zondag 30 juli 2023

zomervakantie 2023 - dag 6

donderdag 27 juli - dag 6

Na twee dagen veel op pad zijn en lange ritten met de auto was vandaag een dag om het weer even rustig aan te doen. In de omgeving zijn aardige stadjes en we kozen er een uit die niet te ver rijden was, Saint Dié.

T. en ik hebben een aantal tradities wanneer we in het buitenland zijn en eentje daarvan is echt de mijne. Ik wil graag een gebakje eten dat typisch is voor de streek of het land. Nu kan je bij iedere bakker hier lekkere taartjes kopen en wat dat betreft komt T. goed aan zijn trekken. Hij wordt erg blij van een tartelette aux pommes, en die verkoopt bijna iedere bakker, maar daar doe je mij geen heel groot plezier mee. 

Ik ga voor gebakjes met room en crème, liefst mierzoet. Vandaag stond dan ook in het teken van koffie met gebak. Ik heb op het Internet een patisserie gezocht waar je niet alleen gebak kan kopen maar waar je ook even kan zitten met een kop koffie. Ik kwam terecht bij Patisserie Laurent. Het bleek geen verkeerde keuze. Ik nam het gebakje, bekend als opéra, met noten, crème, gezouten karamel, koek, cake en chocolade.  Deze komt in mijn top tien van lekkerste gebakjes!

St. Dié is geen heel mooie of interessante stad, dus na de koffie en een rondje door het centrum zijn we richting de Leclerc gegaan voor nog wat boodschappen en daarna door naar huis. 

's Ochtends hadden we nog wat regen, maar 's middags was het droog. We hebben thuis lekker geluncht. T. is daarna een film gaan kijken, ik ben een wandeling van 1,5 uur gaan maken. Ansichtkaart voor mijn paps gekocht, rondje dorp gedaan en weer terug naar ons vakantiehuis. Ik was een beetje stram geworden en dat is natuurlijk niet gek. Ik beweeg normaal gesproken erg veel op een dag. Ik ga naar de sportschool, ik doe alles op de fiets en ook op het werk zit ik niet vaak lang stil. In een vakantie als deze zit ik veel meer stil en sport ik niet. Dan is een flinke wandeling wel even lekker.

's Avonds maakte T.  gebakken aardappels op z'n Duits. Met een uitje en spekjes. Ik kookte nog wat boontjes en maakte sla. 

Na het eten hebben we samen ook nog even een stukje gewandeld in de directe omgeving van het vakantiehuis. Even de benen strekken en wat gezonde schone dennenlucht innemen.

Weer thuis nog een toetje gegeten en daarna volgde ons gebruikelijk avondritueel. 

Geslaagde dag, mede door het weer dat minder slecht was dan voorspeld. 

4 opmerkingen:

  1. Niet vreemd,dat stram zijn. Wij hadden bijna altijd de hond mee. Dan gaan wandelingen gewoon door

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen Izerina, met een hond moet je inderdaad wandelen. T. is niet zo'n wandelaar, zijn rugklachten verergeren dan. Ik wandel niet heel graag, ik fiets liever, maar nu was het wandelen toch wel even lekker!

      Verwijderen
  2. Nou ik ga maar eens een reisje St. Dié plannen want die patiserrie lijkt me wel wat zeker omdat het ook nog eens mijn naam draagt zonder de T.
    Ik hou erg van de citroen merinque, of iets met chocolade. Met mijn moeder at ik wel eens gebakjes en dan namen we verschillende en elke de helft. Nu doe ik dat met mijn zus, laatst bij de Beijenkorf in Amsterdam.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen Lot, het is de moeite waard, het gebak ik echt heel erg lekker!! Ik heb trouwens mijn gebakje voor de helft daar opgegeten, toen laten inpakken wat ik niet op had en dat heb ik 's middags nog met een kop thee thuis opgegeten. Het was erg machtig, maar zo lekker, ik wilde er echt van genieten!

      Verwijderen