Amerikanen eten donuts, die hebben een gat in het midden. Tegenwoordig zie je ze ook bij ons. Vaak mierzoet door extra glazuur.
Engelsen hebben de doughnut. Een gefrituurd bolletje deeg gevuld met frambozenjam. Net als een Berliner bol, maar dan dus niet met gele room.
Toen ik in 1987 in Londen ging wonen was de broodcultuur in Engeland ronduit slecht. Bakkers verkochten voornamelijk klef witbrood. Engels aten nauwelijks bruin of volkoren brood, broodjes waren ook zacht en klef. Het werd pas lekker als het geroosterd was. En dat is wat de meeste Britten deden: toast eten. Beans on toast (witte bonen in tomatensaus), spaghetti on toast (spaghetti uit blik in tomatensaus), marmalade on toast, cheese on toast (gesmolten kaas) en natuurlijk het Engels ontbijt met alles erop en eraan met toast.
De bakker verkocht ook gebakjes. Ik was gewend aan onze klassieke banketbakker met bekende assortiment van onder andere hazelnootschuimgebak, tompoucen, harde mokka's, moorkoppen, slagroomgebak en appeltaart. De Britse bakker had wat bleke dingen in de vitrine liggen, niets waar ik wild van werd.
Op een baksel na: de jam doughnut.
Het was een vrij goedkope lekkernij en omdat ik iedere dag langs de bakker liep bij het wegbrengen van de jongste telg van het au-pair gezin, nam ik er bijna dagelijks eentje mee op de terugweg. Thuisgekomen maakte ik dan een kop oploskoffie en at ik mijn doughnut. Het ging vast niet iedere dag zo, maar wel vaak.
In mijn jaren in Engeland at ik bijzonder ongezond. Ik had geen besef van wat er wel en niet bij een gezonde leefstijl hoorde, en dat gold volgens mij voor de meeste mensen. In mijn au-pair gezin werd stevig gedronken en gerookt, er werd veel kant-en-klaar voedsel uit de diepvries gegeten en behalve op zondag, bij de Sunday roast, werd er bijna geen groente gegeten.
De kinderen aten tussen de middag warm op school, lang voordat Jamie Oliver zich hard maakte voor een betere schoolkantine. Ook de ouders aten warm op het werk. Ik moest mezelf zien te redden met wat er in de koelkast en de vriezer lag. Hamburgers, vissticks, kipnuggets. Ik maakte nooit sla, snackte veel en at ook nog vaak fastfood als ik buiten de deur afspraken had. Ik kwam in dat eerste jaar ruim 15 kilo aan en was toen zwaarder dan ik ooit eerder geweest was. Die jam doughnuts hebben daar zeker aan bijgedragen.
Daar maak je mij niet blij mee. Nooit gekocht ook, wel een keer gekregen in een TGTB box, vond het echt niet lekker. Te zoet en je bijt in een vieze kleverige massa.
BeantwoordenVerwijderenHeerlijk vond ik ze, en nóg! 😉
VerwijderenIk was gisteravond op het vliegveld bij Tim Horton een markant onderdeel van de Canadese cultuur. Beetje zoals jij de eetcultuur in het vk ervoer. Rotzooivoer. Maar wel een handig punt om.ag te spreken want iedereen kent het.
BeantwoordenVerwijderenNiets voor jou, maar je moet wat als je zo lang onderweg bent!
VerwijderenOooww dat brood, verschrikkelijk! Ik heb in mijn jaar in Londen zoveel geld uitgegeven aan heel duur brood van de bakker, omdat ik dat kleffe toastbrood niet trok (ik had geen broodrooster, dat had het draaglijk gemaakt). Ook bananen en groenten waren heel erg duur! Ik kocht en at ze wel. Maar de dagelijkse repen Cadbury's en de pints of cider compenseerden een en ander...
BeantwoordenVerwijderenHeel herkenbaar, dat van die repen en de cider! Bij mij in de wijk destijds geen hippe bakkers, kocht soms bruin brood bij Sainsbury's. Ja, fruit en groente waren (en zijn dat nog steeds) duur.
VerwijderenMaar jij had toch herinneringen aan "normaal gezond eten"van thuis? Toen ik met een vriendin op kamers zat,kookten we eigenlijk net als thuis
BeantwoordenVerwijderenDat klopt Izerina, wij aten gezond, maar dat was niet iets waar nadruk op lag. We hadden geen frituurpan, we aten volkorenbrood en dagelijks groente en fruit. Omdat mijn ouders verstandige mensen waren. Maar als je 18 bent en niet op jezelf maar bij mensen in huis woont is er weinig tot geen keuze. Ik kon niet voor mezelf gaan koken iedere dag, ik had dat misschien kunnen doen. Ik had geen boodschappenbudget, kreeg wat zakgeld. Was de hele dag druk en ging twee middagen per week naar school. Daarnaast had ik een sociaal leven en ging ik veel de stad Londen in. En dan is gemaksvoedsel een snelle en makkelijke keus. Toen ik zelfstandig ging wonen (met nare ex) ging ik zelf koken en bracht ik wat ik thuis geleerd had in de praktijk en leerde ik veel bij. Het was ook toen niet altijd even gezond, ik at niet zoveel groente als nu. Dat is van de laatste 15 tot 20 jaar.
VerwijderenVerwijderen
Beans on toast nog een gezond ontbijt! Ja, dat brood. En die vreselijk slechte koffie in de jaren 80. We gingen naar het restaurant van de Tate voor een smakelijk bakje.
BeantwoordenVerwijderenWij eten vanavond "breakfast for dinner" witte bonen met tomatensaus en een ei (geen brood) en een wintersalade erbij. Lekker en weinig werk.
Hoewel de oliebollenkraam al wekenlang op het plein staat, taal ik niet naar een oliebol. Dat was vroeger heel anders, dan haalden we een weekend van te voren al een paar bollen. Nu denk ik: straks met oud en nieuw. Maar we houden meestal over en daarom heb ik in mijn agenda van vorig jaar opgeschreven hoeveel we daadwerkelijk hebben opgegeten. Mijn ouderwetse appelflappen met veel appel en weinig beslag gaan dan altijd wel helemaal op en vind ik leuk om te maken, zo 1 keer per jaar.
Snelfiltermaling kwam 'in' maar geen idee van de hoeveelheden dus altijd een bakje bruin water. Het was vreselijk! In het centrum wel een paar goede Italiaanse delicatessenzaken die een paar tafeltjes hadden staan waar je een broodje kon eten en een kop koffie, echt lekkere koffie, kon nuttigen. Baked beans kunnen heel lekker zijn, ik heb ze wel eens zelfgemaakt, toch heel anders dan de bekende uit blik van Heinz 😉. Er liggen hier 10 oliebollen in de vriezer, deze week gehaald want straks een rij van 1,5 uur. T. heeft ze vers ingevroren en zijn procedé om ze op te warmen zorgt voor een crispy bol, ik eet er een op de 31e en een op 1/1 en dan heb ik er weer genoeg van. Veel bakplezier!
VerwijderenWat een leuk blog. Leuk dat je een poos in Engeland woonde en het gewone leven daar meemaakte. Vroeger, ik ben oud genoeg om het te weten was hier ook alleen wit brood te krijgen. Ik herinner me Kingkorn brood. Ik zocht het net even op, ik dacht dat het lichtbruin was en een vernieuwing. Wat ik nu lees was jet rotzooi. Overigens ligt er nu in deze kerstperiode ook heel veel rommel in de winkel. Ik kocht iets wat er op de verpakking heerlijk uit zag, maar toen ik het opende, brrr, we zijn er nog akelig van.
BeantwoordenVerwijderenDank Geri! Ja, ik ken Kingkorn van naam, wij kochten volkorenbrood bij de warme bakker en op zaterdag ook witbrood. Ik miste het volkorenbrood in mijn jaren in Engeland. Tegenwoordig zijn er veel 'hippe' broodzaken in Londen met heerlijk (zuurdesem)bruin- en witbrood, je betaalt wel meteen de hoofdprijs! Ik zag in de folders van de winkels Lild en AH dat er heel veel kant-en-klare kerstdingen zijn, allemaal voor mensen die zelf niet kunnen of willen koken heel handig, maar ik sla over. Snap dat je teleurgesteld was, soms lijkt het plaatje heel wat en is het in het echt totaal anders!
Verwijderen