zaterdag 22 april 2023

capsule wardrobe

Tijdens het lange paasweekend heb ik een deel van mijn winterkleren opgeborgen. De dikke vesten, jurkjes en rokken en twee warme broeken wil ik in deze tijd van jaar niet meer aan. De temperatuur is misschien niet veel hoger dan in december, maar voor mijn gevoel werd het tijd voor andere kleding. 

Ik heb een paar keer per jaar van deze kledingomruilsessies. Onderin de kast heb ik ruimte voor kunststof kledingdozen met kleding die ik niet draag. Ik haal deze opbergers zo'n 6 keer per jaar tevoorschijn en ruil dan wat kledingstukken om. Er zit gedragen en ongedragen kleding in. Ik heb (spijker)broeken, jurkjes en truitjes die nog nieuw zijn, die heb ik gekocht omdat ik al een exemplaar had en het zo lekker zat dat ik er snel een tweede van kocht. Of het waren kledingstukken die ik kocht in de uitverkoop.  

In de kast heb ik een zogenaamde capsule wardrobe hangen en liggen. Een paar kledingstukken die ik in een deel van het jaar draag. De meeste stukken kunnen goed met elkaar gecombineerd worden. Een zwart jurkje met een spijkerjasje en stevige schoenen voor het weekend, maar datzelfde jurkje draag ik ook met een mooi vestje en een kleurige sjaal en hakken op het werk. Een spijkerbroek met hetzelfde vestje voor een casual look, of met een nette blouse en een blazer voor een wat meer zakelijke stijl. Ik hoef er, zonder al te veel kleding en moeite, geen dag hetzelfde uit te zien. 

Het leuke van zo'n capsule wardrobe is dat ik een paar keer per jaar ga winkelen in mijn eigen kast. Ik weet natuurlijk wel wat ik heb, maar omdat ik sommige artikelen niet heel vaak draag, voelt het aan alsof ik iets nieuws heb. Ik merk dat ook aan het commentaar dat ik krijg, moet eigenlijk zeggen de complimentjes die ik krijg. Collega's denken dat ik iets nieuws aan heb, terwijl ik het al jaren af en toe draag.

Ik koop vrij weinig kleding, en als ik al iets koop is het nooit meer een impulsaankoop waar ik later spijt van krijg omdat ik het nergens mee kan combineren. Ik ga gericht op pad (voornamelijk online) om een paar items te kopen die ik nodig heb. Zo vind ik een donkerblauwe spijkerbroek essentieel, net als een zwarte blazer, een zwart jurkje, en nog wat andere dingen. Daarnaast koop ik natuurlijk ook wel dingen die ik niet echt nodig heb, maar die goed passen in de capsule wardrobe. Bijna alles is effen, op een enkel gestreept t-shirt en een geruit blazertje na. 

Ik heb een paar favoriete websites met kleding voor lange vrouwen, Ik ben me bewust van mijn leeftijd en lengte en ik doe inspiratie op Instagram en Internet op. Daar volg ik een aantal vrouwen van mijn lengte en leeftijd die zich erg leuk kleden. 

Mijn stijl is een beetje klassiek denk ik. Niet te hip, maar zeker niet suf en tuttig. Mijn jurkjes zijn kort, mijn jasjes getailleerd, ik draag er stevige laarsje bij, of trainers, en af een toe iets met een hak. Ik vind het niet erg om op te vallen, dat ben ik met mijn lengte wel gewend. Ik draag daarom ook graag iets met een mooie kleur. Donkerroze, steenrood, oranjebruin en groen zijn mijn favoriete kleuren. Weinig zwart, tenzij als basis, en dan altijd met iets kleurigs erbij. Kan een sjaal zijn, of een maillot.

De komende twee weken ben ik vrij en dan ga ik nog even verder met mijn kledingruilsessie, ik zag op mijn weerapp dat het na volgende week toch echt lente gaat worden en ik mijn voorjaarskleding kan gaan dragen!


17 opmerkingen:

  1. Ik heb geen idee hoe ik mijn garderobe moet omschrijven, het meest in aanmerking komt: een zooitje ongeregeld. Maar er past altijd wel iets bij iets omdat ik vrij veel effen en ook veel gekleurd heb en veel met patronen. In de winter heb ik geen jurken en rokken, nog nooit een jurk gevonden die ik prettig vond en me echt goed vond staan. Bovendien moet daar dan weer een panty of maillot bij en daar hou ik niet van om mijn benen en ik heb er ook geen goede schoenen voor. Met probleem voeten (steunzolen, versteviging voor goede afwikkeling en maat 43) zijn het nogal stevige schoenen en ik heb nu orthopedische enkellaarsjes.
    Zomerjurken en rokken in diverse lengtes heb ik wel veel en shirts , topjes en paar dunne vestjes. Maar bijna alles ligt nog op zolder en een klein deel in de kast beneden. Als het lekker weer is heb ik voor de eerste week voldoende keus en ga dan de grote wissel doen. Nu staat er al een tas waar truien in komen die ik nu toch niet meer draag

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Lot, zooitje ongeregeld, of gewoon lekker veel verschillende dingen! Vroeger droeg ik nooit jurkjes want vond mijn benen te dik en mijn voeten te groot. Nu zie ik dat dat toen al onzin was! Benen zijn goed zoals ze zijn, ook die van mij. En met maat 45 kan je ook leuke schoenen aan heb ik ontdekt. Het is ook allemaal in proportie. Ik ben ook aan het wachten op het lekkere weer!🤞

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hai Niekje,
    Er moet mij even iets van het hart: Waarom toch worden er de laatste tijd van die onnodige Engelse termen gebruikt voor verschijnselen die je ook heel goed in het Nederlands kunt benoemen: "Ik heb niet zo veel kleren "(hoera!) voor weetikveel wat voor capsule, "Ik heb lekker opgeruimd" (ook hoera!) voor ik deed iets met een clutter, over het narratief (een lul-verhaal) zal ik maar zwijgen en "off the grid" voor kansloze missie om een tijdje primitief te doen.
    Nou ja, ik word er moe van,
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Marijke, ik doe heel erg mijn best om dat juist niet te doen, want ik, zelfs als Anglofiel, kan me daar ook aan ergeren. En het is niet van de laatste tijd, maar gebeurt al jaren. In dit geval vond ik het een passende titel en koos ik toch voor de Engelse woorden. Ik kon ook geen goede pakkende Nederlandse benaming voor zo'n beperkte garderobe vinden. Ken je Japke D. Bouma? Zij heeft een leuke column in de NRC en een paar boekjes met die verzamelde columns. Echt iets voor jou. Zij kan zich ook enorm opwinden over dit soort dingen (en nog veel meer andere dingen).. enorm geestig geschreven!

      Verwijderen
    2. Ja. Tiny-house: caravan. Is niet jouw schuld, hoor.

      Verwijderen
    3. En is dat dan geen woonwagen in goed Nederlands? 😉

      Verwijderen
    4. Japke is geweldig! Ik lees haar columns graag, ze is een verademing!

      Verwijderen
    5. Ik vind haar ook erg leuk schrijven, lekker een beetje overal tegenaan schoppen!

      Verwijderen
  4. Ik vond het een leuk stukje. Ik ben zelf ook lang en ik ben benieuwd bij welke webwinkels jij slaagt en welke lange vrouwen jij volgt op instagram.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Elly, als je mijn account op Instgram opzoek kan je daar zien welke lange dames en winkels ik volg. Kleding koop ik vooral bij Long Tall Sally en bij Long Lady Fashion. Schoenen altijd bij Caland (groteschoenen.nl) maar die laatste bijna nooit online, ik ga naar de winkel in Rotterdam. Dank je voor je compliment!

      Verwijderen
  5. Voor mij jeans,shirts en nu nog lekker warme truien. Ben blij,dat ik ze nog niet opgeruimd heb

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Izerina, ik kan me dat heel goed voorstellen, ik heb nog een dik (huis)vest aan, dat is een beetje oud en smoezelig, maar heerlijk warm! En een dikke maillot is ook nog geen overbodige luxe.

      Verwijderen
  6. Wat een goed idee om van sommige kledingstukken gewoon nog eentje extra te kopen. Ik heb die gedachte soms wel gehad ... zo van hier had ik er nog eentje van moeten kopen. Vooral bij basis kleding.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Herma, omdat ik met mijn lengte van 1.88 meter, kledingmaat 38/40 en schoenmaat 45 vaak niet de meest makkelijke maten, lang moet zoeken. En als het dan goed is dan is het echt handig om er meer te kopen, inderdaad vooral basisdingen!

      Verwijderen
  7. Dat klinkt heerlijk georganiseerd. Ik haat winkelen (ook online) en mijn kledingkast is een ramp. Eigenlijk moet ik de boel ook weer eens uitzoeken maar ik ben bang dat ik dan niks meer overhoud.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nicky, ik ben van nature heel georganiseerd, als kind was mijn kamer altijd netjes. Ja, je moet natuurlijk niet alles weggooien, dan ben je verder van huis en moet je weer gaan winkelen, gruwel gruwel ;-)

      Verwijderen