handig is voor onze reis!



32 opmerkingen:

  1. Die social media hebben heel goed in de gaten dat jij van tassen houdt! Bij mij zijn het jurken, want daar heb ik laatst naar gekeken. :) Maar tassen... nee. Ik heb 1 schoudertasje want ik zou het vreselijk vinden om iedere keer alle inhoud van de ene naar de andere tas te verhuizen. En een rugzakje voor als ik wat meer wil vervoeren.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Judy, en óf ze dat doorhebben! En ik trap er soms in en laat me verleiden om te kijken, vervolgens wil ik dan zo'n mooie tas! Steeds alles heen en weer verhuizen is niet handig, maar dat doe ik niet vaak.

      Verwijderen
    2. Haha, mijn dochter had dat ook. Ging helemaal los op tassen. En was dan van alles kwijt, want .. zat nog in tas 1 en ze had voor vandaag tas 2, of moest het nu tas 3 zijn? Nu is ze samen met een partner die stelt dat als ze iets koopt, ze meteen iets anders moet wegdoen. Zelf geef ik niks om spullen (of het moest leesvoer zijn, maar daar is de bib voor). Ik ben nu 60 en heftig aan het ontspullen. Heb gezien wat het betekent als je het huis van een overledene moet opruimen. Daar komt niet iedereen aan toe, het wordt vaak uitgesteld. En dan moeten nabestaanden het doen. Of een ophaaldienst van een goed doel. Of het Leger des Heils. Groet, Ine

      Verwijderen
    3. Hoi Ine, een vriendin van mij heeft speciaal een tas voor IN een tas, zodat je niet steeds hoeft op te letten of je alles wel hebt verhuisd van de ene naar de andere. Ik vond vanmorgen in mijn 'vakantietas' nog een doosje tandenstokers, een 2 euromunt en een nagelvijltje. Jammer dat er geen briefje van 50 in zat!! Ontspullen lijkt me heerlijk, maar dan zou ik mijn man ook mee willen krijgen en die doet niet snel iets weg. We hebben ook de ruimte dus dat kan ik niet als argument gebruiken helaas. 😉Op een dag zal ik ook het grote huis van mijn vader moeten leegruimen, ik denk dat ik dat door een bedrijf laat doen, moet ik wel eerst met mijn broer overleggen.... geen idee hoe hij daar instaat.

      Verwijderen
  2. Ha, ha die sushi dol op je kunt mij ervoor wakker maken:-) Gelukkig maar dat we allemaal een andere smaak hebben. Ik vind tassen wel erg mooi maar heb er zelf maar 4. 2 van het merk Liebeskind, eentje van Radley, en eentje van Fred de la Bretoniere. In de praktijk gebruik ik er maar 2 eentje in de zomer en de zwarte in de winter. Bij Sylvie zijn er volgens mij meer dan 30 tassen gestolen waaronder een aantal Birkin tassen van Hermès. Prachtig, prachtig en zou heel graag een donkerblauwe van dat model hebben maar eigenlijk ook weer niet want ik zou 'm niet durven gebruiken gezien de waarde. Ooit een neptas besteld bij AliExpress, die eigenlijk prachtig was nagemaakt en ook van leer was. Is zoekgeraakt bij de laatste verhuizing en heb ik de verhuizer toch maar eerlijk gemeld dat het geen echte Hermès was...Als ik Google even loslaat op een pre-owned (tweedehands past toch minder:-) dan zie ik bedragen rond de 30.000 Euro voorbij komen dus een investering is het wel. Mocht ik nu een tas mogen uitkiezen dan graag de Celine 16 in donkerblauw of donkergroen. Valt dan nog mee met Euro 3,600. Wat jij met tassen hebt heb ik met portemonnees van het merk Abbacino die gelukkig alleen maar online verkrijgbaar zijn. En ja die cappucino moet ook 's morgens.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ilona, van mijn portemonneeverslaving ben ik nu af, maar tassen blijft een ding. Uiteindelijk zijn er maar een paar tassen die ik echt fijn vind om te gebruiken, net genoeg maar ook weer niet teveel vakken is een belangrijk punt, net als brede schouderriem, geen smalle dunne!

      Verwijderen
  3. Vergeten: Fijne vakantie en wel benieuwd naar welke tas je dan had willen kopen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je! Het was een soort buideltasje, crossbody, maar nu ik op het net zoek kan ik het niet vinden, via Instagram komt het om de paar seconden voorbij!!

      Verwijderen
  4. Die opvlammende "hebzucht" had ik al niet zoveel. Maar met het ouder worden nog minder. Lekker rustig. Goede reis

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Anoniem, het wordt inderdaad minder met het ouder worden. En ja, lekker rustig! Dank je!

      Verwijderen
    2. sorry,mijn naam lukte weer niet. gr. Izerina

      Verwijderen
    3. Nu gelukkig wel Izerina! Nogmaals dank!

      Verwijderen
  5. Ik kocht vroeger ook veel tassen (en schoenen). Ik zou het geen verslaving noemen, maar ik kon er toch moeilijk aan weerstaan. Met ouder worden is dat zo goed als voorbij. Ik koop af en toe nog wel een tas maar ik zou er geen honderden euro's meer aan kunnen geven. En schoenen moeten vooral comfortabel zitten en niet alleen maar mooi zijn, zoals vroeger.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Myriam, ook bij mij wordt het minder, vind het nu gewoon niet meer nodig om zo veel spullen te hebben. Schoenen is altijd lastig geweest met mijn mt 45. Maar ik heb er nu ook wel heel veel en ze gaan lang mee. Mijn hakken draag ik nooit meer, maar wegdoen...

      Verwijderen
  6. Ook binnen het culinaire heb je hypes. Die foodbloggers bestonden 15 jaar geleden nog niet. Vorig jaar moesten we ineens allemaal verbrokkeld brood door salades, zie ik nu niet meer. Leek mij niks, doe mij maar een stukje brood apart naast de salade. En ineens hadden we wraps, taco's, naan, chapiti.. Sushi is ook een hype, binnen de Japanse keuken geldt sushi juist als een soort junkfood, geloof ik. Te veel 'van de straat'. De Japanse keuken is doorgaans verfijnder. Ben wel benieuwd wat je smerig vindt aan sushi. Rauwe vis, plakkerige rijst, of toch de nori? Nori heb ik geroosterd leren eten bij de macrobioten. En je komt nu niet meer bij van het lachen denk ik, maar ik vind geroosterde verkruimelde/verbrokkelde nori lekker in .....de erwtendoep (mijn kinderen liggen echt slap van het lachen hierom) Groet, Ine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ine, alles wat je noemt: rauwe vis, koude plakkerige rijst, nori... allemaal niet lekker! Whoeaaa... gekke eetgewoonte, juist heel leuk hoor! En ja, tuurlijk is dat om te lachen, maar vooral doen!! Oud gebrokkeld brood in een salade is wel een klassiek gerecht: panzanella, een Toscaanse salade, is op zich wel lekker hoor. Grote croutons zijn ook lekker op een salade vind ik. Ieder zijn ding wat dat betreft, en over smaak valt niet te twisten!

      Verwijderen
    2. Je zult wel gelijk hebben met dat brood in de salade. heb het zelf nooit geprobeerd, vond het er op fotoos raar uitzien, maar misschien moet ik het eens proberen. Heb nu een Libanese schoonzoon en in die keuken is brood in de salade wel een klassieker. Denk dat het een Mediterraanse vorm van restjesverwerking is. Zoals mijn ouders vroeger 'een prakje' op de boterham namen, dat spaarde beleg uit. Groet, Ine

      Verwijderen
    3. Zo'n prakje op de boterham kan ook lekker zijn, ligt er een beetje aan wat het is. Een geplette kroket is ook een prakje en kan prima op brood. Overal ter wereld hebben mensen zo hun 'rare' eetgewoonten.

      Verwijderen
  7. Even op crossbody tass googelen en er gaat een wereld voor me open! De mijne komen allemaal vd kringloop. Mijn dagelijkse tas is een van soort parachutestof met een groot en 4 kleine vakjes, alles past erin, alleen is de rits kapot, gelukkig zit er een bandje over. Ik heb 5 tassen, 2 kleine voor mooi waar niks meer inpast dan zakdoekje, pasjes en telefoon, niet handig want man wil graag dat ik zijn overvolle portefeuille ook in MIJN tas doe. Gelukkig heb ik voor op reis een grote versie.
    Ene een die groot, onhandig, en van hard spul maar waar wel mijn naam als merk opstaat. Die hangt er dan alleen voor de sier.
    Sushi vind ik ook niks, iets heel kleins dat wel lekker is verpakt in zo'n koude hap rijst.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lot, nou he, wat een tassen zijn er te koop! Ik ontdek ook steeds nieuwe en word daar hebberig van. Ik neem NOOIT iets van mijn man in mijn tas, moet ie lekker zelf voor zorgen! Hoe ging de ingreep? En hoe is het nu met je? Ik neem aan dat je deze reactie schreef voor de ingreep.

      Verwijderen
    2. Het is prima gegaan vrijdag, zitten wel hechtingen in oog die er in 1-2 weken oplossen en dat is wel irritant. Maar ik kijk weer gewoon met twee ogen, niet met linkeroog alleen links de vensterbank zien als ik niet focus en met andere oog naar bv de TV. Maar alles kost me nog wat moeite en kan ik niet langer dan 10 minuten doen. Zal wel goedkomen de komende dagen
      Fijne vakantie nogmaals gewenst

      Verwijderen
    3. Wat fijn Lot! Laten we hopen dat het snel helemaal goed is, ik denk aan je!

      Verwijderen
  8. Ik geef niets om sushi en heb aan een schoudertas genoeg, die tas moet er leuk uitzien maar vooral praktisch zijn. En ook niet te groot want dat ben ik ook niet.
    Een vriendin van mij die denk zonder overdrijven veeertig tassen heeft, zag mijn tasje en vond hem zó leuk dat ze vroeg of ze hem een keer mocht lenen.
    Prima hoor maar dan moet ik er één van haar lenen ander zit ik zonder tas🤔
    Wens je een fijne vakantie met weinig eetstress toe!
    Ria

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ria, veertig tassen heb ik niet, maar met eentje is het voor mij ook geen doen. En dan nog jouw tas lenen!! Dank je wel, de eerste dag zit er bijna op, we gaan zo naar het restaurant dat ik heb gereserveerd om te eten. Morgen reizen we verder naar ons vakantiehuis.

      Verwijderen
  9. Hihi, ik heb ook niets met sushi. Als er niets anders is en ik heb trek, dan neem ik wel wat, bij voorkeur een paar met een lekker stukje zalm, want zalm vind ik wel lekker, maar een traktatie vind ik sushi zeker niet!
    Ik heb best wel een aantal tassen, waarvan ik de meeste nooit gebruik. Die niet gebruikte zouden eigenlijk ook wel weg kunnen, naar mijn dochters, of, als zij ze niet willen hebben, naar de kringloop.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Anoniem, zalm vind ik juist heel vies, tonijn lust ik wel. Maar liever niet koud. Ik heb in mijn leven al heel wat mooie tassen naar de kringloop gebracht en weggegeven aan oa mijn hulp van een paar jaar geleden en de hulp van een vriendin, die hulpen hadden grote gezinnen met dochters en ook ging daar veel kleding heen. Altijd fijn als iemand anders er nog plezier van heeft.

      Verwijderen
  10. Ik heb wat tassen verkocht op de rommelmarkt op koningsdag. Tegenwoordig gebruik ik voornamelijk een rugzakje dat niks weegt. Van stof en zo licht dat ik soms vergeet dat ik het op mijn rug heb.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Bertiebo, een rugzakje vind ik vreselijk! Zo'n gedoe als je er iets uit nodig hebt, mijn haar blijft er in hangen, mijn jas zit raar.... maar voor jou werkt het en daar gaat het om!

      Verwijderen
  11. Ik houd ook erg van een nieuwe tas. En dan dat heerlijke moment, als je thuiskomt, en alle spullen uit de oude tas in de nieuwe gaat ordenen. Oh heerlijk : )

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nicole, dát moment, dat is het inderdaad, ik heb dat ook!!

      Verwijderen
  12. Herkenbaar! Ik had ook ooit een tassenverslaving. Maar die ging eigenlijk vanzelf over. Mijn koffieverslaving is er nog wel.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nicky, bij mij is het ook aan het afnemen en zal het vast een keer helemaal over zijn! Die koffie is een minder kostbare verslaving en daar zit ik verder ook niet mee ;-)

      Verwijderen