zaterdag 1 juli 2023

vakantiehuis

Meestal gaan we ergens in februari of maart op zoek naar een vakantiewoning. We hebben dan een bestemming in gedachten en struinen het internet af naar een huis waarvan we denken dat het aan onze eisen voldoet. 

Dit jaar gingen we pas in het Pinksterweekend kijken of we iets konden vinden. Eerder wisten we nog niet of we deze zomervakantie weg zouden kunnen. Veel leuke huizen waren in de periode dat wij weg kunnen, tijdens de schoolvakantie, al bezet. Op een paar huizen namen we een optie maar ook die vonden we bij nader inzien toch niet je van het.

We hadden er ons al een beetje bij neergelegd dat we dit jaar niet op vakantie zouden gaan en waren al wat minder fanatiek aan het zoeken. En toen vond T. toch nog een huis dat nog een week beschikbaar was, precies de week die wij op het oog hadden en bovendien was het een huis waarvan we beiden enthousiast werden.

Die hoge eisen zijn echt niet zo bijzonder, maar als alle krenten al uit de pap zijn gehaald wordt het toch lastig voor ons. Zo zoeken wij een huis met bedden zonder een schot aan het voeteneind. Een bed is al gauw te kort voor ons, maar dan laten wij onze voeten buitenboord bungelen en dan gaat het wel. Wanneer dat niet mogelijk is lig je al snel minder lekker. Ook moet het bed breed genoeg zijn want twee lange lichamen in een klein bed ...  enfin, dat moge duidelijk zijn.

Wifi, ook een vereiste. Zonder wifi, zoals vorig jaar, is geen groot probleem maar het is wel makkelijk. We gebruiken het internet om dagjes uit te plannen, routes te bekijken, openingstijden op te zoeken, restaurantjes uit te kiezen en natuurlijk ook om te bloggen, blogs te lezen, emails te schrijven, krant te lezen en als de verbinding erg goed is om het journaal te kijken.

Een vaatwasser is ook fijn, maar niet doorslaggevend, net als een wasmachine.

Het huis moet ook groot genoeg zijn. Ook al zijn we samen, we zoeken altijd een huis voor minimaal vier personen. Zo heb je dan altijd een extra kamer voor de tassen en is er meestal net wat meer ruimte aan tafel en in de woonkamer. 

Het interieur mag bestaan uit gezellige kringloopspullen, liever geen minimalistisch interieur en een interieur dat volledige is samengesteld met Ikea-meubels en spullen laten we ook aan ons voorbij gaan.

Een zwembad is leuk maar dat is voor ons een bijkomstigheid. Vorig jaar was er een zogenaamd plonsbad, met temperaturen boven de 35 graden was dat heerlijk! Maar ook zonder redden we ons prima.

Tenslotte moet het een vrijstaand huis zijn, niet in een huisjespark, en liefst geen andere huizen binnen een straal van een kilometer. Zo'n huis heeft meestal een behoorlijk tuin en als deze om het hele huis heen is kan je zowel zon als schaduw opzoeken. 

Het is best een lijst nu ik dit zo lees, maar wanneer ik op vakantie ga vind ik het belangrijk om een bepaalde mate van comfort te hebben. Ik wil lekker kunnen slapen, met mooi weer wil ik buiten zijn en wanneer ik dan buiten ben wil ik geen mensen om me heen, die zijn er thuis al genoeg. 

Ons huis voor deze zomervakantie is geregeld, we vertrekken op 21 juli naar de Elzas.

43 opmerkingen:

  1. Nog 3 weken met voorpret.
    Veel plezier alvast.

    Groeten
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Loes, nog een week werken en dan is het bijna zover, de voorpret is in ieder geval begonnen!

      Verwijderen
  2. En zo heeft ieder zijn voorkeuren. Wij willen minstens het comfort dat we thuis hebben, dwz 2 slaapkamers, airco, vaatwasser, wasmachine, wifi, modern luxe interieur, niet in the middle of nowhere, liefst een penthouse met groot terras in een (kleine) gated community ... We zijn niet kieskeurig hoor 🙈

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Myriam, heel herkenbaar! Wij zijn verder ook niet moeilijk, op een paar puntjes na dan!

      Verwijderen
  3. Dan mag je blij zijn dat je niet in een rolstoel zit. Jullie kwamen nergens!
    Marijke.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Marijke, waar slaat dat nou weer op? Als ik blind zou zijn zou ik ook andere eisen hebben, als ik 6 kinderen zou hebben zou het ook anders zijn, als ik geen auto had zou ik niet overal kunnen komen en als 300 kilo zou wegen zou ik zelfs mijn huis niet uitkomen. En als ik geen geld had zou ik niet op vakantie gaan ..... wat is je punt?

      Verwijderen
    2. Nou, je begint met "niet veel eisen" en vervolgens komt er een opsomming! Wat als je wél veel eisen had, zoals ik, maar je denkt: leuk huis, alles perfekt, maar ja, Ikea-meubels, ik blijf thuis!".
      Voor mij is naast toegankelijkheid, vooral ook de plek van groot belang, wat kun je er zoal doen en zijn er leuke tentjes om te eten op loopafstand! Ikea-meubilair zal me worst zijn, net als de kleur van de keukenkastjes.

      Verwijderen
    3. Ik heb het over hoge eisen, maar dat die niet zo bijzonder zijn. Ik vind wifi, een vaatwasser en bedden waar we in passen niet heel erg speciaal. De omgeving lijkt me logisch, als ik niet naar een andere omgeving zou gaan waar wat te zien is, waar de natuur mooi is, leuke dorpjes en stadjes zijn, zou ik net zo goed thuis kunnen blijven. En wij vinden een huis dat leuk is ingericht ook belangrijk, gelukkig is er meestal nog keus genoeg. Nu waren we wat laat en leek het even niet te lukken. Maar toch gelukt, en niet in een Ikea-huis!

      Verwijderen
    4. Wij zitten sinds maandag in een vakantiehuis in Friesland en kom er net tot mijn grote schrik achter dat ik al 3 dagen van een Ikea servies eet!
      Ik zeg tegen mijn man: inpakken en snel wegwezen hier!
      (Poging tot grapje)
      Gelukkig bank van Leen Bakker, komen we goed mee weg ....
      Marijke

      Verwijderen
    5. Haha... je bent me er eentje! Leen Bakker is natuurlijk ook een no go!! 😉 Een paar Ikea-spullen is niet erg, maar als het er allemaal vandaan komt vind ik het meestal sfeerloos. En juist wat meer persoonlijke spullen van de eigenaar zorgen dat het dus wel wat persoonlijker is. Ik hoop dat je een fijne tijd hebt in Friesland Marijke!! Ik ben trouwens nog nooit in Friesland geweest, das eigenlijk ook best raar bedenk ik me nu!

      Verwijderen
    6. Het is een verbouwde melkfabriek aan het water, Mix van industrieel, Eek en brocante. Erg mooi. Nu het weer nog ...

      Verwijderen
    7. Dat klinkt heel leuk, zouden wij ook leuk vinden! Wij hebben op school in onze personeelsruimte eettafels van Eek staan, bijna niemand weet dat ze 'design' zijn. Af en toe denk ik echt dat jij en ik best veel gemeen hebben, maar ik kan de plank natuurlijk volledig mis slaan. Dat is het leuke aan bloggen en reageren. Je gaat elkaar steeds beter kennen zonder elkaar ooit echt te kennen. Volgens mij wordt het vanavond hier en in de rest van het land morgen al stukken beter weer, en als het droog is is het, voor mij dan, al gauw goed. Veel plezier nog!

      Verwijderen
  4. Je moet je wel lekker voelen als je op vakantie bent. Dus die comfort-eisen snap ik heel goed. Vooral een lekker bed. Ik heb een lange zoon, dus ik ken de bedverhalen van een te kort bed. Ik wens je alvast veel vakantie-voorpret!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Judy, ja een bed is best een belangrijk onderdeel van een geslaagde vakantie! Dank je!

      Verwijderen
  5. Leuk je weer te lezen. En fijn,dat er nog een huis "op jullie te wachten lag".

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Izerina, zo is het, het huis was er gewoon nog voor ons!

      Verwijderen
  6. Wij willen altijd graag een balkon of een terras, zodat we naar buiten kunnen. En wifi en parkeerplaats voor de auto.
    Fijn dat jullie een geschikt huis gevonden hebben. Nu nog een paar weekjes wachten, maar dan kunnen jullie lekker gaan genieten in de Elzas.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Mevrouw W., het gaat nu opschieten, nog een paar dagen werken, dan nog twee weken vrij om wat bij te komen, andere leuke dingen te doen, spullen te pakken en dan.. vamos!

      Verwijderen
    2. Ja, auto parkeren willen wij ook voor de deur/naast het huis.

      Verwijderen
  7. Moet klein beetje glimlachen want je eisenpakket is best groot hoor maar helemaal begrijpelijk. Mijn man zei ooit; het moet net zo comfortabel zijn als thuis liefst nog beter. We doen het niet vaak maar zag paar weken geleden dat het huis waar we vorig jaar waren vrij was en nog goedkoop ook dus meteen appje gestuurd naar hem, dacht die gaat vast moeilijk doen maar hij zei meteen ja. Voor de derde keer naar Limburg dit jaar. Waar ja je heen in de Elzas? Het is daar zooooo mooi.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Pourquoi pas???, Ja, het is natuurlijk ook wel een beetje veeleisend allemaal, maar het kan dus dan willen we het ook. Als ik zou willen afzien ging ik kamperen, maar ik wil comfort, net als thuis, ik snap wat je man zegt en ben het er mee eens. Heerlijk naar Limburg, ook mooi! Wij verblijven in de buurt van Saint-Dié-des-Vosges.

      Verwijderen
  8. Heerlijk vooruitzicht zoals je het huis beschrijft lijkt het wel op 'ons' huis dat wij huurden in de Elzas vorig jaar september. Eén van onze favoriete gebieden. Succes met je laatste werkweek.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ilona, wie weet is het wel hetzelfde! Hoe is het met Ed, heeft hij een mooie tijd gehad in het VK? Dank je, morgen tm donderdag nog werken, vanaf vrijdag (eigenlijk do-mi al) vrij!

      Verwijderen
    2. Lief dat je dat vraagt! Hij is donderdag weer thuis gekomen heeft ruim 2 1/2 week bij de JHB in Windermere gekampeerd omdat de faciliteiten qua koken etc. daar het beste waren. Mocht eigenlijk niet (computer says no) :-) maar na veel 'gedoe' en vragen kreeg hij toestemming. Heen- en terugreis nachtje in Cambridge. Veel gewandeld en 700! foto's gemaakt. Ed vond het VK behoorlijk duur geworden en in het Lake District waar het normaal gesproken wemelt van de toeristen was het niet druk. Hij had een krat vol basis benodigdheden bij zich en de rest deed hij bij Booths een relatief prijzige supermarkt maar daar kun je nog dingen per stuk of per 100 gram kopen. Rond 17.00 uur werden zaken afgeprijsd en daar stonden mensen echt voor in de rij. In tegenstelling tot een paar jaar geleden zag Ed nu ook grote dure SUV's bij de JHB's van mensen die daar sliepen en zelf kookten hetgeen een aantal jaren geleden bijna niet voorkwam. Ik denk dat de boodschappen zo'n 2o tot 25% duurder zijn dan in NL en dan is er geen BTW op basisvoeding. Kopje koffie met stukje taart buiten de deur 10 pond. Benzine was net zo duur als in NL (nu goedkoper vanwege de accijnsverhoging gisteren). Hij heeft genoten van de rust en ruimte en moest weer wennen aan het hectische Nederland en de rommel hier in de natuur en op straat. Er is daar werkelijk niemand die het in zijn/haar hooft haalt iets op straat te gooien.
      Heerlijk vooruitzich nog 4,5 dagen en de Elzas is leuk!

      Verwijderen
    3. Leuk dat je me vertelt hoe hij het gehad heeft en wat hem opviel. Ik hoor van vriendinnen in het VK ook dat zij merken dat dingen echt véél duurder zijn geworden, na Brexit vooral. Mijn vriendinnen hebben gelukkig goede banen of een goed pensioen, maar zij kennen mensen die echt arm zijn, vooral ouderen die alleen een staatspensioen hebben kunnen vaak slecht rondkomen. Fijn dat het rustig was in het Lake District, dan kon hij echt genieten van de mooie natuur daar. Het valt me op dat er overal in Europa waar ik kom veel minder zwerfvuil op straat rondslingert en waait. Heb jij ook een paar rustige relaxte weken gehad? Ik vind het nooit erg om een poosje alleen te zijn. En... absence makes the heart grow fonder! 😍

      Verwijderen
  9. Leuk hoor te lezen naar jullie zoektocht naar het perfecte huis.
    Het huisje dat wij hadden was in veel opzichten heel leuk, maar omdat het zo lang geleden was dat ik iets moest uitzoeken ook lastig. Bovendien zie je zoveel foto's en omschrijvingen dat je door de bomen het bos niet meer ziet.
    Ik had niet gezien dat de huiskamer boven was voor ik geboekt had, merkte dat pas toen ik de link naar dochter stuurde en zij me er opmerkzaam op maakte.
    In september wil ik ook weekje weg en dan weet ik beter waar op te letten. Bovendien zijn we dan weer met hond en dan valt er al veel af

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Lot, dat van die bomen en het bos herken ik, op een gegeven moment heb je er zoveel voorbij zien komen, de ene wel de juiste dit, niet de juiste dat.... en dan weet je ook niet meer of je het nu al wel of niet eerder hebt gezien. Wij worden steeds wijzer en weten steeds beter waar we op moeten letten. Zoomen soms zelfs in op de foto's om nog beter te zien wat er op de achtergrond is bijvoorbeeld. En dan nog kan je op de plek ineens iets ontdekken waar je niets van wist. Veel huisjes willen inderdaad geen huisdieren, dat beperkt het aanbod enorm lijkt me. Succes met zoeken!

      Verwijderen
  10. Leuk vooruitzicht en straks een heerlijk lange vakantie.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wat fijn dat je toch een mooie plek hebt kunnen vinden voor je vakantie!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Nicole, wij waren ook blij, we hadden het eigenlijk niet meer verwacht!

      Verwijderen
  12. Fijn dat jullie nog een mooi vakantiehuis hebben gevonden!
    Rust maar lekker uit in de Elzas.
    Groet,
    Ria

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ria, we gaan er op ons gemak naar toe, in twee dagen, en daar gaan we ook niet als idioten de hele dag sjouwen. Beetje wandelen, dorpjes bekijken, koffie hier, koffie daar en dan 's middags lekker 'thuis' met wat lekkers en een boek of film of blog.

      Verwijderen
  13. Vroeger huurden wij ook vaak een huis via Belle Villa en daar waren vaak mooie huizen bij.
    Wat fijn dat jullie toch nog een huis hebben gevonden. Jullie gaan aftellen want voor je het weet is het 21 juli.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ellen, we zochten op Natuurhuisje, en toen we deze vonden bleek dat het via Belvilla werd verhuurd. Die hebben over het algemeen goede huizen. De voorpret begint zodra ik vrij ben en mijn hoofd er naar staat! ;-)

      Verwijderen
  14. Dat gaat vast een hele fijne vakantie worden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Aukje, dat verwacht ik ook. Niets moeten in een mooie omgeving, dan kan ik me - zelfs zonder sportschool - prima ontspannen!

      Verwijderen
  15. Je hebt inderdaad een heel lijst met wensen. Eerlijk gezegd kreeg ik er een beetje "de kriebels" van. Gelukkig zijn die er niet meer, hoor.
    Ik heb altijd maar 1 eis wat betreft vakantiehuis , hotelkamer of caravan, namelijk dat het écht schoon is. Zodat ik zonder badslippers onder de douche kan staan... dat is een afwijking van mij, haha.
    Zo zie je maar weer dat alle mensen verschillen.
    Een paar weken geleden ben ik met vakantie geweest. Ik heb een stacaravan (met Ikea interieur) gehuurd. En die was brandschoon. Het was toen zo warm dat ik er alleen maar in geslapen en gedoucht hebt.
    Ik heb een hele vakantie gehad en wens dat ook iedereen toe.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Helena, de kriebels, nou nou, gelukkig zijn ze weg. Ik vind het ook belangrijk dat het schoon is. De wensen mbt het bed zijn, voor mensen van 1.88 en 1.95m lengte, niet een luxewens, maar een noodzaak, anders slapen we niet. En die andere dingen zijn natuurlijk wel luxe, maar die hebben we thuis ook en ik wil in mijn vakantie ook een redelijke mate van comfort hebben. Gelukkig zijn er genoeg huizen die voldoen aan onze wensen/eisen. Je vakantie klinkt heerlijk!

      Verwijderen
    2. Mijn zoons zijn 198 en 190 lang en mijn dochter is 183 lang. Die kennen dit bedprobleem wel. Groet, Ine

      Verwijderen
    3. Hi Ine, dat zijn lange mensen zeg! Dan heeft jouw dochter, net als ik, vast ook wel speciale adresjes voor kleding. En voor de mannen is het ook best lang, niet uitzonderlijk, maar wel bovengemiddeld!

      Verwijderen
  16. Ik snap dat heel goed. Ik ben geen vakantieganger. Maar áls ik dan ga, wil ik ook een lekker plekje hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nicky, het is natuurlijk ook nog eens zo dat we ervoor willen betalen. Ik vind een lekkere plek belangrijk, anders zou ik wel thuis blijven, want daar heb ik alles.

      Verwijderen