donderdag 18 januari 2024

uitdaging - bespaarjaar

De capsule wardrobe is een vaak terugkerend item op veel sociale media en websites. Aaf van Zuinigaan schreef er over, net als Nicole van Huisvlijt. Ik heb het er ook al eerder over gehad in mijn blog capsule wardrobe Ik vind het een leuk onderwerp en wanneer je op het Internet gaat zoeken kom je heel veel informatie tegen. Websites met tips, YouTube filmpjes met uitleg en daarnaast nog ongelofelijk veel influencers op andere sociale mediakanalen.

Deze capsule wardrobes komen in vele variaties. Er zijn geen goede en geen foute. Iedereen die zegt hoe zo'n collectie eruit moet zien baseert dit op haar eigen ervaring. Het aantal kledingstukken maakt niet uit, de kleuren doen er niet toe en je kan tassen en schoenen meenemen of weglaten. Het is aan jou!

Het principe is wel hetzelfde. Je hebt een beperkt aantal kledingstukken en accessoires in je kast, deze zijn onderling allemaal goed te combineren en met deze set moet je het dan doen. Sommigen kunnen met heel weinig artikelen in hun kast toe, anderen hebben wat meer nodig.

Wat je in je kast hebt hangen en liggen heeft natuurlijk alles te maken met je dagbesteding. Als je een baan hebt waar je heel netjes gekleed moet gaan heb je een andere capsule dan wanneer je een baan hebt waarbij je kleding vies wordt, of waar je een uniform aan moet. Werk je niet dan kan het zijn dat je binnenshuis wat anders draagt dan buitenshuis. Kleine kinderen, soort huishouden, werkzaamheden die je thuis doet en zelfs je mobiliteit hebben alles te maken met de kleding die je draagt. 

Nogmaals, de mensen die je op You Tube ziet vertellen wat er in een capsule thuishoort hebben het over hun eigen capsule en niet over die van jou of mij!

Onderzoeken hebben uitgewezen dat sommige kledingstukken maar een paar keer worden gedragen voordat ze worden afgedankt. Tegenwoordig heet dat ook wel fast fashion, in tegenstelling tot duurzame mode. Het idee van een set combinatiekleding is om meerdere redenen een goed idee. Je draagt je kleding vaker, je hebt minder kleding nodig en er is minder keuzestress wanneer je moet bedenken wat je nu weer eens aan zal doen.

Zoals jullie weten houd ik wel van een uitdaging. Of het nu gaat om het tellen van dagen zonder eetbui of een maand lang iedere dag een blog schrijven, ik stel mezelf graag doelen. Ik heb er weer eentje. Geen nieuwe, want ik heb deze uitdaging al vaker gedaan. Heb er zelfs, onder een andere naam en op een andere blog, over geschreven. 

Ik heb me voorgenomen om een heel jaar geen kleding te kopen. En ook geen schoenen of accessoires. Om gewoon eens een jaar lang te doen met wat ik al heb. Want dat is best veel. 

Ik ben tevens van plan om mijn garderobe tijdens dit jaar grondig onder de loep te nemen. Ik heb kledingstukken die ik niet draag. Ik ga ze in het komende jaar dragen en als ik merk dat het toch kledingstukken zijn die niet lekker zitten of die ik om andere reden niet graag draag dan doneer ik ze aan de kledingbank. Hetzelfde met mijn schoenen. Ik heb ontzettend veel schoenen, maar er zijn paren bij die niet lekker zitten, of waar ik niet lekker (meer) op loop. Heel hoge hakken bijvoorbeeld, die draag ik nooit meer. Die kunnen weg. En zo hoop ik dan wat meer ruimte in de kast te krijgen en een garderobe te creëren die echt helemaal mijn stijl is.



40 opmerkingen:

  1. Ik heb een paar keer werk gehad waarbij je een uniform droeg, heel fijn vond ik dat, had je erbuiten weinig nodig.
    Ook ik heb heel veel kleding waarvan 80% vd kringloop, dat is pas sinds het kringlopen meer opkwam zo'n 20 jaar geleden denk ik. Ook heb ik best wat jurken, rokken, shirts en broeken zelf genaaid, en truien gehaakt. En er liggen nog stuk of 20 lappen stof .
    Vorig voorjaar al veel weggedaan vooral t-shirts maar ook 4 bijgekocht.
    Nee een echte nette capsule wardrobe zal het niet worden, maar ik kan best veel combineren.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen Lot, een uniform is praktisch en scheelt in eigen kleding kopen/slijten. Ik kan slecht slagen bij kringloopwinkels, maar ik kan wel besparen op kleding, dus op die manier wil ik duurzamer worden en mijn keuzestress beperken.

      Verwijderen
  2. Mijn dochter (183, schoenmaat 43) had heel veel kleding en schoenen en sieraden. Toen ze emigreerde naar Canada zou ze, echt waar, heel zeker weten, dat allemaal meenemen. Ja vast. Niet alleen bleek dat het meenemen in het vliegtuig een koninklijk vermogen zou kosten (en voor die prijs kun je in Canada ook kopen) maar ook bleek ze in Canada heel andere kleding nodig te hebben (ander klimaat, andere cultuur). Ik heb een tijd kledingswaps bezocht, waar ik kleding ruilde. Die heb je in Amsterdam in soorten en maten, van heel fancy/hip tot meer hippieachtig/beetje paupersjiek. Die laatste vind ik wat minder. Nu verkoop ik op Vinted. Dat is ook een uitdaging, maar ik ontwikkel mijn verkoop- en onderhandelingsskills en de bijverdiensten zijn niet onwelkom. Groet, Ine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen Ine, jouw dochter heeft bijna dezelfde maten als ik (1.87 / 45). Snap dat ze daar nu heel andere kleren draagt dan hier. Ik weet nog uit mijn jaren in Londen dat ik daar veel nettere kleding aantrok dan nu. Nu zie ik er ook netjes uit, maar draag ook af en toe een spijkerbroek naar school. Dat was in de kantoorwereld in Londen destijds not done! En bij veel bedrijven nog steeds niet. Hier natuurlijk ook bij bepaalde beroepen dress codes. Leuk dat jij je kleding zelf verkoopt. Misschien moet ik dat ook gaan doen. Geen gangbare maten maar daarom misschien juist een goede plek ervoor?

      Verwijderen
    2. Kon jij in Londen goed slagen vwb kleding? Toen ik ooit in Engeland op vakantie was viel me op dat alle engelsen zo KLEIN waren! We waren met een groep, waaronder drie meiden van langer dan 1.80 meter (en nogal wat kilo's, gezamenlijk) en soms "moesten" we op de foto omdat men dat zo grappig vond! (en alle speigels hingen altijd te laag, etc...)

      Verwijderen
    3. Hoi Mrs. H. het was voor mij een hele leuke ontdekking toen ik erachter kwam dat er een winkel speciaal voor lange vrouwen in het centrum van Londen was: Long Tall Sally. En nog leuker toen bleek dat zij ook een (toen nog) postorderbedrijf waren. Nu een enorme grote webshop. Ik heb in Engeland ook naailes genomen om mijn eigen kleding te kunnen maken en dat ook veel gedaan ivm kostenbesparing. Er zijn in England wel lange dames, meestal in de 'hogere kringen', of te wel the upper class. (goede voeding etc...)

      Verwijderen
  3. Een goed voornemen. Ik merkte na mijn pensionering,dat ik kleding veel langer droeg. Thuis maakt het me niet uit,of een shirt wat vager is of een trui gerepareerd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat kan ik me voorstellen Izerina, als ik vrij ben draag ik ook kleding die wat minder mooi is geworden door vaak wassen of vaak dragen.

      Verwijderen
  4. Ik heb nooit zo'n grote beurs gehad en eigenlijk altijd een aantal basisdingen gehad met varianten. En nu lees ik dat dat een naam heeft. :) Ik koop graag bij kringloopwinkels en breng er ook vaak weer kleding naar toe.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. In coronatijd, en sinds ik ziek ben, woon ik in joggingbroeken - zit lekker, en je kunt ze aansnoeren als ze te wijd zijn geworden. Onlangs een paar truien gekocht in mijn nieuwe maat. En volgende week ga ik in het Repair CaFÉ kijken of ze een dierbare, niet zo oude trui kleiner kunnen maken voor me. Als het minder glad is ga ik erdoor: naar de andere kant van de stad naar mijn favoriete kledingwinkel: ik MOET nog twee broeken erbij hebben, heb er nu nog maar één - en die is veel te wijd. Verder heb ik dit seizoen niets meer nodig. Ik ga nog proberen om mijn winterjas te verven - die is TE vaal geworden (maar is verder nog goed, én hij zit comfortabel / lang genoeg / warm genoeg (eigenlijk TE warm...).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goed bezig Mrs. H.! Een broek moet niet afzakken, een rok ook niet, dat zit gewoon niet lekker. Ik laat wel eens iets vermaken bij de (Turkse) kleermaker, die doet dat heel netjes en voor weinig. Zelf heb ik geen naaimachine meer, ik gebruikte hem niet meer en heb 'm cadeau gedaan aan de dochter van een vriendin.

      Verwijderen
    2. Ik ben nogal van de rechttoerechtaan-kleding, dus ook mijn rokken kon ik over het algemeen kleiner maken door het elastiek aan te snoeren. Maar nu moet ik écht nieuwe kleding - was ook alweer een paar jaar geleden - ik heb niet elk jaar nieuwe kleding nodig - zo af en toe een nieuwe broek, als de oude doorgesleten is op mijn fietszadel.

      Verwijderen
    3. Ik merkte dat het niet alleen de taille was die moest worden ingenomen toen ik veel afviel jaren geleden, mijn heupen werden ook smaller en alles zat als een zak om me heen, was niet mooi. Ik heb ook niet elk jaar alles nieuw nodig, ik doe erg lang met kleding, maar ik vind dat ik de laatste jaren best veel heb gekocht. Ik wil alles dragen en niet een paar keer maar tot het 'op' is. Met mijn huidige spijkerbroek doe ik nu zo'n jaar of 5, hij valt ongeveer uit elkaar maar zit nog heerlijk. Kan er niet meer mee naar school, en binnenkort niet meer mee over straat want dan is ie kapot op mijn bil (oa door fietzadel).

      Verwijderen
  6. Wat een leuke uitdaging! En geldt dat bijvoorbeeld ook voor ondergoed? En koop je dan dus ook niet bij de kringloop?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het geldt voor het hele pakket aan kleding en ondergoed en sokken en maillots etc. Niks noppes nada Nicole! Nee, ook geen kringloopaankopen, ik heb echt meer dan genoeg en dat moet eerst maar eens opgedragen of afgedragen of weg!

      Verwijderen
  7. Zoals je misschien weet houd ik absoluut niet van dit soort challenges! Hypocriet, noem ik het. Het uitgangspunt, minder kleding kopen, juich ik toe.
    Maar hoe groot is die uitdaging eigenlijk als je kasten uitpuilen van de kleren en je tijd en geld genoeg hebt kleding te (laten) repareren. En stel, morgen brandt je huis af en heb je niets meer dan de kleren die je draagt, koop je dan toch niets nieuws? Of, nog erger, je enige paar sportschoenen wordt gestolen, ga je dan op blote voeten naar gymnastiek? Of je bagage raakt zoek tijdens je vakantie, blijf dan in je spijkerbroek lopen bij 30 graden? Of ... of ...?
    Dus vind ik challenges stom. Maar, kopen om het kopen of omdat "je het verdient", of vanwege mode-hypes of omdat "je niets hebt om aan te trekken" voor een gelegenheid, vind ik ook stom.
    En opruimen is sowieso fijn. Maar hoe groot is de milieuwinst van de verkoop op Vinted oid als voor een flut-truitje weer een pakje moet worden bezorgd door heel Europa per diesel-busje of vliegtuig? Geef het aan een kledingbank of maak er een poetsdoek van, zou ik zeggen.
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Marijke, ik moest wel even slikken toen ik je reactie zag. Ja, ik weet dat dit niet jouw ding is. Maar om het nu hypocriet te noemen vind ik te ver gaan. Ik begrijp wat goed wat je bedoelt, maar misschien neem je het een tikkeltje te serieus. Als mijn huis afbrandt ga ik natuurlijk nieuwe kleren kopen. Als mijn jas gejat wordt van de kapstok van een restaurant koop ik een nieuwe .. en ... en...
      Voor mij zit de 'lol' in deze uitdaging in het dragen van al mijn kleding en uitzoeken waarom ik sommige dingen nauwelijks draag en andere dingen zeer regelmatig. En dan een schifting maken en spullen wegdoen. En dan niet in het volgende jaar me weer suf kopen omdat het kan.
      Ik koop of eet of doe nooit iets omdat ik het verdien, ik mag doen en laten wat ik wil, en dat al zo lang als ik volwassen ben (op de periode met nare ex na). Ik heb nooit gezegd en zal nooit zeggen dat ik niets heb om aan te trekken, dat soort kreten vind ik ook suf.
      Ook heb ik nog nooit kleding verkocht, jouw punt snap ik en wat dat betreft ben ik het met je eens, dat is niet duurzaam. Kledingbank of kringloop kan ik op de fiets heen en dan ben ik het ook kwijt. Ga ik doen! En poetsen met oude onderbroeken deden we al 😉.
      Ik weet dat mijn voetafdruk hiermee echt niet heel veel kleiner wordt, die was namelijk al minimaal omdat ik geen kinderen heb. Verder kan ik alleen maar mijn kleine aandeel in wereldverbetering en duurzaamheid doen, en dat is eigenlijk wat het is.

      Verwijderen
    2. Nou ja, alle beetjes helpen. Het is meer dat challengegedoe waar ik op.aansloeg.
      Marijke

      Verwijderen
    3. Daar zeg je me wat: kinderen krijgen is, hoe negatief het ook klinkt, een keuze die veel klimaatimpact heeft. Maar als ik je blog goed gelezen hebt, ging het je ook niet zozeer om de klimaatimpact, of was het maar één van de redenen. Toch?
      En kleding die moeilijk te krijgen is vanwege afwijkende maat kun je juist wel goed verkopen op MP of Vinted omdat daar een heel groot en gericht zoekend publiek is. Kringloopwinkels, kledingbanken en weggeefwinkels (afgezien van dat ze vaak bulken van wat er aangeleverd wordt en dus ook weer veel moeten weigeren of doorverkopen naar Afrika als bulk. Is dat laatste duurzaam dan??).. is het maar de vraag of die met afwijkende maten uit de voeten kunnen. Kledingswaps (ook heel duurzaam!) waar ik heen ging weigerden die afwijkende maten nogal eens. Op MP en Vinted kun je ook filteren op 'te koop in mijn directe buurt'. En Vinted maakt ook gebruik van de duurzamere pakketbezorgers als Homerr en DHL. Groet, Ine

      Verwijderen
    4. Hi Ine, het ging me niet om klimaatimpact, wel om mijn eigen portemonnee en impulsief koopgedrag. Ik wilde wat minder uitgeven en geen nieuwe kleren meer kopen, gewoon omdat ik het niet nodig heb. Goed om te weten dat die websites toch ook hun functie hebben. Ik heb nu nog niets maar over een jaar vast een vuilniszak vol met spullen die weg mogen. Dan ga ik sorteren: verkopen, doneren of afval.

      Verwijderen
    5. Hi Marijke, ik gaf het deze naam, uiteindelijk is het iets waar ik in het verleden geen moeite mee had, dus een erg grote uitdaging is het niet, zeker niet met een kast vol!

      Verwijderen
    6. Zie dit artikel: 85 procent van alle ingezamelde kleding in NL verdwijnt uiteindelijk naar derdewereldlanden. Maak je dus niet te veel illusies over inleveren bij de kledingbank https://www.trouw.nl/duurzaamheid-economie/te-veel-kleren-in-rijke-te-veel-milieuschade-in-arme-landen~bbd19e1e/ Groet, Ine

      Verwijderen
    7. Tja... en in de derdewereldlanden zitten ze er ook niet echt op te wachten begreep ik laatst.

      Verwijderen
  8. Misschien dat het manlijk is, of misschien ligt het ook aan mijn onvermogen om kleurencombinaties überhaupt te zien, maar hoe ik gekleed ben heeft me nooit echt geboeid. Tijdens mijn werl lette ik er wel een beetje op, maar vond het veel belangrijker dat ze schoon waren. Toen ik begin jaren '60 bij een ingenieursbureau ging werken was de sfeer daar erg vrij wat kleding aanging. Ze haden er geen enkel probleem mee als je in spijkerbroek kwam met een geblokt overhemd, maar toen ik eind jaren '60 bij het ingenieursbureau van de onderzoeks- en keuringstak van de elektriciteitsmaatschappijen ging werken kwam ik terecht in een kostuum- en stropdassencultuur.
    Wat me wel weer vermaakte was een creatieve collega; volgens mij bestond zijn basisgarderobe uit twee kostuums, maar daar kon hij de week probleemloos mee vol maken. De ene dag droeg hij zijn grijze kostuum en de andere dag zijn blauwe kostuum en de overige dagen droeg hij van het ene pak het jasje en van het andere pak de broek.
    Hij leeft zeker niet meer, tenzij hij ruim boven de honderd is, maar zou een goed figuur geslagen hebben in deze tijd. Misschien wel als de uitvinder van het verschijnsel wardrobe.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Willem, ik denk niet dat alle vrouwen zo bezig zijn met kleurencombi's en hun kleding, maar misschien wel meer dan mannen. Een spijkerbroek kan ook netjes zijn, ligt een beetje aan hoe nieuw en welke kleur en wat erbij gedragen wordt. Wat geestig dat jouw oud-collega de uitvinder van de capsule wardrobe is 😉. Ik herinner me een aardrijkskundeleraar op mijn middelbare school, hij droeg de hele week hetzelfde én hij stond op de gang te roken tussen de lessen door, was niet heel frisruikend als je naast hem stond!! Ooit zag ik een website (geen idee meer hoe en wat en kan het nu ook niet meer vinden) van een Japanse dame die 1 zwart jurkje (ze had er meerder maar allemaal hetzelfde) gedurende 365 dagen droeg en daar een foto van maakte. Ze zag er geen dag hetzelfde uit!

      Verwijderen
    2. Hihi, grosso modo zal het wel opgaan, maar ik ben een van die vrouwen die zichzelf af en toe een 'vriendelijke' schop onder de kont moet geven om voldoende aandacht te besteden aan uiterlijke verzorging en kleding. Ik was alles netjes schoon, geen vuile of vervelend ruikende kleding of beddegoed of handdoeken voor mij!! Maar nagellak en sieraden zijn niet aan mij besteed. Ben wel onlangs meer achter de naaimachine gekropen en merk dat ik veel meer kan dan ik dacht op dat gebied. Groet, Ine

      Verwijderen
    3. Hoi Ine, leuk dat je handig bent met de naaimachine. Het is een hobby die ik weer wil oppakken wanneer ik met pensioen ben, nu heb ik geen zin om er tijd voor vrij te maken. Maar vond het vroeger wel leuk en denk dat ik nu ook wat meer geduld heb om wat ingewikkelder kleding dan een bandplooibroek en een kokerrok te maken.

      Verwijderen
  9. Ik vind het een mooie challenge en denk dat ik met je mee doe. Wel met een kleine twist: omdat ik niet zo'n volle kledingkast heb mag ik wel vervangingsaankopen doen. Dus als iets echt niet meer te redden is, mag er iets nieuws komen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat lijkt me een redelijk voorstel Rianne! Ik koop niets. Dat heb ik al eerder gedaan en beviel me destijds prima.

      Verwijderen
  10. Ik kom bij jouw blog terecht via Huisvlijt Linkparty. Ik hou ook wel van een uitdaging en vind een jaar lang geen kleding kopen een mooi experiment. Ik vermoed dat je, wanneer je eenmaal het eerste paar schoenen dat niet lekker zit, het volgende paar schoenen er heel snel op volgt.

    Heel grappig, ik deelde op de linkparty juist mijn blog van deze week over Wat ik de afgelopen tijd kocht :-).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Anita, het is me eerder gelukt en dat voelde toen goed. Ik zag dat er van de week een programma op NPO 2 was, Focus, over fast fashion. We kopen met ons allen (ik dus ook!) veel te veel kleding en het kan echt minder. Ik ga inderdaad die schoenen die niet lekker zitten ook wegdoen, liggen nu maar een beetje ruimte in te nemen. Ik neem een kijkje op jouw blog!

      Verwijderen
  11. Wat een mooi voornemen! Ik denk dat ik al (bijna) een capsule garderobe heb en zoals je zegt is het voor iedereen anders. Ik draag voornamelijk jurkjes en heb er voor de winter 5 en voor de zomer iets meer (maar recent flink afgevallen) dus daar moeten er waarschijnlijk een aantal weg, op Vinted of naar de kringloop. Er zijn 2 jurken die zo ontzettend lekker zitten (winter) en die ik mooi staan in mijn favoriete kleur (donkerblauw) dat ik die eigenlijk het liefste iedere dag draag. Als ik zelf goed kon naaien dan zou ik uitsluitend dit model dragen en voor de zomer een aangepaste stof en korte(re) mouwen. In de winter draag ik daaroverheen wollen truien van een goed en duurzaam merk (Lockie, Eribé, Dilling, Saint James, Armor Lux) deze truien koop ik wel nieuw en meestal 1 of 2 iedere winter. Om wat af te wisselen draag ik panties of maillots met een patroon of soms in een fellere kleur. Mijn winterjas draag ik nu de 3e winter en heb nog een extra in de kast hangen. Recent eindelijk slips gevonden die lekker zitten maar fors geprijsd zijn (althans dat is mijn mening) Euro 22,00 (Ten Cate secrets). Bh's een ramp ik heb tegenwoordig 65 als omvang maar wel een grote cup en die kan ik nergens vinden. (voor een redelijke prijs).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ilona, misschien kan je jouw favoriete jurkjes bij een naaiatelier laten namaken? Ik heb dat ook wel eens overwogen, maar nooit uitgezocht of dat kon. Als ik het zo lees ben jij heel goed bezig met jouw kleding. Ik koop mijn onderbroeken bij de Zeeman, die zijn goedkoop. BH's altijd van Triumph, en al jaren dezelfde. Die zijn vrij prijzig maar gaan lang mee. Verder eigenlijk alles merkloos, maar wil in de toekomst wel op zoek gaan naar duurzamere kleding.

      Verwijderen
  12. Sinds Corona kom ik bijna niet meer in de stad. Ik koop dus ook geen nieuwe kleding. Ik heb denk ik, zonder dat ik het begrip "capsule garderobe" kende, iets dergelijks. Ik heb zelfs 3 stukken die op zich mooi zijn, nog nooit gedragen. Nu scheelt het natuurlijk wel dat ik met pensioen ben. Werkte ik nog dan kocht ik, denk ik, wel meer. Ik ben benieuwd naar je uitdaging. Ik hou er ook van om doelen te stellen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Geri, ik heb het eerder gedaan en merkte toen ook dat het fijn was om niet meer te winkelen. Als ik in de stad was liep ik toch vaak even hier en daar naar binnen, zomaar, om te kijken, en dan toch ook wel iets te kopen. Scheelt veel tijd om het niet te doen. Nu ga ik met een boodschappenlijstje de winkels in. Kom wel in de Hema, maar dan voor de tandpasta en sla de kledingrekken over. Ik draag thuis mijn minder mooie kleding, maar ik heb echt nog genoeg voor mijn werk om er iedere dag netjes uit te zien. Misschien zelfs wel voor twee jaar! We gaan het zien!

      Verwijderen
  13. Ik heb zo’n capsule wardrobe. Geheel per ongeluk omdat ik een hekel heb aan kleding kopen. Een jaar niks kopen is meer regel dan uitzondering. Maar ja, ik moet een nieuwe winterjas. De horror! Groetjes, Nicky

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nicky, aaaaggghhh... ik kan het me zo goed voorstellen dat je geen zin hebt in winkelen. Voor een jas ga ik naar mijn favoriete webshop voor lange dames en meestal slaag ik daar. Ik ben iemand die toch nog wel impulsief iets koopt bij H en M of Hema of C en A. Nooit duur, maar meestal toch niet nodig, en daar wil ik vanaf.

      Verwijderen
  14. Geen capsule voor mij. Ik heb teveel, ik koop teveel. Ook teveel rare krinkels in mijn hoofd waardoor ik alleen bij elkaar passende setjes ondergoed draag. En op dat hoofd wordt een bril gedragen. Zelfs elke dag een andere. Ik heb ongeveer 10 brillen op sterkte. Aan de andere kant draag ik alles wel op totdat het versleten is. Als het niet meer past gaat het naar de kringloop als het daar goed genoeg voor is. Daarentegen weer geen make-up, nagels, etc. Wassen gebeurt met Dr Bronner, en verder zo plastic mogelijk. Zonnepanelen, waterton, groendak, etc. Geniet van de verhalen van andere en vindt het heel knap als het lukt. Probeer niet te oordelen of te veroordelen. Leven en laten leven..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Anoniem, niks raars aan hoor, ik draag geen zwarte onderbroek bij een witte bh. Wat lijkt me dat heerlijk om zoveel brillen te hebben, ik heb juist zo'n heel neutrale zodat ik daar niet over na hoef te denken. Ik doe ook niet mee aan die nageltoestand, draag lippenstift en mascara, meer niet. Nee hoor, ik ben de laatste die zal oordelen over hoe anderen dit doen. Het is echt mijn ding. Ik koop al minder dan vroeger, toen kocht ik ook (dure) tassen bij de vleet!

      Verwijderen