dinsdag 3 december 2024

feestmaand december 3 van 31 / 19 dagen zitten

Ik niet hoor! Gelukkig niet. Maar wie wel de cel in moet is de student waar ik al eerder iets over schreef in mijn weekoverzicht van week 46.

De jongeman, ik noem hem A.  is nog geen 18 en is nog leerplichtig. Dat is iets anders dan kwalificatieplichtig. Ik licht het nog even kort toe:

Iedereen die niet in het bezit is van een mbo niveau 2, havo of vwo diploma is tot 18 jaar leerplichtig. Na je 18e ben je dan nog steeds kwalificatieplichtig maar mag je ook werken of thuis op de bank hangen, je wordt dan niet door de leerplichtambtenaar opgezocht en je krijgt ook geen (taak)straf of boete als je niet naar school gaat. Je hebt echter geen recht op een uitkering.

 A. komt sinds zijn inschrijving bij ons, nu 1,5 jaar geleden, niet op school. Wij moeten hem dan bij de Leerplichtambtenaar melden. Dit doen wij. De Leerplichtambtenaar voert de Leerplichtwet uit.

A. is diverse keren voor de rechter verschenen, samen met zijn ouders, maar dit heeft niet geleid tot aanwezigheid op school. Dan volgen er boetes, bij een minderjarige zijn deze voor de ouders. Ook dit heeft niet geleid schoolbezoek. Bij een volgende rechtszaak koppelde de rechter een reclasseringsmedewerker aan de jongere en werd er een een voorwaardelijke straf opgelegd. En weer zonder dat het hielp.

Onlangs vond er weer een rechtszaak plaats, waarbij A. zelf overigens niet aanwezig was. De rechter heeft 19 dagen celstraf opgelegd. A. moet zichzelf melden bij het politiebureau in zijn woonplaats en wordt dan overgebracht naar een jeugdgevangenis om daar zijn straf uit te zitten.

Ik verwacht dat hij zich gemeld heeft, zijn moeder appte naar de schooltelefoon met de vraag of hij zijn digitale examen Nederlands in detentie kan/mag doen. Nee, dit kan alleen in een digitaal beveiligde omgeving op school. Nu maar weer afwachten wat A. doet wanneer hij vrij komt.


 


14 opmerkingen:

  1. Wat moeilijk,als je zoon zo zijn eigen (stomme) gang gaat

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Interessant om te lezen hoe dat dan gaat. Ik heb wel vaak met een leerplichtambtenaar te maken gehad, maar voor de basisschoolleeftijd is dat toch ietsje anders.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt, en per gemeente verschilt de aanpak ook nog wel, ligt een beetje aan hoeveel dossiers zo'n ambtenaar op zijn/haar bureau heeft liggen.

      Verwijderen
  3. Triest eigenlijk als je bedenkt dat er kinderen thuis zitten omdat er voor hen geen passend onderwijs is. In tegenstellig tot deze leerling waar veel geld en tijd ingestoken word en die desondanks toch niet naar school gaat.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Maar misschien is dit wat jullie school nu biedt, uiteindelijk ook geen passend onderwijs voor hem? Omdat hij gewoon nog niet volwassen genoeg is om deze verantwoordelijkheid aan te kunnen? Bij sommige komt dat pas heel laat.. of nooit..

      Verwijderen
    2. Wat wij bieden is een klas van 20 studenten met iedere dag 2 dezelfde docenten op deze groep. Iedere dag dezelfde lestijden, dus veel structuur en goede begeleiding. Dit is wat de meeste niveau 1 studenten prettig vinden en aankunnen.

      Verwijderen
  4. Wat een verhaal over deze jongen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Inderdaad; wat een verhaal. Dat je start het het leven al zo slecht is. Ik ken die verhalen dan weer van mijn clienten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, dit wordt wordt nooit een modelburger, dat kan je op je vingers natellen. Dus hulpverlening, justitie en nog meer hulpverlening.

      Verwijderen
  6. Jullie kennen hem dus ook helemaal niet, weten niet wat hij de hele dag en nacht doet en of hij bij criminele activiteiten betrokken is. Heb je hem dan nooit gezien ook?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hij is in de afgelopen 1,5 jaar wel op school geweest, af en toe een paar dagen. Hij is betrokken geweest bij criminele activiteiten, net als zijn oudere broer. Wat hij allemaal precies uitspookt weet niemand, ook zijn ouders niet.

      Verwijderen